همیشه تجربه اولین پریود در زنان بعد از بلوغ، با احساسات پیچیده‌ای همراه است. این احساسات از هر فرهنگی به فرهنگ دیگر و از هر فردی به فرد دیگر می‌تواند متفاوت باشد. بسیاری از زنان با تجربه پریود، احساس شرم یا ترس می‌کنند و بسیاری دیگر از داشتن بدنی سالم خوشحال و هیجان‌زده می‌شود. برخلاف تمام تابوها و نگرش‌هایی که نسبت به پریود وجود دارد، اگر واقعا آن را بشناسیم، متوجه می‌شویم که پریود یک اتفاق ساده اما مهم در زندگی میلیون‌ها زن است. اتفاقی که هر ماه تکرار می‌شود تا بدن هر زنی برای باروری آماده شود.

پریود یا قاعدگی چیست؟

در هر چرخه پریود، بدن زنان برای باروری آماده می‌شود. یعنی تخمک از تخمدان آزاد می‌شود و به سمت رحم حرکت می‌کند. اگر اسپرم به آن برسد، لقاح صورت می‌گیرد و نطفه شکل گرفته به پوشش داخلی رحم یا اندومتر (endometrium) متصل می‌شود؛ بنابراین با هر چرخه پریود، اندومتر خود را برای تغذیه جنین آماده می‌کند و افزایش سطح استروژن (estrogen) و پروژسترون (progesterone) به ضخیم شدن دیواره‌های آن کمک می‌کند. اما اگر لقاح اتفاق نیفتد، اندومتر ریزش می‌کند. یعنی در طول پریود به همراه خون و مخاط واژن که جریان خون‌ریزی پریود را تشکیل می‌دهند، از طریق واژن از بدن خارج می‌شود. به بیان دیگر پریود عبارت است از تخلیه منظم خون و بافت مخاط از پوشش داخلی رحم از طریق واژن.

پریود با کاهش سطح پروژسترون شروع می‌شود؛ به همین دلیل است که چرخه‌ پریود با افزایش و کاهش هورمون‌ها اتفاق می‌افتد. به طور کلی پریود شدن یعنی اینکه بارداری رخ نداده است.

همه چیز درباره چرخه پریود

بازه سنی پریود چه زمانی است؟

اولین دوره پریود، معمولا بین ۱۲ تا ۱۵ سالگی آغاز می‌شود. البته شروع پریود از سن ۸ سالگی هم طبیعی شناخته می‌شود؛ چراکه متوسط سن اولین پریود معمولا در کشورهای در حال توسعه دیرتر و در کشورهای توسعه یافته زودتر است. خون‌ریزی هم معمولا حدود ۳ تا ۷ روز طول می‌کشد.

مدت زمان معمول بین اولین روز چرخه پریود و اولین روز چرخه بعدی در نوجوانان می‌تواند بین ۲۱ تا ۴۵ روز باشد، اما در بزرگسالان به طور معمول، این محدوده بین ۲۱ تا ۳۸ روز است. به همین دلیل است که متوسط مدت زمان چرخه پریود را ۲۸ روز می‌دانند.
چرخه‌ پریود در دوران بارداری متوقف می‌شود و معمولا در ماه‌های اولیه شیردهی هم پریود اتفاق نمی‌افتد. همچنین زنان بعد از یائسگی (بین ۴۵ تا ۵۵ سال) دیگر پریود نمی‌شوند.

علت خونریزی زیاد در اولین پریود

البته همه دختران در شروع پریودشان خونریزی سبک و کمی را تجربه می‌کنند اما در بعضی‌ها با توجه به تفاوت ویژگی‌های بدنی ممکن است در پریود اول خونریزی زیادی را تجربه کنند. خونریزی شدید یا غیرطبیعی پریود (قاعدگی) اغلب به دلیل بهم ریختن تعادل هورمو‌ن‌ها رخ می‌دهد. بدن در ابتدای بلوغ یک هورمون زنانه به نام استروژن تولید می‌کند. استروژن باعث ضخیم‌تر شدن پوشش داخلی رحم می شود.

چرخه پریود چیست؟

مراحل چرخه پریود با بالا و پایین شدن مواد شیمیایی در بدن یا همان هورمون‌ها شروع می‌شود. غده هیپوفیز (hypophysis) و تخمدان‌ها، هورمون‌های استروژن و پروژسترون را در مقاطعی از چرخه پریود تولید و ترشح می‌کنند که باعث واکنش اندام‌های دستگاه تناسلی می‌شود که در ادامه توضیح می‌دهیم:

خانم‌ها دو تخمدان دارند که در هر کدام تخمک وجود دارد. هر دختر هنگام تولدش با ۱ تا ۲ میلیون تخمک به دنیا می‎آید. زمانی که دختران به سن بلوغ می‌رسند، بین ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار تخمک دارند. شاید برای شما هم سوال پیش بیاید پس برای مابقی تخمک‌ها چه اتفاقی افتاده است؟ پاسخ این است: قبل از بلوغ، هر ماه بیش از ۱۰ هزار تخمک می‌میرند.

در طول چرخه پریود، ترشح بعضی هورمون‌ها باعث می‌شود تخمک‌های موجود در تخمدان بالغ شوند؛ یعنی برای لقاح با یک سلول اسپرم آماده می‌شوند. تقریباً در نیمه‌ چرخه پریود، هورمون‌های ما به یکی از تخمدان‌هایمان دستور می‌دهند که تخمک بالغ را آزاد کند. این اتفاق تخمک‌‌گذاری نامیده می‌شود.

هنگامی که تخمک از تخمدان خارج می‌شود، از طریق یکی از لوله‌های فالوپ (Fallopian tubes) به سمت رحم حرکت می‌کند. پس از آن، تخمک بارور شده به لایه داخلی رحم متصل می‌شوند. این لایه توسط هورمون‌ها (استروژن و پروژسترون) ضخیم و اسفنجی می‌شود و به همین دلیل اگر تخمک بارور شود، جای مناسبی برای شروع بارداری دارد و آن هم اندومتر یا همان لایه داخلی رحم است؛ چراکه اندومتر مواد مغذی زیادی برای کمک به رشد تخمک بارور شده دارد.

اکثر زن‌ها تخمک‌گذاری را احساس نمی‌کنند، اما بعضی زن‌ها علائم تخمک‌گذاری مثل نفخ، لکه بینی و کمی درد در ناحیه زیر شکم (ممکن است فقط در یک طرف احساس شود) را احساس می‌کنند.

اگر بارداری اتفاق نیفتد، بدن ما به پوشش ضخیم رحم نیاز ندارد؛ بنابراین لایه داخلی رحم خراب می‌شود و خون، مواد مغذی و بافت از طریق واژن از بدن خارج می‌شود و این‌گونه خون‌ریزی پریود آغاز می‌شود.

فاصله دو پریود چقدر باید باشد (فاصله طبیعی بین دو پریود)

فاصله طبیعی بین دو پریود ۲۱ تا ۳۸ روز است، به بیان دیگر به طور طبیعی فاصله روز اول پریود ماه قبل تا روز اول پریود ماه بعد ۲۱ تا ۳۸ روز است و به این فاصله چرخه پریود یا قاعدگی گفته می‌شود. پس اگر فاصله بین دو پریود فردی کمتر از ۲۱ روز یا بیش از ۳۸ روز باشد طبیعی نیست.

تشخیص اولین روز پریود

معمولا حدود دو سال بعد از اولین علائم بلوغ (معمولا رشد سینه) و حدود یک سال پس از شروع رشد موهای ناحیه تناسلی اولین پریود اتفاق می‌افتد. همچنین در چند ماه مانده به شروع پریود هم ترشحات سفید یا زرد رنگ واژن را مرطوب می‌کنند.

هنگام پریود چه اتفاقی در بدن می‌افتد

وقتی که یک خانم پریود می‌شود، به دلیل اینکه بارداری رخ نداده است، پوشش داخلی رحم که برای پذیرش تخمک بارور شده آماده شده بود می‌ریزد و این پوشش به همراه مخاط رحم و ترشحات واژن از بدن خارج می‌شود

مراحل چرخه پریود

چرخه پریود از چند مرحله کلی تشکیل شده که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

۱. خون‌ریزی پریود

در صورتی که بارداری رخ ندهد، پوشش رحم از طریق واژن خارج می‌شود. اما اگر باردار شویم، تخمک به پوشش داخلی رحم احتیاج دارد؛ به همین دلیل پریود در دوران بارداری متوقف می‌شود. این مرحله یعنی خارج شدن پوشش رحم از واژن، معمولا از روز اول تا روز پنجم طول می‌کشد. در بیشتر زنان خو‌نریزی پریود به مدت ۳ تا ۷ روز است.

چرخه پریود به بدن کمک می‌کند تا هر ماه برای بارداری آماده شود؛ بنابراین اگر بارداری رخ ندهد، پریود اتفاق می‌افتد. این چرخه توسط هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون کنترل می‌شود. یعنی با افزایش یا کاهش سطح این هورمون‌ها، می‌توان بارداری یا شروع پریود را مشخص کرد؛ چراکه در زمان شروع پریود، سطح استروژن و پروژسترون کاهش می‌یابد.

۲. مرحله فولیکولار (Follicular phase)

فولیکولار مرحله‌ای است بین روز اول پریود و تخمک‌گذاری. در این مدت، تخمک برای آزاد شدن آماده می‌شود و سطح هورمون استروژن (Estrogen) افزایش می‌یابد و همزمان، پوشش داخلی رحم (اندومتر) ضخیم می‌شود. در روزهای ۱۰ تا ۱۴، یکی از فولیکول‌های در حال رشد یک تخمک کامل را تشکیل می‌دهد. (فولیکول تخمدان یا Ovarian Follicle، یک کیسه کروی شکل پر از مایع است که تخمک درون آن قرار دارد.)

۳. مرحله تخمک‌گذاری

این مرحله تقریبا در روز ۱۴‌ام در چرخه پریود ۲۸ روزه رخ می‌دهد. افزایش ناگهانی هورمون‌هایی مانند هورمون لوتئینیزه کننده (LH-Luteinizing hormone)، باعث می‌شود تخمدان تخمک خود را آزاد کند. (این هورمون در سیستم تولید مثل زنان و مردان نقش حیاتی دارد.) این رویداد تخمک‌گذاری نامیده می‌شود.

۴. مرحله لوتئال (luteal phase)

این مرحله از روز ۱۵ تا ۲۸ ادامه دارد. پس از خروج تخمک از تخمدان، از طریق لوله‌های فالوپ به سمت رحم حرکت می‌کند. بنابراین سطح هورمون پروژسترون افزایش می‌یابد تا به آماده‌سازی پوشش رحم برای بارداری کمک کند. اگر تخمک توسط اسپرم بارور و به دیواره رحم متصل شود، بارداری اتفاق می‌افتد. اما اگر بارداری رخ ندهد، سطح استروژن و پروژسترون کاهش می‌یابد و غشای ضخیم رحم در طول پریود از بین می‌رود.

اگر دوست دارید بیشتر در مورد فرآیند هورمون‌های زنانه بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «همه چیز درباره هورمون‌های زنانه» را مطالعه کنید.

عوارض پریود برای زنان چیست؟

پریود همان‌قدر که برای سلامت بدن زنان ضروری است، می‌تواند مشکلاتی هم به همراه داشته باشد که البته نمی‌توانیم بگوییم عوارض هستند. بلکه بیشتر شبیه به نشانه‌های این دوران بوده و مشکلاتی را از درد جسمانی تا روحی برای زنان ایجاد می‌کند. این مشکلات عبارتند از

پریودهای دردناک 

درد در طول پریود شایع است. این درد  معمولا به دلیل انقباض رحم برای بیرون راندن خون ایجاد می‌شود. ورزش ممکن است به تسکین درد کمک کند(ورزش در زمان پریود). همچنین مصرف مسکن‌‌هایی که پزشک توصیه می‌کند به تسکین درد کمک می‌کند. 

پیشگیری از بارداری هورمونی (مانند قرص‌های ضد بارداری و استفاده از IUD پروژسترونی (این نوع آی یو دی به شکل T است که توسط متخصص در داخل رحم قرار می‌گیرد و با آزاد کردن هورمون پروژسترون مانع از بارداری می‌شود.) و تکنیک‌های پیشگیری از بارداری مانند استفاده از چسب یا آمپول‌های ضد بارداری هم می‌تواند درد پریود را کاهش دهد.

پریودهای دردناک 

خونریزی شدید پریود

بعضی از زنان به طور طبیعی خون‌ریزی سنگین‌تری دارند، اگر دوره‌های پریود شما آن‌قدر سنگین است که بر روند زندگی شما تاثیر می‌گذارد، از پزشک کمک بگیرید.

با پزشکتان در مورد خونریزی و تعداد دفعاتی که باید نوار بهداشتی (تامپون یا کاپ قاعدگی) خود را تعویض کنید، صحبت کنید.

پزشک شما می‌تواند علت خون‌ریزی شدید را بررسی کند که ممکن است شامل معاینه فیزیکی، آزمایش خون یا سونوگرافی باشد.

درمان خو‌نریزی سنگین می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بعضی از انواع روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی، مانند سیستم داخلی رحمی (intrauterine system) یا آی یو اس (IUS) و قرص‌های ضد بارداری
  • استفاده از مسکن‌های ضدالتهابی
  • تجویز قرص‌های هورمونی توسط پزشک

پریودهای نامنظم

پریودهای نامنظم

پریود  معمولا ۳ تا ۷ روز طول می‌کشد و به طور متوسط ۵ روز است، اما پریودهایی که ۳ تا ۱۰ روز طول می‌کشند هم طبیعی هستند. طول چرخه پریود در زنان متفاوت است، اما به طور متوسط هر ۲۸ روز یک بار پریود اتفاق می‌افتد. همچنین چرخه‌های منظمی که فاصله آنها از ۲۱ تا ۳۸ روز است، طبیعی حساب می‌شود. اما بعضی از زنان چرخه پریود نامنظمی دارند.

با این حال تنوع زیادی برای توصیف پریود نامنظم وجود دارد که با معیارهای زیر می‌توان آن را مشخص کرد:

  • فاصله بین دو پریود کمتر از ۲۱ روز 
  • فاصله بین دو پریود بیشتر از ۳۸ روز
  • وجود تفاوت بین میزان خونریزی روزهای مختلف (گاهی خونریزی زیاد و گاهی خونریزی کم)
  • تغییر در تعداد روزهای پریود

پریودهای نامنظم می‌تواند در دوران بلوغ و درست قبل از یائسگی اتفاق بیفتد. همچنین تغییر روش پیشگیری از بارداری هم می‌تواند چرخه پریود طبیعی شما را مختل کند.

پریود نشدن (توقف پریود برای چند دوره متوالی)

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است پریود رخ ندهد یا اینکه پریود‌ها به طور کامل متوقف شود. بعضی از دلایل رایج عبارتند از:

  • بارداری
  • کاهش ناگهانی وزن
  • اضافه وزن داشتن
  • ورزش بیش از حد
  • رسیدن به دوران یائسگی

اگر پریودهای شما متوقف شده و نگران هستید، به پزشک زنان مراجعه کنید. همچنین برای فهمیدن علت تاخیر پریود خود می‌توانید مقاله «۱۰ علت مهم تاخیر در پریود» را مطالعه کنید.

سندرم پیش از پریود (PMS-Premenstrual syndrome)

به نظر می‌رسد که PMS با تغییر سطح هورمون‌ها در طول چرخه پریود مرتبط است. همه زنان به PMS مبتلا نمی‌شوند و عوارض جانبی ممکن است تا دو هفته قبل از شروع چرخه پریود شروع شود. زنان ممکن است با تغییراتی در بدن متوجه علائمی به نام سندرم پیش از پریود (PMS) شوند. که می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کمردرد
  • خستگی
  • جوش و آکنه
  • سردرد
  • گرفتگی شکم
  • نفخ
  • نوسانات خلقی
  • بی‌خوابی
  • سینه‌های متورم یا حساس

با توجه به اینکه این علائم هر ماه تقریبا در همان زمان تکرار می‌شوند، معمولا قابل پیش‌بینی و قابل کنترل‌ خواهند بود. هنگامی که علائم شروع می‌شوند، می‌توانید اقدامات لازم را برای کاهش آن‌ها انجام دهید:

  • مصرف چربی، نمک، شکر، کافئین و الکل را محدود کنید. تعدیل رژیم غذایی می‌تواند به کاهش عوارض جانبی PMS کمک کند.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • داروهای مسکن بدون نسخه می‌توانند علائم را به طور موثر کاهش دهند. قرص‌های هورمونی پیشگیری از بارداری می‌تواند به کاهش علائم PMS کمک کند.

اگر متوجه شدید که هر یک از این علائم پیش از پریود (PMS) تا حدی زیاد است که بر زندگی روزمره شما تاثیر می‌گذارد، باید با دکتر متخصص صحبت کنید. دکتر متخصص ممکن است بتواند راه‌هایی برای کاهش شدت و فراوانی علائم شما معرفی کند.

اندومتریوز (Endometriosis)

در اندومتریوز، بافت آستر (مخاط رحم یا همان اندومتر) در بیرون از محل اصلی (رحم) رشد می‌کند. در این بیماری،  معمولا بافت رحم روی تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ قرار می‌گیرد. به همین دلیل همزمان با شروع پریود، این نقاط هم دچار خون‌ریزی می‌شوند. بنابراین از نشانه‌های این بیماری می‌توان به درد پریود شدید، نازایی و رابطه زناشویی دردناک اشاره کرد. البته همه زنان این علائم را ندارند، به‌طورکلی اندومتریوز می‌تواند باعث ناراحتی‌های زیر در زنان شود:

  • پریودهای بسیار دردناک، سنگین یا نامنظم
  • درد لگن
  • درد در طول یا بعد از رابطه جنسی
  • درد یا ناراحتی هنگام رفتن به توالت
  • احساس خستگی دائمی

در صورت داشتن علائم اندومتریوز، به ویژه اگر تأثیر زیادی بر زندگی شما دارد، به پزشک متخصص خود مراجعه کنید. معمولا به کمک مسکن و جراحی می‌توان این بیماری را درمان کرد.

درد تخمک‌گذاری

بعضی از خانم‌ها هنگام تخمک‌گذاری دچار درد در یک طرف ناحیه تحتانی شکم می‌شوند. درد می‌تواند یک گرفتگی کند یا تیز و ناگهانی باشد. این درد می‌تواند فقط چند دقیقه طول بکشد یا ۱ تا ۲ روز ادامه یابد. بعضی از خانم‌ها همراه با درد، خون‌ریزی کمی هم از ناحیه واژن تجربه می‌کنند.

تخمک‌گذاری دردناک را  معمولا می‌توان با راهکارهایی مانند حمام آب گرم یا مصرف داروهای مسکن تسکین داد. با این حال اگر ناراحتی زیادی را تجربه می‌کنید، در مورد سایر گزینه‌های درمانی به پزشک خود مراجعه کنید.

چه موقع می‌توانم در چرخه پریود باردار شوم؟

چه موقع می‌توانم در چرخه پریود باردار شوم؟

شما بیشترین شانس بارداری را در روزهای منتهی به تخمک گذاری (زمانی که تخمدان شما تخمک بالغ را آزاد می‌کند) دارید، این روزها، پنجره باروری نامیده می‌شوند.

تخمک‌گذاری معمولا ۱۴ روز قبل از شروع پریود اتفاق می‌افتد، اما بدن هر فرد متفاوت است. بسته به طول چرخه پریود، ممکن است زودتر یا دیرتر تخمک‌گذاری داشته باشید.

تخمک حدود ۱ روز پس از خروج از تخمدان شما زنده می‌ماند و اسپرم می‌تواند حدود ۵ روز پس از رابطه جنسی در رحم و لوله‌های فالوپ زنده بماند؛ بنابراین معمولا می‌توانید حدود ۷ روز از هر چرخه پریود باردار شوید: ۵ روز قبل از تخمک‌گذاری و خود روز تخمک‌گذاری. همچنین یک روز پس از تخمک گذاری امکان باردار شدن وجود دارد، اما احتمال آن نسبت به قبل از تخمک‌گذاری کمتر است.

بسیاری از افراد چرخه پریود و سایر علائم باروری خود را تحت نظر می‌گیرند تا به آن‌ها در تشخیص زمان تخمک‌گذاری کمک کند. به این کار «آگاهی باروری» می‌گویند. بعضی دیگر از افراد هم از آن برای جلوگیری از بارداری و بعضی دیگر برای تلاش برای باردار شدن استفاده می‌کنند. برای نظارت و پایش بر چرخه پریود و زمان تخمک‌گذاری خود می‌توانید از اپلیکیشن پریود هِرلایف استفاده کنید.

اپلیکیشن هرلایف

اپلیکیشن مدیریت پریود

بعضی از افراد چرخه‌های بسیار منظمی دارند و چرخه پریود بعضی افراد دیگر ماه به ماه متفاوت است. پریودهای نامنظم برای نوجوانان بسیار معمول است. در صورتی که زمان پریود غیرقابل پیش‌بینی باشد، زمان تخمک گذاری را نمی‌توان به طور دقیق تشخیص داد؛ (حتی اگر با دقت چرخه پریود خود را دنبال ‌کنید.) بنابراین اگر نمی‌خواهید باردار شوید، هر بار که رابطه جنسی دارید، از وسایل جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

فاصله تخمک گذاری تا پریود

در یک چرخه پریود (قاعدگی) که به طور میانگین ۲۸ روز است، تخمک‌گذاری به طور معمول حدود ۱۴ روز قبل از شروع خونریزی پریود بعدی اتفاق می‌افتد. با این حال، طول چرخه پریود هر فرد ممکن است متفاوت باشد و زمان بین تخمک‌گذاری و شروع پریود بعدی ممکن است متفاوت باشد.

در ارتباط با پریود، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟ 

در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:

  • شما ۱۶ ساله هستید اما هنوز پریود را تجربه نکرده‌اید. 
  • پریود شما ناگهان متوقف شده است.
  • خون‌ریزی شما طولانی‌تر از پریودهای قبلی است.
  • خون‌ریزی شدیدتر از حد معمول است.
  • شما در طول پریود درد شدیدی دارید.
  • بین پریودها خون‌ریزی دارید.
  • فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید، برای مثال، رابطه جنسی محافظت نشده داشته‌اید و پریود شما نسبت به زمان طبیعی همیشگی حداقل هفت روز به تاخیر افتاده است.
  • پریود شما تا سه ماه پس از قطع قرص‌های ضد بارداری برنگشته است و می‌دانید که باردار نیستید.
  • هرگونه سوال یا نگرانی در مورد پریود یا بارداری احتمالی دارید.
  • بعد از استفاده از تامپون علائم سندروم شک سمی (TSS-toxic shock syndrome) مثل تب، استفراغ، اسهال، دردهای عضلانی، سردرد، گلو درد، چشمان قرمز، افت فشار خون، درد مفاصل و حساسیت به نور را دارید.

آیا مردان ترنس (transgender) پریود می‌شوند؟

همه کسانی که پریود می‌شوند خود را دختر یا زن معرفی نمی‌کنند. مردان ترنس که دارای رحم، واژن، لوله‌های فالوپ و تخمدان هستند هم پریود می‌شوند.

پریود شدن می‌تواند برای بعضی از افراد ترنس تجربه‌ای استرس‌زا باشد چون یادآور آن است که بدن آن‌ها با هویت جنسیتی واقعی آن‌ها مطابقت ندارد، این ناراحتی و اضطراب گاهی اوقات دیسفوری جنسیتی یا آشفتگی جنسیتی (Gender dysphoria) نامیده می‌شود. کلمه دیسفوری از کلمه dysphoros گرفته شده است که معنای یونانی آن «به سختی تحمل کردن» است. با این حال پریود ممکن است سایر افراد ترنس را خیلی اذیت نکند. هر یک از این واکنش‌ها طبیعی و عادی است.

اگر به دانستن در مورد پریود مردان علاقه دارید پیشنهاد می‌کنیم مقاله «پریود مردانه واقعیت یا خیال؟» را مطالعه کنید.

در ادامه به سوالات متداولی که در مورد پریود ممکن است برای شما پیش بیاید پاسخ می‌دهیم:

سوالات متداول

۱. اگر پریودم به تاخیر افتاد باید چه کار کنم؟ (دلیل پریود نشدن)

اول اینکه نگران نباشید! این اتفاق برای همه ممکن است رخ دهد، پریودها همیشه با فاصله ۲۸ روز رخ نمی‌دهند. یک چرخه پریود معمولی بین ۲۱ تا ۳۸ روز است، اما عوامل متعددی وجود دارند که می‌توانند بر پریود شما اثر بگذارند؛ از جمله افزایش یا کاهش وزن، استرس، رژیم غذایی، دارو، ورزش بیش از حد و سایر عوامل موثر بر سبک زندگی.

همچنین در تحقیقی که در وب سایت نیوز مدیکال (news-medical) منتشر شده است، مشخص شده است واکسن کرونا هم بر بی‌نظمی پریود تاثیرگذار است.

اگر پریود شما در مدت ۳۸ روز اتفاق نیفتد و از نظر جنسی فعال هستید، حتی اگر بارداری خود را کنترل می‌کنید، بهتر است آزمایش بارداری بدهید. اگر آزمایش بارداری منفی شد یا از نظر جنسی فعال نیستید، باید با پزشک خود مشورت کنید. او ممکن است بخواهد آزمایش‌هایی را برای تعیین علت این بی‌نظمی انجام دهد.

۲. آیا با شروع پریود دوره‌ها به طور منظم اتفاق می‌افتد؟

در چند سال اول پس از شروع پریود دختران، ممکن است پریود منظم نباشد. این موضوع در ابتدا طبیعی است. تقریبا ۲ تا ۳ سال پس از اولین پریود، باید هر ۴ تا ۵ هفته یک بار پریود اتفاق بیفتد.

۳. آیا دختران می‌توانند به محض شروع چرخه پریود خود باردار شوند؟

بله، دختران می‌توانند به محض شروع پریود باردار شوند. دختران حتی می‌توانند درست قبل از اولین پریود خود باردار شوند؛ چراکه ممکن است هورمون‌های آن‌ها فعال باشد. هورمون‌ها ممکن است منجر به تخمک‌گذاری و ایجاد دیواره رحم شوند. بنابراین اگر دختری رابطه جنسی داشته باشد، می‌تواند باردار شود، هر چند که هرگز پریود نشده باشد.

۴. از کدام وسیله بهداشتی برای پریود استفاده کنم؟ پد، تامپون یا کاپ قاعدگی 

شما انتخاب‌های زیادی در مورد نحوه برخورد با خون پریود دارید. شاید لازم باشد کمی آزمایش کنید تا ببینید کدام یک برای شما مناسب است. بعضی از خانم‌ها فقط از یک روش استفاده می‌کنند و بعضی دیگر روش‌های مختلف را نسبت به شرایط امتحان می‌کنند.

اغلب دختران هنگام شروع پریود از پد استفاده می‌کنند. پد‌ها در اندازه‌ها و اشکال مختلف وجود دارند. آن‌ها در یک طرف نوار چسبی دارند که به لباس زیر می‌چسبد.

بعضی از خانم‌ها مخصوصا هنگام ورزش یا شنا با تامپون راحت‌تر از پد هستند. تامپون یک پلاستیک پنبه‌ای است که خانم‌ها در واژن خود قرار می‌دهند. اکثر تامپون‌ها دارای یک اپلیکاتور (Applicator) هستند که تامپون را به محل خود هدایت می‌کند. تامپون خون را جذب می‌کند. بیش از ۸ ساعت از تامپون استفاده نکنید چون این کار می‌تواند خطر ابتلا به عفونت جدی به نام سندرم شوک سمی (Toxic Shock Syndrome) را افزایش دهد.

بعضی از زنان کاپ قاعدگی (فنجان قاعدگی) را ترجیح می‌دهند. اکثر کاپ‌های قاعدگی از سیلیکون پزشکی ساخته شده‌اند. برای استفاده از کاپ قاعدگی، آن را فشرده و در واژن خود وارد می‌کنید. کاپ خون را نگه می‌دارد تا زمانی که آن را خالی کنید.

۵. در زمان پریود، چقدر خون‌ریزی می‌کنم؟

ممکن است خون زیادی به نظر برسد، اما هر دختر معمولا در طول کل دوره به طور میانگین میزان ۵ تا ۸۰ میلی‌لیتر خون از دست می‌دهد. اکثر دختران باید ۳ تا ۶ بار در روز پد، تامپون یا کاپ قاعدگی خود را عوض کنند.

۶. پریود تا چه سنی ادامه دارد

شروع سن یائسگی در خانم‌ها از ۴۵ تا ۵۵ سالگی شروع می‌شود و از حدود این سن به بعد خانم‌ها دیگر پریود نمی‌شوند.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به اصلی‌ترین موضوعات در مورد پریود بپردازیم، اینکه پریود چرا اتفاق می‌افتد و چه جزئیاتی دارد. به عوارضی که در اثر پریود ایجاد می‌شود اشاره کردیم و برای کاهش این عوارض راه‌حل‌هایی ارائه دادیم. در نهایت هم تلاش کردیم سوالات متداول (خصوصا برای دخترانی که تازه پریود شده‌اند) در این زمینه را پاسخ دهیم.

اما داستان پریود به همین‌جا ختم نمی‌شود و تاثیرات دیگری بر بدن، روحیه و زندگی ما هم دارد که پیشنهاد می‌کنیم دیگر مقالات ما را دنبال کنید تا با این موضوعات و راه‌حل‌های رفع آن‌ها آشنا شوید.