رابطه جنسی در پریود انتخابی شخصی است و میتواند بر اساس ترجیحات فردی و عوامل دیگر متفاوت باشد. در حالی که برخی افراد آن را کاملاً طبیعی و حتی مفید میدانند، گروهی ممکن است به دلیل آشفتگی یا باورهای فرهنگی و شخصی احساس ناراحتی کنند.
بسیاری از متخصصان زنان و کارشناسان حوزۀ سلامت بر این باور هستند که ارتباط جنسی در زمان چرخۀ قاعدگی برای اطمینان از رضایت و آسایش متقابل ضروری است. همچنین در نظر گرفتن بهداشت جنسی و برقراری رابطۀ جنسی محافظت شده مهم است. زیرا بیماریهای عفونی مقاربتی (STI) را میتوان در این مدت راحتتر منتقل کرد.
جدا از اینکه سکس در زمان پریود از لحاظ مذهبی درست نیست عوارضی از جمله افزایش احتمال ابتلا به عفونت، افزایش احتمال اندومتریوز، احساس ناراحتی و نگرانی بابت مسائل بهداشتی را به همراه دارد.
آیا در زمان پریود میتوانیم رابطه جنسی برقرار کنیم؟
داشتن رابطه جنسی در پریود انتخابی است که به نظر هر دو شریک جنسی بستگی دارد. در حالی که به طور کلی از نظر پزشکی امری ایمن است. البته حفظ بهداشت جنسی برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به عفونتها مهم است. زیرا دهانۀ رحم در این زمان کمی بازتر است و میتواند حساسیت را افزایش دهد. علاوه بر این، استفاده از حفاظت برای جلوگیری از بیماریهای عفونی مقاربتی (STI) و بارداری توصیه میشود. زیرا هنوز هم ممکن است در دوران قاعدگی باردار شوید، هرچند احتمال آن پایینتر است. برقراری ارتباط و رضایت متقابل هنگام تصمیم گیری در مورد صمیمیت در این دوره مهم است.
رابطه جنسی در روزهای اول پریود
داشتن سکس در پریود، به ویژه در روزهای اول به عوامل مختلفی بستگی دارد. از طرفی خانم دردهای مربوط به خونریزی قاعدگی را تجربه میکند و از طرفی دیگر با هماهنگی همسر یا شریک جنسی خود شاید به داشتن سکس در دوران پریود راضی میشود. برخی از افراد ممکن است حساسیت یا ناراحتی بیشتری را تجربه کنند، بنابراین گوش دادن به بدن و اولویت دادن به آنچه که احساس میکنید، ضروری است. علاوه بر این، استفاده از ابزارهایی مانند کاندوم برای کاهش خطر ابتلا به عفونت نیز توصیه میشود.
رابطه جنسی در قاعدگی با کاندوم
رابطه جنسی در قاعدگی با استفاده از کاندوم میتواند گزینۀ امنتری برای زوجهایی باشد که تصمیم به این تعامل گرفتهاند. کاندوم به جلوگیری از انتقال عفونتهایی مانند (HIV) یا هپاتیت کمک میکند. اتفاقی که ممکن است در این زمان به دلیل وجود خون اندکی احتمال انتقال بیشتری داشته باشد. اما آنها همچنین احتمال بارداری ناخواسته را کاهش میدهند، در حالی که بهداشت بیشتری را فراهم میکنند. رابطۀ جنسی محافظت نشده بین دو شریک جنسی و وجود رضایت متقابل، اهمیت بسیاری دارد. در ضمن، اطمینان حاصل میشود که هر دو طرف احساس خوبی در معاشقه و مقاربت جنسی خود داشته باشند.
چند روز بعد از پریود میتوانیم رابطه جنسی برقرار کنیم؟
زمان انجام فعالیت جنسی پس از پریود نیز تا حد زیادی به راحتی و توافق دو شریک جنسی بستگی دارد. از نظر پزشکی، اگر هر دو شریک با آن راحت باشند، رابطۀ جنسی در طول یا بلافاصله پس از قاعدگی برای سلامتی بانوان مشکلی ندارد. با این حال، برخی از افراد ترجیح میدهند چند روز پس از پایان خونریزی قاعدگی صبر کنند تا از لکه بینی جلوگیری شود. مهم است که ارتباط جنسی با شریک زندگی خود را محافظت شده انجام دهید. به این واسطه میتوانید از ابتلا به عفونتهای منتقله از راه جنسی (STI) یا حاملگیهای ناخواسته جلوگیری کنید. البته توجه کنید که تخمک گذاری میتواند از خانمی به خانم دیگر متفاوت باشد.
فواید رابطه جنسی در زمان قاعدگی
رابطه جنسی در زمان قاعدگی بر خلاف آن چیزی که بعضی از خانمها و آقایان به آن باور دارند، میتواند مزایای قابل توجهی داشته باشد. گفته شده کاهش دردهای قاعدگی، کاهش نوسانات خلقی، وجود صمیمیت بیشتر میان دو شریک جنسی و روان بودن واژن از فواید سکس در پریود به حساب میآیند. در ادامه به این موارد بیشتر میپردازیم.
کاهش دردهای قاعدگی
رابطۀ جنسی در پریود ممکن است به کاهش گرفتگیهای قاعدگی (دیسمنوره) کمک کند. هنگامی که خانمی ارگاسم را تجربه میکند، بدن اندورفین (که مسکن طبیعی است) آزاد میکند. همین موضوع به بهبود خلق و خوی خانم منجر میشود. علاوه بر این، شدت گرفتگیهای عضلانی و انقباضات رحمی را کاهش میدهد. با کاهش انقباضات رحمی در طول ارگاسم دردهای شکمی و لگن نیز کاهش پیدا میکنند.
چرخۀ قاعدگی کوتاهتر
ارگاسم در دوران قاعدگی میتواند منجر به کاهش بازۀ زمانی خونریزی پریود شود. در طول ارگاسم، عضلات رحم به طور منظم منقبض میشوند. همین موضوع ممکن است باعث ریزش سریعتر دیوارۀ داخلی رحم در طول چرخۀ قاعدگی شود. از طرفی، این انقباضات میتوانند جریان خون موضعی را به نحو مؤثرتری افزایش دهند و باعث تسریع خروج خون قاعدگی از واژن شوند.
نباید از خاطر ببرید که هورمونهای شادی که در طول فعالیت جنسی آزاد میشوند نیز ممکن است به کاهش انقباضات، دردهای قاعدگی و خروج بهتر خون از واژن کمک کنند. اگرچه توجه به این نکته مهم است که تجربیات فردی بانوان متفاوت هستند. این تفاوتها تحت تأثیر شرایط جسمی و روانی هستند. به نحوی که گاهی خانمها متوجه تفاوت قابل توجهی در طول خونریزی پریود خود نخواهند شد. اما گروهی دیگر رضایتمندی خود را از رابطه جنسی در پریود ذکر میکنند.
بهبود خلق و خو
برقراری رابطۀ جنسی حتی در طی خونریزی پریود، به ایجاد تغییرات هورمونی کمک خواهد کرد. همین تغییرات هورمونی به تغییر در تولید مادۀ شیمیایی پروستاگلاندین در خون و سایر هورمونها یا انتقال دهندههای عصبی منجر میشوند. به این واسطه، نوسانات خلقی کاهش پیدا میکند. از طرفی وقتی دردهای قاعدگی کاهش پیدا کنند، ناراحتی کمتری تجربه میشود.
خون روان کنندۀ طبیعی واژن
وقتی که سکس در پریود و خصوصاً سکس واژینال انجام میشود، خانمها احساس راحتی بیشتری حس میکنند. میتوان علت آن را جریان داشتن خون در کانال واژن معرفی کرد. خون جاری در مسیر دهانۀ رحم و واژن، به عنوان روان کنندۀ واژن عمل میکند. در نتیجه دخول با فشار و ناراحتی کمتری همراه است.
افزایش میل جنسی
این موضوع را به خوبی میدانیم که تغییرات هورمونی حتی در چرخۀ قاعدگی به نوسانات میل جنسی منجر میشوند. اگر این تغییرات میل جنسی با مقاربت همراه باشند، باعث افزایش تمایلات مذکور خواهند شد. به این ترتیب، با وجود خونریزی پریود، ارتباط صمیمانه و معاشقه میان دو شریک جنسی باقی خواهند ماند.
رابطه جنسی در زمان قاعدگی چه عوارضی دارد؟
با وجود مزایایی که پیش از این برشمردیم، نمیتوانیم عوارض سکس در دوران پریود را نادیده بگیریم. البته این عوارض کمتر از مزایایی است که رابطه جنسی در پریود دارند، اما باید مورد توجه قرار گیرند.
افزایش احتمال ابتلا به عفونت
به دلیل وجود جریان خون در کانال واژن و دهانۀ رحم، اگر شریک جنسی خانم مبتلا به بیماری عفونی مقاربتی مانند اچ پی وی، ایدز و کلامیدیا باشد، احتمال سرایت عامل عفونت به دستگاه تناسلی خانم وجود دارد. باید توجه داشت که واژن در زمان خونریزی پریود و در مواجهه با عوامل عفونی حساستر است. به نحوی که بیشتر از سایر اندامهای تناسلی خانمها دچار عفونت میشود.
افزایش احتمال اندومتریوز
پژوهشی که کتابخانه ملی پزشکی آمریکا در سال 2022 منتشر کرد، به این مسئله اشاره دارد که اگرچه سکس در پریود به تسریع ریزش دیوارۀ داخلی رحم کمک میکند، اما گاهی منجر به افزایش رشد آندومتر در نزدیکی تخمدان و لولههای فالوپ و سایر قسمتهای لگن میشود. به این واسطه احتمال ابتلا به اندومتریوز نیز ممکن است افزایش یابد.
احساس ناراحتی همزمان با مقاربت جنسی
همیشه سکس در پریود باعث ایجاد حس خوب و راحتی نمیشود. گاهی خانمها، به ویژه آنهایی که با عفونت مقاربتی، خارش و سوزش واژن و مشکلاتی از این دست مواجه هستند، احساس ناراحتی هنگام دخول تجربه میکنند. بیماریهای التهابی لگن هم دلیل دیگری برای تجربۀ مقاربت دردناک و اذیت کننده همزمان با خونریزی قاعدگی به حساب میآید.
نگرانی بابت مسائل بهداشتی
همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی در رابطه جنسی دوران قاعدگی افزایش مییابد. اما باید توجه داشته باشید که همین نگرانی دربارۀ نکات بهداشتی، کیفیت مقاربت جنسی و حس مثبت ناشی از آن را کاهش میدهد.
چطور در زمان پریود رابطه جنسی برقرار کنیم؟
برای اینکه مقاربت جنسی در دوران قاعدگی با بهترین شکل ممکن انجام شود، بهتر است به چند نکتۀ مهم توجه داشته باشید:
- رضایت دربارۀ مقاربت مهم است. قبل از حضور در فعالیت جنسی در دوران قاعدگی، مهم است که در مورد مسائل مختلف و ترجیحات خود با شریک زندگیتان صحبت کنید. گروهی از خانمها ممکن است احساس خوشایندی در مقاربت جنسی در پریود نداشته باشند. بنابراین صحبت دربارۀ آن لازم است.
- به نکات بهداشتی توجه کنید. دو شریک جنسی باید از سلامت جنسی و نکات بهداشتی فردی مطمئن شوند. گاهی افراد ترجیح میدهند که قبل از رابطۀ جنسی دوش بگیرند. از طرفی، برقراری مقاربت در محیط تمیز و آرامش بخش اهمیت دارد.
- رابطۀ جنسی محافظت شده داشته باشید. شما میتوانید از ابزارهای محافظت کننده مانند کاندوم برای کاهش خطر ابتلا به عفونتهای منتقله از راه جنسی (STI) و رعایت نکات بهداشت فردی و محیطی استفاده کنید.
- مراقب گرفتگیهای عضلانی و انقباضات رحمی باشید. گرفتگیهای چرخۀ قاعدگی میتوانند رابطه جنسی را برای بعضی از زنان به فرآیندی دردناک تبدیل کنند. اگر گرفتگیها و انقباضات شدید باشند، بهتر است در این مدت از رابطۀ جنسی اجتناب کنید. این در حالی است که برای گروهی از بانوان مقاربت جنسی میتواند با آزاد کردن اندورفین و تسکین گرفتگیهای قاعدگی همراه باشد.
توصیه های بهداشتی برای برقراری رابطه جنسی در زمان پریود
در پایان بهتر است چند نکتۀ بهداشتی را در نظر داشته باشید”
- استفاده از ابزارهای محافظت کنندۀ مقاربت: استفاده از کاندوم برای کاهش خطر ابتلا به عفونتها، از جمله بیماری عفونی مقاربتی (STDs)، به ویژه در دوران قاعدگی که دهانۀ رحم کمی باز است، برای حفظ سلامتی بانوان اهمیت دارد.
- وجود رضایت طرفین: اطمینان حاصل کنید که با شریک زندگی خود در مورد ترجیحات ارتباط جنسی تفاهم دارید. برخی از افراد ممکن است در طول چرخۀ قاعدگی خود احساس راحتی نکنند. بنابراین درک متقابل ضروری است.
- رعایت بهداشت: باید هر دو طرف قبل از فعالیت جنسی برای حفظ بهداشت و جلوگیری از عفونت پاکیزه باشند. در این حالت دوش گرفتن کمک کننده است.
- استفاده از ملحفه و حولهها: برای اینکه خون نشت کرده به تشک و ملحفههای اصلی نفوذ نکند، میتوانید از لوازمی دیگر استفاده کنید. به این ترتیب با شستن حولهها و ملحفههای کمکی، نیاز به نظافت کامل تخت و تشک یا ملحفههای اصلی ندارید.
- توجه به راحتی خود: مقاربت جنسی را تا جایی ادامه دهید که بدنتان احساس راحتی داشته باشد. اگر احساس درد دارید و اذیت میشوید، مقاربت را به پایان ببرید تا آسیب جسمی و روانی به شما وارد نشود.
نکات مهم در برقراری رابطه جنسی در پریود
- داشتن رابطه جنسی در پریود انتخابی است که به نظر هر دو شریک جنسی بستگی دارد. در حالی که به طور کلی از نظر پزشکی امری نسبتاً ایمن است.
- از فواید سکس در قاعدگی کاهش دردهای قاعدگی، چرخۀ قاعدگی کوتاهتر، بهبود خلق و خو، خون روان کنندۀ طبیعی واژن و افزایش میل جنسی را میتوان معرفی کرد.
- افزایش احتمال ابتلا به عفونت، افزایش احتمال اندومتریوز، احساس ناراحتی همزمان با مقاربت جنسی و نگرانی بابت مسائل بهداشتی از جمله عوارض مقاربت جنسی در پریود هستند.
- شما با مراجعه به وبلاگ هرلایف میتوانید دربارۀ سلامت قاعدگی و ابعاد مختلف آن اطلاعات کاملی به دست آورید. امکان استفاده از مشاورۀ پزشکی در کلینیک آنلاین هرلایف نیز برای شما وجود دارد.
پرسشهای پرتکرار
بله. اما به ترجیحات شخصی و احساس راحتی شریکهای جنسی بستگی دارد.
سکس در پریود عوارضی دارد. برای مثال میتوان به افزایش احتمال ابتلا به عفونت، افزایش احتمال اندومتریوز، احساس ناراحتی همزمان با مقاربت جنسی و نگرانی بابت مسائل بهداشتی اشاره کرد.
منابع: