رابطه جنسی در دوران بارداری در صورتی که بارداری سالم و بدون عارضهای داشته باشید اغلب بی خطر است و هیچ آسیبی به جنین نمیرساند. زیرا جنین درون رحم توسط مایع آمنیوتیک و عضلات رحم محافظت میشود.
نزدیکی در بارداری میتواند مزایایی مانند بهبود رابطۀ عاطفی با همسر، کاهش استرس و اضطراب و حتی تسکین دردهای ناشی از بارداری را به همراه داشته باشد. با این حال، در موارد خاص مانند وجود خطر زایمان زودرس، خونریزی واژینال یا پایین بودن جفت، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است توصیه کند که فرد باردار رابطۀ جنسی نداشته باشد.
آیا رابطه جنسی در دوران بارداری ممکن است؟
اگر بارداری شما در وضعیت طبیعی پیش برود، رابطۀ جنسی واژینال اغلب بی خطر است. در صورت داشتن هرگونه نگرانی یا پرسش حتماً با پزشک خود مشورت کنید. رابطۀ جنسی در طول سه ماهۀ اول بارداری معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند و باعث آسیب به جنین نمیشود. زیرا جنین در مایع آمنیوتیک محافظت میشود. همچنین رابطۀ جنسی در سه ماهۀ دوم و سوم نیز معمولاً ایمن است. البته هرچه فرد زمانی که به زایمان نزدیک شود، ارگاسم ممکن است منجر به شروع انقباضات رحمی شود.
پزشک ممکن است در صورت داشتن شرایطی همچون جفت سر راهی (قرار گرفتن جفت روی دهانۀ رحم)، پارگی کیسه آمنیوتیک و یا شروع انقباضات قبل از هفته 37 بارداری (زایمان زودرس)، شما را از داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری منع کند. همچنین عفونتهای مقاربتی در دوران بارداری ممکن است خطرات جدی به همراه داشته باشند. در چنین مواقعی اگر نسبت به ابتلا همسر خود به این عفونت شک دارید، بهتر است تا زمان انجام آزمایش و یا اطمینان از درمان بیماری، برای محافظت از خود و جنین از انجام سکس در دوران بارداری خودداری کنید.
آیا رابطه جنسی در بارداری خطر دارد؟
همانطور که گفتیم در وضعیت عادی رابطه جنسی در دوران بارداری معمولاً بی خطر است، مگر اینکه مادر در شرایط خاصی قرار داشته باشد. اگرچه گفتیم که ارگاسم در اواخر بارداری ممکن است باعث انقباضات رحمی شود. در کل، اگر طی بارداری در مورد زایمان زودرس و مشکلات جفت نگرانی نداشته باشید، سکس در زمان بارداری روی جنین شما تأثیر منفی نخواهد داشت.
برای بسیاری از افراد سؤال است که آیا رابطه جنسی در بارداری باعث سقط جنین میشود؟ در پاسخ باید بگوییم خیر. در واقع سقط جنین که به از دست دادن ناگهانی حاملگی تا قبل از هفتۀ بیستم اطلاق میشود، به دلیل سکس رخ نمیدهد. این وضعیت بیشتر به دلیل اینکه جنین آنطور که باید، رشد نکرده بروز پیدا میکند. ممکن است بعد از نزدیکی یا تجربه ارگاسم، کمی احساس گرفتگی یا لکه بینی داشته باشید که معمولاً جای نگرانی نیست. اما اگر این گرفتگیها خیلی شدید باشند و ادامه پیدا کنند، یا اگر خونریزی قابل توجهی شبیه پریود دیدید، حتماً به پزشک اطلاع دهید. به طور کلی در شرایط زیر داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری ممکن است از سمت پزشک منع شود:
- داشتن خونریزی واژینال
- سابقۀ شروع زایمان زودرس یا قرار گرفتن در وضعیت زایمان زودرس
- ناتوانی دهانۀ رحم (باز شدن دهانۀ رحم زودتر از موعد)
- نشت مایع آمنیوتیک
- جفت سر راهی
مزایا و معایب رابطه جنسی در بارداری
رابطه جنسی در دوران بارداری اغلب فواید زیادی را برای مادر به همراه دارد که حتی ممکن است اثرات مثبتی نیز برای جنین داشته باشند. اما در شرایط خاصی نیز ممکن است با خطراتی همراه باشد که به عنوان یک زن باردار باید از آنها آگاهی داشته باشید:
مزایای رابطه جنسی در بارداری
- آمادگی برای زایمان: رابطۀ جنسی در بارداری منجر به آماده شدن عضلات کف لگن و دهانۀ رحم برای زایمان میشود. از طرفی، سطح اکسی توسین را افزایش میدهد، به همین علت ممکن است انجام آن نزدیک به زایمان توصیه شود.
- کمک به سلامت جنین و مادر: لذت از رابطه جنسی در دوران بارداری با احساس خوب، کاهش فشار خون و تنظیم سطح قند خون مرتبط است که باعث بهبود سلامت مادر و جنین میشوند.
- کاهش استرس: سکس در دوران بارداری باعث افزایش ترشح اکسی توسین میشود که با کاهش استرس بارداری، بهبود موقت درد و بهبود خواب مرتبط است.
- بهبود استحکام کف لگن: عضلات کف لگن قوی باعث آسانتر شدن بهبودی پس از زایمان میشوند.
- بهبود گردش خون: یکی دیگر از مزایای زیاد سکس در دوران حاملگی، بهبود گردش خون است که به رشد و نمو هرچه بهتر نوزاد به دلیل اکسیژن رسانی و تغذیۀ بهتر کمک میکند.
معایب رابطه جنسی بارداری
- خطر زایمان زودرس: در صورت وجود سابقه زایمان زودرس یا علائم آن، پزشک ممکن است توصیه به اجتناب از رابطه جنسی کند.
- خونریزی واژینال: اگر خونریزی واژینال دارید، رابطه جنسی میتواند آن را تشدید کند و باید از آن اجتناب شود.
- جفت سرراهی: در صورتی که جفت دهانۀ رحم را پوشانده باشد، رابطۀ جنسی میتواند خطرناک باشد.
- پارگی کیسه آمنیوتیک: پس از پاره شدن کیسۀ آب، خطر عفونت وجود دارد و باید از رابطۀ جنسی خودداری شود.
- درد و ناراحتی: با پیشرفت بارداری و بزرگ شدن شکم، برخی پوزیشنها ممکن است ناراحت کننده یا دردناک باشند.
مواردی که باید در رابطه جنسی دوران بارداری رعایت شود
رابطه جنسی در دوران بارداری میتواند تجربهای لذت بخش و راهی برای صمیمیت با همسر باشد. اما توجه به برخی نکات برای حفظ سلامتی مادر و جنین ضروری است.
- برای داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری باید بسته به شرایطی که دارید از راهنمایی پزشک خود مبنی بر بی خطر بودن آن کمک بگیرید.
- از هرگونه فشار یا ضربۀ ناگهانی حین سکس به شکم خودداری کنید.
- در صورت مشاهدۀ علائمی مانند درد شکم طولانی، خونریزی، انقباضات یا خروج مایع از واژن، فوراً رابطۀ جنسی را متوقف کنید و وضعیت خود را با پزشک در میان بگذارید.
- بر اساس دادههای سایت مدیکال نیوز تودی، رابطۀ جنسی دهانی در بارداری ایمن است، اما مرد نباید هوا را به داخل واژن بدمد. این کار نادرست است و میتواند باعث آمبولی هوا شود. وضعیتی که رگهای خونی توسط حباب هوا مسدود میشوند و ممکن است برای مادر و جنین خطرناک و حتی مرگبار باشد.
- اگرچه رابطۀ مقعدی و نزدیکی از پشت در دوران بارداری به نوزاد آسیبی وارد نمیکند، اما در صورت ابتلا به هموروئیدهای مرتبط با بارداری ممکن است باعث ناراحتی مادر شود. در هر صورت بهتر است افراد از داشتن رابطۀ جنسی مقعدی و به دنبال آن رابطۀ واژینال برای جلوگیری از انتقال باکتریها و بروز عفونت خودداری کنند.
- تغییرات هورمونی و جسمی ممکن است روی میل جنسی و احساس شما اثر بگذارند، بنابراین صبور باشید و با شرایط جدید انعطاف نشان دهید.
- برای داشتن احساس راحتی در رابطه جنسی در دوران بارداری بهتر است در این زمینه با همسر خود گفتگوهای باز و صادقانه داشته باشید.
بهترین پوزیشنهای رابطه جنسی در دوران بارداری
تقریباً هر حالت و پوزیشنی برای نزدیکی در بارداری قابل انجام است، به شرطی که شما به عنوان فرد باردار با آن احساس راحتی داشته باشید. اگر در وضعیتی احساس ناراحتی کردید، بهتر است حالت دیگری را امتحان کنید. با بزرگ شدن شکمتان ممکن است نیاز به تغییر پوزیشن داشته باشید. در ادامه به معرفی بهترین پوزیشنهای رابطه جنسی در دوران بارداری در هر سه ماهه میپردازیم:
سه ماهۀ اول
در این دوران هنوز شکم شما خیلی بزرگ نشده است. بنابراین احتمالاً هر حالتی از رابطۀ جنسی که قبل از بارداری برایتان لذت بخش بوده همچنان قابل انجام و راحت خواهد بود. پس نگران تغییر پوزیشنها نباشید و از همان حالتهای قبلی لذت ببرید.
سه ماهۀ دوم
طریقه رابطه در دوران بارداری در سه ماهۀ دوم کمی تغییر میکند. در واقع، با بزرگ شدن شکمتان کم کم باید به فکر پوزیشنهایی باشید که به شکم شما فشار وارد نکنند. در این مرحله حالتهایی مثل خوابیدن به پهلو، دخول از پشت یا قرار گرفتن شما در بالا و همسرتان در زیر ممکن است راحتتر باشند.
سه ماهۀ سوم
در این سه ماهه اگر همچنان با پوزیشنهای سه ماهۀ دوم راحت هستید، میتوانید آنها را ادامه دهید. اما در صورتی که با برخی از آنها راحت نیستید، خوابیدن به پهلو، قرار دادن یک بالش بین زانوها و دخول از پشت به واژن میتواند یک روش صحیح رابطه در دوران بارداری باشد. در این حالت نه وزن شکمتان را تحمل میکنید، نه فشاری به کمر شما وارد میشود.
نکته: از هفتۀ بیستم به بعد دراز کشیدن به پشت برای چند دقیقه چیز مهمی نیست. اما داشتن رابطۀ جنسی طولانی در این شرایط ممکن است باعث سرگیجۀ شما و کاهش انتقال جریان خون به جنین شود.
مشکلات رایج در رابطه جنسی دوران بارداری و رفع آن
بسیاری از مشکلات وجود دارند که میتوانند رابطه جنسی در بارداری را تحت تأثیر قرار دارند. آگاهی از آنها و راه حل رفع این مشکلات کمک میکند تا با راحتی بیشتری با شرایط موجود خود کنار بیایید:
حالت تهوع صبحگاهی
حالت تهوع صبحگاهی و مشکلات شکمی ناشی از بارداری با کاهش تمایل زنان برای رابطۀ جسمی و البته افت آمادگی جسمانی آنها همراه است. راه حل رفع این مشکل این است که صبر کنید تا احساس بهتری داشته باشید و رابطۀ جنسی را به ساعات دیگر روز یا روزهایی که حال مساعدی دارید موکول کنید.
خستگی بارداری
خستگی ناشی از بارداری، به ویژه در سه ماهۀ اول و سوم، میتواند باعث خواب آلودگی و کاهش تمایل به رابطه جنسی در شب شود. بنابراین اگر تهوع ندارید سعی کنید در صبح یا یک بعدازظهر آخر هفته برای رابطۀ جنسی اقدام کنید.
تصویر منفی از بدن
تغییرات بدن میتوانند احساس جذابیت را کاهش دهند. راه حل این است که با تفکر مثبت و تمرکز بر فیزیولوژی فوق العادۀ بدن در حمایت از نوزاد خود، در کنار انجام ورزشهای ایمن بارداری با این تصویر منفی کنار بیایید.
ورم
افزایش گردش خون در لگن ممکن است احساس به رابطۀ جنسی را تغییر دهد. اگر سکس در این زمان برای شما ناراحت کننده است، میتوانید در مشورت با پزشک خود و توصیۀ وی، از رابطۀ جنسی دهانی کمک بگیرید.
حساسیت سینهها
تحریک سینهها ممکن است ناراحت کننده باشد. بنابراین از همسر خود بخواهید که روی دیگر قسمتهای بدن شما تمرکز کند. این حساسیت اغلب در ماه چهارم کاهش پیدا میکند.
نگرانی بعد از لکه بینی
افزایش خونرسانی به رحم و حساسیت دهانۀ رحم ممکن است بعد از رابطه جنسی در دوران بارداری منجر به لکه بینی خفیف شود. بنابراین اگر لکه بینی سبک است اغلب جای نگرانی ندارد اما به پزشک اطلاع دهید.
بررسی میل جنسی زنان در دوران بارداری
تغییرات هورمونی در بارداری خصوصاً در سه ماهۀ دوم میتوانند باعث افزایش میل جنسی در بسیاری از زنان شوند. این در حالی است که برخی دیگر از بانوان باردار به دلیل نوسانات هورمونی ممکن است با ناراحتیهای جسمی، کاهش انرژی یا کاهش میل جنسی مواجه شوند.
بارداری علاوه بر زنان میتواند روی میل جنسی مردان نیز اثرات منفی و مثبت داشته باشد. برای مثال در برخی موارد افزایش سایز سینه یا تغییرات ظاهری ممکن است باعث جذابیت مادر باردار برای همسرش شود و رشد میل جنسی را در او به دنبال داشته باشد. از سوی دیگر، گاهی نیز نگرانیهای احتمالی و فشارهای این دوران ممکن است بر میل جنسی هر دو طرف اثر منفی داشته باشند.
بهترین زمان برای داشتن رابطه جنسی در بارداری
در یک بارداری طبیعی و سالم هیچ زمانی به عنوان بهترین موقع برای بارداری در نظر گرفته نمیشود. بر این اساس تا هر زمان که احساس راحتی و تمایل به رابطه دارید و البته به دلیل شرایط پزشکی خاصی که دارید از رابطۀ جنسی منع نشدهاید، میتوانید سکس در دوران بارداری را تجربه کنید.
خلاصۀ نکات مهم رابطه جنسی در دوران بارداری
- رابطه جنسی در دوران بارداری سالم اغلب بی خطر است و آسیبی به جنین وارد نمیکند.
- از مزایای سکس در زمان بارداری میتوانیم به تقویت صمیمیت، کاهش استرس، بهبود خواب، ورزش ملایم و احساس خوب اشاره کنیم.
- از معایب و خطرات رابطه در دوران بارداری میتوانیم خطر زایمان زودرس (در صورت وجود)، خونریزی، جفت سرراهی، پارگی کیسه آب و درد را نام ببریم.
- در صورت وجود هرگونه نگرانی، سابقۀ عوارض بارداری، یا علائم هشدار، حتماً با پزشک مشورت کنید. برای این منظور میتوانید از پزشکان متخصص زنان یا ماما در هرلایف کمک بگیرید.
پرسشهای پرتکرار
ارگاسم در بارداری سالم خطری را به دنبال ندارد. اما در صورت وجود شرایط خاص مانند احتمال زایمان زودرس پزشک ممکن است آن را منع کند.
بر خلاف باور بسیاری از افراد، ریختن اسپرم در واژن در دوران بارداری ضرری ندارد، زیرا دهانۀ رحم توسط یک سد مخاطی محافظت میشود.
رابطۀ مقعدی در بارداری برای جنین خطری ندارد، اما ممکن است برای مادر ناراحت کننده باشد و خطر انتقال باکتریها را افزایش دهد.
منابع: