یکی از اهداف مهم ما در زندگی، اهمیت به سلامتی و مراقبت از جسم خود است. این امر در گرو مراقبت از خود در حوزههای مختلف خواهد بود. یکی از این حیطهها، بهداشت فردی است. از طرفی رعایت بهداشت زنانه به دلیل بارداری و مسائل مربوط به پریود بسیار مهم است. آگاهی از مسائل بهداشتی و به کاربردن آن تضمین کنندۀ سلامتی است. ضمن آرزوی تندرستی برای شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
چرا بهداشت زنانه در دوران پریود مهم است؟
یونیسف (UNICEF) بهداشت زنانه در پریود را به عنوان «مدیریت بهداشت پریود» تعریف میکند و پریود را با سلامتی، برابری جنسیتی، آموزش، توانمندسازی و حقوق انسانی پیوند میدهد. این عوامل توسط یونیسف به طور خلاصه به عنوان دسترسی به آموزشهای لازم پیرامون پریود، دسترسی به خدمات بهداشتی، امکانات شست و شوی دستها و بدن و تهیه محصولات مورد نیاز، هنجارهای اجتماعی پیرامون پریود، دسترسی به دفع بهداشتی محصولات استفاده شده، معرفی شدهاند. عدم دسترسی به مدیریت بهداشت پریود میتواند به طور قابل توجهی زندگی روزمره ما را تحت تاثیر قرار دهد. اما خبر خوب این است که دیگر جای نگرانی نیست! با رعایت نکاتی که در ادامه ذکر میکنیم میتوانیم ضامن سلامتی خود باشیم.
اکنون که از چرایی اهمیت موضوع بهداشت زنانه آگاه شدیم، سراغ این میرویم که پریود از چه سنی شروع میشود و چه نکاتی را لازم است به فرزند نوجوان خود بگوییم تا او هم در کمال آرامش این مسیر را طی کند.
آغاز پریود در نوجوانی
معمولاً، اولین پریود دختران در حدود ۱۲ سالگی اتفاق میافتد. البته به طور میانگین بازه سنی ۱۰ تا ۱۵ سالگی را برای شروع پریود در نظر میگیرند. البته بدن هر فرد با توجه ژنتیک و محل زندگی متفاوت است اما برخی از نشانهها وجود دارند که میتوان با توجه به آنها فهمید که پریود به زودی آغاز خواهد شد:
- معمولاً دو سال قبل از شروع پریود سینهها شروع به رشد میکنند.
- نشانۀ دیگر، ترشحات واژن است. ممکن است این ترشحات را روی لباس زیر خود ببینید یا احساس کنید. این ترشحات معمولاً حدود ۶ ماه تا یک سال قبل از اینکه اولین پریود اتفاق بیفتد، شروع میشوند.
اگر در این حدود سنی هستید، بهتر است از این موارد ترسی به دل راه ندهید. باید بدانید که این مسئله امری طبیعی است و با استفاده از پدهای بهداشتی روزانه میتوانید بهداشت لباس زیر خود را رعایت کنید. پدهای بهداشتی روزانه را میتوانیم به آسانی از سوپر مارکتها یا داروخانهها تهیه کنیم.
خونریزی پریود حدودا ۵ روز طول میکشد. اما این زمان میتواند کمتر یا بیشتر هم شود. این را هم بدانید که در چند سال اول پس از شروع پریود، ممکن است چرخۀ پریود به طور منظم رخ ندهد. در ابتدا این طبیعی است. حدود ۲ تا ۳ سال پس از اولین پریود، هر ۴ تا ۵ هفته یک بار (حدود ۲۸ روز) چرخۀ پریود از اول طی میشود.
پد، تامپون یا کاپ پریود؟
خوشبختانه این روزها تنوع محصولات مورد نیاز باعث راحتی و افزایش سطح کیفیت بهداشت زنانه شدهاند. بیشتر ما هنگام شروع پریود، از پدهای بهداشتی (نوار بهداشتی) استفاده میکنیم. پدها از پنبه ساخته شدهاند و دارای اندازهها و شکلهای مختلفی هستند. آنها نوارهای چسبندهای دارند که به لباس زیر متصل میشوند. برخی پدها مناسب روز و برخی مناسب استفاده در شب هستند. پس با آرامش میتوانیم شبها بخوابیم و نگران لکه شدن روتختی نباشیم. همچنین این پدها را علاوه بر داروخانهها یا سوپرمارکتها، میتوانیم از فروشگاههای آرایشی بهداشتی تهیه کنیم.
تامپون گزینه خوبی برای ورزشکاران یا شناگران است. نسبت به سایر محصولات، احساس رطوبت کمتری ایجاد میکند. اما شاید در ابتدا استفاده از آن کمی دشوار باشد. تامپون خون را جذب میکند. لازم است حواسمان باشد که بیش از ۸ ساعت از تامپون استفاده نکنیم. زیرا این امر میتواند خطر ابتلا به عفونت جدی به نام سندرم شوک سمی (Toxic shock syndrome) را افزایش دهد.
البته بعضی از خانمها کاپ پریود را ترجیح میدهند. بیشتر کاپهای پریود از سیلیکون ساخته میشوند. پدهای بهداشتی برای افرادی که پریودشان تازه شروع شده، بهتر است.
پدهای قابل تجزیه
تجزیه شدن مواد در محیط زیست، مسئلهای است که سالهای زیادی، ذهن فعالان و محققان را به خود مشغول کرده است. آنها موارد زیادی را برای استفاده و تجزیه سریع پیشنهاد میدهند. از جمله آنها میتوان پدهای بهداشتی سازگار با محیط زیست و قابل تجزیه را نام برد. البته برای این پدها، پاکتهایی کاغذی نیز طراحی شدهاند که میتوان بهراحتی از آنها استفاده کرد و نگران تجزیه نشدن آنها در محیط زیست نبود.
نکاتی پیرامون چرخه پریود
ما در روزهای پریود سعی میکنیم از پد و تامپون به مدت طولانی استفاده نکنیم. برای ارتقا بهداشت جسمی خودمان بهتر است به مدت طولانی پد یا تامپون خود را نگه نداریم. هنگامی که خون پریود از بدن خارج میشود، به تدریج تجزیه خواهد شد. نگه داشتن پد مورد استفاده برای مدت زمان طولانی در نزدیکی ناحیه واژن و پوستمان، این ناحیه را در معرض عفونت باکتریایی و خارش قرار میدهد. به خصوص، تامپون نباید بیش از چهار تا شش ساعت در داخل بدن باقی بماند.
استفاده از پد بهداشتی مناسب
پدهای استفاده شده را با خیال راحت دور بیندازیم. قبل از دور انداختن آنها، بهتر است داخل کاغذ بپیچیم و داخل یک بسته پلاستیکی قرار دهیم. پدها و تامپونهای استفاده شده میکروبها و باکتریها را حمل میکنند و در صورت ماندن میتوانند بوی بدی را منتشر کرده و حشرات را به خود جذب کنند. اگر از کاپ پریود استفاده میکنیم، آن را روزی یکبار در آب گرم و مایع ضد عفونی کننده بشوییم تا کلیه میکروبها از بین بروند. پس از تعویض پد، دستان خود را به شیوۀ بهداشتی، با صابون ضد باکتری به خوبی میشوییم تا بهداشت زنانه به خوبی رعایت شود.
رعایت بهداشت واژن
واژن خود را تمیز نگه داریم. برای افزایش سطح بهداشت زنانه و جلوگیری از رشد باکتریها در ناحیۀ تناسلی بهتر است، موهای زائد خود را اصلاح کنیم.
توجه به بهداشت فردی و جنسی
در حالی که اکثر زنان از داشتن رابطه جنسی در دوران پریود خود چشم پوشی میکنند، برخی این رابطه را تجربه میکنیم. با این حال، همسر ما باید از کاندوم استفاده کند تا از آلودگی هر دو شریک جلوگیری شود. البته در دین اسلام رابطۀ جنسی در این زمان حرام است.
به قدر کافی استراحت کنیم و به خواب خود اهمیت دهیم. ممکن است در طول دوره پریود احساس خواب آلودگی داشته باشیم و حس کنیم کسل هستیم؛ اشکالی ندارد. این فقط روشی است که بدن ما با آن اعلام نیاز به استراحت را نشان میدهد. میتوانیم چرت بزنیم، در رختخواب بمانیم و به طور کلی تمام کارهایی را انجام دهیم که وقت دیگری برای آنها نداریم.
کیسه آب گرم و پد گرم کننده قاعدگی
اگر سرحال نیستید، میتوانید برای کاهش درد خود از کیسه آب گرم و مسکن استفاده کنید. همچنین تجربه ذهن آگاهی و ریلکسیشن میتواند به آرامش ما در پریود کمک کند.
مراقبت از خود و بدنمان در روزهای پریود به آسودگی خاطر ما کمک خواهد کرد. همان گونه که سلامت روان بر سلامت جسمی و مراقبت از خود اثر میگذارد، سلامت جسمی هم به سلامت روان ما کمک خواهد کرد. این موضوع باعث سپری کردن روزهای پریود با رعایت نکات بهداشت زنانه و مهربانی با بدن خود به عنوان نیروی اصلی انسان در پیشبرد اهداف زندگی میشود.
بهداشت زیر بغل
یکی از اولین تغییراتی که بدن شما با آن رو به رو میشود، تعریق زیر بغل است. این موضوع اغلب در نه یا ده سالگی شروع میشود. با آگاهی از این امر میتوانید با خونسردی آن را مدیریت کنید. بهتر است به شما بگوییم که بعد از تمرینهای ورزشی، ناحیه زیر بغل خود را بشوید و در زمانهای دیگر از دئودورانت (Deodorant) یا اسپری خوشبو کننده استفاده کنید. بسته به میزان تعریق شما، ممکن است بخواهید یک ضد عرق مناسب انتخاب کنید. دئودورانت باکتریها را کنترل کرده و عطر را به آن اضافه میکند، در حالیکه ضد تعریقها به کاهش تعریق کمک میکنند. همچنین استفاده از لباسهای پنبهای به بهداشت زیر بغل شما کمک میکند.
یائسگی
یائسگی به آن دوره از زندگی هرکدام از ما اشاره دارد که پریودهایمان متوقف میشوند و تخمدانها عملکرد تولیدمثل خود را از دست میدهند. معمولاً این اتفاق در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ میدهد، اما در چند مورد استثنایی ما ممکن است در ۴۰ سالگی یا زودتر یائسه شویم. این امر به عنوان یائسگی زودرس یا نارسایی زودرس تخمدان شناخته میشود.
یائسگی زمانی است که نشان دهندۀ پایان چرخه پریود است. این اتفاق پس از ۱۲ ماه بدون پریود بودن تشخیص داده میشود. یائسگی ممکن است در ۴۰ یا ۵۰ سالگی اتفاق بیفتد، طبق آماری که در وب سایت مایو کلینیک (mayoclinic) منتشر شده است، میانگین سنی یائسگی در ایالات متحده ۵۱ سال است.
یائسگی تحت تاثیر هورمونها قرار میگیرد یا به عبارت صحیحتر، با تغییر در سطح هورمونها در طی سالهای باروری، توانایی ما در تولید تخمک هر ماه با ترشح سه هورمون تولید مثل استرادیول (Estradiol)، استروژن (Estrogen) و استریول (Estriol) مرتبط است که در مجموع به عنوان استروژن نامیده میشوند. استروژن عمدتاً توسط تخمدانها تولید میشود، اگرچه مقادیر کمی نیز توسط غدد فوق کلیوی و جفت در زنان باردار ساخته میشود. این استروژن است که خصوصیات زنانه ما را در بلوغ تحریک و چرخه تولیدمثل را کنترل میکند.
یائسگی یک فرآیند بیولوژیکی طبیعی است. اما علائم فیزیکی مانند گرگرفتگی و علائم احساسی یائسگی ممکن است خواب را مختل کنند، انرژی را کاهش دهند یا بر سلامت عاطفی تاثیر بگذارند. درمانهای مؤثر زیادی وجود دارند، از تنظیم سبک زندگی گرفته تا هورمون درمانی که به بهتر سپری کردن این دوران کمک میکنند.
بهداشت دوران یائسگی
سبک سلامت زندگی میتواند اثرات و عوارض یائسگی را به حداقل برساند و به تقویت قلب و استخوان کمک کند. بسیاری از ما احساس میکنیم که اکنون زمان مناسبی برای بررسی نحوه رفتار با بدن خود است. در اینجا چند نکته برای بررسی وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ما یائسگی را از طرق مختلفی تجربه میکنیم. این مسئله کمک میکند به یاد داشته باشیم که بدن ما به طور چشمگیری تغییر میکند. برخی یائسگی بدون مشکلی دارند، اما بیشتر ما برخی علائم را از خفیف تا شدید تجربه میکنیم. اگر احساس میکنیم که به مشاورههای پزشکی نیاز داریم، مشاوره و پشتیبانی به طور گسترده در دسترس است. نکته مهم این است که از هرگونه تغییر مطلع باشیم و برای مشاوره با پزشک عمومی خود یا متخصص زنان و زایمان مشورت کنیم.
مهمتر از همه، به خاطر داشته باشیم که سلامتی ما به عهده ماست و مسئولیت آن با ما خواهد بود. ما در زمانی هستیم که بدنمان مستحق مراقبتهای مهربانانهای است. یائسگی برای هر کدام از ما نه فقط یک تجربه شخصی، بلکه یک سیر طبیعی است. برای بهبود شرایط خودمان در این دوران، خوب است که موارد زیر را به خاطر بسپاریم.
توجه به علائم یائسگی
گرگرفتگی رایجترین علامت یائسگی است که از هر چهار نفر فرد یائسه در سه مورد اتفاق میافتد. علائم شایع دیگر شامل تعریق شبانه، بی خوابی، خشکی واژن، حساسیت پوستی، بی اختیاری ادرار مکرر و عفونتهای ادراری، خلق پایین و کاهش علاقه به رابطه جنسی است. علائم از نظر مدت، شدت و تاثیری که بر روی ما خانمها میگذارند، بسیار متفاوت هستند. با شناخت علائم بدن خود، میتوانیم در بهداشت روانیمان کوشا باشیم. لازم نیست برای هر چیزی نگران بود. ضروری نیست که برای هر مسئلهای ناراحت شد. اما مهم است که شناختمان را در این موارد بالا ببریم و به دنبال روشهای خوبی برای به دست آوردن آرامش باشیم.
تمام علائم رایج یائسگی با کاهش تولید استروژن در بدن همراه هستند. کمبود استروژن میتواند بسیاری از قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله در مغز باعث تغییر در احساس سلامتی و پوستمان میشود و بر خاصیت ارتجاعی و ضخامت آن تاثیر میگذارد. لازم است که با تغذیه مناسب، در این مورد از خودمان مراقبت کنیم.
یکی دیگر از نکات مهم بهداشت زنانه این است که معمولاً این تغییرات بر قدرت و تراکم استخوانهای ما تاثیر میگذارند و خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان را افزایش میدهند. استخوانهای ما برای حفظ قدرت و مقاومت در برابر شکستگی به استروژن نیاز دارند. با این حال، هیچ علامت مشخصی از پوکی استخوان وجود ندارد. اولین علامت معمولاً شکستگی استخوان است. به همین دلیل پوکی استخوان را “اپیدمی خاموش” خواندهاند. لازم است که با علم بر این موضوع، قبل از شروع این دوران، مراقبتهای لازم را در نظر داشته باشیم.
تغذیه در یائسگی
اشاره کردیم که یکی از ملزومات بهداشت زنانه در دوران یائسگی تغذیه است. تعادل مواد معدنی و آلی در رژیم غذایی و تامین نیازهای اساسی بدن در این دوران بسیار مهم است. در واقع بدن ما نیاز به مواد اساسی دارد تا در طی گذار به یائسگی، به خوبی از این مرحله عبور کند. برخی نکات لازم در زیر یادآوری میشوند که لازم است تمام آنها را به عنوان مسائل مربوط به بهداشت زنانه در نظر داشته باشید.
تنوع غذاها
بهتر است روی یک ماده غذایی خاص یا مصرف مکملها تمرکز نکنیم. با رعایت اصول کلی رژیم غذایی متناسب با سن و وضعیتمان به سلامت خود کمک میکنیم.
داشتن برنامۀ غذایی منظم
تلاش کنیم به طور منظم غذا بخوریم. کنار گذاشتن وعدههای غذایی، دستیابی به نیازهای تغذیهای یا حفظ وزن سالم و همچنین حفظ بهداشت زنانه را دشوار میکند.
حداقل ۵ سهم میوه و سبزیجات در روز برای جذب آنتی اکسیدانهای محافظت کنندۀ بدن در برابر سرطان و بیماریهای قلبی بخوریم و در هر وعده غذایی کربوهیدرات کم گلیسمی (Low glycemic carbohydrates) شامل جو دوسر، ماکارونی و سایر غلات کامل مانند جو و گندم باشد. خوردن کربوهیدرات کم گلیسمی به کنترل وزن و تغییرات خلقی ما کمک میکند.
توجه به تأمین مواد غذایی مختلف
هر روز مقداری از غذاهای سرشار از فیتواستروژن (Phytoestrogen) مانند شیر سویا، ماست و دسرها، حبوبات مانند نخود یا لوبیا، نان سویا و دانههای کتان و چیا ۲ تا ۳ سهم در روز بخوریم. چون میتواند به کاهش برافروختگی و کاهش کلسترول کمک کند. با قرار دادن این نکات در رژیم غذایی خود به بهداشت زنانه کمک شایانی خواهیم کرد.
به رژیم غذایی خودمان دو یا سه سهم روزانه غذاهای لبنی کم چرب یا گزینههای سویا غنی شده با کلسیم را برای بالا نگه داشتن کلسیم دریافتی و حفظ تراکم استخوان اضافه کنیم.
حداقل یک بار در هفته ماهی روغنی بخوریم و تلاش کنیم نمک و چربی اشباع شده را برای قلب سالم محدود کنیم.
سایر نکات مهم در رعایت بهداشت فردی
- هنگام خرید به برچسبهای پشت موادغذایی نگاه کنیم. آنها به ما کمک میکنند غذاهای مناسب خود را بررسی کنیم، مقایسه کنیم و در نهایت آنچه را برای سلامتیمان مفید است، انتخاب کنیم. بهبود سبک زندگی با آگاهی و بینش، به ارتقا بهداشت زنانه ما کمک میکند.
- مراقب محرکهایی مانند کافئین (قهوه / چای) باشیم و البته سیگار نکشیم.
- فعالیت بدنی منظم و متوسط داشته باشیم. پیاده روی، دوچرخه سواری و حرکات موزون بسیار عالی هستند. ۳۰ الی ۴۵ دقیقه در روز هدف ورزشی داشته باشیم، این برای کنترل وزن بسیار مهم است.
- وزن و فرم بدن را متناسب قد خود نگه داریم. همچنین سعی کنیم از سایز لباس معمول خود بالاتر نرویم.
- بهتر است روی یک ماده غذایی خاص یا مصرف مکملها تمرکز نکنیم. با رعایت اصول کلی رژیم غذایی متناسب با سن و وضعیتمان به سلامت خود کمک میکنیم.
پاپ اسمیر و ماموگرافی
یکی از اقدامات لازم برای ما خانمها در راستای بهداشت زنانه، توجه به این است که حتماً چکاپهای سالیانه خود را تحت نظر متخصص زنان و زایمان انجام دهیم. در واقع بهتر است قبل از شروع یائسگی، ارزیابیهای لازم جهت بررسی سلامتی ما شروع شود. از جمله این اقدامات میتوان به معاینات دورهای و انجام تست «پاپ اسمیر» اشاره کرد. با توجه به سن یائسگی بهتر است طبق نظر پزشک خود سالیانه ماموگرافی شویم و او را از نتایج ارزیابیها با خبر کنیم.
درمانهای مکمل و جایگزین
این موارد به یک انتخاب محبوب تبدیل شده و بسیاری از ما زنان از آنها استفاده میکنیم، اگرچه تحقیقات علمی محدودی برای حمایت از تاثیر آنها یا در واقع ایمنی آنها انجام شده است. این نوع درمانها ممکن است گاهی اوقات به علائم دردسرساز کمک کنند، اما بعید است تاثیر قابل توجهی بر قدرت استخوان، قلب یا رگهای خونی ما داشته باشند. انتخاب یک روش درمانی مکمل یا جایگزین میتواند یک چالش باشد. مواردی مانند: طب سوزنی، رایحه درمانی، درمانهای گیاهی، هیپنوتیزم درمانی و یوگا همه در یائسگی مفید بودهاند.
امر دیگری که در مبحث بهداشت زنانه بسیار مهم خواهد بود، استفاده از لباس زیر مناسب و تمیز است. تعویض سریع لباس زیر و استفاده از آنهایی که پنبهای هستند، ضامن سلامتی پوست ماست که از هرگونه خارش یا عفونت جلوگیری میکند.
خشکی واژن
کاهش هورمون استروژن در دورههای قبل یا بعد یائسگی میتواند باعث خشکی واژن ما شود. یکی از دلایل آن نازک شدن لایه واژن حین رابطه جنسی است که ممکن است کمترین تماس با واژن باعث ناراحتی ما شود. ممکن است حین ورزش یا ایستادن و نشستن احساس خوبی نداشته باشیم. اما جای نگرانی نیست. ژل و شیافهایی وجود دارند که میتوانند رطوبت لازم را به واژن ما برگرداند. استراحت کافی و نوشیدن آب به مقدار کافی به رعایت بهداشت زنانه در این زمینه کمک میکند. فراموش نکنیم که از پزشک متخصص زنان خود هم مشورت بگیریم.
برخی از ما باور داریم دوش گرفتن در پریود باعث عفونت میشود. این یک باور غلط است. هیچکدام از تحقیقات صورت گرفته این موضوع را اثبات نکردهاند. در عوض دوش گرفتن روزانه به بهداشت زنانه ما کمک میکند. همچنین برای گرفتگی عضلات زیر شکم در پریود مفید است و به کاهش درد ما تا حدودی کمک میکند. همچنین باعث از بین رفتن تعریق مانده بر پوست بدن میشود و بوی بدن را کاهش میدهد.
باورهای غلط در مورد بهداشت زنانه
اکنون نوبت به شناخت باورهای غلطی میرسد که پیرامون بهداشت زنانه وجود دارند. در ادامه به برخی از این باورها میپردازیم:
برای رفع بوی بد واژن باید از محصولات معطر استفاده کنید
درست است که ساختار واژن مثل گرما و رطوبت مداوم در آن باعث ایجاد بوی ناخوشایند میشود و اگر این عضو از بدن عفونت داشته باشد نیز غلظت این بوی بد دوچندان میشود، اما این عامل خوبی برای استفاده از محصولات معطر به منظور ایجاد بوی خوب نیست.
بسیاری از زنان بر این باورند که برای ایجاد بوی تازگی و تمیزی باید حتماً از محصولات معطر مثل ژل شستشو، صابون، اسپری یا دستمال مرطوب استفاده کنند. در حالی که این موضوع اصلاً درست نیست و میتواند حتی موجب حساسیت واژن شده و (pH) آن را تغییر دهد. این تغییرات راه را برای بروز عفونتها باز میکنند. بنابراین برای شستن و تمیز کردن واژن باید از محصولات بدون عطر و ملایم استفاده کنید تا تعادل (pH) واژن را حفظ کنید.
دوش واژینال برای تمیزی ضروری است
دوش واژینال به عملی گفته میشود که طی آن آب و مایعات دیگر به داخل واژن فرستاده میشوند تا آن را تمیز کنند. با این حال، استفاده از دوش واژینال طبق نظر متخصصان توصیه نمیشود. زیرا این کار نیز تعادل طبیعی باکتریهای واژن را مختل میکند و باعث عفونت یا سایر عوارض مشابه میشود.
محصولات بهداشتی فقط برای زنان فعال جنسی مناسب هستند
یکی دیگر از باورهای غلط و رایج بین زنان این است که استفاده از محصولات بهداشتی فقط برای زمانی است که قصد رابطۀ جنسی دارند یا به طور خاص برای گروهی است که از نظر جنسی فعال هستند، کاربرد دارد. این باور رایج باعث میشود که سایر گروه زنان تمایل زیادی برای استفاده از این محصولات نداشته باشند.
توجه داشته باشید که بهداشت زنانه برای تمام سنین از نوجوانی تا یائسگی و در تمام شرایط چه در مواردی که فرد تنهاست و چه در زمان فعال بودن از نظر جنسی بسیار مهم است. پس از اثرات مهم محصولات بهداشتی در هیچ زمانی غافل نشوید.
بهداشت زنانه فقط در طول دوران پریود مهم است
بیشتر زنان بهداشت را فقط طی روزهای خونریزی پریود ضروری میدانند. در حالی که بهداشت قاعدگی تنها یک جنبۀ کلیدی از بهداشت زنانه است. بنابراین نه فقط طی قاعدگی، بلکه در تمام طول سال باید به این موضوع توجه کنید.
تراشیدن یا اپیلاسیون موهای ناحیۀ تناسلی ضروری است
اگرچه تمیز بودن ناحیۀ تناسلی از وجود هر مویی میتواند به حفظ بوی خوشایند آن کمک کند و اعتماد به نفس افراد را افزایش دهد، اما واقعاً این طور نیست که تراشیدن مو یا از بین بردن آن به هر نحوی ضروری باشد. زیرا موهای ناحیۀ تناسلی به حفظ دمای واژن کمک کرده و با محافظت بدن در برابر باکتریها، خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی را کاهش میدهند. البته موهای ناحیۀ تناسلی اگر به خوبی خشک نشوند، میتوانند رطوبت یا خون قاعدگی را در خود حفظ کرده و باعث ایجاد بوی بد شوند.
از سایر باورهای غلط رایج در مورد بهداشت زنانه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- واژن باید بوی عطر بدهد.
- زنان در دوران پریود خود نباید حمام کنند.
- زنان در دوران پریود خود نباید ورزش کنند.
- تامپونها ممکن است در بدن شما گم شوند.
ناگفتنیهای بهداشت زنانه
- برای همهی ما مهم است که سالم باشیم تا بتوانیم با آسودگی از بودن کنار خانواده لذت ببریم. یکی از حیطههای تسهیلکننده این امر رعایت بهداشت فردی است.
- با توجه به حساسیتهای لازم بدن ما و دخترانمان، این موضوع برایمان اهمیت دو چندانی دارد. یکی از دوران حساس ما، سنینی است که پریود رخ میدهد. پریود از سن بلوغ شروع شده و تا یائسگی ادامه دارد.
- پریود ما میتواند با رعایت نکات بهداشتی و استراحت کافی به آرامی سپری شود. در متن پیش رو سعی کردیم تا این مسئله را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
- اگرچه واژن درست مثل یک ماشین خود تمیز شونده است، اما عدم توجه به بهداشت ناحیۀ خارجی واژن میتواند منجر به بروز عفونت در آن شود.
- با نصب اپلیکیشن هرلایف میتوانید به جمع زنانی بپیوندید که علاقۀ زیادی به آگاهی در مورد مسائل زنانه همچون بهداشت، قاعدگی، باروری و سلامت جنسی دارند. شما همچنین میتوانید از طریق سایر مقالات هرلایف آگاهی خود را در این زمینهها افزایش دهید.
پرسشهای پرتکرار
بهداشت زنانه به دلایل متعدد از جمله پیشگیری از بروز عفونت، افزایش اعتماد به نفس در زنان و سلامت باروری بسیار اهمیت دارد.
بروز عفونت در ناحیۀ تناسلی از جمله عفونت قارچی، باکتریایی و عفونت ادراری در کنار مشکلات باروری، التهابات لگنی، بوی نامطبوع واژن، خشکی واژن و حتی زگیل تناسلی (در صورت عدم رعایت بهداشت جنسی) از جملۀ این عوارض و خطرات هستند.
حفظ بهداشت لباس زیر به عنوان یکی از مهمترین لباسهای تن پوش، نقشی اساسی در سلامت و شادابی شما دارد. با رعایت نکات سادهای میتوانید از بروز عفونت، بوی نامطبوع و مشکلات پوستی در ناحیۀ تناسلی خود جلوگیری کنید. از جملۀ این نکات میتوانیم به انتخاب لباس زیر با اندازه و جنس مناسب (الیاف طبیعی و نخی) شستشوی روزانۀ لباس زیر، تعویض مکرر و خشک کردن مناسب آن اشاره کنیم.
برای رعایت بهداشت در دوران قاعدگی باید به موارد متعددی توجه شود. برای مثال، نوار بهداشتی به طور مکرر حداقل هر ۴ تا ۶ ساعت تعویض شود. ناحیۀ تناسلی شسته شود، از لباس زیر نخی استفاده شود. شستن دستها قبل و بعد از تعویض نوار بهداشتی، استفاده از دستمال توالت تمیز و خودداری کردن از شنا در دوران قاعدگی از جملۀ این موارد هستند.
منابع: