کم خونی به دلیل کاهش گلبولهای خون رخ میدهد و میتواند علل مختلفی داشته باشد که کمبود آهن یکی از آنهاست. علائم کم خونی ناشی از فقر آهن زیاد هستند که از شایعترین آنها میتوانیم خستگی مزمن، ضعف و بی حالی، رنگ پریدگی پوست، سرگیجه، سردرد و تنگی نفس را نام ببریم.
رایجترین روش رفع کم خونی، مصرف قرص آهن است. از فواید قرص آهن برای بانوان علاوه بر رفع کم خونی میتوانیم به افزایش انرژی و بهبود عملکرد جسمی، بهبود پوست، مو و ناخن و تقویت سیستم ایمنی اشاره کنیم. قرص یونی فرو ابیان دارو، کپسول فرو کامپلیت سوپرابیون و کپسول زیفمین از شناخته شدهترین برندهای قرص آهن برای زنان هستند که میتوانند در شرایط کم خونی مصرف شوند.
فواید قرص آهن برای بانوان
آهن به عنوان یک مادۀ معدنی حیاتی در بدن شناخته میشود که نقش کلیدی در تولید گلبولهای قرمز خون ایفا میکند. گلبولهای قرمز نیز پروتئینی به نام هموگلوبین را حمل میکنند که مسئول انتقال اکسیژن از ریهها به تمام سلولهای بدن است. از آنجایی که بدون آهن کافی بدن نمیتواند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند، در نتیجه بروز بسیاری از علائم ناخوشایند طبیعی است.
از غذاهای غنی از آهن میتوانیم گوشت، حبوبات، سبزیجات سبز تیره و برخی محصولات حاوی این مادۀ معدنی را نام ببریم. با این حال قرص آهن برای بانوان بهترین گزینه برای تأمین این مادۀ مغذی و رفع کمبودهای ناشی از آن است. فراموش نکنید که آهن طیف گستردهای از مزایای سلامتی را به دنبال دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- تولید هموگلوبین
- تغذیۀ پوست
- پشتیبانی از سیستم ایمنی
- کاهش سیاهی دور چشم
- کاهش خستگی
- سلامت مو
- حافظۀ تقویت شده
- بهبود کیفیت خواب
- افزایش عملکرد ورزشی
- بارداری بهتر
نکته: اگرچه فواید قرص آهن برای زنان بسیار زیاد است، اما مصرف بیش از حد آن نیز ممکن است با علائمی همچون حالت تهوع، درد شکم، اسهال و استفراغ، زخم معده، کاهش جذب روی و حتی تشنج همراه باشد.
اهمیت مصرف قرص آهن برای خانم ها
زنان به دلایل متعدد از جمله خونریزی قاعدگی، بارداری، زایمان و شیردهی بیش از مردان نیاز به مصرف مکمل آهن دارند. به همین دلیل در ادامه بسته به وضعیتی که زنان در آن قرار دارند اهمیت مصرف آهن را بررسی میکنیم.
اهمیت قرص آهن در بارداری
در دوران بارداری بدن دچار تغییرات زیادی میشود که یکی از آنها افزایش قابل توجه حجم خون است تا هم بتواند نیازهای بدن مادر و هم نیازهای جنین در حال رشد را تأمین کند. برای تولید این خون اضافی به آهن بیشتری نیاز است. بنابراین اگر مادر باردار ذخایر کافی آهن را چه از طریق مصرف مکمل و چه رژیم غذایی در بدن خود دریافت نکند، با کم خونی مواجه میشود. این وضعیت در دوران بارداری عوارضی جدی را هم برای مادر و هم نوزاد به دنبال دارد. برای مثال خطر زایمان زودرس را به شدت افزایش میدهد.
این دسته از مادران همچنین بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به افسردگی بعد از زایمان قرار دارند. از طرف دیگر، نوزادانی که مادرانشان دچار کم خونی شدید هستند، اغلب با وزن کم متولد میشوند. ضمن اینکه خطر مرگ نوزادانی که مادرانشان با کمبود آهن در بدن مواجه هستند، بیش از سایرین است. بنابراین حتی صرف نظر از اینکه تغذیۀ خوبی دارید باید توجه داشته باشید که مصرف قرص آهن در بارداری میتواند علاوه بر تأمین نیازهای بدن مادر و جنین، این دو گروه را از بروز خطرات احتمالی مرتبط با کم خونی ناشی از فقر آهن در امان نگه دارد.
اهمیت قرص آهن در قاعدگی
دورههای خونریزی ماهانۀ زنان یا همان قاعدگی یکی از دلایل اصلی کمبود آهن در بین تمام زنان در سراسر دنیا هستند. بر اساس تحقیقات، زنان در سنین باروری به دلیل خونریزی قاعدگی به طور متوسط ۲ برابر بیش از مردان به آهن نیاز دارند. یک دورۀ قاعدگی معمولاً بین دو تا پنج روز طول میکشد و در هر دوره، حدود ۲۲۰ تا ۲۵۰ میلی گرم آهن از بدن زن خارج میشود. البته این مقدار در طول زندگی یک زن میتواند به دلایل مختلفی مثل تغییر در ذخایر آهن، مصرف داروهای ضد بارداری، استفاده از آی یو دی (IUD) یا برخی داروهای دیگر متفاوت باشد.
به طور طبیعی بدن یک زن حدود ۱ میلی گرم آهن از غذایی که میخورد جذب میکند. در حالی که در دوران قاعدگی این مقدار به ۱.۵ تا ۳ میلی گرم در روز افزایش پیدا میکند. با این حال بسیاری از زنان به دلایل متعدد از جمله خونریزی قاعدگی سنگین یا مشکلات در رژیم غذایی یا جذب آهن، نیاز به مصرف قرص آهن دارند تا کمبودهای احتمالی را جبران کنند. توجه به این نکته ضروری است که مصرف قرص آهن یا دریافت آهن بیشتر از مواد غذایی، در سنگین شدن خونریزی قاعدگی شما اثر ندارد و در صورت مواجه با چنین شرایطی حتماً باید وضعیت خود را زیر نظر یک پزشک متخصص زنان بررسی و آن را علت یابی کنید.
اهمیت قرص آهن در شیردهی
شیر مادر در حالت معمول و در حالتی که مادر فقط از رژیم غذایی خود آهن دریافت کند حاوی آهن کمی است؛ با این حال در چنین شرایطی هم بیشتر نوزادان تا ۶ ماهگی آهن کافی را در بدن خود ذخیره میکنند. اما به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) از حدود ۶ ماهگی به بعد نوزادان نیاز دارند تا مکمل آهن را خارج از شیر مادر دریافت کنند. مکمل آهن در چنین دورانی از رشد مغز در دوران نوزادی و اوایل کودکی حمایت میکند.
اهمیت قرص آهن در یائسگی
به طور معمول مصرف قرص آهن برای زنان یائسه توصیه نمیشود، زیرا با افزایش سن و توقف خونریزی پریود، نیاز زنان به آهن کاهش پیدا میکند. با این حال بدن برای پیشگیری از کم خونی و عوارض ناشی از آن و همچنین به منظور داشتن سلامت کلی به آهن کافی نیاز دارد. بنابراین اگر رژیم غذایی، مصرف داروها یا ابتلا به بیماری خاصی دارید که آهن کافی بدن را تأمین نمیکنند یا مانع جذب آن میشوند، ممکن است نیاز به مصرف قرص آهن در یائسگی داشته باشید.
میزان مورد نیاز قرص آهن برای زنان
میزان توصیه شدۀ مصرف آهن با توجه به سن و جنسیت متفاوت است. با این حال دختران از سن بلوغ به بعد به دلیل تغییرات بدن بیش از پسران به آهن نیاز خواهند داشت. در ادامه به میزان مورد نیاز آهن بر اساس وضعیتها و سنین مختلف در زنان میپردازیم.
خانم های زیر ۲۰ سال
مقدار متوسط آهن مورد نیاز بدن برای نوزادان تا ۶ ماهگی، ۰.۲۷ میلی گرم، برای نوزادان ۷ تا ۱۲ ماه، ۱۱ میلی گرم، برای کودکان ۱ تا ۳ سال حدود ۷ میلی گرم، برای کودکان ۴ تا ۸ سال، ۱۰ میلی گرم، برای دختران ۹ تا ۱۳ سال، ۸ میلی گرم و برای گروه سنی ۱۴ تا ۱۸ سال این مقدار ۱۵ میلی گرم توصیه شده است. این مقدار برای بانوان بالای ۱۹ سال در شرایط عادی (به جز بارداری و شیردهی) به ۸ میلی گرم میرسد.
خانم های باردار
خانمهای باردار به دلیل افزایش نیاز بدن به آهن برای رشد جنین به مقدار بیشتری از این مادۀ مغذی در برنامۀ غذایی خود نیاز دارند که میتوانند آن را با مصرف مواد غذایی غنی از آهن و مصرف مکمل به دست آورند. بر این اساس، زنان باردار در هر سنی به ۲۷ میلی گرم آهن به صورت روزانه نیاز دارند.
خانم های شیرده
زنان شیرده نیز همچون مادران باردار به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و افزایش نیازهای بدن، به مقدار آهن بیشتری نیاز دارند. به طور کلی تولید شیر مادر خود یک فرآیند پیچیده و انرژی بر است که نیاز به مواد مغذی فراوانی دارد و آهن یکی از آنهاست. بر این اساس توصیه میشود مادران شیرده زیر ۱۸ سال در هر روز ۱۰ میلی گرم و مادران شیرده بالای ۱۹ سال در هر روز ۹ میلی گرم آهن دریافت کنند.
معرفی انواع قرص آهن برای خانم ها
توصیه میشود تا جای ممکن آهن مورد نیاز بدن را از طریق رژیم غذایی متعادل دریافت کنید. با این حال زنان در بیشتر مواقع نیاز به مصرف انواع قرص برای کم خونی و پیشگیری از قرار گرفتن در چنین وضعیتی دارند. بنابراین شناختن بهترین قرص اهن برای زنان در چنین شرایطی اهمیت دارد که ما در ادامه به معرفی برخی از برندهای مطرح این مکمل مغذی میپردازیم.
قرص یونی فرو ابیان دارو
قرص یونی فرو با فرمولاسیون پیشرفته ترکیبی از انواع آهن (آهن پلی ساکاریدی و آهن هِم با فرم پلی پپتیدی) را در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد. این قرص به دلیل فرمولاسیون ویژۀ خود و به دلیل بهره مندی از ویتامین سی، جذب آهن را به حداکثر رسانده و در عین حال عوارض گوارشی معمول در مصرف قرصهای آهن را کاهش میدهد.
کپسول فرو کامپلیت سوپرابیون
کپسول فرو کامپلیت سوپرابیون نیز یکی از بهترین قرصهای آهن برای زنان است که به عنوان یک مکمل کامل در رفع کم خونی شناخته میشود. این قرص با دارا بودن آهن، ویتامین سی و سایر ویتامینهای گروه ب، به تولید گلبولهای قرمز خون کمک کرده و انرژی و نشاط را به بدن باز میگرداند.
کپسول زیفمین
کپسول زیفمین به دلیل فرمولاسیون خود باعث جذب آرام و ملایم آهن میشود که نتیجۀ آن کاهش مشکلات گوارشی است. ترکیبات موجود در این قرص (آهن کربونیل، ویتامینهای گروه ب و ویتامین سی) راهی عالی برای رفع سریع کم خونی هستند.
کپسول فیفول (ففول)
قرص فیفول یک مکمل غذایی عالی محسوب میشود که از ترکیب آهن و فولیک اسید تولید شده است. این دو مادۀ مغذی برای تولید گلبولهای قرمز خون ضروری هستند. با مصرف فیفول بدن میتواند آهن مورد نیاز خود را تأمین کرده و کم خونی احتمالی را برطرف کند یا مانع این وضعیت شود.
علائم و عوارض کم خونی در بانوان
کم خونی یک وضعیت شایع در بین زنان است که در بیشتر مواقع به دلیل فقر آهن ایجاد میشود. در ادامه به بررسی علائم کم خونی در زنان میپردازیم:
علائم کم خونی
- خستگی
- تنگی نفس
- درد قفسۀ سینه
- سردرد
- دست و پاهای سرد
- ضعف
- سرگیجه یا سبکی سر
- ضربان قلب نامنظم
- پوست رنگ پریده
عوارض کم خونی
- خستگی شدید
- عوارض بارداری
- مشکلات قلبی
- کاهش عملکرد سیستم ایمنی
- مرگ (در شرایط نادر و کم خونی شدید)
همۀ آنچه که باید در مورد فواید آهن برای بانوان بدانید
- آهن به عنوان یک مادۀ ضروری با فواید سلامتی متعدد همراه است که از کم خونی پیشگیری کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی، بهبود کیفیت خواب و سلامت جنین در دوران بارداری میشود.
- کمبود آهن با عدم تمرکز، خستگی، سرگیجه و سردرد همراه است که میتوان آن را با غذاهای غنی از آهن و یا بهترین قرص آهن برای زنان برطرف کرد.
- برای جذب بهتر آهن توصیه میشود که آن را همراه با ویتامین سی مصرف کنید. ضمن اینکه برای جلوگیری از کاهش اثربخشی آن بهتر است از مصرف قرص آهن با برخی غذاها (محصولات لبنی، مکملهای کلسیم، کافئین و غذاهای دارای فیبر) یا داروها (پنی سیلین، سیپروفلوکساسین، داروهای پارکینسون و صرع) خودداری کنید.
- هرلایف جامعترین اپلیکیشن پایش سلامت زنان و بهترین پلتفرم پریود ترکر ایرانی است که شما میتوانید برای تمامی جوانب سلامتی خود از کم خونی گرفته تا بررسی دوران قاعدگی، بارداری، شیردهی و یائسگی از آن استفاده کنید.
پرسشهای پرتکرار
کم خونی در زنان به دلایلی مانند قاعدگی که باعث از دست رفتن خون میشود یا بارداری که در آن نیاز بدن به آهن افزایش مییابد شایعتر است. رژیمهای غذایی نامناسب نیز در زنان عامل دیگری برای بروز کم خونی محسوب میشود.
کمبود آهن خود را با بروز علائمی همچون خستگی و ضعف، رنگ پریدگی پوست، تنگی نفس و سرگیجه نشان میدهد. با این حال بهترین روش تشخیص کمبود این مادۀ مغذی انجام آزمایش خون است.
از انواع قرص آهن برای زنان میتوانیم به قرص یونی فرو ابیان دارو، کپسول فرو کامپلیت سوپرابیون، کپسول زیفمین و کپسول فیفول (فیفول) اشاره کنیم.
منابع: