یکی از اصلیترین علامتهای سقط جنین، خونریزی است. پریود هم که همیشه با خونریزی و ترشحات واژن همراه میشود. برای همین، گاهی تشخیص فرق میان این دو ساده نیست. البته باید بدانید که خونریزی سقط جنین تنها یک علامت است. این مسئله علائم دیگری هم دارد. مثلاً با گرفتگی و درد شکم و نشانههایی مانند تهوع، اسهال، لخته شدن خون یا بافت از واژن، خود را نشان میدهد.
سقط جنین در سۀ ماهه اول بارداری مشکل رایجی است. باید با علامتهای آن آشنا باشید تا به تفاوت آن با خونریزی قاعدگی، زود و سریع پی ببرید. در ادامه، به شما میگوییم که خونریزی سقط جنین با خونریزی پریود چه فرقی دارد.
خونریزیهای ناشی از سقط ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهند و معمولاً شدیدتر از پریود و به طور معمول طولانیتر از خونریزیهای قاعدگی هستند.
علائم خونریزی قاعدگی
خونریزی پریود بخشی از چرخۀ قاعدگی است که در فواصل منظم (در بیشتر افراد) و به شکل ماهانه رخ میدهد. الگوی این خونریزی در افراد مختلف متفاوت است و میتواند به شکل سنگین یا خفیف رخ بدهد. از نشانههای آن هم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- مدت زمان: ۲ تا ۷ روز
- مقدار: ۳۰ تا ۴۰ میلی لیتر
- رنگ خون: قرمز تیره تا روشن
- بافت خون: روان یا همراه با لخته
- درد: گرفتگیهای دردناک ناحیۀ زیر شکم
در ادامه، به شما میگوییم که خونریزی سقط جنین با خونریزی پریود چه فرقی دارد و چطور باید میان آنها تمایز قائل شویم. واقعیت این است که گاهی تشخیص این دو از هم کار سادهای نیست.
علائم خونریزی سقط جنین
برای اینکه بتوانید خونریزی پریود و سقط را تشخیص بدهید، باید به ویژگیهای خونریزی ناشی از سقط توجه داشته باشید. هرچقدر که زمان وقوع سقط به قاعدگی مورد انتظارتان نزدیکتر باشد، احتمال اینکه آن را با پریود اشتباه بگیرید هم بیشتر میشود.
- حجم و روند خونریزی: در ابتدا سبک و شدت گرفتن تدریجی
- رنگ خون: صورتی روشن، قرمز یا قهوهای، شبیه به تفالههای قهوه
- بافت: اگر سقط در مراحل اولیه بارداری اتفاق بیفتد، لختههای کمتر در اوایل بارداری و لختههای بزرگ و متراکمتر در مراحل پیشرفتهتر حاملگی
سقط جنین معمولاً با درد زیاد و پایداری همراه است و باید آن را هم به عنوان نشانهای مهم در تشخیص نوع خونریزی در نظر بگیرید.
سایر علائم سقط جنین
علامتهای سقط جنین در افراد مختلف یکسان نیستند. به عبارت دیگر، امکان وقوع نشانههای متنوع در این واقعه وجود دارد. با این حال، برخی از علائم یکسان و رایج هستند. مثلاً:
- کمر درد
- خروج بافت از واژن
- ترشح مایع از واژن
- درد یا گرفتگی شکم
- حالت تهوع یا بروز اسهال
- خونریزی واژینال یا لکه بینی
- از دست دادن علائم بارداری مانند تهوع صبحگاهی
توجه کنید که لکه بینی در اوایل بارداری بسیار رایج است و وقوع آن، لزوماً به معنای سقط جنین نیست. به طور کلی، اگر خونریزی کم باشد و فقط یک یا دو روز طول بکشد، احتمالاً مشکلی نیست. در هر حال، باید هر نوع نشانه و خونریزی را جدی بگیرید و آن را پیگیری کنید.
سایر خونریزی های دوران بارداری
در زمان بارداری، امکان وقوع انواع خونریزی وجود دارد. از جمله خونریزیهایی که ممکن است در این دوران رخ دهند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- لانه گزینی: پارگی رگهای خونی در اثر جایگزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم
- اختلالات زنانه: رشد تودههای غیرسرطانی در دهانه رحم یا عفونتهای واژنی
- مشکلات جفت: قرار گرفتن جفت در دهانۀ رحم(جفت سر راهی) و ایجاد خونریزی
تفاوت خونریزی قاعدگی و سقط جنین
الگوی پریود شدن و خونریزی ماهانه در افراد مختلف یکسان نیست. برخی خونریزی شدیدتری را پشت سر میگذارند و بعضی هم خفیفتر پریود میشوند. علائم خونریزی ناشی از سقط هم میتوانند مشابه پریود یا متفاوت از آن باشند. با این حال، خونریزی سقط جنین با خونریزی پریود چه فرقی دارد:
- گرفتگی زیر شکم: در زمان پریود و سقط گرفتگی زیر شکم احساس میشود، اما انقباضات ناشی از سقط شدیدتر هستند و با درد در ناحیۀ کمر و لگن همراه میشوند.
- عبور بافت حاملگی یا لختههای خون: در سقط جنین، لختههایی به رنگ خاکستری یا سفید هم وجود دارند. این مورد در زمان پریود شدن دیده نمیشود.
- خونریزی: اگر سقط رخ دهد، خونریزی میتواند کاملاً ناگهانی شروع شود و شدیدتر از پریود هم خواهد بود. این در حالی است که در زمان پریود، خونریزی معمولاً از حجم کم شروع میشود و تدریجاً شدت میگیرد.
- کاهش حالت تهوع و حساسیت پستان: در زمان خونریزی ناشی از سقط، علامتهای رایج نوسانات هورمونی قطع میشوند.
مدت زمان خونریزی سقط جنین
هر فرد تقریباً با الگوی پریود خود آشناست. در واقع، هرکس میداند که هر دوره با چه حجم از خونریزی و درد همراه میشود. این در حالی است که خونریزی سقط جنین با الگوی همیشگی پریود فرق میکند. در طول سقط، خونریزی عموماً شدیدتر میشود و بیشتر از یک دورۀ پریود طول میکشد.
با گشاد شدن دهانۀ رحم، گرفتگی و درد هم بسیار بیشتر از ناراحتی و انقباضات پریود خواهد بود. خونریزی پس از سقط میتواند چند روز تا چند هفته هم ادامه پیدا کند. گاهی شبیه به یک دورۀ پریود سنگین و طولانی است، اما همیشه حالتی شدیدتر و دردناکتر از قاعدگی دارد. اگر بدانید که خونریزی سقط جنین با خونریزی پریود چه فرقی دارد، در زمان بروز واقعه، بهتر اوضاع را مدیریت خواهید کرد.
قطع خونریزی بعد از سقط جنین
بعد از سقط جنین، بیشتر بافتهای جنین در عرض ۲ تا ۴ ساعت پس از شروع گرفتگی و خونریزی، از بین میرود. گرفتگی معمولاً در عرض یک روز متوقف میشود. خونریزی خفیف یا لکه بینی میتواند به مدت ۴ تا ۶ هفته ادامه داشته باشد.
۲ هفته پس از برداشتن بافت، پزشک از بیمار میخواهد تا سونوگرافی و آزمایشهای مشابه انجام دهد. با این اقدامات مشخص میشود که تمام بافت از بین رفته است یا خیر.
اولین پریودی بعد از سقط جنین
پریود شدن بعد از سقط جنین، یعنی بدن به حالت طبیعی خود بازگشته است. معمولاً حدود ۴ تا ۶ هفته طول میکشد که بعد از این تجربه، مجدداً پریود صورت بگیرد و چرخۀ قاعدگی به حالت طبیعی خود بازگردد. دقت کنید که زمان وقوع اولین پریود بعد از سقط به عوامل متنوعی از جمله موارد زیر وابسته است:
- روش سقط
- هفتۀ بارداری جنین سقط شده
- وضعیت هورمونی بدن
احتمالاً اولین پریودی که بعد از سقط رخ میدهد، با همیشه متفاوت است. شدت خونریزی میتواند کمتر با بیشتر از گذشته باشد. مدت زمان خونریزی هم مانند همیشه نخواهد بود و شاید کمتر یا بیشتر طول بکشد. در برخی مواقع هم لختههای خون بزرگتری دفع میشوند. در نخستین پریود بعد از سقط، شاید دردها و گرفتگیهای شکمی هم قویتر از همیشه باشند.
نکات مهم درباره تفاوت خونریزی سقط جنین و پریود
- اگر درد یا خونریزی واژن بی دلیلی برایتان رخ داده، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- اگر خونریزی شدید واژینال همراه با درد شدید شکمی یا سرگیجه را تجربه میکنید، به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری باشید.
- خونریزی پریود خفیفتر از خونریزی ناشی از سقط جنین است. لختههای خون سقط بیشتر هستند و درد و عوارض بیشتری هم به وجود میآورند.
- دردهای شکمی سقط شبیه به دردهای قاعدگی طبیعی ولی سنگینتر از آن هستند و با گذشت زمان کاهش مییابند.
- بعد از سقط جنین، علاوه بر خونریزی، خستگی شدیدی هم در بدن رخ میدهد.
پرسشهای پرتکرار
این خونریزی معمولاً شدیدتر از پریود است و در آن، لختههای خون بزرگی دفع میشوند.
خونریزی بعد از سقط میتواند چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد.
با بروز خونریزی باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا بنا به شرایط از داروهای ضد انعقاد و ضد درد یا آنتیبیوتیکها برای جلوگیری از عفونت استفاده کنید.
منابع: