هرلایف بلاگ سلامت و بیماری‌ها سلامت جسم ویتامین B7 یا بیوتین و نقش آن در سلامتی بدن

ویتامین B7 یا بیوتین و نقش آن در سلامتی بدن


ویتامین (B7) یا بیوتین

ویتامین B7 یا بیوتین به عنوان یک ویتامین ضروری محلول در آب برای سلامت پوست، مو و ناخن بسیار اهمیت دارد. البته این ویتامین همچنین برای متابولیسم مناسب بدن ضروری است. از منابع غذایی حاوی این ویتامین می‌توانیم به زردۀ تخم مرغ، ماهی، جگر، آجیل و دانه‌ها اشاره کنیم.

کمبود بیوتین در بدن می‌تواند با بروز علائمی همچون پوست خشک و پوسته پوسته، قرمزی و التهاب پوست، ریزش مو و نازک شدن آن، شکنندگی ناخن، التهاب در چشم‌ها، از دست دادن اشتها و خستگی نمایان شود. برای اینکه بدانید تا چه میزان به این ویتامین نیاز دارید و چگونه می‌توانید از کمبود بیوتین در بدن خود اطمینان حاصل کنید، ادامۀ مطلب را از دست ندهید.

ویتامین B7 یا بیوتین ویتامینی است که در بدن برای سلامت پوست، مو و ناخن‌ها ضروری است و در تنظیم متابولیسم بدن هم نقش دارد.

بیوتین چیست؟ ویتامین B7 یا H

ویتامین B7 یا بیوتین یکی از هشت مورد از ویتامین‌های گروه ب است که برای سلامت پوست، مو و ناخن ضرورت دارد. این ویتامین در بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله متابولیسم پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها نقش مهمی دارد. این ویتامین محلول در آب است، به این معنا که به راحتی در آب حل شده و از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود. بنابراین برخلاف ویتامین‌های محلول در چربی در بدن ذخیره نمی‌شود؛ به همین دلیل باید به صورت منظم آن را از طریق منابع غذایی و در صورت نیاز، به کمک مکمل‌های بیوتین تأمین کرد.

نام دیگر ویتامین b7 چیست؟

نام دیگر ویتامین (b7) چیست؟

اگر برای شما هم سؤال است که نام دیگر ویتامین b7 چیست، باید بگوییم ویتامین b7 با نام بیوتین و در برخی موارد دیگر با نام H نیز شناخته می‌شود. این نام گذاری از مخفف کلمات آلمانی Haar und Haut به معنای پوست و مو گرفته شده است.

ویتامین b7 برای چی خوبه؟

ویتامین B7 یا بیوتین به عنوان یک ویتامین مهم از بدن به عملکرد قسمت‌های مختلف آن از جمله مغز، کبد، چشم، مو و پوست کمک می‌کند تا به خوبی کار کنند. این ویتامین با کمک کردن به آنزیم‌های بدن باعث می‌شود تا وظایف خود را به خوبی انجام داده و در سالم نگه داشتن سلول‌ها مؤثر است. از خواص بیوتین یا ویتامین H می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

قرص بیوتین برای مو

همانطور که گفتیم یکی از وظایف ویتامین B7 یا بیوتین کمک به رشد و بهبود سلامت موهاست. بنابراین بسیاری از افراد به منظور افزایش طول موها و بهبود کیفیت آن‌ها به مصرف مکمل‌های حاوی این ویتامین روی می‌آورند. با استناد به اطلاعات وب سایت وب ام دی مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین ب7 برای افرادی که با کمبود آن مواجه شده و از اختلالاتی همچون آلوپسی رنج می‌برند، می‌تواند مؤثر باشد. با این حال شواهد کافی برای اثربخشی بیوتین در رشد موی افرادی که با کمبود آن مواجه نیستند وجود ندارد.

ارتباط بیوتین با بیماری های مختلف

بیوتین ممکن است برای برخی از مشکلات سلامتی همچون ریزش مو (آلوپسی)، شکنندگی آن و برخی از بیماری‌های پوستی تجویز شود. این مزیت به دلیل تأثیرات ویتامین ب 7 روی پوست و موهاست. 

اهمیت بیوتین در زنان

اهمیت بیوتین در زنان

بیوتین برای عملکرد طبیعی بدن تمامی افراد از جمله بانوان ضروری است. زنانی که به دلایل مختلف از مشکلات پوستی یا ریزش مو رنج می‌برند، می‌توانند از خواص بیوتین به نفع خود استفاده کنند.

اهمیت بیوتین در مردان

ویتامین B7 یا بیوتین در مردان هم مانند زنان به عنوان یک مادۀ مغذی حیاتی شناخته می‌شود که برای سلامتی و تندرستی کلی ضروری است که مهم‌ترین کاربرد آن کمک به تبدیل غذا به انرژی است.

بیوتین در بارداری و شیردهی

بیوتین برای حمایت از دوران بارداری سالم ضرورت دارد. برخی مطالعات نشان می‌دهند که زنان باردار و شیرده به صورت خفیف با کمبود این ویتامین مواجه هستند. بنابراین می‌توان با مشورت پزشک مکمل آن را در رژیم غذایی قرار داد.

ویتامین b7 برای پوست

محققان با بررسی اثرات بیوتین روی پوست، کمبود آن را با بیماری‌ها و مشکلات پوستی همچون درماتیت، اسکار، آکنه و دیگر موارد مشابه مرتبط دانسته‌اند. به همین دلیل مصرف این ویتامین می‌تواند برای پوست مفید باشد.

علائم کمبود بیوتین در بدن

کمبود ویتامین اغلب نادر است و در افراد کمی بروز پیدا می‌کند. این مسئله خصوصاً اگر فرد سالمی هستید و از یک رژیم غذایی متعادل پیروی می‌کنید، بیشتر صادق است. با این حال ممکن است در اثر بروز کمبود ویتامین ب۷ با عوارض زیر مواجه شوید:

  • ریزش مو
  • توهم
  • ناخن‌های شکننده
  • بی حالی و کمبود انرژی
  • بثورات قرمز در اطراف چشم، بینی، دهان و ناحیۀ تناسلی
  • تشنج
  • بی حسی دست‌ها یا پاها

چه کسانی دچار کمبود بیوتین می شوند؟

چه کسانی دچار کمبود بیوتین می شوند؟

افرادی که به دلیل مشکلات سلامتی با جذب مواد مغذی در بدن مشکل دارند، افرادی که به طور مداوم الکل مصرف می‌کنند یا کسانی که داروهای خاصی استفاده می‌کنند، بیش از سایرین با کمبود بیوتین مواجه می‌شوند. البته افرادی که به اختلال بیوتینیداز (یک اختلال ژنتیکی نادر که در آن بدن توانایی استفادۀ مؤثر از بیوتین را ندارد) مبتلا هستند نیز با کمبود این مادۀ مغذی مواجه می‌شوند. همچنین افراد باردار و شیرده نیز تا حدودی در معرض کمبود بیوتین قرار دارند.

از کجا بفهمیم کمبود بیوتین داریم؟ (آزمایش کمبود بیوتین)

کمبود بیوتین علائم مختلفی ایجاد می‌کند که البته ممکن است با سایر مشکلات سلامتی و بیماری‌ها مشابه باشد. به همین دلیل بهترین روش انجام آزمایش است. پزشک ممکن است از طریق تجویز آزمایش خون و ادرار سطح بیوتین در بدن را اندازه گیری کند.

وی همچنین با بررسی سابقۀ پزشکی ابتلا به بیماری‌ها یا بررسی اختلالات ژنتیکی در ارائۀ راهکار درمانی مناسب اقدام می‌کند. در صورت کمبود بیوتین باید در رژیم غذایی خود تغییر ایجاد کرده و در صورت نیاز مکمل بیوتین مصرف کنید.

بیوتین در چه مواد غذایی وجود دارد؟

بهترین راه دریافت بیوتین از طریق مصرف منابع غذایی حاوی آن است. یکی از این منابع زردۀ تخم مرغ است. با این حال شاید جالب باشد که بدانید اگر عادت دارید زرده را به صورت خام یا در برخی مواد غذایی همچون سس مایونز مصرف کنید، احتمالاً هیچ سودی از دریافت بیوتین آن نخواهید داشت، زیرا یک پروتئین موجود در تخم مرغ خام که آویدین نام دارد می‌تواند با متصل شدن به بیوتین مانع از جذب آن در بدن شود. البته با پختن تخم مرغ این مشکل برطرف می‌شود زیرا آویدین در اثر حرارت تجزیه می‌شود.

در ادامه بررسی می‌کنیم که ویتامین (b7) در چه غذاهایی است:

  • جگر گاو
  • آجیل و دانه‌ها
  • آووکادو
  • ماهی قزل آلا
  • سیب زمینی شیرین
  • شیر
  • قارچ‌ها

بهتر است برای بهره مندی از سلامتی همیشه از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل پیروی کنید. به همین دلیل از رژیم پیشنهادی متخصص تغذیه یا پزشک معالج خود پیروی کنید تا نیاز کمتری به مصرف مکمل بیوتین داشته باشید.

بهترین مکمل ویتامین ب7 کدام است؟

بهترین مکمل ویتامین ب7

انتخاب بهترین مکمل بیوتین یا ب7 می‌تواند کمی گیج کننده باشد، زیرا انواع مختلفی از مکمل‌های این ماده در بازار موجود هستند که البته می‌توانید بر اساس نیاز خود از مشورت پزشک برای خرید بهترین نمونه استفاده کنید. با این حال از بهترین برندهای بیوتین می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • سافت ژل بیوتین ترید فورما
  • کپسول بیوتین هلث
  • قرص بیوتین مولتی نرمال
  • کپسول بیوتین مگابیت برونسون
  • کپسول بیوتین دی سان فارما
  • قرص بیوتین ایکس مارت

نحوه مصرف بیوتین

نحوۀ مصرف بیوتین به نوع نیاز بدن شما و تشخیص پزشک بستگی دارد. این ویتامین به اشکال مختلف قرص، کپسول، آمپول و شربت موجود است که می‌توانید از هر یک از آن‌ها استفاده کنید. در ادامه به دوز مورد نیاز بدن هر شخص، زمان مناسب مصرف بیوتین و تداخلات دارویی با این ویتامین می‌پردازیم:

دوز مناسب بیوتین برای بدن

برای مصرف مناسب بیوتین در هر گروه سنی می‌توانید از راهنمای زیر کمک بگیرید:

گروه سنیدوز توصیه شده بر اساس میکروگرم
نوزادان (0-6 ماه)5
نوزادان (7-12 ماه)6
کودکان (1 تا 3 سال)8
کودکان (4 تا 8 سال)12
کودکان (9 تا 13 سال)20
نوجوانان (14 تا 18 سال)25
بزرگسالان (افراد بالای 19 سال)30
زنان باردار30
زنان شیرده35

بهترین زمان مصرف بیوتین

ویتامین B7 یا بیوتین را می‌توانید هم در صبح و هم شب استفاده کنید، با این حال زمان توصیه شده با وعدۀ صبحگاهی است. به دلیل ماهیت بیوتین و محلول بودن آن در آب، بدن مقدار مورد نیاز از آن را با سایر مواد مغذی در مواد غذایی دیگر جذب می‌کند و باقی ماندۀ آن از طریق ادرار دفع می‌شود.

شرایط نگهداری قرص یا آمپول بیوتین

داروی بیوتین را در یک ظرف در بسته در دمای اتاق نگهداری کنید. این دارو باید دور از رطوبت، حرارت و نور مستقیم خورشید باشد. نباید مکمل بیوتین را در یخچال قرار دهید تا از آن در برابر یخ زدگی محافظت کنید.

تاریخ انقضای آمپول بیوتین

تاریخ انقضای آمپول بیوتین

تاریخ انقضای هر دارویی از جمله آمپول بیوتین روی آن درج شده است. این تاریخ نشان می‌دهد که تا چه زمانی می‌توان از آن دارو به صورت ایمن استفاده کرد. بعد از گذشته این تاریخ تضمینی برای اثربخشی این ویتامین وجود ندارد و حتی ممکن است مضر هم باشد. بنابراین قبل از تزریق آمپول بیوتین از تاریخ انقضای آن مطمئن شوید.

تداخلات دارویی با بیوتین

بیوتین ممکن است با برخی از آزمایشات یا داروها تداخل داشته باشد. به همین دلیل در صورت مراجعه به پزشک به هر علتی، حتماً در مورد مصرف مکمل بیوتین با او مشورت کنید. از تداخلات دارویی رایج با این ویتامین می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • آزیترومایسین
  • سیپروفلوکساسین
  • کلاریترومایسین
  • اریترومایسین اتیل سوکسینات
  • اریترومایسین لاکتوبیونات
  • اریترومایسین استئارات
  • روکسی ترومایسین

نکته: موارد معرفی شده تنها بخشی از داروهایی هستند که با بیوتین تداخل دارند. به همین علت راهکار بهتر این است که فهرستی از داروهای مصرفی احتمالی خود را همراه داشته باشید تا در مورد تداخل آن‌ها با ویتامین ب 7 با پزشک یا داروساز مشورت کنید.

علائم افزایش بیوتین در بدن (خطرات افزایش بیوتین)

بر اساس آمار کلینیک کلیولند مصرف بالای بیوتین تقریباً هیچ آسیبی ایجاد نمی‌کند. با این حال ممکن است روی نتایج آزمایشگاهی مثل آزمایشات مرتبط با هورمون تیروئید تأثیر منفی داشته باشند. همچنین برخی علائم ناخوشایند (در شرایط نادر) همچون واکنش آلرژیک، حالت تهوع یا گرفتگی و درد شکم ممکن است در اثر استفادۀ بیش از اندازۀ این ماده ایجاد شوند که موقتی (تا زمان قطع مصرف ویتامین) هستند.

تفاوت بیوتین با سایر ویتامین های گروه B

تفاوت بیوتین با سایر ویتامین های گروه (B)

همۀ ویتامین‌های گروه ب از جمله بیوتین در تولید انرژی، تقسیم سلولی و رشد مؤثر هستند. ویتامین ب 7 علاوه بر این موارد، در سلامت کبد، پوست، مو و چشم هم کاربرد دارد. به طور کلی این ویتامین برای تقویت مو و ناخن توصیه می‌شود، به همین علت در بسیاری از محصولات مرتبط یافت می‌شود.

خلاصۀ نکات مهم در مورد ویتامین B7 یا بیوتین

  • ویتامین B7 یا بیوتین به عنوان یکی از ویتامین‌های ب کمپلکس در غذاهایی مانند گوشت، تخم مرغ، ماهی، آجیل و دانه‌ها یافت می‌شود.
  • این ویتامین منجر به تبدیل غذا به انرژی می‌شود و از قسمت‌های مختلف بدن همچون کبد، چشم‌ها، پوست و مو و حتی سیستم عصبی پشتیبانی می‌کند.
  • اگرچه کمبود این ویتامین رایج نیست، با این حال افراد الکلی بیش از سایرین ممکن است با کمبود این ویتامین مواجه شوند، زیرا الکل مانع از جذب بیوتین در بدن می‌شود.
  • نظر شما دربارۀ بیوتین چیست؟ آیا تا به حال از آمپول بیوتین یا قرص بیوتین برای رشد مو استفاده کرده‌اید؟ در صورت داشتن هرگونه پرسش تخصصی در این زمینه می‌توانید با پزشکان عمومی و متخصص هرلایف در تماس باشید و یا تجربیات خود را دربارۀ مصرف مکمل بیوتین در هرلایف با ما به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های پرتکرار

ویتامین B7 در چه چیزهایی وجود دارد؟

ویتامین B7 یا بیوتین در آجیل و دانه‌ها، حبوبات، غلات کامل، سبزیجات برگ دار، قارچ، جگر، زردۀ تخم مرغ و ماهی یافت می‌شود.

بیوتین چاق کننده است؟

مصرف بیوتین هیچ تأثیر مستقیمی بر افزایش وزن ندارد. این ویتامین برای سلامت پوست، مو و ناخن ضروری است و در متابولیسم بدن نقش دارد. البته بیوتین ممکن است باعث افزایش اشتها شود و به این شکل تأثیر غیر مستقیمی روی افزایش وزن داشته باشد.

بیوتین کدام ویتامین است؟

بیوتین جزو ویتامین‌های گروه ب است که با نام ویتامین B7 یا H نیز شناخته می‌شود. حرف اچ از لغت آلمانی Haar und Haut گرفته شده و به معنای مو و پوست است.