هرلایف بلاگ سلامت و بیماری‌ها سلامت جسم ویتامین E چیست؟ نقش ویتامین ای در سلامت بدن

ویتامین E چیست؟ نقش ویتامین ای در سلامت بدن


ویتامین E نوعی ویتامین محلول در چربی است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن عمل می‌کند. این ماده نقش مهمی در محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد دارد. ویتامین ای برای حفظ سلامت پوست، عملکرد ایمنی و محافظت در برابر بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی ضروری است.

این عنصر ضروری را می‌توان در غذاهایی مانند آجیل، دانه‌ها، روغن‌های گیاهی و سبزیجات برگ دار یافت. هشت شکل مختلف Vitamin E وجود دارند که آلفا توکوفرول فعال‌ترین آنها در بدن انسان است. همچنین به دلیل توانایی در مرطوب کردن و محافظت از پوست در برابر آسیب، معمولاً در محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شود.

ویتامین (E) نوعی ویتامین محلول در چربی است که در بدن نقش‌های متفاوتی مانند حفظ از سلامت پوست، تقویت عملکرد سیستم ایمنی و محافظت در برابر بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی را برعهده دارد.

ویتامین ای E چیست؟

ویتامین ای گروهی از ترکیبات محلول در چربی با خواص آنتی اکسیدانی است. این ویتامین کمک می‌کند تا سلول‌ها از آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت شوند. به عنوان یک مادۀ مغذی ضروری، ویتامین Vitamin E از عملکرد ایمنی، سلامت پوست و عدم بروز بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی حمایت می‌کند. شایع‌ترین و فعال‌ترین شکل Vitamin E در بدن انسان آلفا توکوفرول است. می‌توان آن را با مصرف غذاهای مختلف از جمله آجیل، دانه‌ها، روغن‌های گیاهی و سبزیجات سبز برگ دار دریافت کرد.

ویتامین E همچنین به طور گسترده‌ای در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست، آن هم به دلیل تأثیر مرطوب کنندگی و ضد پیری آن استفاده می‌شود.

توکوفرول چیست؟

توکوفرول نوعی ترکیب آلی و شکلی از ویتامین E است و نقش آنتی اکسیدان محلول در چربی را ایفا می‌کند. شاید بتوان گفت که توکوفرول‌ها اشکال فعال اولیۀ Vitamin E در بدن هستند. چهار نوع مختلف آن آلفا، بتا، گاما و دلتا بوده و هر کدام خواص تقریباً متفاوتی دارند. توکوفرول معمولاً در غذاهایی مانند روغن‌های گیاهی، آجیل، دانه‌ها و سبزیجات برگ دار یافت می‌شود. همچنین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و پوست درمانی در محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایشی نیز کاربرد دارد.

ویتامین E برای چی خوبه؟

ویتامین (E) برای چی خوبه؟

می‌توان گفت ویتامین E برای سلامت پوست، بهبود عملکرد دستگاه ایمنی، سلامت قلب، سلامت چشم و بهبود عملکرد مغز مؤثر خواهد بود.

فواید ویتامین E برای سلامت زنان

ویتامین ای برای سلامت زنان، به ویژه در حفظ سلامت واژن مفید است. با بهبود رطوبت و کشش پوست به رفع خشکی و سوزش کمک می‌کند. استفاده موضعی از ویتامین ای E همچنین می‌تواند بافت را پس از زایمان تسکین داده و به مرور آن را بهبود ببخشد. در دوران بارداری، این ویتامین، نقش مهمی در حمایت از رشد جنین، افزایش عملکرد ایمنی و کاهش احتمال بروز عوارضی مانند پره اکلامپسی دارد. همچنین به عملکرد مناسب جفت کمک کرده و گردش خون بهتری را برای جنین فراهم می‌کند.

ویتامین E برای مردان

برای مردان، ویتامین ای E ماده‌ای مغذی و مهم در بدن سازی و سلامت عضلات است. این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می‌کند که به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از تمرینات شدید کمک می‌کند. ویتامین مذکور می‌تواند بهبود را با کاهش التهاب و آسیب عضلانی افزایش دهد. علاوه بر این، از سیستم قلبی عروقی پشتیبانی می‌کند که برای عملکرد فیزیکی و استقامت پایدار حیاتی است. همچنین، با بهبود سلامت و تحرک اسپرم، به سلامت تولیدمثل نیز کمک کند.

کمک به لاغری و تناسب اندام

می‌توان گفت ویتامین E با حمایت از متابولیسم چربی و افزایش تولید انرژی به کاهش وزن و تناسب اندام کمک می‌کند. این ماده دارای خواص آنتی اکسیدانی است و به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو کمک می‌کند. به این واسطه می‌تواند همراه با ورزش منظم در کاهش وزن نقش داشته باشد.

کنترل قند خون و دیابت

کنترل قند خون و دیابت

طبق مطالعات موجود می‌توان گفت که مصرف Vitamin E به تنظیم سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک می‌کند. همین موضوع برای مدیریت دیابت مهم است. اثرات آنتی اکسیدانی آن گاهی آسیب ناشی از سطح قند خون بالا را کاهش می‌دهد و از عملکرد انسولین در بدن حمایت می‌کند. برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، مصرف منظم ویتامین ای ممکن است به جلوگیری از عوارضی مانند آسیب رشته‌های عصبی و بیماری‌های قلبی کمک کند. در ضمن، می‌تواند در کنترل کلی قند خون نقش داشته باشد.

پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف و سرطان‌ها

ویتامین ای E یک آنتی اکسیدان قوی است که به محافظت از سلول ها در برابر استرس اکسیداتیو کمک می‌کند که منجر به تشدید بیماری‌های مزمن و سرطان شود. این ماده با جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول LDL نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی نیز دارد. از طرفی، توانایی آن برای حمایت از عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز به کاهش خطر ابتلا به عفونت‌ها و بیماری‌ها کمک می‌کند.

بهبود آلزایمر

مصرف منظم و کافی ویتامین ای برای بهبود عملکرد شناختی مفید است. این عنصر در کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر نقش دارد. خواص آنتی اکسیدانی آن نیز به محافظت از سلول‌های مغز در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می‌کند. همین نقش مهم عاملی کلیدی در ایجاد آلزایمر است.

ویتامین ای و ورزش

فعالیت بدنی شدید رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌کند که می‌تواند باعث آسیب عضلانی شود. Vitamin E با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد این آسیب را کاهش می‌دهد. در نتیجه باعث بهبود سریع‌تر و کاهش درد عضلانی می‌شود.

علائم کمبود ویتامین E

علائم کمبود ویتامین (E)

افرادی که دچار کمبود ویتامین ای هستند، با علائمی از جمله موارد زیر مواجه می‌شوند:

  • ضعف عضلانی
  • بروز مشکلات بینایی
  • اختلالات ضعف سیستم ایمنی
  • آسیب‌های عصبی
  • مشکلات پوستی
  • خستگی و ضعف عمومی
  • دشوار شدن راه رفتن

چه کسانی دچار کمبود ویتامین E می‌شوند؟

اکنون نوبت به آن رسیده که بدانیم چه افرادی بیشتر در خطر کمبود ویتامین ای قرار دارند؟

  • افراد مبتلا به اختلالات سوء جذب چربی
  • نوزادان نارس
  • افرادی با مشکلات کبد
  • مبتلایان به مشکلات ژنتیکی
  • افراد مسن
  • پیروان رژیم غذایی کم چرب
  • مبتلایان به مشکل سوء تغذیه

آزمایش تشخیص کمبود ویتامین E

آزمایش کمبود ویتامین ای به طور معمول شامل آزمایش خون برای اندازه گیری سطح ویتامین ای در بدن است. رایج‌ترین تست، آزمایش «غلظت آلفا توکوفرول پلاسما» بوده که به طور خاص سطح آلفا توکوفرول را اندازه گیری می‌کند.

به طور کل روش‌های تشخیص کمبود ویتامین عبارتند از:

  • نمونه خون
  • اندازه گیری سطح آلفا-توکوفرول
  • آزمایش‌های دیگر مانند آزمایش عملکرد عصبی

ویتامین E در چه غذاهایی است؟

در پاسخ به این سؤال که ویتامین ای در چه غذاهایی وجود دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آجیل و دانه‌ها: بادام، تخمۀ آفتابگردان و فندق منابع غنی از ویتامین ای هستند.
  • روغن‌های گیاهی: روغن آفتابگردان، روغن جوانه گندم و روغن زیتون سرشار از Vitamin E هستند.
  • سبزیجات برگ دار: اسفناج، برگ چغندر و کلم پیچ حاوی مقادیر خوبی از ویتامین ای هستند.
  • غذاهای غنی شده: برخی از غلات صبحانه، مارگارین و شیر گیاهی (مانند شیر بادام) اغلب با ویتامین ای غنی می‌شوند.
  • میوه‌ها: آووکادو و کیوی منابع طبیعی ویتامین ای هستند.
  • ماهی: انواع خاصی از ماهی‌ها مانند ماهی قزل آلا ویتامین ای مورد نیاز بدن را فراهم می‌کنند.
  • غلات کامل: گندم کامل، جو و برنج قهوه‌ای می‌توانند به مصرف ویتامین E کمک کنند.

نیاز ویتامین E برای هر فرد

گروه افرادمیزان مصرف روزانه به میلی گرم
نوزادان (از بدو تولد تا 6 ماهگی)4
کودکان (7 تا 12 ماهه)5
کودکان (1 تا 3 ساله)6
کودکان (4 تا 8 ساله)7
کودکان (9 تا 13 ساله)11
نوجوانان (14 تا 18 ساله)15
بزرگسالان (19 سال به بعد)15
زنان باردار (در هر سنی)15
زنان شیرده (در هر سنی)19

اشکال مختلف ویتامین ای

اشکال مختلف ویتامین ای

ویتامین E در اشکال مختلف و با توجه به نیازهای خانم‌ها و آقایان در دسترس است. رایج‌ترین آنها کپسول و قرص هستند که به صورت خوراکی و به عنوان مکمل‌های غذایی مصرف می‌شوند. این ویتامین ممکن است مایع باشد. در این حالت نیز برای کسانی که آن را به شکل قطره ترجیح می‌دهند، کاربرد دارد. آنها ویتامین ای را اغلب با غذا یا به عنوان نوشیدنی مصرف می‌کنند. 

روغن‌های موضعی Vitamin E و کرم‌ها به طور گسترده‌ای برای مراقبت از پوست و کاهش زخم‌ها یا چین و چروک‌ها استفاده می‌شوند. علاوه بر این، آمپول ویتامین ای می‌تواند برای برنامه‌های درمانی استفاده شود. بدون توجه به شکل مصرف، مزایای آنتی اکسیدانی ویتامین E در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌گیرد. با این وجود، انتخاب شکل ویتامین بستگی به اهداف و ترجیحات سلامت فرد دارد.

نحوه مصرف ویتامین E

با توجه به نیاز شما، ویتامین ای می‌تواند از طریق رژیم غذایی، مکمل‌ها یا محصولات موضعی دریافت شود. به این واسطه میزان و شکل استفاده از آن فرق می‌کند.

بهترین زمان مصرف ویتامین ای

بهترین زمان برای مصرف ویتامین ای معمولاً وعدۀ غذایی حاوی مقداری چربی است. از آنجا که ویتامین مد نظر ویتامینی محلول در چربی است، مصرف آن با چربی‌های غذایی به بهبود جذب آن در بدن کمک می‌کند. 

با این وجود مهم نیست که آن را صبح، بعد از ظهر یا عصر مصرف کنید. برای ثبات و نتایج بهتر، می‌توانید آن را هر روز در همان زمان مصرف کنید.

قرص ویتامین E را چند روز یکبار بخوریم؟

میزان مصرف مکمل‌های Vitamin E بستگی به مصرف رژیم غذایی، وضعیت سلامتی و دوز تجویز شده توسط پزشک شما دارد. به طور کلی، میزان توصیه شدۀ روزانه برای بزرگسالان حدود 15 میلی گرم ویتامین ای است که اغلب از طریق یک رژیم متعادل تأمین می‌شود. اگر ویتامین ای را به صورت مکمل مصرف می‌کنید، باید دستورالعمل روی برچسب یا توصیه‌های پزشک خود را در نظر بگیرید.

عوارض مصرف زیاد ویتامین E

عوارض مصرف زیاد ویتامین (E)

اگرچه کمبود ویتامین ای مانند هر ویتامین دیگری برای فرد مشکلاتی را به وجود می‌آورد، اما مصرف زیاد آن هم با چالش‌هایی همراه است.

  • افزایش خطر خونریزی: دوزهای بالای ویتامین ای می‌توانند با لخته شدن خون تداخل داشته باشند. در نتیجه خطر خونریزی بیش از حد یا سکته مغزی را افزایش دهند.
  • تهوع و اسهال: استفادۀ بیش از حد ویتامین ای ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کند. به این واسطه منجر به ناراحتی معده، تهوع یا اسهال شود.
  • خستگی و ضعف: خستگی، سرگیجه یا ضعف عضلانی از علائم میزان زیاد از حد ویتامین ای خواهند بود.
  • سردرد: سطح بالای ویتامین ای ممکن است باعث سردرد مداوم یا میگرن شود.
  • کمبود ویتامین (K): ویتامین E بیش از حد جذب ویتامین K را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همین موضوع باعث اختلال در روند لخته شدن خون می‌شود.
  • افزایش خطر مرگ و میر: مکمل‌های طولانی مدت با دوز بالا ممکن است کمی خطر مرگ و میر را افزایش دهند.

مسمومیت با ویتامین E

هیپرویتامینوز E یا همان مسمومیت با ویتامین ای زمانی رخ می‌دهد که مقدار بیش از حد ویتامین (E) مصرف می‌شود. این ویتامین محلول در چربی می‌تواند در بدن تجمع یابد و منجر به عوارض جانبی شود. علائم شایع شامل تهوع، اسهال، خستگی و تاری دید هستند. در موارد شدید، می‌تواند با مهار ویتامین کا با لخته شدن خون، خطر خونریزی بیش از حد یا خونریزی را افزایش دهد. بنابراین، قبل از مصرف مکمل‌های با دوز بالا با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی با ویتامین E

ویتامین ای می‌تواند با برخی از داروها تداخل داشته باشد. این امر بر اثربخشی آنها تأثیر می‌گذارد یا خطر عوارض جانبی را افزایش می‌دهد. 

  • داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکتی
  • داروهای کاهش دهندۀ کلسترول
  • داروهای شیمی درمانی
  • سیکلوسپورین
  • آنتاگونیست‌های ویتامین (K)
  • مکمل‌های آهن

نکات مهم در مصرف ویتامین ای

  • ویتامین E از عملکرد ایمنی، سلامت پوست و عدم بروز بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی حمایت می‌کند. در حالی که شایع‌ترین و فعال‌ترین شکل آن در بدن انسان آلفا توکوفرول است.
  • علائم کمبود ویتامین ای شامل ضعف عضلانی، بروز مشکلات بینایی، اختلالات ضعف سیستم ایمنی، آسیب‌های عصبی، مشکلات پوستی، خستگی و ضعف عمومی و راه رفتن به شکلی دشوار هستند.
  • علائم میزان بالاتر از حد ویتامین ای افزایش خطر خونریزی، تهوع و اسهال، خستگی و ضعف، سردرد، کمبود ویتامین (K) و افزایش خطر مرگ و میر هستند.
  • شما برای اینکه اطلاعات بیشتری دربارۀ حوزۀ سلامت، به ویژه سلامت زنان به دست آورید، می‌توانید مقالات وبلاگ اپلیکیشن هرلایف را مطالعه کنید.

پرسش‌های پرتکرار

تأثیر ویتامین Eدر بارداری چیست؟

  • مصرف ویتامین ای برای حفظ سلامت مادر و رشد سیستم ایمنی و همچنین مغز و اعصاب جنین مهم است. ویتامین ای به بهبود گردش خون کمک می‌کند. در ضمن، از تشکیل سلول‌های قرمز خون حمایت می‌کند.

بیشترین ویتامین ای در کدام میوه است؟

  • سیب، انبه، کیوی و آووکادو ویتامین ای قابل توجهی دارند.

منابع

Healthline

Clevelandclinic

Webmd