
مدت زمان پریود نشدن بعد زایمان و سزارین
تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی که بعد از زایمان و سزارین رخ میدهند، باعث میشوند که زنان تا مدتی پریود نشوند. از آنجایی که گاهی بانوان از مشکلات زنانه مانند انواع کیست، اختلالات هورمونی و مواردی از این دست رنج میبرند، مدت زمان پریود نشدن بعد زایمان و یا سزارین برای آنها اهمیت بسیاری دارد. در این مطلب از مجله هرلایف به شما توضیح میدهیم که زنان چه مدت بعد از زایمان، اولین قاعدگی را تجربه میکنند.
پریود یا لوچیا (Lochia) چیست؟
بعد از زایمان و سزارین، خانمها مخلوطی از خون، مخاط و بافت رحم به نام لوچیا (Lochia) را از مسیر واژن دفع میکنند. این ترشحات واژن میتوانند تا چند هفته پس از زایمان ادامه داشته باشند. لوچیا معمولاً رنگ روشنتری نسبت به پریود دارد. حتی ممکن است سفید مایل به کرم، صورتی یا قهوهای باشد. همچنین بوی شیرینی دارد و با فعالیت بدنی افزایش مییابد. باید توجه داشته باشید که لوچیا با اولین پریود تفاوت قابل توجهی دارد. پریود نشدن بعد زایمان تجربهای است که خانمها کسب میکنند. در حالی که لوچیا بلافاصله بعد از زایمان یا سزارین رخ میدهد.
چه مدت بعد از زایمان پریود میشویم؟
زنان بعد از زایمان سریع پریود نمیشوند. اولین خونریزی بعد زایمان که لوچیا (Lochia) نام دارد، اما با پریود متفاوت است. به این ترتیب در پاسخ به سؤال فوق از جانب بسیاری از زنان، باید بگوییم که زمان اولین پریود در زنان بعد از سزارین و یا زایمان طبیعی متفاوت است. این سؤال بیشتر برای آنهایی که زایمان یا سزارین داشتهاند، پیش میآید. در واقع، قطع کردن فرآیند شیر دادن به فرزند شیرخوار فرمانهایی را بین مغز، اندام تناسلی و حتی پستانها رد و بدل میکند که باعث آغاز دوره قاعدگی میشوند.
طبق مطالعه متخصصان فعال در سایت (WebMD)، پریود نشدن بعد زایمان تا ۱۲ هفته ادامه مییابد. البته همین مطالعه اعلام کرده است که ۲۰ درصد زنان در طی ۶ ماه اول پس از زایمان پریود میشوند.
نقش دوران شیردهی در پریود نشدن بعد زایمان چیست؟
پیش از این اشاره کردیم که فرمانهایی از سمت مغز ارسال میشوند. این فرمانها با ترشح هورمون پرولاکتین همراه هستند. به همین دلیل عملیات تخمک گذاری در تخمدانها با تأخیر انجام میشود. تأخیر در عملکرد تخمک گذاری باعث به تعویق افتادن آمادگی رحم برای بارداری و ریزش دیوارههای این بافت اندام تناسلی میشود.
تغییرات قاعدگی بعد از زایمان و سزارین چگونه است؟
پریود نشدن بعد زایمان و سزارین تنها یک روی سکه است. شما هنگامی که زایمان میکنید، تا مدتی با تغییراتی در روند قاعدگی دست و پنجه نرم میکنید. در این شرایط ممکن است حجم خونریزی پریود زیادتر از حد معمول باشد. از طرفی تجربه گرفتگی عضلات را هم خواهید داشت. در حالی که تا مدتی بی نظمی در پریود شدن طبیعی است. به خصوص وقتی در دوران شیردهی باشید.
نکته مهمی را در مورد پریود نشدن بعد زایمان و تغییرات این فرآیند در نظر داشته باشید. آن هم توجه به مشاهده لختههای خون در نوار بهداشتی است. اگر چندین بار (بیشتر از حد طبیعی) این لختههای خون مشاهده شوند، باید با پزشک مشورت کنید.
نقش رحم در تغییرات پریود چیست؟
بارداری باعث کشیدگی و بزرگ شدن اندازه رحم میشود. به همین دلیل گروهی از زنان بعد از زایمان، پریود آرام و با حداقل درد را دارند. از طرفی بزرگ ماندن موقتی رحم دردسرهایی به وجود میآورد. به این معنی که میزان خونریزی قاعدگی شدیدتر و لختههای خون بیشتر خواهند شد. این افراد عموماً درد بیشتری را تحمل میکنند.
علت پریود نشدن بعد از زایمان چیست؟
با توجه به آنچه تا کنون توضیح دادیم، زنان بعد از زایمان پریود نمیشوند. اما متوجه خروج موادی از واژن هستند که به آن لوچیا میگویند. حتی بعد از پایان یافتن پریود نشدن بعد زایمان و سزارین، ممکن است، منظم شدن قاعدگی بعد از مدتی صورت گیرد. اما سؤال اینجاست که چرا زنان سریع بعد از زایمان پریود نمیشوند؟
تغییرات هورمونی
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت که مهمترین علت پریود نشدن بعد زایمان، تغییرات هورمونی است. ترشح هورمون پرولاکتین، تأخیر در رهاسازی تخمک و ریزش دیواره رحم در این فرآیند به چشم میخورند. کاهش در سطح استروژن و پروژسترون نیز رخ میدهد. اما افزایش پرولاکتین موجب عدم قاعدگی بعد از سزارین و زایمان میشود.
شیردهی و پریود نشدن
شیردهی یکی از مؤثرترین عوامل در پریود نشدن زنان بعد از زایمان است. علت اصلی آن به ترشح هورمون پرولاکتین باز میگردد که غدد شیری را برای تغذیه دادن به نوزادان فعال نگه میدارد. به این ترتیب بعد از قطع فرآیند شیردهی مادر، کمکم میزان ترشح هورمون پرولاکتین کاهش یافته و تخمک گذاری به برنامه منظم سابق باز میگردد.
سلامتی بدن قبل از بارداری
دلیل دیگری که در پریود نشدن بعد زایمان تأثیر دارد، سلامتی زنان پیش از بارداری و حتی قبل از زایمان است. در واقع خانمهایی که از کیست تخمدان، آندومتریوز، تنبلی تخمدان و انواع مشکلات مرتبط با حوزه زنان رنج میبرند، با اختلالاتی در پریود شدن مواجه میشوند. البته شرایط این افراد در زمان بارداری نیز در اولین قاعدگی پس از زایمان بی تأثیر نیست.
استرس
استرس در سلامت جنسی خانمها اثر منفی دارد. آنهایی که در طول بارداری و پس از زایمان استرس زیادی تجربه میکنند، با تأخیر در قاعدگی مواجه خواهند شد. اگر بخواهیم شفافتر بگوییم، استرس بر ترشح هورمونهای مختلف تأثیر دارد. همین موضوع عملکرد تخمدانها و رحم را تحت الشعاع قرار میدهد. به این ترتیب شاهد تفاوت مدت زمان پریود نشدن خانمها پس از زایمان و سزارین هستیم.
اختلال در عملکرد غده تیروئید
پرکاری و کم کاری تیروئید دو بیماری مختلف هستند که در عملکرد اندام تناسلی تأثیر دارند. در حقیقت اختلال در فعالیت تیروئید بر تولید هورمونهای تنظیم کننده عملکرد تخمدانها اثر میگذارد. در نتیجه خانمهای مبتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید، بعد از زایمان با تأخیر در قاعدگی رو به رو خواهند شد.
نداشتن فعالیت فیزیکی
همیشه به خانمهای باردار توصیه میشود که تمرینات مناسبی داشته باشند. اگر بخواهیم شفاف بگوییم، تمرینات بدنی باید همیشه در برنامه روزانه خانمها وجود داشته باشد. نرمشهایی مانند تمرینات کگل که منجر به تقویت لگن میشوند، برای خانمها بسیار مهم هستند. انجام دادن این تمرینات در سهولت زایمان اثر قابل توجهی دارند. انجام ندادن این فعالیتها علاوه بر فرآیند زایمان، بر پریود نشدن بعد زایمان هم اثر دارد.
افزایش یا کاهش وزن
تغذیه خانمی که به تازگی زایمان کرده بر سلامت اندام جنسی او اثر دارد. به این ترتیب کاهش و افزایش وزن خانمها نه تنها بر شیردهی و توان مراقبت از نوزادان اثر دارد، بلکه باعث به تأخیر افتادن اولین پریود آنها پس از زایمان یا سزارین میشود.
جمعبندی
- مطالعات و بررسیهای درمانگاهها نشان داده که زنان در حدود ۱۲ هفته پس از زایمان، برای اولین بار پریود میشوند.
- قطع شیردهی و کاهش هورمون پرولاکتین باعث منظم شدن برنامه تخمک گذاری و پریود شدن خانمها بعد از زایمان میشوند.
- پریود نشدن بعد زایمان تحت تأثیر عواملی مانند استرس، افزایش و کاهش وزن، اختلالات تیروئید و تغییرات هورمونی هستند.
نظرات کاربران