هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود علت اصلی پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون چیست؟

علت اصلی پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون چیست؟


علت اصلی پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون چیست؟

پروژسترون یکی از هورمون‌های مهم و ضروری در تنظیم سیکل قاعدگی خانم‌هاست که باعث آزاد شدن تخمک می‌شود. بنابراین در صورت تشخیص پزشک، اگر ترشح این هورمون در بدن کافی نباشد، برای جبران آن از آمپول پروژسترون استفاده می‌شود. در واقع این آمپول از هورمون پروژسترون تشکیل شده است و تجویز آن برای درمان پریود نشدن و همچنین خونریزی‌های داخل رحمی که بر اثر کمبود پروژسترون ایجاد می‌شود، به کار خواهد رفت. از آمپول پروژسترون همچنین در خانم‌هایی که به تازگی سقط جنین داشته‌اند، استفاده می‌شود.

حال ممکن است برای بسیاری از خانم‌ها ‌سؤال باشد که پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون، تا چه مدت ایراد ندارد؟ برای دستیابی به پاسخ این سؤال و بررسی بیشتر آمپول پروژسترون، در این مطلب از هرلایف همراه ما باشید.

آمپول پروژسترون چیست؟

به طور معمول در بدن همه مردان و زنان، پروژسترون تولید می‌شود که سطح آن در طول زندگی مقدار ثابتی است. در واقع تنها در دوران بارداری و همچنین فاز لوتئال چرخه قاعدگی زنان، مقدار این هورمون تغییر می‌کند. می‌توان گفت پروژسترون نقش مهمی را در بدن افراد به ویژه خانم‌ها ایفا می‌کند. با این حال گاهی اوقات بنا بر دلایلی ترشح پروژسترون در برخی از خانم‌ها کمتر می‌شود که می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی همچون کوتاه شدن دوران قاعدگی، خونریزی شدید در بارداری، قطع شدن قاعدگی یا طولانی شدن پریودی شود.

بنابراین در چنین مواقعی از آمپول پروژسترون که حاوی هورمون زنانه پروژسترون است، استفاده می‌شود. از این آمپول جهت درمان خونریزی رحم بر اثر عدم تعادل هورمون‌ها، عقب افتادن پریود در خانم‌ها و همچنین جلوگیری از سقط جنین استفاده می‌شود.

نقش آمپول پروژسترون در درمان بی‌نظمی‌های پریود

نقش آمپول پروژسترون در درمان بی‌نظمی‌های پریود

با توجه به آنچه گفته شد آمپول پروژسترون بیشتر جهت درمان بیماری‌های رحمی تجویز می‌شود. در واقع بیماری‌هایی که به دلیل عدم تعادل هورمون در فرد بروز می‌کنند. چرا که با تزریق پروژسترون می‌توان تعادل هورمون‌ها را برقرار کرد.

در صورتی که یک خانم باردار نباشد، برای پریود شدن نیاز به هورمون پروژسترون دارد. بنابراین هنگامی که بدون هیچ گونه علائمی دوره‌های ماهانه پریودی اتفاق نمی‌افتند، دلیل آن می‌تواند کمبود هورمون پروژسترون باشد. در این صورت می‌توان با تزریق هورمون پروژسترون، به ریزش دیواره رحم و امکان خونریزی کمک کرد. البته در برخی از خانم‌ها پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون شایع است که در صورت تداوم لازم است پیگیری شود. آمپول پروژسترون همچنین در هنگام یائسگی جهت درمان خونریزی‌های غیرطبیعی یا احیای دوره قاعدگی استفاده می‌شود.

علت پریود نشدن بعد از تزریق آمپول پروژسترون

پریود شدن از اتفاقات مهم در بدن هر خانمی است و می‌توان گفت لازمه ادامه زندگی خواهد بود. بنابراین اتفاق نیفتادن آن می‌تواند نشانه‌ای از وجود یک مشکل باشد. گاهی اوقات پزشکان برای خانم‌هایی که مدتی است پریود نشده‌اند، آمپول پروژسترون تجویز می‌کنند. در این صورت به احتمال زیاد بعد از حدود ۱۰ روز، فرد پریود می‌شود. اما در مواردی هم ممکن است بعد از این مدت، شخص پریود نشود.

به طور معمول بعد از تزریق آمپول پروژسترون، برای این که بدن بتواند با هورمون‌های تزریق شده هماهنگ شود، کمی زمان لازم است. بنابراین طبیعی است که بعد از تزریق آمپول، حدود ۱ تا دو هفته پریود رخ ندهد. دقت داشته باشید بعد از این مدت اگر پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون ادامه داشت، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کرده تا با انجام انواع آزمایش‌ هورمونی و سونوگرافی علت را جویا شد.

چند روز بعد از آمپول سه‌ماهه پریود می‌شویم؟

آمپول سه‌ماهه ضد بارداری

آمپول سه‌ماهه ضد بارداری نوعی آمپول حاوی پروژسترون است که جهت جلوگیری از بارداری، هر ۱۲ هفته تزریق می‌شود. یک خانم بعد از اولین ماه استفاده از این آمپول، حدود ۷ روز یا شاید بیشتر دچار خونریزی‌های نامنظم و لکه بینی می‌شود.

لازم به ذکر است مدت و میزان این خونریزی‌ها نسبت به افزایش طول مدت استفاده کاهش خواهد یافت. به عنوان مثال بعد از یک سال استفاده، ممکن است ۵۰ درصد زنان هیچ گونه پریودی نداشته باشند. در صورت استفاده مداوم نیز میزان آمنوره یعنی بدون قاعدگی ۷۵ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.

در صورتی که فردی تصمیم بگیرد دیگر از آمپول سه‌ماهه به عنوان روش ضد بارداری استفاده نکند، احتمال دارد تا مدتی پریود نشود. سپس بعد از آن، دوره‌های پریود به حالت قبل برمی‌گردند.

عوارض تزریق آمپول پروژسترون

تزریق آمپول پروژسترون با وجود مزیت‌هایی که برای خانم‌ها دارد، گاهی اوقات با عوارضی همراه است که در صورت تشدید آن‌ها بهتر است به پزشک مراجعه کرد.

  • ایجاد جوش و آکنه در برخی از افراد بعد از تزریق، می‌تواند از عوارض آمپول پروژسترون باشد.
  • احساس سرگیجه، خستگی، بی حالی و سردرد نیز از جمله عوارض شایع در تزریق این نوع آمپول است.
  • در برخی خانم‌ها نیز ممکن است گرفتگی و درد در زیر ناحیه شکم ایجاد شود.
  • ضعف، گرسنگی بسیار زیاد، ریزش موها و همچنین رشد بیش از حد مو، از دیگر عوارض این آمپول است.
  • کاهش میل و قدرت جنسی و بروز مشکلات گوارشی همچون دل درد، اسهال، تهوع و یبوست در برخی از خانم‌هایی که پروژسترون را دریافت کرده‌اند، دیده می‌شود.
  • در بعضی از خانم‌ها نیز بزرگ شدن و حساس شدن سینه‌ها را می‌تواند در پی داشته باشد.

در چه صورت بعد از مصرف پروژسترون باید به متخصص مراجعه کرد؟

مراجعه به پزشک بعد از مصرف پروژسترون

با توجه به آنچه که گفته شد مصرف پروژسترون در درمان بسیاری از بیماری‌های زنان کاربرد دارد. این دارو همچنین برای زنان باردار و یائسه نیز مفید خواهد بود. با این حال مصرف آن مانند هر داروی دیگری ممکن است با عوارضی همراه باشد. البته گاهی اوقات این عوارض گذرا هستند اما در موارد بسیار نادر نیز ممکن است این اثرات جانبی باعث لخته شدن خون و به دنبال آن سکته قلبی، سکته مغزی، مشکلات تنفسی و مواردی از این قبیل شوند. بنابراین در صورت مشاهده علائم زیر بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه کرد.

  • تپش قلب و سریع شدن ضربان قلب
  • درد و خونریزی‌های مکرر هنگام دفع ادرار
  • از دست دادن تعادل هنگام راه رفتن
  • داشتن ضعف در بینایی
  • احساس داشتن توده در پستان‌ها
  • ایجاد خارش و همچنین ترشحات زیاد در واژن
  • تنگی نفس
  • تغییرات ناگهانی خلق و خو
  • بروز بیماری‌های کبدی همچون زردی پوست، کهیر و زخم شدن دهان و گلو

آیا تزریق پروژسترون در بارداری مجاز است؟

در رابطه با مصرف این دارو، پزشکان معتقدند که تزریق آن برای خانم‌های حامله موجب خونریزی‌های شدید می‌شود، بنابراین در سه‌ماهه اول ممنوع است. از طرفی گروهی دیگر از پزشکان بر این عقیده‌اند که آمپول پروژسترون برای خانم‌های حامله‌ای که سقط‌های مکرر داشته‌اند مفید خواهد بود و موجب حفظ جنین‌های این مادران تا ماه‌های آخر خواهد شد.

تزریق آمپول پروژسترون از زمان‌های گذشته برای مادران بدون هیچ ترسی انجام می‌شد. اما در حال حاضر با توجه به تحقیقات انجام شده (pubmed) بسیاری از پزشکان بر این باورند که تزریق این آمپول هیچ رابطه‌ای با جلوگیری از سقط‌های مکرر یک زن نخواهد داشت. حتی در مواردی ممکن است باعث افزایش آن شود.

جمع‌بندی

  • پروژسترون از هورمون‌های ضروری برای خانم‌هاست که با آزاد سازی تخمک در سیکل‌های آن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند.
  • در صورت کمبود پروژسترون، ممکن است برای خانم‌ها مشکل ایجاد شود. بنابراین در صورت تشخیص پزشک، آمپول پروژسترون تجویز می‌شود.
  • آمپول پروژسترون دارویی است که در خانم‌های جوان، باردار و یائسه به دلایل مختلفی همچون پیشگیری از حاملگی، سقط‌های مکرر، برطرف کردن آمنوره و همچنین هورمون تراپی در زمان یائسه بودن استفاده می‌شود‌.
  • پریود نشدن بعد از آمپول پروژسترون در برخی از خانم‌ها شایع است و همانطور که گفته شد در حدود ۱۰ تا ۱۵ روز مشکلی ندارد. اما در صورت تداوم برای بررسی بیشتر لازم است به پزشک مراجعه کرد.
  • در رابطه با مسائل مربوط به دوران قاعدگی علاوه بر مراجعه به پزشک می‌توان به صورت آنلاین از طریق اپلیکیشن‌هایی همچون هرلایف، پاسخ سؤالات خود را برطرف کرد.

منابع