کلسیم مادۀ معدنی ضروری و مهمی برای بدن است. با وجود این ماده، خاطرتان بابت حفظ قدرت استخوانها و دندانها تا حد زیادی راحت میشود. عملکرد ماهیچهها، اعصاب و سلامت عمومی بدن هم به آن وابستهاند. بهترین حالت تأمین کلسیم در بدن، داشتن رژیم غذایی سالم است، اما بهترین قرص کلسیم برای بانوان هم مهم است.
نیاز زنان به قرص کلسیم بیشتر از افراد دیگر هم هست، چون تغییرات هورمونی مختلفی در دورانهای گوناگون دارند و در معرض پوکی استخوان و کمبود کلسیم هستند. در ادامه، از نیاز به کلسیم و بهترین قرص کلسیم برای بانوان میگوییم. همچنین برندهای مطرح و معتبر ایرانی و خارجی را هم معرفی میکنیم.
اگرچه زنان به دلیل دوران قاعدگی، بارداری، شیردهی و یائسگی بیشتر از مردان به کلسیم نیاز دارند، اما اگر برنامۀ غذایی منظم و سالمی داشته باشند، احتمالاً نیازی به مصرف مکمل نخواهد داشت.
اهمیت مصرف کلسیم برای خانمها
بدن برای ساختن و حفظ استخوانهای قوی به کلسیم نیاز دارد. قلب، ماهیچهها و اعصاب هم برای عملکرد صحیح به کلسیم احتیاج پیدا میکنند. برخی از مطالعات نشان میدهند که کلسیم، همراه با ویتامین دی (D)، مزایای فراوان دیگری هم دارد:
- محافظت در برابر بعضی از سرطان
- مدیریت فشار خون بالا
- کنترل دیابت
البته هنوز به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. اهمیت مصرف کلسیم برای زنان بیشتر هم هست، چرا؟
- دوران یائسگی: با کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی، سرعت از دست دادن تودۀ استخوانی افزایش مییابد. کلسیم به حفظ تراکم استخوانی کمک میکند و خطر پوکی استخوان را کاهش میدهد.
- بارداری و شیردهی: در این دوران، جنین و نوزاد از کلسیم بدن مادر برای رشد استخوانها و دندانهای خود استفاده میکنند. بنابراین، نیاز به کلسیم در این دوران به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
- چرخۀ قاعدگی: خونریزی قاعدگی میتواند باعث از دست رفتن آهن و سایر مواد معدنی از جمله کلسیم شود.
علائم و عوارض کمبود کلسیم در بانوان
اگر کلسیم کافی دریافت نکنید، استخوانهایتان آسیب پذیرتر از همیشه میشوند. پوکی استخوان بزرگترین تهدیدی است که در اثر کمبود کلسیم وجود دارد. از علائم کمبود این ماده در بدن زنان باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- بیحسی و گزگز استخوانها
- اختلالات خواب و ضعف
- دردهای عضلانی و استخوانی
- پوسیدگی دندان و ضعف لثه
- تغییرات ناخن و شکنندگی آن
- اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری
- انقباضات ناگهانی و دردناک عضلات
از عوارض جدیتر کمبود کلسیم باید به شکستگیهای استخوانی، به ویژه در ناحیۀ لگن، مچ دست و ستون فقرات اشاره کنیم. در موارد شدید، کمبود کلسیم میتواند بر عملکرد قلب هم تأثیر بگذارد. گاهی اوقات، اختلالات عصبی مانند تشنج و حالت مشابه کزاز در عضلات هم به همراه میآورد.
کدام خانم ها باید قرص و مکمل کلسیم استفاده کنند؟
این گروه از زنان بیشتر به مصرف کلسیم نیاز دارند:
- زنان در دوران یائسگی: تودۀ استخوانی در این افراد زودتر و بیشتر از دست میرود.
- زنان باردار و شیرده: استفادۀ جنین و نوزاد از منابع کلسیم بدن مادر موجب کمبود میشود.
زنانی که ورزش حرفهای میکنند و افرادی که مبتلا به بیماریهایی مانند سلیاک (مشکل جذب مواد غذایی) یا اختلالات کلیوی و تیروئید هستند هم باید با شناسایی بهترین قرص کلسیم برای بانوان، مانع از کمبود این ماده در بدن خود شوند.
نیاز روزانه بانوان به کلسیم
بهتر است که زنان بالغ روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف کنند. با این حال، نیاز به مراجعه به پزشک، انجام آزمایش و مصرف اصولی و دقیق مکملهاست. مصرف مقادیر مناسب کلسیم در روز میتواند به کاهش خطر پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی و جلوگیری از پره اکلامپسی (Pre-eclampsia) در افراد باردار کمک کند.
یادتان باشد که کلسیم در همراهی با ویتامین دی (D) بهتر جذب میشود. بدون آن، بدن تنها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کلسیم را جذب میکند. اگر کمبود کلسیم دارید و نمیتوانید آن را به تنهایی از راه رژیم غذایی برطرف کنید، مکملهای کلسیم را با مشورت پزشک مصرف کنید.
نحوه مصرف قرص کلسیم
بهتر است، مکملهای کلسیم همراه با غذا مصرف شوند. دوز هرچه باشد، باید 1 یا 2 بار در روز و همراه با شام یا ناهار یا یک صبحانۀ سنگین مصرف شوند.
به طور کلی، برای استفاده از مکملهای کلسیم، تمام دستورالعملهای روی بستۀ محصول را دنبال یا آنها را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
برای جذب بهتر مکمل، اگر مجموع دوز روزانۀ شما بیش از ۶۰۰ میلی گرم است، دوز خود را تقسیم و با فواصلی مشخص، آن را در طول روز مصرف کنید.
دوز مصرفی برای بانوان
با داشتن برنامهای منظم از غذاهای مفید و مناسب، امکان رفع نیاز کلسیم بدن وجود دارد. زنان در سنین مختلف باید در روز مطابق توضیحات زیر کلسیم مصرف کنند:
- زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله؛ باید ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنند.
- زنان بالای ۵۰ سال؛ باید ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنند.
بهترین زمان مصرف
زمانی مصرف قرص کلسیم مفید خواهد بود که بدن توانایی جذب آن را داشته باشد. برای جذب بهتر انواع مکملها، بهتر است که آنها را همراه با وعدههای غذایی مصرف کنید. گفته میشود که مصرف کلسیم در صبح هم بهتر از اوقات دیگر روز است.
معرفی بهترین قرص های کلسیم موجود در بازار
برای اینکه بتوانید منابع کلسیم بدن را تقویت کنید، باید به سراغ مکملهای معتبر و اثرگذار بازار بروید. در ادامه، تعدادی از قرصهای معتبر و معروف خارجی و ایرانی را به شما معرفی میکنیم.
قرص کلسیم ایرانی
از میان محصولاتی ایرانی، گزینههای زیر موارد مناسبی برای پیدا کردن بهترین قرص کلسیم برای بانوان هستند:
- قرص استئوکینون هولیستیکا (OsteoQuinone): مناسب برای جلوگیری از پوکی استخوان
- قرص سوپراکل دی (Supracal): از مکملهای بارداری و مناسب برای تقویت استخوان
- قرص کلسیترا سوپرابیون (Calcitra): مناسب برای حفظ ایمنی بدن و دستگاه گوارش
- قرص کالمگزینک (Calmagzink): گزینهای مناسب برای بهبود وضع پوست و مو
- قرص یونی بن (UniBone): مناسب برای دوران بارداری، شیردهی، سنین رشد
قرص خارجی
در میان محصولات خارجی هم برندهای مختلفی از مکملهای کلسیم موجود هستند. برای خرید از میان بهترینها، نامهای زیر را هم به خاطر بسپارید:
- یوروویتال (EuRhoVITAL): در فهرست انواع بهترین قرص کلسیم برای بانوان باردار
- هلث برست (Health Burst): در فهرست انواع بهترین قرص کلسیم برای بانوان یائسه
- هلث اید (Health Aid): قرصی مناسب برای گروههای سنی مختلف از ۱۲ سال به بالا
- ویتابیوتیکس (Vitabiotics): از گزینههای مناسب برای جلوگیری از پوکی استخوان
- آپوویتال (Apovital): مناسب برای کنترل دردهای عضلانی و تقویت استخوان
نکات مهم درباره بهترین قرص کلسیم برای بانوان
- زنان به دلیل دوران قاعدگی، بارداری، شیردهی و یائسگی بیشتر به کلسیم نیاز دارند.
- اگر برنامۀ غذایی منظم و سالمی داشته باشید، احتمالاً نیازی به مصرف مکمل نخواهید داشت.
- زنان در سنین مختلف به حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم در طول شبانه روز نیاز دارند.
- برای پیدا کردن بهترین قرص کلسیم برای بانوان شیرده و باردار باید نظر پزشک را جویا شوید.
پرسشهای پرتکرار
عوامل مختلفی در زمینۀ انتخاب بهترین قرص اثرگذار هستند، مثلاً نیاز فرد، نوع کلسیم، میزان جذب و مواد افزودنی دیگری که در محصول استفاده میشوند.
جنین از منابع کلسیم بدن مادر استفاده میکند و برای همین، امکان کمبود این ماده در بدن مادر قوت میگیرد.
منابع: