غسل حیض یکی از انواع غسل است که زنان مسلمان بعد از پریود انجام میدهند. بعد از تمام شدن پریود، بدن زن مسلمان باید با آب شسته شود و غسل کند. این اقدام به حفظ بهداشت فردی زنان کمک میکند و برای همین هم در دین اسلام توصیه شده است. در ادامه، دربارۀ غسل بعد از پریود شدن بیشتر میخوانید.
غسل حیض چگونه انجام میشود؟
حیض در زبان عربی به معنای پریود یا عادت ماهانه است. بعد از پایان خونریزی پریود، به انجام غسل یعنی شست و شوی بدن نیاز است.
زنان مسلمان بعد از پریود، تمام بدن خود را با آب میشویند. روش این کار به ترتیب زیر است:
- فرد باید نیت کند و بسمالله بگوید.
- بر تمام بدن خود آب بریزد.
- زیر موها را هم خیس کند.
گاهی اوقات، احساس میشود که خونریزی پریود تمام شده است. در این صورت، زنان مسلمان غسل میکنند و نماز میخوانند. امکان دارد که دوباره بعد از انجام این روند، خونریزی رخ دهد.
در چنین صورتی، باز هم نیاز به غسل کردن است. لکه بینی یا خونریزی مجدد بعد از یک بار غسل، نیاز به شست و شوی مجدد دارد. در واقع، بار دیگر باید فرایند غسل کردن از سر گرفته شود.
انواع غسل حیض
دو شیوه برای انجام غسل حیض وجود دارد:
- ارتماسی
- ترتیبی
غسل ارتماسی | در این شیوه، تمام بدن به طور یک باره وارد آب میشود و در حوض یا استخر کاربرد دارد. |
غسل ترتیبی | در این شیوه، ابتدا سر و گردن و بعد باقی بخشهای بدن شسته میشوند. |
واجبات غسل بعد از پریود شدن
در فرایند غسل، هر فرد باید آب را روی بدن جاری کند. لازم است که آب پاک روی بخشهای مختلف تن در حرکت باشد. برای رساندن آب به تمام نواحی بدن، از دست استفاده میشود. از واجبات غسل بعد از پریود شدن باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- منظور از نیت گفتن بسمالله و شست و شو به قصد نزدیکی به خداست.
- غسل بعد از پریود شدن برای خواندن قرآن یا طواف کعبه هم واجب است.
- جریان آب در زمان شست و شوی غسل باید روی پوست روان شود.
- آبی که با آن غسل انجام میشود، باید کاملاً تمیز و پاک باشد.
- هر فرد خودش باید تن را بشوید و غسل انجام دهد.
- در تمام طول غسل، باید نیت ادامه داشته باشد.
- پیش از انجام غسل، بدن باید کاملاً تمیز باشد.
- نیت کردن در ابتدای فرایند غسل واجب است.
غسل حیض در مسافرت
اگر پریود زن مسلمانی در طول سفر تمام شود، باید غسل کند و نمازش را بخواند. گاهی اوقات در طول سفر، دسترسی به آب ممکن نیست و امکان غسل کردن وجود ندارد. در چنین موقعیتی، امکان صبر کردن برای رسیدن به مقصد وجود دارد.
اگر در زمان رسیدن به مقصد همچنان امکان نماز خواندن باشد، باید تا زمان غسل کردن و شستن بدن با آب صبر شود. چنانچه در زمان رسیدن به مقصد، نماز قضا شود، زنان میتوانند در طول سفر تیمم کنند و نماز بخوانند.
غسل حیض برای زنانی که زایمان کردهاند
زنان مسلمان غسل را بعد از پریود، زایمان و هر زمانی انجام میدهند که خون از واژن خارج میشود. بعد از زایمان و قطع خونریزی، غسل و شست و شوی بدن با آب جاری بر تن واجب است.
غسل حیض برای زنانی که سقط جنین کردهاند
در فرایند سقط جنین هم خونی از رحم خارج میشود. برای پاکسازی بدن و نماز خواندن، بعد از آن هم نیاز به غسل کردن وجود دارد. البته غسلهای پس از سقط و زایمان نامهای دیگری هم دارند.
آشنایی با برخی از باورهای غلط درباره غسل حیض
احکام مذهبی هم مانند موضوعات علمی در برخی موارد بحث برانگیز میشوند. وجود باورهای اشتباه دربارۀ هر دو بسیار رایج است. از باورهای غلط درباره غسل حیض به این نکات نگاهی داشته باشید:
- غسل حیض برای نماز خواندن کافی است؛ این درست نیست و باید علاوه بر غسل، وضو هم گرفته شود.
- آمیزش با همسر پس از پاک شدن از حیض و غسل کردن جایز نیست؛ این هم درست نیست و همسران میتوانند بعد از غسل با هم رابطه داشته باشند.
تأثیر غسل حیض بر سلامت جسمی و روحی زنان
- غسل بعد از پریود شدن باعث میشود که زنان مسلمان بیشتر به نظافت خود اهمیت بدهند.
- فارغ از ابعاد مذهبی و دینی این موضوع، شست و شوی تن و پاک کردن آن از خون و ترشحات پریود نقش مهمی در رعایت بهداشت و حفظ سلامت جسمی دارد.
- از نظر ابعاد مذهبی هم که حتماً تأثیراتی در این اقدام وجود دارد و برای همین از سوی مراجع دینی مسلمانان توصیه میشود.
- زنان مسلمان مانند هر زن دیگری میتوانند با نصب اپلیکیشن هرلایف از زمان پریود خود به طور دقیق باخبر شوند. با هرلایف، مدیریت چرخۀ قاعدگی سادهتر و دسترسی به امکاناتی مانند مشاوره با پزشک یا مقالات علمی روز دنیا در زمینۀ پریود مقدور میشود.
دسترسی به چنین اپلیکیشنی، امکان برنامهریزی برای مسافرت را راحت میکند. مدیریت پریود و آگاهی از زمان آن، برنامهریزی برای مسافرت به مکانهای مذهبی را سادهتر میکند.
بیشتر افراد مایلند که در زمان سفر به مکانی مانند مشهد یا قم، پریود نباشند. با هرلایف برنامه پریودتان را دنبال کنید و کنترل اوضاع را به دست بگیرید.
پرسشهای پرتکرار
غسل بعد از تمام شدن پریود واجب است. زمانی که خونریزی پایان پیدا میکند، زنان مسلمان باید تن خود را بشویند و غسل کنند.
غسل حیض مخصوص زنانی است که به سن بلوغ رسیدهاند و پریود میشوند. با این اوصاف، حکمی دربارۀ غسل حیض دختران نابالغ وجود ندارد.
رابطه جنسی با همسر پس از پاک شدن از حیض و تمام شدن پریود بدون غسل مکروه است. در واقع، اجازه چنین کاری برای مسلمانان وجود دارد، اما بهتر است که انجام نشود.
خیر، باید وضو هم گرفته شود.
احکام دین اسلام میگویند که بعد از قطع خونریزی باید غسل انجام شود.
این آب باید پاک باشد و اثری از نجاست در آن نباشد.