هرلایف بلاگ سبک زندگی اصول مذهبی آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟

آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟


آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟

وقتی به ماه مبارک رمضان نزدیک می‌شویم، سؤال مهمی ذهن بسیاری از بانوان را به خود مشغول می‌کند، اینکه آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟ گاهی اوقات زنان بدون اینکه بدانند دوره قاعدگی آن‌ها تمام شده یا نه، نماز می‌خوانند و روزه می‌گیرند یا بر عکس، نماز و روزه را به تاخیر می‌اندازند.

ترشحاتی که قبل یا بعد از قاعدگی دیده می‌شوند، باعث گیجی آن‌ها می‌شود. در این مقاله از بلاگ هرلایف تلاش می‌شود تا به تمامی سؤالاتی که ممکن است ذهن هر خانمی را به‌ خود مشغول کند پاسخ داده شود. 

عادت ماهیانه یا حیض چیست؟

عادت ماهانه، قاعدگی که در دین مبین اسلام به آن حیض گفته می‌شود، خونی است که در چند روز از رحم زنان خارج می‌شود. در این دورۀ خونریزی ماهانه، به زن حائض می‌گویند که از لحاظ شرعی دارای احکامی خواهد بود.

در بیشتر موارد، خون حیض، تازه، گرم و غلیظ است و رنگ قرمز تیره یا سیاه دارد که با کمی سوزش و فشار از رحم زنان خارج می‌شود. به این حالت «نشانه‌های حیض یا صفات حیض» می‌گویند.

خون حیض چه شرایطی دارد؟

خونی که از رحم زنان خارج می‌شود، در صورتی حیض (پریود) خواهد بود که شرایط خون حیض را داشته باشد. بنابراین اگر این خون شرایط زیر را نداشته باشد به‌ عنوان حیض محسوب نخواهد شد.

خونریزی پس از بلوغ

خونریزی پس از بلوغ

خونی که دختران قبل از ۹ سالگی خود مشاهده می‌کنند، به‌ عنوان حیض شناخته نمی‌شود، حتی اگر نشانه‌های حیض را داشته باشد. دختری که نمی‌داند ۹ سال او تمام شده یا نه، اگر خونی ببیند که نشانه‌های حیض را نداشته باشد، حیض نیست؛ بنابراین پریود شدن در ماه رمضان برای دختران زیر ۹ سال معنایی ندارد.

خونریزی کمتر از ۳ روز

  • اگر خانمی از اذان صبح روز اول تا غروب آفتاب روز سوم، مکررا خونریزی داشته باشد (خون ببیند)، ۳ روز خون دیدن که در واقع کمترین مقدار حیض است، محقق شده و در نتیجه لازم نیست شب اول و شب چهارم را نیز خون ببیند. اما اگر در شب دوم و سوم خونریزی قطع نشود و علاوه‌ بر آن در شب اول نیز خون دیده باشد، آن را حیض قرار می‌دهند. اما در زمان محاسبۀ ۳ روز، حیض در نظر نمی‌گیرند. در نتیجه ابتدای محاسبه پریود شدن در ماه رمضان باید اذان صبح روز اول باشد.
  • اگر خانمی بعد از اذان صبح روز اول، خون ببیند، لازم نیست ۳ شبانه‌ روز (معادل ۷۲ ساعت) خون مشاهده کند تا کمی و نقص روز اول را از روز چهارم تکمیل کند. به‌ عنوان‌ مثال، اگر خونریزی از زمان اذان ظهر روز اول شروع شود، برای قرار دادن حیض، باید تا زمان اذان روز چهارم ادامه پیدا کرده و قطع نشود.
  • اگر خانمی کمتر از ۳ روز خونریزی داشته باشد و پاک شود و بعد از آن دوباره خون مشاهده‌ کند که مدت آن حداقل ۳ روز باشد و سپس پاک شود، خون حیض دوم خواهد بود. البته به شرط اینکه ۱۰ روز از زمان پریودی قبلی او گذشته باشد. خونریزی اول هر چند که در روزهای عادت ماهانه بوده اما حیض نیست.

مستمر بودن خونریزی در ۳ روز اول

مستمر بودن خونریزی در ۳ روز اول و در نتیجه آلوده بودن مجرای زنان به خون، به مفهوم پریود شدن در ماه رمضان و دیگر ماه‌های سال است. بنابراین هرگاه بعد از استفاده از تامپون یا نوار بهداشتی، کمی صبر کردید و تامپون یا نوار بهداشتی حتی به مقدار کم، خونی شده باشد، اگر در مدت ۳ روز مختصری پاک شده باشد، حیض محسوب خواهد شد.

نکته! استمرار نداشتن خون در ۳ روز اول و مشخص نبودن مدت آن، به‌مفهوم قطع شدن و دوباره ادامه پیدا کردن آن است و حیض نیست.

۳ روز اول پشت‌سرهم

اگر خانمی در ۳ روز اول پریودی، به‌صورت پشت‌سرهم خون نبیند، حیض نخواهد بود. به‌عنوان‌مثال، اگر ۲ روز خون دیده شود و ۱ روز پاک شود و دوباره ۱ روز خون دیده شود، حتی با وجود نشانه‌های حیض نیز حیض نخواهد بود. بنابراین نیازی به نگرانی در مورد پریود شدن در ماه رمضان در این شرایط نیست.

شرایط پشت‌ سر هم مربوط به ۳ روز اول پریودی یا خونریزی است و نسبت به روزهای بعد از آن یعنی روزهای چهارم تا دهم، چنین شرطی وجود ندارد. بنابراین اگر خانمی ۳ روز پشت‌سرهم خون ببیند و روز چهارم و پنجم پاک شود و مجددا روز ششم و هفتم خون ببیند، اگر روزهایی که خون دیده و روزهایی که پاک بوده روی هم بیشتر از ۱۰ روز نشود، همۀ روزهایی که خون دیده حیض یا خون پریودی خواهد بود. 

در نتیجه احتیاط لازم است که در روزهایی که پاک بوده و خونریزی نداشته که به آن پاکی بین ۲ خون می‌گویند، کارهایی که بر خانم غیرحائض واجب است را انجام دهد. در چنین شرایطی بنا بر احتیاط باید غسل حیض کرده و نماز خود را به جای آورد و روزه بگیرد. اما نباید آنچه بر حائض حرام است را انجام دهد که شامل توقف در مسجد و مس خط قرآن است.

خونریزی قبل از یائسگی

خونریزی قبل از یائسگی

خونی که خانم‌ها بعد از یائسگی مشاهده می‌کنند، حیض نیست حتی اگر نشانه‌های حیض را داشته باشد. بنابراین زنان پس از یائسگی دیگر نگران پریود شدن در ماه رمضان نخواهند بود. سن یائسگی در زنان، ۶۰ سال قمری است و خونی که بانوان پس از تمام شدن ۶۰ سال قمری مشاهده می‌کنند، حکم حیض را نخواهد داشت.

 خانم‌ها در سن ۵۰ تا ۶۰ سالگی خون حیض را مشاهده می‌کنند. در چنین شرایطی زنان باید از کارهایی که بر حائض حرام است خودداری کنند چون احتیاط مستحب بوده و باید وظایف مستحاضه را نیز انجام دهند. خانم‌هایی که به یائسه بودن خود مشکوک هستند و از طرفی نمی‌دانند ۶۰ سال قمری آن‌ها تمام شده یا خیر، اگر خونی ببینند و ندانند که خون حیض است یا خیر، باید بنا را بر این بگذارند که ۶۰ ساله نشده و یائسه نیستند.

خانم‌های شیرده و باردار نیز ممکن است خون حیض را ببینند، زیرا باردار شدن و شیر دادن به فرزند، هم‌زمان با حیض شدن، ممکن نیست. به این نکته توجه کنیم برخی از زنان در دوران شیردهی (بین شش ماه تا دو سال) پریود نمی‌شوند؛ اما برخی دیگر به طور نامنظم پریود می‌شوند. جدول زمانی مشخصی برای بازگشت به قاعدگی برای زنان شیرده وجود ندارد. بنابراین احکام زنان باردار و غیرباردار تفاوتی نخواهد داشت. زنان بارداری که عادت وقتیه داشته باشند، در شرایطی که بعد از ۲۰ روز از ابتدای عادت خود، خونی مشاهده کنند که نشانه‌های حیض را داشته باشد، باید بنا را بر احتیاط گذاشته و از انجام کارهایی که بر حائض حرام است، خودداری کنند و کارهایی که بر زن مستحاضه واجب است را نیز انجام دهند.

خونریزی بیشتر از ۱۰ روز

خونی که بیشتر از ۱۰ روز دیده شود را نمی‌توان به‌ عنوان خون حیض یا پریود در نظر گرفت. روش محاسبه ۱۰ روز حیض که بیشترین میزان حیض است نیز مشابه با ۳ روز خواهد بود. در این شرایط نیز ابتدای محاسبه، اذان صبح روز اول است. اگر خونریزی خانمی از اذان صبح روز اول یا قبل از آن یعنی در شب اول شروع شده، غروب آفتاب روز دهم، ۱۰ روز حیض به پایان می‌رسد. 

خانمی که بعد از اذان صبح روز اول خون ببیند، در صورتی‌که ۱۰ شبانه‌روز معادل با ۲۴۰ ساعت خون دیده باشد، ۱۰ روز او به پایان رسیده است. بنابراین کمی و نقص روز اول در محاسبه شروع پریود، از روز ۱۱ تکمیل می‌شود.

پاکی حداقل ۱۰ روزه بین دو پریودی

بین ۲ پریودی، حداقل ۱۰ روز فاصله است که این‌ مدت به‌ عنوان حداقل زمان پاک بودن میان دو حیض شناخته می‌شود. بنابراین اگر قبل از گذشت ۱۰ روز از حیض اول و در فاصله زمانی حداقل زمان پاکی، خونی مشاهده شود، حیض نخواهد بود. به‌عنوان‌مثال، اگر خانمی ۱۰ روز خون ببیند و ۶ روز پاک باشد و مجددا ۴ روز خون ببیند، خون دوم به‌عنوان حیض یا پریودی شناخته نمی‌شود حتی اگر نشانه‌های حیض را داشته باشد.

همان‌طور که اشاره شد، حداقل زمان پاکی بین ۲ پریودی، ۱۰ روز است اما این مدت حداکثر زمان پاکی نیست. منظور از پاک بودن بین دو حیض، پاکی از خون حیض است و به‌مفهوم پاکی از هر خونی نخواهد بود. بنابراین گاهی ممکن است بین ۲ حیض ۱۰ روز خون استحاضه و مانند آن فاصله وجود داشته باشد. از طرفی، مواردی که به آن‌ها اشاره شد به پاکی بین ۲ حیض مربوط است و در پاکی بین روزهای یک حیض، خانم باید بنا را بر احتیاط واجب قرار داده و کارهایی که بر حائض حرام شده را ترک کند و کارهایی که بر غیرحائض واجب است را نیز انجام داد.

مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان زنان و زایمان

آیا هر خونی که از رحم خارج شده روزه را باطل می‌کند؟

خونی که در رحم مانده باشد اما هنوز مقداری از آن (هرچند کم) خارج نشده باشد، خون پریودی نیست و حکم حیض را ندارد. در شروع دوره پریود، باید خون (هرچند کم) از رحم خارج شود. فرقی ندارد که این خون از مجرای طبیعی و به‌خودی‌خود یا به‌وسیله تامپون و غیره خارج می‌شود یا خیر.

اگر خون خارج نشده باشد و فقط در فضای واژن وجود داشته باشد، حکم حیض را ندارد. بعد از خونریزی اولیه، در ادامه پریودی، خروج خون به بیرون از مجرای واژن شرط نخواهد بود و در نتیجه نیازی نیست در تمام آن ۳ روز خون خارج شود. بنابراین بودن خون در رحم کافی نیست و اگر خون در درون واژن هم باشد کافی است. منظور از خون در واژن آن است که تامپون را گذاشته و کمی صبر کنید و بعد از بیرون آوردن آن را وارسی کنید، اگر متوجه خون شوید، حتی اگر مقدار بسیار کمی داشته باشد خون باطن فرج است. 

اگر در بین ۳ روز، مختصری پاک شود به‌ صورتی که در بین برخی از زنان یا همۀ آن‌ها معمول است، خونریزی پریودی خواهد بود. بنابراین برای روزه گرفتن باید پس از اتمام پریود شدن در ماه رمضان، غسل حیض کرده و سپس نماز بخوانید و روزه بگیرید.

خونریزی از رحم بعد از رابطه جنسی و عمل‌های جراحی

خونریزی زنانه در ماه رمضان

در برخی موارد خون مشاهده شده از رحم نیست. به‌ عنوا‌ن‌ مثال زخم داخل مجرا و خون بکارت مشاهده می‌شود که حکم خون حیض را ندارد. از طرفی خانم‌هایی که طی عمل جراحی، رحم خود را برداشته‌اند، اگر خونی ببینند، به‌ عنوان خون پریودی شناخته نمی‌شود. بنابراین در وقت مشاهده این خون، نیازی نیست روزه خود را باطل کنید و باید به وظیفه خود عمل کنید.

این سوال خیلی از خانم‌هاست که معمولا برای رسیدن به پاسخ صحیح آن سوال خود را از مراجع تقلید می‌پرسند زنانی که رابطه جنسی فعال دارند، باید همواره به این نشانه‌ها توجه کنند. در چنین شرایطی بنا به دستورات مراجع تقلید، خواندن نماز و گرفتن روزه بلامانع و واجب است در غیراین‌صورت باید قضای نماز را خوانده و کفاره روزه را پرداخت کنید.  

پاک شدن از حیض، قبل از اذان صبح چه حکمی دارد؟

اگر خانمی در ماه رمضان پریود شده و قبل از اذان صبح از حیض پاک شود، باید غسل کند. اما اگر وقت کافی برای این‌کار نداشته باشد، می‌تواند تیمم کند و در این شرایط روزه‌ صحیح خواهد بود. اما اگر از روی عمد، غسل یا تیمم نکند، روزه‌اش باطل خواهد شد و باید کفاره آن روز را بپردازد. در هر صورت خانم‌ها می‌توانند سؤالات خود را از مراجع تقلید بپرسند. اطلاعات این مراجع همواره در حال به‌ روز شدن است و می‌توانید پاسخ سؤالات خود را از آخرین احکام سال ۱۴۰۳ دریافت کنید. 

روزه در چه شرایطی واجب است؟

اگر فردی شرایط زیر را داشته باشد، روزه بر او واجب خواهد بود.

  • بالغ بودن
  • عاقل بودن
  • مضر نبودن روزه
  • مسافر نبودن
  • پاک بودن زن از نفاس (خونریزی بعد از زایمان) و حیض (خونریزی پریود)

لکه‌بینی و پریود شدن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟

لکه‌بینی و پریود شدن در ماه رمضان

لکه‌ بینی در ماه مبارک رمضان یکی از دغدغه‌های بزرگ خانم‌هاست. خانم‌ها ممکن است با مسائل شرعی آشنا نباشند، بنابراین سؤالات زیادی در این زمینه ذهن آن‌ها را به‌ خود مشغول می‌کند. در چنین شرایطی بهتر است سؤالات خود را برای یک مرجع تقلید ارسال کنند تا با احکام پریود شدن در ماه رمضان بیشتر آشنا شوند.

  • لکه‌ بینی ممکن است قبل از قاعدگی و در روزهای اول یا آخر عادت ماهانه یا حتی در دوره خونریزی قاعدگی یا بین ۲ دوره قاعدگی نیز اتفاق افتد. بنا به تعداد روزهای لکه‌ بینی، وجود یا عدم‌وجود قطرۀ خون در زمان لکه‌بینی و استمرار آن حکم شرعی متفاوت خواهد بود.
  • اگر خانمی یک ترشح یا لکه خون مختصر را ببیند که ادامه‌ دار نباشد، باید خود را تمیز کرده و برای ادای هر نماز، ابتدا غسل استحاضه را به‌ جای آورده و بعد از آن وضو بگیرد که به آن استحاضه قلیله گفته می‌شود.
  • اگر خانمی ترشحات مستمر داشته باشد و قطع نشود، به‌ این‌ مفهوم که اگر تامپون داخل واژن قرار گیرد و به‌ اندازه سر سوزنی به‌ خون آلوده شود، به‌ منزله شروع دوره قاعدگی در نظر گرفته می‌‌شود حتی اگر هنوز خون از واژن خارج نشده باشد.

در این شرایط، مقدار خون ملاک نخواهد بود. اگر در دوره قاعدگی خونریزی داشته باشید، حتی اگر تامپون داخل واژن به‌قدر سر سوزنی به خون آلوده شود، پریودی بوده و استحاضه خواهد بود.

حکم لکه‌بینی در ماه رمضان چیست؟

لکه‌ بینی در بسیاری از زنان شایع است. از آن‌جایی که بسیاری از خانم‌ها برای انجام وظایف شرعی خود با وجود لکه‌بینی به مشکل مواجه می‌شوند، احکام انجام فرایض دینی با توجه به انواع لکه‌بینی را آورده‌ایم:

  • تا وقتی‌ که لکه‌ بینی به مدت ۳ روز حتی در داخل واژن، ادامه نداشته باشد، حکم استحاضه را خواهد داشت و خانم‌ها باید به وظایف استحاضه عمل کنند. 
  • اما اگر لکه‌ بینی به‌ مدت ۳ روز ادامه داشته باشد، لکه‌ها حکم قاعدگی را داشته و در نتیجه روزه در این شرایط باطل است.
  • اگر لکه‌بینی تا روز دهم پریودی ادامه داشته و روز دهم قطع شود، تمامی لکه‌ها به‌عنوان روزهای قاعدگی محاسبه خواهند شد.
  • اگر لکه‌بینی بعد از روز دهم قاعدگی دیده شود، یعنی بعد از ۱۰ روز قاعدگی، همچنان لکه‌ بینی داشته باشید، این لکه‌ بینی‌ها به‌ عنوان استحاضه در نظر گرفته شده و باید از روز یازدهم احکام استحاضه را اجرا کرده و نماز و روزه را به‌ جای آورد.

حکم عبادت با پریود شدن در ماه رمضان چیست؟

در شرایط استحاضه، خانم‌ها باید نماز و روزه ماه رمضان را به‌ جای آورند. اما یک شرط اصلی باید رعایت شود، اینکه قبل از هر نماز باید غسل استحاضه انجام شود. اگر در زمان روزه‌ داری، پریود شوید، حتی اگر ۲ ساعت به افطار و اذان مغرب باقی مانده باشد، روزه باطل خواهد شد.

حکم عقب انداختن پریود در ماه رمضان چیست؟

برخی از خانم‌ها برای جلوگیری از پریود شدن در ماه رمضان و برای عقب انداختن قاعدگی اقداماتی انجام می‌دهد که به شرح زیر هستند.

  • استفاده از قرص‌های ضدبارداری
  • حلقه واژینال
  • چسب پوستی
  • استفاده از (IUD)

لازم است بدانید که برخی از مراجع تقلید، استفاده از قرص‌های ضد بارداری را جایز می‌دانند اما به شرط اینکه هیچ‌ گونه ضرری برای خانم‌ها نداشته باشد. از نظر پزشکان متخصص نیز مصرف قرص‌های ضد بارداری برای عقب انداختن پریود در ماه رمضان، بلامانع است. اما لازم است بدانید که این قرص‌ها ممکن است برای برخی از خانم‌ها عوارضی داشته باشند، بنابراین پیشنهاد می‌شود هرگز بدون مشورت با پزشک متخصص برای مصرف آن‌ها اقدام نکنید.

پریود شدن در ماه رمضان و احکام روزه‌داری برای زنان

پریود شدن در ماه رمضان برای بسیاری از خانم‌ها رخ می‌دهد. بنابراین اطلاع از احکام قاعدگی در این ماه مبارک ضروری است. در چنین شرایطی سؤالات بسیاری ذهن خانم‌ها را به‌ خود مشغول می‌کند. 

  • اگر بعد از اذان ظهر پریود شویم، باید روزه خود را باطل کنیم؟ 
  • حکم پریود بعد از اذان صبح چیست؟ 
  • اگر ۲ ساعت مانده به اذان مغرب پریود شویم، روزه باطل می‌شود؟ 

این‌ها سإالاتی است که ذهن خانم‌ها را با نزدیک شدن به ماه رمضان به خود مشغول می‌کند. در این مقاله به سإالات رایج از منظر شرعی پاسخ داده شد. اکنون می‌دانید در چه شرایطی باید غسل کرده، نماز بخوانید، روزه بگیرید یا روزه خود را باطل کنید. 

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر مراجع تقلید

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر مراجع تقلید

در پاسخ به این سؤال که آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند، باید دید که هر شخص از چه مرجع تقلیدی پیروی می‌کند و مطابق با احکام صادره از سوی وی، نسبت به شرایط موجود تصمیم گیری کند. در ادامه به ذکر این احکام در بین پرطرفدارترین مراجع تقلید می‌پردازیم.

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر آیت الله خامنه‌ای

  • در شرایطی که زن در ماه رمضان روزه گرفته باشد و تنها ۲ ساعت و یا کمی کمتر مانده به اذان مغرب، حیض شود، روزۀ او باطل می‌شود.
  • اگر زن از پاک شدن خود از خون حیض مطمئن نباشد و غسل نگیرد، اما طی روز به پاک شدن خود یقین حاصل کند، لازم است تا برای گرفتن روزه نیت کند. اما احتیاط واجب آن است که نسبت به گرفتن قضای روزۀ خود نیز اقدام کند. البته این حالت در شرایطی است که وی مواردی که روزه را باطل می‌کنند (مثل خوردن و آشامیدن) انجام نداده باشد. البته در شرایطی که مواردی که روزه را باطل می‌کنند انجام داده باشد نیز کفاره بر وی واجب نخواهد بود.
  • وقتی زن نسبت به پاک شدن خود از حیض دچار شک شود، اما در بررسی خود کوتاهی کند، در شرایطی که پاک شده باشد، باید کفارۀ روزۀ خود را پرداخت کند. البته در شرایط شک، زمانی که بعداً زن مطمئن شود که که حیض بوده، کفاره بر او واجب نیست.
  • اگر یک زن بخواهد ۶۰ روز را به عنوان کفاره روزه بگیرد، در شرایطی که در خلال اقدام برای کفاره، حیض شود، نیازی به از سرگیری روزۀ خود ندارد و تنها کافی است که روزهایی که حین ادای کفاره، حیض بوده را دوباره روزه بگیرد.
  • در شرایطی که زن قبل از اذان صبح از حیض پاک شده باشد، باید تا وقت دارد برای گرفتن غسل اقدام کند. اما در شرایطی که وقت باقی مانده تا اذان کم باشد، باید برای تیمم اقدام کند تا روزۀ خود را به شکل صحیح بگیرد. اما در شرایطی که فرد به صورت عمدی غسل یا تیمم نکند، علاوه بر اینکه روزۀ خود را باطل کرده، باید کفارۀ آن را نیز بپردازد.

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر صافی گلپایگانی

  • در شرایطی که زن با خیال آن که پریود است، روزه نگیرد و در ادامه متوجه شود که پریود نشده است، باید نسبت به ادای قضای روزه‌های خود اقدام کند.
  • اگر زن بخواهد برای گرفتن روزۀ خود (به صورت کامل و بدون پریود شدن) در ماه رمضان از قرص استفاده کند، در شرایطی که خوردن قرص برای وی ضرر نداشته باشد، می‌تواند این کار را انجام دهد.
  • روزۀ افرادی که از قرص برای پیشگیری از پریود شدن در ماه رمضان استفاده می‌کنند، صحیح است.
  • در شرایطی که زن با خیال به اینکه پریود شده است، قبل از اذان افطار کند و بعداً متوجه شود که پریود نشده، باید قضای روزۀ خود را به جا بیاورد. اما از آن جایی که گناهی را مرتکب نشده است، نیازی به کفاره ندارد.

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر آیت الله سیستانی

احکام پریود شدن در ماه رمضان
  • در صورتی که زن حائض یا نفساء باشد، روزه بر او واجب نیست و در صورت گرفتن روزه، این حالت صحیح نیست، حتی در شرایطی که حیض یا نفساء او در قسمتی از روز رخ دهد.
  • در شرایطی که زنی به صورت عمد روزۀ خود را باطل کند، اما بعداً دچار یک عذر مثل حیض شود، مستحب است که کفارۀ روزۀ خود را بپردازد. در پرداخت کفاره، خصوصاً در شرایطی که به وسیلۀ چیزی مثل خوردن دارو شرایط را برای بروز پریود یا بیماری فراهم کرده باشد، تأکید شده است.
  • زن امکان دارد که برای گرفتن روزۀ خود به صورت کامل و برای جلوگیری از پریود شدن، در تمام روزهای ماه رمضان از قرص ضد بارداری استفاده کند. 
  • در شرایطی که زن در وقت اذان صبح ماه رمضان از پریود پاک شود و نه برای غسل و نه تیمم وقت نداشته باشد، می‌تواند روزۀ خود را بگیرد، زیرا روزۀ او صحیح است.
  • هنگامی که زن بتواند قبل از اذان صبح ماه رمضان برای پاک شدن غسل کند یا تیمم بگیرد، اما در انجام آن اهمال کرده، روزۀ وی باطل است و بعد باید قضای آن را به جا بیاورد.

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر آیت الله مکارم شیرازی

احکام پریود شدن در ماه رمضان از نظر آیت الله مکارم شیرازی
  • اگر زنی پس از غروب خورشید متوجه شود که پریود شده است، روزۀ او صحیح خواهد بود.
  • اگر زنی از حیض یا نفاس پاک شده باشد، اما تا اذان صبح غسل نکند، حکم کسی را دارد که بر جنابت باقی مانده است، بنابراین روزه و قضای آن دچار اشکال است. 
  • برای اطمینان از درست بودن روزۀ مستحاضۀ کثیره، انجام غسل واجب است. در حالی که روزۀ مستحاضۀ قلیله شرایط خاصی برای انجام غسل ندارد.
  • اگر زنی پس از نماز ظهر یا عصر در شرایط استحاضه قرار گیرد، نیازی به انجام غسل برای روزۀ آن روز خود ندارد.
  • زن مستحاضه باید برای گرفتن روزۀ خود در ماه رمضان اقدام کند و برای صحیح بودن روزۀ خود نیاز دارد که غسل نماز مغرب و عشای روز قبل از روزه را به جا آورد. احتیاط واجب آن است که برای گرفتن روزه، غسل روزی را که روزه است نیز به جا آورد.
  • اگر زنی در میانۀ روزه متوجه خون حیض یا نفاس شود، روزۀ او باطل است و در شرایطی که بعد از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود نیز نمی‌تواند برای گرفتن روزه اقدام کند.
  • در شرایطی که زن روزۀ خود را به عمد باطل کند، کفاره بر او واجب است. اما اگر بعد از باطل کردن روزه، عذری مثل پریود شدن یا نفساء و حتی بیماری برای او رخ دهد، نیاز به پرداخت کفاره نیست.

نکات مهم پریودی در ماه رمضان

  • آیا پریود شدن در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟ در پاسخ به این سؤال باید به احکام تعیین شده در مورد خون حیض، زمان پریود شدن و مقدار خونریزی رجوع کرد.
  • اگر خونریزی واژینال کمتر از ۳ روز باشد، حیض محسوب نمی‌شود و فرد باید روزۀ خود را به جا بیاورد. این مسئله در مورد خونریزی‌های بیشتر از ۱۰ روز نیز صادق است.
  • خونریزی واژینال اگر حیض نباشد، منجر به باطل شدن روزه نخواهد شد.
  • زنان می‌توانند با مصرف قرص پیشگیری از بارداری، از وقوع پریود خود پیشگیری کرده و تمام ایام ماه رمضان را روزه بگیرند. البته در شرایطی که مصرف قرص برای آن‌ها ضرر نداشته باشد.
  • برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید اپلیکیشن هرلایف را نصب کنید و از مزایای فوق العادۀ آن همچون مشاوره پزشکی و اطلاع از آخرین دانستی‌های مربوط به پریود، زنان و بارداری بهره مند شوید.

پرسش‌های متداول

چنانچه در ماه رمضان زن قبل از اذان از حیض یا نفاس پاک شود، وظیفه‌ او چیست؟

در شرایطی که زن قبل از اذان صبح ماه رمضان پاک شود، باید برای گرفتن غسل اقدام کند. اگر وقت کافی برای انجام این کار را نداشته باشد، باید تیمم کند تا روزۀ او صحیح باشد. اگرچه برخی از علما عقیده دارند که اگر وقت لازم برای تیمم نباشد هم زن می‌تواند نیت کند و سپس بعد اقدام به غسل کند تا بتواند روزه بگیرد.

چنانچه زن بعد از نماز ظهر و عصر مستحاضه شود، باید برای روزه‌ی آن روز غسل نماید؟

بر اساس نظر آیت الله مکارم شیرازی، در چنین شرایطی زن برای گرفتن روزۀ آن روز نیازی به انجام غسل ندارد.

چنانچه خانمی در ماه مبارک رمضان قبل از ایام عادت لکه بینی داشته باشد، وظیفه‌ی او در مورد روزه چیست؟

دیدن خون یا لکه بینی اگر در روزهای پریود نباشد، حکم استحاضه دارد. در غیر این صورت، اگر در روزهای حیض باشد، روزه باطل است. اما اگر زن در این مورد شک کند و روزه نگیرد و بعد مشخص شود که خون یا لکه بینی مربوط به پریود بوده است، باید روزۀ خود را قضا کند.

روزه گرفتن برای زن مستحاضه چه حکمی دارد؟

خونریزی تنها زمانی موجب باطل شدن روزه می‌شود که در ایام حیض باشد. بنابراین اگر خونریزی واژینال دلیلی به جز پریود داشته باشد، روزه بر زن واجب است و نباید از گرفتن آن خودداری کند. در غیر این صورت بنا بر صلاحدید مرجع تقلید مورد نظر و شرایط موجود ممکن است علاوه بر ادای قضای روزه، مجبور به پرداخت کفاره شود.

آیا واجب است زن حائض برای اینکه روزه نداشته باشد چیزی بخورد؟

خیر، خوردن چیزی برای زن حائض در ایام روزه واجب نیست، اما نباید نیت روزه داشته باشد.

چنانچه زنی در ماه رمضان قبل از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود اما وقت تنگ باشد، وظیفه‌ی او چیست؟

در چنین شرایطی زن باید برای تیمم اقدام کند و روزۀ او در این حالت صحیح است. اما در صورتی که برای هیچ کدام وقت کافی نداشته باشد، باید بعداً برای انجام غسل اقدام کند.



2 دیدگاه ثبت شده است، نظر شما چیست؟

  1. عادله

    بنده متوجه احکام شرعی نشدم و سوالم اینست که در جریان پریود در سالهای اول قاعدگی مدت هفت روز سپری میکرد و مدتی دو سال شده که به د از روز چهارم خون قطع میشود روز پنجم به اندازه سر انگشت لکه و ترشحات دیده میشود البته نا روز هفتم روز یکبار انفاق میافتد حکم روزه و نمازش چه میشود و این تکلیف حیض است و یا استحاضه؟؟پیشاپیش متشکرم؟؟

    1. سحر محمدی

      سلام دوست عزیز. پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع دقیق از حکم شرعی روزه خود در ماه رمضان، با مرجع تقلید خود ارتباط بگیرید. اما پاسخ عمومی این است که در صورتی که با وجود قطع شدن خون‌ریزی، همچنان لکه‌بینی دارید یا به هر شکل پریود شما تا روز هفتم طول می‌کشد، مبنا را بر هفت روز و خون حیض قرار دهید. پس از روز دهم استحاضه محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید


تازه‌ترین مقالات سبک زندگی