هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود بهترین روش برای درمان اسهال در پریود چیست؟

بهترین روش برای درمان اسهال در پریود چیست؟


اسهال در پریود

اسهال در پریود علامتی رایج به حساب می‌آید که بعضی از خانم‌ها را به دلیل تغییرات مواد شیمیایی بدن، به ویژه افزایش پروستاگلاندین تحت تأثیر قرار می‌دهد. پروستاگلاندین‌ها باعث افزایش انقباضات رحمی و ریزش دیوارۀ داخلی رحم می‌شوند. از طرفی، وجود این مادۀ شیمیایی می‌تواند بر روده‌ها نیز تأثیر بگذارد و باعث افزایش حرکات روده و در برخی موارد اسهال شود.

برای درمان اسهال در طول چرخۀ قاعدگی راهکارهای مختلفی وجود دارند. برای مثال مصرف داروهای هورمونی و تغییر در رژیم غذایی می‌توانند به کاهش اسهال در این دورۀ زمانی منجر شوند. در ادامۀ این مطلب توضیحات کامل‌تری ارائه خواهیم داد.

اسهال در پریود نشانه چیست؟

اسهال در پریود معمولاً ناشی از تغییرات هورمونی، به ویژه آزاد شدن پروستاگلاندین‌هاست. پروستاگلاندین‌ها باعث افزایش انقباضات رحمی شده تا پوشش داخلی رحم فرو بریزد و خونریزی پریود صورت گیرد. اما پروستاگلاندین‌ها می‌توانند بر عملکرد روده تأثیر بگذارند. این تأثیر بر دستگاه گوارش می‌تواند حرکات روده را افزایش دهد و منجر به اسهال در برخی افراد شود.

علت اسهال در پریود

علت اسهال در پریود

اکنون عللی را بررسی می‌کنیم که باعث بروز اسهال در پریود می‌شوند.

ترشح پروستاگلاندین

 پروستاگلاندین باعث انقباضات رحمی می‌شود و حرکات روده را نیز تحریک می‌کند. انقباضات و گرفتگی‌های دستگاه گوارش باعث افزایش حرکات روده شده که منجر به اسهال در بعضی از خانم‌ها می‌شوند.

تغییرات هورمونی

 کاهش استروژن و افزایش پروژسترون در سیکل قاعدگی می‌توانند بر افزایش تحرک روده تأثیر بگذارد و باعث تغییرات گوارشی شود.

افزایش حساسیت

گروهی از خانم‌ها حساسیت بیشتری به تغییرات هورمونی دارند. همین موضوع می‌تواند بر هضم تأثیر بگذارد و منجر به اسهال در پریود شود.

بیماری‌های مختلف

علل اسهال در پریود

شرایطی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یا اندومتریوز ممکن است علائم گوارشی را در نزدیکی سیکل قاعدگی تشدید کنند.

تغییرات رژیم غذایی

 رژیم غذایی انتخابی و تغییراتی که خانم‌‌ها در آن ایجاد کرده‌اند باعث ایجاد تغییرات هورمونی و بروز علائمی مانند اسهال همزمان با چرخۀ قاعدگی می‌شوند.

تشخیص اسهال در دوران قاعدگی

با توجه به اینکه عوامل مختلفی مانند استرس، سندرم رودۀ تحریک پذیر، التهاب روده و پولیپ باعث اسهال در خانم‌ها می‌شوند، پزشک متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش برای اینکه تشخیص دقیق دهد که آیا این علامت مربوط به قاعدگی است یا نه، چند راهکار را استفاده می‎‌کند:

  • بررسی پروندۀ پزشکی و دریافت شرح حال:  پزشک به احتمال زیاد در مورد زمان، فرکانس و شدت اسهال و سایر علائم قاعدگی سؤال خواهد کرد تا ببیند آیا مسائل گوارشی به طور مداوم با چرخۀ قاعدگی مطابقت دارند یا خیر.
  • رژیم غذایی و سبک زندگی: تغییرات در رژیم غذایی، استرس و سبک زندگی در طول خونریزی پریود ممکن است مورد بحث قرار گیرد، زیرا گاهی اوقات می‌تواند علائم دستگاه گوارش را شدید کند.
  • معاینۀ فیزیکی: ممکن است یک معاینۀ معمولی برای بررسی هرگونه ناراحتی شکمی یا سایر علائم جسمی انجام شود.
  • تست‌های هورمونی و نمونه مدفوع: آزمایش خون عموماً برای بررسی سطح هورمون‌ها یا رد کردن عدم تعادل هورمونی استفاده می‌شود. در برخی موارد، ممکن است نمونه مدفوع عدم ابتلا به بیماری‌های عفونی را نشان دهد.
  • انجام آزمایش‌های گوناگون: برای علائم مزمن یا شدید، آزمایش‌هایی مانند کولونوسکوپی، سونوگرافی یا سایر روش‌های تصویربرداری به شناسایی شرایطی مانند سندرم رودۀ تحریک پذیر (IBS) یا اندومتریوز کمک می‌کنند.

درمان اسهال در پریود

درمان اسهال در پریود

درمان اسهال در دوران قاعدگی به طور معمول بر مدیریت علائم و رسیدگی به تغییرات هورمونی اساسی تمرکز دارد. در اینجا چند استراتژی وجود دارند:

 داروهای بدون نسخه

پزشک عموماً داروهای ضد اسهال مانند لوپرامید (Imodium) تجویز می‌کند که می‌توانند به کاهش حرکات روده و کنترل اسهال کمک کنند. از طرفی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن می‌توانند به کاهش گرفتگی‌های قاعدگی و کاهش سطح پروستاگلاندین کمک می‌کنند که گاهی با کاهش اسهال همراه می‌شوند.

پیروی از رژیم غذایی مناسب

اسهال می‌تواند منجر به کم آبی بدن شود، بنابراین نوشیدن مقدار زیادی آب بسیار کمک کننده است. اجتناب از مصرف غذاهای تحریک کننده راهکار دیگری به حساب می‌آید. غذاهای چرب، تند یا چرب می‌توانند علائم دستگاه گوارش را تشدید کنند. به همین دلیل بهتر است در طول خونریزی پریود خود از آنها اجتناب کنید. نکتۀ دیگر این است که باید غذاهای غنی از فیبر بخورید. زیرا غذاهای سرشار از فیبر، مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل، می‌توانند به تنظیم هضم غذا و جلوگیری از اسهال کمک کنند.

مصرف مکمل‌های پروبیوتیک یا مصرف غذاهای غنی از پروبیوتیک مانند ماست می‌تواند به حفظ میکروبیوم رودۀ سالم و همچنین سهولت هضم کمک کند. علاوه بر این، منیزیم می‌تواند به شل شدن عضلات دستگاه گوارش کمک کند و به این واسطه هر دو گرفتگی قاعدگی و اسهال را کاهش دهد. مهم است که با یک متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش برای دوز مناسب مشورت کنید.

اصلاح سبک زندگی

چطور از اسهال پریودی جلوگیری کنیم؟

استفاده از راهکارهایی مانند مدیتیشن، یوگا، استفاده از راهنمایی مشاور و تنفس عمیق به مدیریت استرس کمک می‌کنند. انجام ورزش منظم و سبک با بهبود عملکرد دستگاه گوارش همراه می‌شود و توجه به نکات رژیم غذایی که پیش از این اشاره کردیم، شما را در رفع مشکل اسهال همزمان با خونریزی قاعدگی کمک می‌کنند.

درمان با طب سنتی

طب سنتی به منظور رفع مشکل اسهال همزمان با خونریزی پریود، راهکارهایی ارائه کرده است و طرفداران این طب نیز سعی می‌کنند با تغییر سبک زندگی، پیروی از رژیم غذایی مورد تأیید طب سنتی، نوشیدن دمنوش‌های گیاهی و انجام طب سوزنی، این مشکل را رفع کنند.

چطور از اسهال پریودی جلوگیری کنیم؟

اگر شما هم قصد دارید که هنگام خونریزی پریود، مشکلات روده از جمله اسهال را تجربه نکنید، بهتر است راهکارهای زیر را در نظر داشته باشید:

رژیم غذایی خود را اصلاح کنید

مصرف غذاهای پرادویه، تند و شور به راحتی عملکرد روده‌ها را تحت الشعاع قرار می‌دهند. به همین دلیل توصیه می‌شود که از مصرف انواع فست فود و غذاهای تند و شور اجتناب کنید. علاوه بر این، مصرف میوه، سبزیجات، ماهی، مرغ و غلات و کنار نهادن قند، شکر و غذاهای فرآوری شده به سلامت شما کمک خواهند کرد. در حالی که بهتر است آب کافی بنوشید تا بدن با کمبود آب مواجه نشود.

مدیریت استرس

مدیریت استرس

برای اینکه با علائمی مانند اسهال در قاعدگی مواجه نشوید، بهتر است بخش مهمی از سبک زندگی را اصلاح کنید. شما با مدیریت استرس به راحتی علائم گوارشی مربوط به استرس را کاهش خواهید داد. یوگا انجام دادن، مدیتیشن و تنفس عمیق چند راهکار مدیریت استرس هستند که به شما کمک می‌کنند.

انجام ورزش منظم

با انجام ورزش منظم در طول سیکل قاعدگی، می‌توانید تا حد زیادی به سلامت دستگاه گوارش کمک کنید. در حقیقت، ورزش کردن به تقویت بافت دستگاه گوارش کمک بسیاری می‌کند و در عدم ابتلا به اسهال در پریود مؤثر است.

حفظ تعادل هورمونی

اگر نوسانات هورمونی شما را اذیت می‌کنند و باعث بروز علائمی مانند اسهال، شکم درد و موارد دیگر می‌شوند، می‌توانید با مشورت پزشک زنان، داروهایی مصرف کنید تا تعادل هورمونی شما حفظ شود و خبری از علائم مذکور نباشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه اسهال در پریود شدید، مزمن و با شکم درد، حالت تهوع و استفراغ همراه بود، توصیه می‌کنیم که با پزشک متخصص داخلی یا فوق تخصص بیماری‌های گوارشی مشورت کنید.

نکات مربوط به اسهال در پریود

  • تغییرات هورمونی، ترشح پروستاگلاندین‌ها، تغییرات رژیم غذایی و بیماری‌های گوارشی باعث بروز اسهال همزمان با خونریزی پریود می‌شوند.
  • مدیریت استرس، اصلاح رژیم غذایی، انجام ورزش منظم، مصرف داروها و برقراری تعادل هورمونی به پیشگیری و حتی درمان اسهال در چرخۀ قاعدگی کمک می‌کنند.
  • شما می‌توانید با استفاده از کلینیک هرلایف با پزشک متخصص مد نظر خود مشورت کنید. برای خرید محصولات باکیفیت و اصیل مناسب سلامت زنان می‌توانید از فروشگاه اینترنتی هرلایف بهره‌مند شوید.

پرسش‌های پرتکرار

درمان سریع اسهال در دوران قاعدگی چیست؟

مصرف داروهای کم کنندۀ اسهال، نوشیدن آب کافی و تغییر رژیم غذایی به درمان سریع اسهال در پریود کمک می‌کنند.

آیا اسهال پریود بعد از اتمام آن قطع خواهد شد؟

بله، معمولاً اسهال مرتبط با پریود پس از اتمام دوره قاعدگی قطع می‌شود. اگر اسهال پس از پایان پریود ادامه پیدا کرد یا به شدت آزار دهنده بود، باید با پزشک مشورت کنید.