هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود درد مقعد در زمان پریود: علل و روش‌های درمان

درد مقعد در زمان پریود: علل و روش‌های درمان


درد مقعد در زمان پریود

درد مقعد در زمان پریود یکی از علائم مهم تغییرات هورمونی و ترشح هورمون پروستاگلاندین به حساب می‌آید که گاهی خانم‌ها را بسیار اذیت می‌کند. به همین دلیل باید به دنبال علل مهمی بود که این درد را به وجود آورده و موجب اختلال در برنامۀ روتین زنان شده‌اند.

در این شرایط، بهبود سبک زندگی، هورمون درمانی و استفاده از مسکن‌ها بیشترین کمک را به خانم‌ها می‌کنند تا درد مقعد را هنگام خونریزی پریود نداشته باشند یا آن را کمتر حس کنند.

درد مقعد در پریود چگونه است؟

درد مقعد در پریود به شکل‌های مختلفی ظاهر می‌شود. به همین دلیل شدت درد و ناحیه‌ای از مقعد که درد وجود دارد، گاهی میان خانم‌ها متفاوت هستند. اما درد مقعد همزمان با خونریزی پریود به شکل‌های زیر است:

تیر کشیدن و درد خنجری

درد و گرفتگی مقعد در پریود

گاهی اوقات خانم‌ها چند بار همزمان با خونریزی قاعدگی تیر کشیدن ناحیۀ مقعد را تجربه می‌کنند. این درد مانند فرو رفتن جسمی تیز و برنده به مقعد است. به همین دلیل به آن درد خنجری هم می‌گویند.

احساس فشار و سنگینی

بعضی از خانم‌ها از احساس سنگینی و فشار در ناحیۀ مقعد خود ابزار شکایت می‌کنند که این موضوع خود درد مقعد را نشان می‌دهد.

درد و گرفتگی مقعد

نوعی دیگر از درد مقعد به صورت گرفتگی‌های عضلانی است. گاهی شدت آن به اندازه‌ای است که خانم‌ها را شاکی می‌کند و تنها خوردن مسکن به آنها کمک می‌کند تا مشکل را رفع کنند.

احساس سوزش و خارش

همیشه تیر کشیدن، درد و گرفتگی ناحیۀ مقعد باعث آزار دادن خانم‌ها در چرخۀ قاعدگی نمی‌شوند. گاهی خانم‌ها احساس سوزش و خارش دارند. آن هم به دلیل تحریک پذیری پوست در اثر تغییرات هورمونی است.

تیر کشیدن مقعد هنگام اجابت مزاج

این امکان وجود دارد که خانم‌ها هنگام اجابت مزاج با مشکل تیر کشیدن مقعد مواجه شوند. اگر در زمان پریود باشد، می‌توان آن را یکی از علائم مرتبط با چرخۀ قاعدگی اعلام کنیم.

دلایل درد مقعد در دوران پریود

اکنون این سؤال را پاسخ خواهیم داد که چرا خانم‌ها باید در دوران قاعدگی، درد مقعد را تجربه کنند. همانطور که گفتیم، تغییرات هورمونی و ترشح پروستاگلاندین مهم‌ترین علل بروز درد ناحیۀ مقعد به حساب می‌آیند. اما در کنار این موارد، می‌توانیم به عوامل زیر هم اشاره کنیم:

  • انقباضات رحمی: در طول قاعدگی، رحم منقبض می‌‎شود تا خون و بافت را خارج کند. همین می‌تواند فشاری به عضلات و اعصاب اطراف مقعد وارد کند، که به طور بالقوه درد را در مقعد منتشر می‌کند.
  • فشار روی رکتوم: رحم و رکتوم در مجاورت هم قرار دارند. تغییرات هورمونی و افزایش پروستاگلاندین‌ها در دوران قاعدگی می‌تواند باعث گرفتگی و فشار در ناحیۀ لگن شود. همین موضوع ممکن است مانند درد در اطراف مقعد احساس شود.
  • یبوست یا اسهال: بسیاری از افراد در طول پریود خود تغییرات گوارشی مانند یبوست یا اسهال را تجربه می‌کنند. هر دو می‌توانند منجر به درد یا ناراحتی در ناحیۀ مقعد شوند.
  • اندومتریوز: در برخی موارد، بافت آندومتر می‌تواند در نزدیکی رکتوم یا ناحیۀ لگن رشد کند و باعث درد شود که در طول چرخۀ قاعدگی تشدید می‌شود.

علائم درد مقعد در دوران پریود

علائم درد مقعد در دوران پریود

خانم‌هایی که درد مقعد را همزمان با خونریزی قاعدگی تجربه می‌کنند، علائم دیگری را حس خواهند کرد که نباید از آنها غافل شوند.

  • تیر کشیدن یا سوزش مقعد: تیر کشیدن، سوزش، یا گرفتگی در ناحیۀ مقعد که ممکن است متناوب یا مداوم باشد.
  • احساس فشار در لگن و مقعد: این امکان وجود دارد که در دوران قاعدگی فشار یا سنگینی در ناحیۀ لگن و مقعد احساس کنید.
  • درد هنگام نشستن: بعضی از خانم‌ها وقتی در چرخۀ قاعدگی درد مقعد را حس می‌کنند، هنگام نشستن درد بیشتری را متوجه می‌شوند.
  • درد هنگام اجابت مزاج: علامت دیگری به حساب می‌آید که به علت درد مقعد در زمان پریود رخ می‌دهد.
  • درد همزمان در ناحیۀ کمر یا پایین شکم: گاهی خانم‌ها علاوه بر درد مقعد، در ناحیۀ کمر و پایین شکم نیز دردی را حس می‌کنند که به علت  انقباضات قاعدگی و تحریک اعصاب اطراف لگن  رخ می‌دهند.
  • سایر علائم: نفح، اسهال و یبوست از علائم گوارشی همراه با درد مقعد هستند که موقع چرخۀ قاعدگی رخ می‌دهند.

راهکارهای درمان درد مقعد در زمان پریود

برای اینکه بتوانید مشکل درد مقعد را هنگام چرخۀ قاعدگی رفع کنید، می‌توانید از چند راهکار مهم استفاده کنید.

کمپرس گرم

اولین راهکاری که شما می‌توانید هنگام مواجهه با درد مقعد در چرخۀ قاعدگی به کار ببرید تا سریع مشکل حل شود، استفاده از کمپرس آب گرم است. استفاده از کمپرس گرم در قسمت پایین شکم یا ناحیۀ لگن می‌تواند به آرامش عضلات، بهبود جریان خون و کاهش درد کمک کند. این راهکار همچنین به تسکین درد در مقعد کمک می‌کند.

مصرف مسکن‌ها

مصرف مسکن‌ها برای درد مقعد در پریود

مسکن‌هایی که در گروه داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی قرار دارند، مانند ایبوپروفن، نوافن و ناپروکسن، در کاهش التهاب، گرفتگی و دردهای ناحیۀ مقعد نیز مؤثر هستند.

نوشیدن آب کافی و مصرف غذاهای فیبردار

غذاهایی که مانند سبزیجات و میوه‌ها غنی از فیبر هستند، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع مشکلاتی مانند یبوست و التهاب روده و معده کمک می‌کنند. به این واسطه، فشار و سنگینی ملموس در ناحیۀ مقعد را هنگام پریود کاهش می‌دهند.

انجام ورزش‌های کششی و سبک

فعالیت‌های سبک مانند راه رفتن یا انجام حرکات کششی ملایم می‌توانند جریان خون را بهبود ببخشند. آنها می‌توانند گرفتگی عضلانی و گرفتگی‌ها را کاهش دهند. به همین دلیل ممکن است به کاهش درد مقعد نیز کمک کنند. یوگا، حرکات سبک پیلاتس و تمرینات هوازی در این زمینه کمک کننده هستند.

کاهش مصرف کافئین

با کاهش نوشیدن قهوه، کاکائو و چای که کافئین دارند، می‌توانید درد و گرفتگی‌های عضلانی کمتری را هنگام خونریزی پریود تجربه کنید.

حمام آب گرم

شما با حمام آب گرم یا نشستن در وان آب گرم می‌توانید به کاهش گرفتگی و انقباضات مقعد و لگن کمک کنید. 

مشورت با پزشک برای مصرف داروهای نسخه دار

اگر درد شدید، مداوم یا همراه با سایر علائم غیر معمول مانند خونریزی شدید یا مشکلات گوارشی باشد، با یک پزشک متخصص زنان مشورت کنید. او می‌تواند شرایطی مانند اندومتریوز یا سایر مسائل مربوط به سلامت لگن را ارزیابی کند که به افزایش درد لگن کمک می‌کند.

راهکارهای پیشگیری از درد مقعد در زمان پریود

راهکارهای پیشگیری از درد مقعد در زمان پریود

برای کمک به جلوگیری از درد مقعد در طول چرخۀ قاعدگی خود، می‌توانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:

یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید

برخورداری از یک رژیم غذایی غنی از فیبر، خوراکی‌های پروبیوتیک و مکمل‌های غذایی مانند منیزیوم می‌تواند به جلوگیری از یبوست کمک کند. رژیم غذایی به دنبال آن فشار را در ناحیۀ لگن می‌کاهد و مانع از بروز درد مقعد می‌شود. از غذاهایی که باعث نفخ یا گاز می‌شوند نیز باید اجتناب کنید، زیرا می‌توانند ناراحتی را نیز افزایش دهند.

آب کافی بنوشید

نوشیدن آب کافی می‌تواند به تنظیم حرکات روده کمک کند. در ضمن، آب کافی می‌تواند احتمال یبوست را در طول چرخۀ قاعدگی شما کاهش دهد.

به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم به بهبود گردش خون کمک می‌کند، تنش عضلانی را کاهش می‌دهد و به طور کلی حال عمومی خانم را بهبود می‌‎دهد. تمرینات سبک مانند پیاده روی، شنا یا یوگا می‌توانند گرفتگی عضلات لگن را کاهش دهند.

از مصرف بیش از حد کافئین و غذاهای شور خودداری کنید

کافئین و غذاهای شور می‌توانند منجر به نفخ و احتباس مایعات شوند و گرفتگی و فشار لگن را تشدید کنند. کاهش مصرف این خوراکی‌ها می‌تواند به کاهش درد مقعد همزمان با خونریزی قاعدگی نیز کمک کند.

 قبل از چرخۀ قاعدگی از کمپرس گرم استفاده کنید

استفاده  از کمپرس گرم برای درد مقعد در پریود

استفاده از کمپرس گرم یا پد گرم روی شکم چند روز قبل از شروع دوره، می‌تواند به آرامش عضلات و کاهش احتمال گرفتگی شدید مقعد هنگام پریود کمک کند.

استرس را مدیریت کنید

استرس بالا می‌تواند به تنش عضلانی و گرفتگی عضلات در چرخۀ قاعدگی مرتبط باشد. تمرین تکنیک‌های آرامش بخش مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا به مدیریت سطح استرس کمک می‌کنند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

هنگامی که درد مقعد در زمان پریود شدید و آزاردهنده شد یا اینکه همراه با آن علائمی مانند خونریزی شدید و طولانی مدت را تجربه کردید، بهتر است در اسرع وقت با پزشک زنان مشورت کنید. کلینیک هرلایف در این راستا فرصتی برای شما فراهم می‌کند تا سریع و آسان با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. با خرید داروها و تجهیزات مسکن از فروشگاه هرلایف نیز، در کوتاه‌ترین زمان ممکن، لوازم مورد نظر را در اختیار دارید.

نکات کلیدی دربارۀ درد مقعد همزمان با پریود

  • تیر کشیدن و درد خنجری، احساس فشار و سنگینی، درد و گرفتگی مقعد، احساس سوزش و خارش و تیر کشیدن مقعد هنگام اجابت مزاج از انواع درد مقعد هستند که خانم‌ها هنگام خونریزی پریود حس می‌کنند.
  • پیروی از رژیم غذایی سرشار از فیبر، خوردن خوراکی‌های پروبیوتیک، مصرف منیزیوم، نوشیدن آب کافی و کاهش مصرف کافئین در کنار انجام ورزش سبک، کمپرس و حمام گرم و مدیریت استرس به درمان و پیشگیری از درد مقعد در زمان پریود کمک می‌کنند.
  • شما برای مشاوره با پزشک متخصص زنان می‌توانید از کلینیک آنلاین هرلایف استفاده کنید. علاوه بر این، خرید انواع محصولات مورد نظر برای سلامتی خود را می‌توانید از فروشگاه هرلایف انجام دهید.

پرسش‌های پرتکرار

آیا درد مقعد در دوران پریود خطرناک است؟

خیر. درد مقعد همزمان با چرخۀ قاعدگی به دلیل نوسانات هورمونی و ترشح پروستاگلاندین‌هاست و خطرناک نیست.

بهترین درمان خانگی برای درد مقعد در پریود چیست؟

برای درمان خانگی درد مقعد در پریود می‌توانید از کمپرس و حمام گرم، نوشیدن آب کافی، انجام نرمش‌‌های سبک و تکنیک‌های مدیریت استرس بهره‌ مند شوید.