دیر شدن عادت ماهانه زمان کاملاً دقیقی ندارد. به طور کلی، اگر پریودتان ۱-۲ روز تاخیر داشته باشد، معمولاً جای نگرانی نیست. اگر ۳ روز تاخیر داشته باشد و این امر برایتان سابقه نداشته باشد، ممکن است کمی دچار نگرانی شوید. اما زمانی که ۵ روز تأخیر داشته باشید، احتمالاً متقاعد شدهاید که باردار هستید. بنابراین انجام آزمایش بارداری در این مرحله ایده خوبی است. اما از سوی دیگر لازم است تأکید کنیم که حتی اگر ۷ روز تأخیر داشته باشید و علائم بارداری نداشته باشید، باز هم لزوماً به این معنی نیست که باردار هستید.
به عبارت سادهتر ممکن است باردار باشید، اما این مسئله قطعی نیست. بنابراین پیشنهاد میکنیم که هر چه زودتر تست بارداری بدهید. اگرچه ممکن است که اولین احتمال شما بارداری باشد، اما باید گفت عوامل زیادی میتوانند باعث پریود نامنظم و تأخیر در پریود شوند. بسیاری از زنان چرخه پریود نامنظمی دارند و ممکن است در هر ماه پریود زودهنگام یا دیرهنگام را تجربه کنند. علاوه بر این گاهی پیش میآید عقب افتادن پریود با درد زیر شکم همراه باشد.
به نظر شما تاخیر در عادت ماهانه و درد زیر شکم با هم مرتبط هستند؟ در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم.
عقب افتادن و تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟
چرخه طبیعی پریود معمولا بین ۲۱ تا ۳۵ روز (در برخی منابع ۳۸) است. به فاصله روز اول پریود فعلی تا روز اول پریود بعدی یک چرخه پریود یا چرخه قاعدگی گفته میشه. اما دوره منظم پریود برای هر کسی میتواند با دیگری متفاوت باشد. همچنین تغییرات میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. اما به طور کلی اگر ۶ هفته از زمان پریودتان گذشت و پریود نشدید، یعنی باید به دنبال دلیل عقب افتادن از پایان پریودتان باشید. همچنین اگر تجربه عقب افتادن پریود و ترشحات سفید داشتید، میتواند نشانهای از عفونت یا بیماری زمینهای باشد و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
اپلیکیشن جامع پیشبینی پریود و مدیریت سلامت زنان هرلایف
- تقویم پیشبینی و محاسبه زمان پریود؛
- گفتگوی ناشناس و رایگان با پزشک؛
- محتواهای سفارشی روزانه براساس وضعیت جسمی و روحی شما؛
- امکان اضافه کردن نزدیکان در بخش همراه برای اطلاع از وضعیت چرخه قاعدگی شما.
دلایل عقب افتادن پریود
یک سیکل طبیعی قاعدگی یعنی از روزی که پریود میشوید تا اولین روز قاعدگی بعدی، حدود ۲۸ روز طول میکشد. البته این عدد یک مقدار کلی است که میتواند در برخی افراد کمتر (مثلاً ۲۱ روز) و در بعضی دیگر از خانمها بیشتر (مثلاً ۳۸ روز) باشد. بنابراین تعیین عدد دقیق بسته به شرایط بدنی هر فردی متفاوت است.
بر این اساس اگر شما فردی هستید که بر اساس چرخه قاعدگی خود به پریود شدن دیر هنگام دچار شدهاید، باید علل آن را بررسی کنید. از جمله چندین علت دیر شدن پریود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.موارد زیادی میتواند پریود شما را به تاخیر بیاندازد، از تغییرات اساسی شیوه زندگی گرفته تا شرایط مزمن سلامتی.
استرس زیاد
اختلالهای اضطرابی ممکن است هر چند وقت یکبار پیش بیاید و شما در مقابل اتفاقاتی که تجربه میکنید احساس اضطراب کنید. فشار همراه با استرس را میتوان دیگر علت دیر پریود شدن دانست. استرس بعد از عامل بارداری به عنوان شایعترین علت دیر پریود شدن محسوب میشود که میتواند ناشی از هر چیزی باشد. برای مثال کار کردن در یک شغل با فشار بالا، مرگ و از دست دادن یکی از عزیزان و یا دیگر رویدادهای زندگی از جمله عوامل استرس زایی هستند که میتوانند در چرخه طبیعی پریود اختلال ایجاد کنند.
علت این مسئله، تأثیر فشار و استرس بر تعادل هورمونی در بدن است. البته تنها استرس عاطفی بر قاعدگی تأثیرات منفی ندارد، بلکه استرس فیزیکی مثل درگیر شدن با برخی از بیمارها نیز میتواند این روند را با اختلال مواجه کند. برای مطالعه بیشتر درباره تاثیر استرس بر پریود و راهکار های کاهش آن بر روی لینک کلیک نمایید.
تغییرات بدن در مواجهه با استرس
سیستم واکنش استرس بدن شما در قسمتی از مغز شما به نام هیپوتالاموس (Hypothalamus) ریشه دارد. شاید دیگر نیاز نباشد تا مانند انسانهای اولیه از شکارچیان فرار کنید، اما بدن شما هنوز هم قوی است تا نسبت به عوامل استرسزای مختلف واکنش نشان دهد.
هنگامی که سطح استرس به اوج می رسد، مغز به سیستم غدد درون ریز میگوید که بدن را با هورمونهایی که حالت مبارزه یا گریز دارد آماده کند. این هورمونها عملکردهایی را که برای فرار از تهدید قریبالوقوع ضروری نیستند، از جمله عملکردهای دستگاه تناسلی، را سرکوب میکنند.
اگر استرس زیادی دارید، بدن شما میتواند در حالت مبارزه بماند، که میتواند باعث شود موقتا تخمک گذاری خود را متوقف کند. این عدم تخمک گذاری علت تاخیر پریود شما است.
راهکارهای رفع استرس
برای مثال تمرکز اصلی مغز برخی از زنانی که به دیابت دچار میشوند، به دلیل درگیر شدن غدههای هیپوفیز و هیپوتالاموس، به سمت مکانسیمهای دفاعی بدن معطوف میشود. این حالت توجه به سایر نقاط بدن را کاهش میدهد که میتواند به تعویق انداختن زمان پریود را به دنبال داشته باشد. برای اینکه در چنین شرایطی قرار نگیرید، باید نه تنها از موقعیتهای استرس زا اجتناب کنید، بلکه ورزش منظم را در دستور کار قرار دهید. اما همیشه امکان اجتناب از موقعیتهای استرس زا وجود ندارد، در چنین حالتی بهترین پیشنهاد استفاده از تکنیکهای آرامش بخش است.
کاهش یا افزایش وزن
تغییرات شدید در وزن بدن میتواند برای زمان پریود مشکل ایجاد کند. به عنوان مثال، افزایش یا کاهش شدید چربی بدن میتواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود که باعث تاخیر در پریود یا توقف کامل آن میشود. علاوه بر این، محدودیت شدید کالری بر قسمتی از مغز که با سیستم غدد درون ریز کار میکند، تاثیر میگذارد و دستورالعملهایی برای تولید هورمونهای تولید مثل ارائه میدهد. وقتی این کانال ارتباطی مختل شود، هورمونها میتوانند از بین بروند.
بی اشتهایی عصبی نیز یک نوع اختلال خوردن است که میتواند منجر به کاهش وزن شدید شود. فرد مبتلا به بیاشتهایی به دلیل کاهش وزن ناگهانی دچار مشکلات دیگری مثل عقب افتادن پریود میشود.
تاثیر نوسانات وزن بر قاعدگی
کاهش وزن نیز یک علت پریود نشدن محسوب میشود. محدود کردن میزان مصرف کالری، چربی و سایر مواد مغذی، کاهش سطح هورمونهای تولید مثل را به دنبال دارند که این حالت به صورت مستقیم روی تخمک گذاری و قاعدگی تأثیر منفی خواهد داشت. در شرایطی که کاهش وزن زیادی را تجربه کردهاید و البته یک یا چند دوره قاعدگی را از دست دادهاید، باید حتماً برای بررسیهای دقیقتر به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کنید. برخی افراد هم با داشتن بی اشتهایی در شرایط قاعدگی دیررس قرار میگیرند.
البته تنها کاهش وزن علت دیر پریود شدن نیست و به همان میزان افزایش وزن هم میتواند مانع بروز قاعدگی در زمان معین شود. اضافه وزن عاملی برای تولید بیش از اندازه هورمون استروژن است. هورمونی که به صورت مستقیم با سیستم تناسلی زنان و تنظیم عملکرد آن در ارتباط است. نتیجه افزایش تولید این هورمون، تأثیر بر چرخه پریود و توقف آن خواهد بود. جالب است بدانید که چاقی علاوه بر تأثیر روی استروژن و پروژسترون، یکی از علل ناباروری محسوب میشود که خوشبختانه به راحتی قابل درمان است.
تمرین ورزشی شدید
یک تمرین ورزشی شدید میتواند باعث تاخیر در پریود شود. این اتفاق بیشتر در کسانی که روزانه چند ساعت تمرین میکنند، رایج است. این امر به این دلیل اتفاق میافتد که کالری بیشتری نسبت به آنچه مصرف شده، سوزانده شده است.
وقتی کالری زیادی میسوزانید، بدن انرژی کافی برای حفظ عملکرد تمام سیستمهای خود را ندارد. این امر میتواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود که چرخه پریود شما را از بین میبرد و منجر به از دست رفتن یا تاخیر در پریود میشود. پریود معمولا به محض کاهش شدت تمرین یا افزایش کالری دریافتی به حالت عادی باز میگردند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome) یا PCOS
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مجموعه ای از علائم ناشی از عدم تعادل هورمونهای تولید مثل است. افراد مبتلا به PCOS تخمک گذاری منظم ندارند. در نتیجه، پریود آنها ممکن است سبکتر از حالت عادی باشد، در زمانهای نامشخص اتفاق بیافتد یا به طور کلی قطع شود.
این عارضه از هر ۱۰ نفر، ۱ نفر را تحت تأثیر قرار میدهد و عموماً در سنین بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی تشخیص داده میشود.
علائم PCOS میتواند شامل موارد زیر باشد:
- موهای زائد یا اضافی صورت و بدن
- آکنه و جوش روی صورت و بدن
- نازک شدن مو
- افزایش وزن یا مشکل در کاهش وزن
- لکه های تیره در پوست، اغلب در گردن، کشاله ران و زیر سینهها
- برچسبهای پوستی در زیر بغل یا گردن (برچسب های پوست یک قطعه کوچک از پوست نرم است که ممکن است شبیه یک گلبرگ باشد. آنها می توانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند)
- ناباروری
اگر علاوه بر عقب افتادن قاعدگی، با علائم فوق مواجه شدید، به احتمال زیاد سندروم تخمدان پلی کیستیک دارید که باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
التهابهای لگنی
التهاب در بافت لگن به خاطر حضور باکتریواژینوز به وجود میآید. ورود باکتری به رحم، بر این اندام و ساختار آن اثر میگذارد. به این ترتیب، علاوه بر اینکه خونریزی با تأخیر رخ میدهد، حجم و شدت خونریزی زیاد است.
فیبروم رحمی
فیبروم رحمی تودههای سلولی خوش خیم درون یا اطراف بافت رحم است. فیبرومها از بافت ماهیچهای بوده و معمولاً ظاهر گرد یا نیمه گرد ند. اندازهٔ آنها عموماً متفاوت است. با اینکه علت اصلی شکل گیری فیبروم مشخص نیست. اما عدم تعادل هورمونهای استروژن و پروژسترون در به وجود آمدن فیبروم تأثیر دارند.
اندومتریوز
یکی از مهمترین مشکلات رحمی که میتواند باعث تأخیر در عادت ماهانه شود، اندومتریوز است. در این شرایط، بافتی مشابه بافت آندومتر (بافت دیوارۀ داخلی رحم) در فضایی خارج از رحم، مانند تخمدانها، لولههای فالوپ و بافت پوشاننده لگن رشد میکند. آندومتریوز بر عملکرد اندامهای تناسلی تأثیر نهاده و باعث عقب افتادن قاعدگی میشود.
استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی
بسیاری از زنان عاشق این نوع قرصها هستند چراکه پریودهای آنها را بسیار منظم میکند. داروهای هورمونی ضد بارداری، از جمله شایعترین داروهای هورمونی برای عقب افتادن قاعدگی هستند اما گاهی اوقات میتواند اثر عکس داشته باشد، به ویژه در چند ماه اولی که استفاده میشود. به طور مشابه، هنگامی که مصرف قرصهای ضد بارداری را متوقف میکنید، چند ماه طول میکشد تا چرخه شما به حالت عادی برگردد. با بازگشت بدن به سطح اولیه هورمون، ممکن است پریود خود را برای چند ماه اتفاق نیفتد. از دیگر داروهایی که علت دیر پریود شدن هستند، موارد زیر خواهند بود.:
- برخی داروهای ضد افسردگی
- برخی داروهای ضد روان پریشی
- برخی داروهای ضد تشنج
- برخی داروهای شیمی درمانی
شروع دوران یائسگی
یائسگی معمولاً از اواسط تا اواخر ۴۰ سالگی شروع میشود. یائسگی چند سال طول میکشد تا اینکه پریود به طور کامل متوقف شود. زنانی که در سن یائسگی قرار میگیرند، به مرور شاهد از دست دادن پریود یا تأخیر در آن هستند.
بسته به فیزیولوژی و ساختار بدنی هر شخص، پریود شدن ممکن است سبکتر، سنگینتر، با زمان کوتاهتر یا طولانیتر اتفاق بیفتد. ضمن اینکه دیر پریود شدن نیز ممکن است رخ دهد. برای بسیاری از خانمها، پریود نشدن اولین علامت یائسگی است. ممکن است پریود یک ماه قطع شود و ماه دیگر دوباره از سرگرفته شود، یا ممکن است سه ماه متوالی پریود قطع شود اما دوباره به طور غیرمنتظرهای پریود اتفاق بیفتد.
یائسگی زودرس
یائسگی زودرس که به نارسایی زودرس تخمدان نیز معروف است، زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها قبل از ۴۰ سالگی کار خود را متوقف میکنند. قرار گرفتن در دوره پیش یائسگی هم میتواند چنین فرآیندی را به دنبال داشته باشد. میتوان گفت که پیش یائسگی به دورهای اطلاق میشود که بدن شخص برای انتقال از سنین باروری به سنین ناباروری دچار تغییراتی خواهد شد.
وقتی تخمدانها آنطور که باید کار نمیکنند، استروژن (Estrogen) کافی تولید نمیکنند. با کاهش سطح استروژن به پایینترین سطح خود، علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد.
قاعدگی دیرتر از موعد یا قطع خونریزی های قاعدگی ممکن است نشانه اولیه یائسگی باشند. همچنین ممکن است دچار گرگرفتگی، تعریق شبانه و مشکل در خواب شوید.
سایر علائم نارسایی زودرس تخمدان عبارتند از:
- خشکی واژن
- مشکل باردار شدن
- کاهش میل جنسی
- مشکل در تمرکز
مشکلات تیروئید
تیروئید یک غده پروانهای در گردن است که هورمونهایی تولید میکند که به تنظیم بسیاری از فعالیتها در بدن، از جمله چرخه پریود کمک میکند. اگر از آن دسته خانمهایی هستید که با تیروئید کم کار یا پرکار درگیرند، به احتمال زیاد عقب افتادن پریود را بارها تجربه خواهید کرد. این غده پروانهای شکل، در بخشی از گردن قرار گرفته است و وظیفه آن علاوه بر تنظیم متابولیسم بدن، تولید هورمون است.
بنابراین اگر به خوبی کار نکند، عدم تعادل در هورمونها را به دنبال خواهد داشت که در سادهترین شرایط منجر به بروز پریود نامنظم میشود. این بیماری به راحتی از طریق آزمایش خون قابل تشخیص است و اغلب با کنترل آن میتوان دوباره به چرخه طبیعی قاعدگی برگشت.
کم کاری یا پرکاری تیروئید و سلامت قاعدگی
چندین بیماری رایج تیروئید از جمله کم کاری و پرکاری تیروئید وجود دارد.
هر دو مورد (کم کاری و پرکاری تیروئید) میتوانند بر چرخه پریود تأثیر بگذارند و باعث نامنظمی پریود شوند، اما پرکاری تیروئید به احتمال زیاد باعث دیر پریود شدن یا پریود نشدن میشود. گاهی اوقات، پریود ممکن است برای چند ماه متوقف شود.
علائم دیگر مشکل تیروئید عبارتند از:
- تپش قلب
- تغییر اشتها
- تغییرات وزن غیرقابل توضیح
- عصبی بودن یا اضطراب
- لرزش خفیف دست
- خستگی
- تغییرات مو
- مشکل خواب
بیماری مزمن
همانطور که گفتیم بیماریهایی همچون مشکلات تیروئید و دیابت ممکن است بر چرخه طبیعی قاعدگی اثر منفی داشته باشند و علت دیر پریود شدن محسوب شوند. اما برخی دیگر از بیماریها مانند تومورهای ایجاد شده در هیپوفیز (سرطانی و غیر سرطانی) بیماریهای غده فوق کلیوی و اختلالات کبد نیز در این دسته جای میگیرند.
برخی دیگر از بیماریهای مادرزادی مثل سندروم ترنر (Turner Syndrome) و عدم حساسیت آندروژن (AIS) نیز در این دسته جای میگیرند و از همان بدو تولد باعث بروز مشکل در قاعدگی و باروری خواهند شد. علاوه بر بیماریها مزمن، بروز برخی بیماریهای حاد مثل نارسایی در کلیهها، ذات الریه، حملات قلبی و مننژیت نیز میتوانند اختلالات هورمونی و به دنبال آن دیر شدن زمان قاعدگی را به دنبال داشته باشند.
بیماریهای عفونی مزمن
برخی مشکلات مزمن بهداشتی، به ویژه بیماری سلیاک (Celiac) و دیابت، گاهی اوقات با بینظمی پریود همراه است. بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که بر سیستم گوارش تاثیر میگذارد. وقتی افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن (gluten) میخورند، سیستم ایمنی بدن آنها با حمله به دیواره روده کوچک واکنش نشان میدهد. وقتی روده کوچک آسیب میبیند، توانایی بدن در جذب مواد مغذی غذا را مختل میکند. سو تغذیه بر تولید طبیعی هورمون تاثیر میگذارد و منجر به از دست دادن پریود و سایر بینظمیهای پریود میشود.
افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و نوع ۲ نیز ممکن است در موارد نادر یک ماه پریود نشدن، را تجربه کنند. این تنها زمانی رخ می دهد که سطح قند خون کنترل نشود.
بارداری
شایعترین علت دیر شدن پریود، بارداری است. البته این علت در زنانی شایع است که عملکرد جنسی فعالی دارند. بارداری باعث میشود که چرخه تولید تخمک و ریزش دیواره رحم موقتاً (تا زمان زایمان و بازگشت بدن به حالت عادی) متوقف شود. بنابراین اگر اخیراً برای بارداری اقدام کردهاید، یا رابطه جنسی محافظت نشدهای داشتهاید و البته هنوز علائم پریود شدن خود را مشاهده نکردهاید، پس به احتمال زیاد باردار هستید.
باید دقت کنید که از نشانههای اولیه بارداری میتوان به احساس خستگی، سینههای متورم و حساس، حالت تهوع و یبوست اشاره کرد. اگر شانس بارداری دارید و چرخههای شما معمولا منظم است، ممکن است در شرایط بارداری قرار داشته باشید. ناگفته نماند که این مورد تنها یک علت دیر شدن پریود محسوب میشود. بنابراین اگر برای بارداری آمادگی ندارید، اصلاً نگران نشوید و سایر علل را دنبال کنید. هرچند با یک تست بارداری خانگی میتوانید به راحتی این موضوع را متوجه شوید.
آزمایش خون بارداری چند روز بعد از تاخیر پریود بهتر است انجام شود؟
سعی کنید این کار را حدود یک هفته پس از زمانی که باید پریود میشدید، انجام دهید. انجام زودهنگام آزمایش میتواند منجر به منفی کاذب شود.
اگر پریود شما معمولا نامنظم است، پیدا کردن زمان مناسب برای انجام آزمایش بارداری دشوارتر است. ممکن است لازم باشد، چند بار تست بارداری را در طول چند هفته انجام دهید، برای اطمینان بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
سایر علائم اولیه بارداری که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:
- سینه های حساس و دردناک یا متورم
- تهوع یا استفراغ
- خستگی
کیست تخمدان
بدن خانمها دو تخمدان دارد که هر دوی آنها تخمک تولید میکنند. تخمدانها همچنین وظیفه تولید هورمونهای زنانه استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) را بر عهده دارند که این هورمونهای چرخه پریود را کنترل میکنند. این کیسه که مواد جامد یا مایع را در خود جای داده است، اغلب به دلیل عفونت رشد پیدا میکند. هرچند که میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید، پریودهای نامنظم یکی از علائم اصلی تشخیص کیست تخمدان در بانوان محسوب میشود.
گاهی اوقات کیسههایی پر از مایع روی تخمدانها شکل میگیرند که در اصطلاح به آنها کیست میگویند. کیست تخمدان باعث عقب افتادن پریود و پریودهای نامنظم میشود. از علائم دیگر کیست تخمدان میتوان به حالت تهوع، استفراغ، نفخ، حرکات دردناک روده و درد در ح رابطه جنسی اشاره کرد.
بارداری خارج رحم
در حاملگی خارج از رحم، تخمک بارور شده وارد رحم نمیشود. در عوض، ممکن است به لوله فالوپ یا دهانه رحم بچسبد. این موضوع هم باعث عقب افتادن یا توقف پریود شود. در حقیقت، این عارضه زمانی اتفاق میافتد که تخمک بارور شده به جای لانه گزینی در رحم، در بیرون از رحم قرار میگیرد. این حالت اغلب علائم مشخصی ندارد و بیش از هر چیز ممکن است با بارداری طبیعی اشتباه گرفته شود.
بارداری خارج از رحم به عنوان علت پریود نشدن، توسط اسکن و سونوگرافی مشخص خواهد شد. توجه داشته باشید که حاملگی خارج از رحم اگر دیر تشخیص داده و درمان شود، میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
سرطان تخمدان
تخمدانها اندامهای کوچک و بادامی شکلی هستند که در دو طرف رحم قرار دارند. این اندامها محل تولید تخمک هستند. منظور از سرطان تخمدان، تودههایی است که در هر جایی از تخمدان ایجاد میشود و عملکرد آن را مختل میکنند.
شیردهی
شیردهی نیز یک علت دیر پریود شدن محسوب میشود. حتی برخی از افراد ممکن است تا پایان زمان شیردهی با قاعدگی مواجه نشوند. این مسئله که اغلب میتواند شانس باردار شدن را در زمان شیردهی تا حد زیادی کاهش دهد، به دلایل متعدد از جمله تغییرات هورمونی عاملی برای تأخیر در پریود خواهد بود.
مشکلات رحمی
بسیاری از مشکلات مربوط به رحم را به عنوان علت دیر پریود شدن بررسی کردیم، اما برخی دیگر از بیماریها یا عارضههای مرتبط با این عضو هم هستند که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم میتوانند باعث عقب افتادگی قاعدگی شوند. از جمله این موارد به گزینههای زیر اشاره میکنیم.
- بیماریهای التهابی رحم و لگن
- لقاح آزمایشگاهی
- سابقه ناباروری
- عفونت مقاربتی
- زم -گوشت درون دهان- لوله فالوپ
- جراحی در رحم
دورههای پریود تازه شروع شده
برای کسانی که تازه به بلوغ رسیده و اولین چرخههای پریود خود را تجربه میکنند، تأخیر در پریود شدن یک مسئله طبیعی و شایع محسوب میشود. کسانی که تنها چند چرخه قاعدگی را تجربه کردهاند، بیش از سایرین در معرض خونریزیهای نامنظم قرار دارند. بدن چنین افرادی برای تنظیم شدن روی یک الگوی مشخص، نیاز به زمان دارد که این مسئله عاملی برای چرخه قاعدگی نامنظم است.
علائم دیر پریود شدن
دیر پریود شدن ممکن است علائم خفیفی شبیه به دوران حاملگی را به دنبال داشته باشد. برای مثال گرفتگی رحم یکی از نشانههای رایج در چنین زمانی است که ممکن است افراد آن را با علائم بارداری اشتباه بگیرند. سنگین شدن سینهها و حساس شدن آنها به لمس علامت آشکار دیگری است که احتمالاً فرد در چنین زمانی تجربه میکند. از دیگر علائم قاعدگی دیررس میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- حالت تهوع
- کج خلقی
- سرگیجه
- خستگی
- یبوست
جالب است بدانید که بیشتر این علائم با نشانههای بارداری یکی هستند، به همین دلیل اغلب بانوان پس از دیر پریود شدن و مشاهده این علائم تصور میکنند که باردار شدهاند. اما علت بروز این علائم، افزایش سطح هورمون پروژسترون در بدن افراد است که برخی از نشانههای قبل از پریود شدن را نیز شامل میشود.
عقب افتادن پریود و درد زیر شکم چه ارتباطی با هم دارند؟
پریود زمانی عقب میافتد که چرخه پریود از الگوی معمولی خود پیروی نکند. درد و انقباضات زیر شکم هم ممکن است در هر زمانی رخ دهد. گاهی اوقات این دو اتفاق همزمان با هم تجربه میشوند که باعث میشود بعضی از افراد فکر کنند ممکن است باردار باشند.
اینکه گاهی اوقات پریودتان با تاخیر همراه شود چیز کاملا طبیعی است و میتواند برای هر خانمی پیش بیاید. اما این موضوع همیشه نشان دهنده بارداری یا مشکل دیگری نیست. پس این دو اتفاق همیشه به یک معنی نیستند و بسته به موقعیتی که شما در آن قرار دارید میتواند نشاندهنده هر چیزی باشند.
دلایل عقب افتادن پریود و درد زیر شکم
دلایل عقب افتادن پریود را به طور مفصل بررسی کردیم. اما اگر این موضوع همراه با درد در زیر شکم باشد، میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. منظور از ناحیه زیر شکم در واقع پایین ناف و سمت چپ یا راست است. درد در این ناحیه میتواند به دلایل مختلفی باشد که اغلب جای نگرانی ندارد. مثلا بیشتر زنان در مواقع تخمکگذاری درد خفیفی را در زیر شکمشان حس میکنند.
اگر حس کردید میزان درد شدید بوده و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرده بهتر است به پزشک مراجعه کنید. گاهی این دردها نشاندهنده بیماریهایی مثل عفونت ادراری، عفونت ناحیه تناسلی، بیماریهای مربوط به رحم یا حتی بارداری هستند. به خصوص اگر درد همراه با عقب افتادن پریود باشد.
راهکارهای باز شدن پریود
گاهی اوقات با داشتن یک رژیم غذایی سالم، پرهیز از چربی و نمک اضافی و نوشیدن آب فراوان میتواند کمک کننده باشد. همچنین مایعات حاوی کافئین، از جمله قهوه و چای بهتر است در این مواقع مصرف نشوند، چون باعث ایجاد نفخ شکم و انقباضات بیشتر میشوند.
ورزش کردن هم میتواند تا حد زیادی به کاهش درد و انقباضات شکمی کمک کند. اما تعادل را رعایت کنید؛ همانطور که گفتیم بیش از حد ورزش کردن در زمان پریود میتواند باعث قطع شدن پریود شود.
ترشحات سفید رنگ چه ارتباطی با عقب افتادن پریود دارند؟
شاید با دیدن ترشحات سفید بعد از تاخیر در پریودتان اولین چیزی که به آن فکر کنید، بارداری باشد. البته گاهی این موضوع میتواند درست باشد. چون بارداری با قطع پریود و ترشحات واژن همراه است. اما تاخیر در پریود همیشه نشاندهنده بارداری نیست و گاهی میتواند نشانهای از حاملگی خارج از رحم، عفونت قارچی یا بیماریهای مقاربتی باشد. تشخیص هرکدام از اینها بر عهده پزشک است؛ بنابراین هرموقع عقب افتادن پریود و درد زیر شکم همراه با ترشحات سفید بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
عقب افتادن پریود و ترشحات سفید رنگ نشانه چیست؟
عقب افتادن پریود به جز بارداری میتواند نشاندهنده بیماریها یا اختلالاتی باشد. گاهی اوقات هم پریود نشدن همراه با ترشحات سفید رنگ است. ولی این دو عامل همیشه همراه هم اتفاق نمیافتند. ترشحات سفید قبل و بعد از چرخه قاعدگی دیده میشوند و همیشه نشان دهنده بیماری یا اختلال خاصی نیستند. برای تشخیص درست و به موقع هر چیزی بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با ذکر علائمی که دارید، به تشخیص دقیق او کمک کنید.
بررسی انواع ترشحات واژن
ترشحات واژن درواقع سلولها و باکتریهای مرده بدن هستند و خروج آنها باعث تمیز و سالم ماندن واژن میشود. مقدار و نوع این ترشحات در طول چرخه قاعدگی متفاوت است. همچنین سن و بعضی از شرایط میتوانند روی ترشحات واژن تاثیر بگذارند. مثلا کاهش استروژن باعث شود فرد ترشحات کمتری داشته باشد.
معمولا ترشحات به انواع زیر تقسیم میشوند:
- ترشحات سفید: معمولاً در ابتدا و انتهای چرخه قاعدگی دیده میشوند.
- ترشحات شفاف و آبکی: در طول چرخه پریود و بعد از ورزش دیده میشود.
- ترشحات شفاف و کشدار: اغلب نشان دهنده بارداری است.
- ترشحات مایل به قهوهای: معمولا بعد از چرخه قاعدگی دیده میشود و نشان دهنده خون باقی مانده است.
- ترشحات مایل به سبز یا زرد: این نوع از ترشحات بهخصوص اگر بودار باشد، ممکن است نشان دهنده عفونت باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
پزشک شما میتواند علت تاخیر در پریود یا پریود نشدن (از دست رفتن پریود) را به درستی تشخیص دهد و گزینههای درمانی را مورد بحث قرار دهد. سوابق تغییرات چرخه پریود و سایر تغییرات سلامتی خود را به پزشکتان نشان دهید. این موارد به پزشکتان کمک می کند تا تشخیص بهتری بدهد.
اگر علائم زیر را دارید، بهتر است در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید:
- خونریزی شدید غیر معمول
- تب
- درد شدید
- تهوع و استفراغ
- خونریزی پریود که بیش از هفت روز طول بکشد
- خونریزی بعد از اینکه وارد یائسگی شدید و یک سال پریود نداشتید
- وجود خون در مدفوع یا مدفوع تیره رنگ
- اسهال
- درد شدید شکم
علل مهم تأخیر در خونریزی پریود
- پریود زمانی دیر در نظر گرفته میشود که حداقل ۳۸ روز از شروع آخرین پریود شما گذشته باشد. تغییرات زیادی میتوانند باعث این اتفاق شوند.
- از تغییر شیوه زندگی معمول گرفته تا بیماریهای زمینه ای، پس اگر پریود شما به طور منظم دیر میشود، بهتر است برای پیدا کردن علت از پزشک خود وقت بگیرید.
- علت دیر پریود شدن میتواند گذرا یا طولانی باشد که در برخی از مواقع نیاز به توجه نداشته اما گاهی اوقات احتیاج به پیگیریهای پزشکی دارد.
- از سری دلایل دیر شدن پریود میتوانیم به مواردی همچون بارداری عادی یا بارداری خارج از رحم، کاهش یا افزایش وزن، مصرف برخی داروها، ابتلا به برخی بیماریها مثل مشکل در تیروئید، شیر دادن، قرار گرفتن در چرخه بلوغ، سندروم تخمدان پلی کیستیک، یائسگی، نارسایی اولیه تخمدان و استرس اشاره کنیم.
- از علائم دیر پریود شدن میتوانیم نوسانات خلقی، حالت تهوع، درد در سینهها، گرفتگی رحم و خستگی را نام ببریم.
- تأخیر در چرخه قاعدگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما اگر بیش از یک چرخه قاعدگی با تأخیر مواجه شد، در صورت باردار نبودن، باید برای بررسیهای دقیقتر به پزشک مربوطه مراجعه کرد.
- شما میتوانید با نصب اپلیکیشن هرلایف، علاوه بر کسب اطلاعات علمی و دقیق، از خدمات هرلایف بهره مند شوید.
بیشتر افرادی که به یائسگی نرسیدهاند، معمولاً هر ۲۸ روز یکبار پریود میشوند. با این حال، چرخه قاعدگی سالم میتواند از هر ۲۱ تا ۴۰ روز متغیر باشد.
گاهیاوقات، ابتلا به بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، دیابت یا پرکاری تیروئید باعث به تعویق افتادن پریود یا توقف آن میشود.
آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون میتوانند باعث عقب افتادن پریود شوند. مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی هم از دلایل دیر شدن پریود هستند.
اگر پریود شما دیر شده و فکر می کنید ممکن است باردار باشید، می توانید تست بارداری بدهید. اگر در عرض شش هفته اخیر پریود نشدهاید، بعید است که علت آن مربوط به تغییرات طبیعی در چرخه قاعدگی شما باشد.
منابع: