هرلایف بلاگ مراحل زندگی زنان بارداری و زایمان بارداری همه چیز دربارۀ بارداری بعد از ۳۵ سالگی 

همه چیز دربارۀ بارداری بعد از ۳۵ سالگی 


بارداری بعد از ۳۵ سالگی

بارداری بعد از ۳۵ سالگی، پدیده‌ای است که این روزها بیشتر از قبل شاهد آن هستیم. اگر شما هم در این سن می‌خواهید بچه دار شوید با در نظر گرفتن یک سری مسائل می‌توانید به خوبی از پس آن برآیید. 

عقب انداختن بارداری برای خانم‌ها می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد و به این معنی نیست که آن‌ها شانس بارداری خود را به طور کامل از دست می‌‌دهند. اما با این تعاریف، سن، یکی از تأثیر گذارترین و پرچالش‌ترین موارد برای افزایش یا کاهش قدرت باروری به شمار می‌رود.

آیا بعد از 35 سالگی می توان باردار شد؟

اگر می‌خواهید مادر شوید و بیشتر از ۳۵ سال سن دارید، خیال نکنید که دیگر نمی‌توانید فرزندی داشته باشید. برخلاف بسیاری از باورهای غلط، هنوز هم می‌توانید بارداری آرام و نوزادی سالم داشته باشید.البته این را در نظر بگیرید که مادر شدن پس از اوج باروری ممکن است با عوارضی مثل پره اکلامپسی (Preeclampsia) و سقط جنین همراه باشد. اما به لطف علم پزشکی، بسیاری از افراد می‌توانند به راحتی این دوران را پشت سر بگذارند.

آیا بارداری بعد از ۳۵ سالگی خطرناک است؟

آیا بارداری بعد از ۳۵ سالگی خطرناک است؟

اگر می‌خواهید باردار شوید و بیشتر از ۳۵ سال دارید، جای نگرانی نیست. اما باید بدانید که مشکلات و خطرات بارداری بعد از ۳۵ سالگی وجود دارد که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. بعضی از این موارد عبارتند از:

طولانی شدن مدت زمان باروری 

همۀ خانم‌ها با تعداد محدودی تخمک متولد می‌شوند. پس باید بدانید که در اواسط و اواخر سی سالگی، کمیت و کیفیت تخمک‌ها کاهش پیدا می‌کند. بنابراین ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا تخمک‌ها بارور شوند. 

اگر بیشتر از ۳۵ سال سن دارید و پس از گذشت شش ماه اقدام هنوز باردار نشده‌اید باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

ابتلا به دیابت بارداری

درست است که بارداری بعد 35 سالگی، آخرین سن بارداری زنان نیست اما می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی مانند دیابت در برخی از آن‌ها شود. این نوع دیابت بیشتر در سنین بالاتر و تنها در دوران بارداری رخ می‌دهد.

دیابت بارداری می‌تواند باعث رشد بیش از حد نوزاد شود که می‌تواند هنگام زایمان باعث آسیب‌ دیدگی شود. فشار خون بالا در بارداری، زایمان زودرس و عوارض بعد از زایمان برای نوزاد از دیگر عوارض دیابت در این دوران هستند.

افزایش ابتلا به فشار خون در بارداری

فشار خون دوران بارداری ممکن است برای هر مادری رخ دهد. اما در میان زنانی با سن بالاتر شایع‌تر است. پس بارداری در سن بالا، ابتلا به فشار خون در بارداری را افزایش می‌هد که در این شرایط، مادر باید در این دوران تحت نظر پزشک متخصص زنان قرار بگیرد.

تولد نوزاد نارس با وزن کم

بارداری بعد از ۳۵ سالگی، می‌تواند باعث تولد نوزادانی نارس شود که اغلب آن‌ها دارای مشکلات پزشکی هستند. 

خطر اختلالات کروموزومی

بارداری در سن بالا می‌تواند منجر به اختلالات کروموزومی در جنین شود. بنابراین نوزادانی که از مادران سنین بالا متولد می‌شوند، بیشتر از نوزادان دیگر در معرض ابتلا به بیماری‌های کروموزومی مانند سندروم دان قرار دارند.

افزایش احتمال سقط جنین 

معمولاً قدرت باروری بعد از ۳۲ سالگی کاهش می‌یابد و بارداری در سن ۳۸ سالگی‌، مرده‌ زایی و سقط جنین را افزایش می‌دهد. این اتفاق ممکن است به دلایل پزشکی رخ دهد. این مشکلات اغلب به خاطر کاهش کیفیت تخمک و افزایش ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشار خون رخ خواهند داد.

مزایا و معایب بارداری در سنین بالای ۳۵

مزایا و معایب بارداری در سنین بالای ۳۵

برخی گمان می‌کنند بارداری بعد از ۳۵ سالگی پر از معایب ریز و درشت است. در صورتی که بارداری در این سن مزایای خاص خود را دارد. موارد زیر بعضی از مهم‌ترین مزایا و معایب بارداری بعد ۳۵ سالگی هستند:

مزایا

  • افرادی که در سنین بعد از ۳۵ سالگی تصمیم به بارداری می‌گیرند اغلب، تحصیلات، درآمد و تجربۀ بیشتری نسبت به افراد جوان‌تر دارند. مسلماً والدین آگاه می‌توانند درصدد رشد و تربیت اصولی فرزندان خود عملکرد بهتری داشته باشند.
  • مادرانی که بارداری در سن بالا را تجربه می‌کنند، احتمالاً عمر بیشتری نسبت به زنان باردار سنین پایین‌تر دارند. 

معایب

  • اگرچه پختگی والدین در برخورد با فرزندان در سنین بالا بیشتر است، اما گاهی این اختلاف سنی زیاد می‌تواند باعث به وجود آمدن تعارضات میان آن‌ها شود.
  • احتمال وقوع سقط و برخی بیماری‌ها برای نوزاد یا فشار خون و دیابت بارداری برای مادر افزایش می‌‌یابد.

ویژگی کودکان مادرانی که بالای 35 سال باردار می‌شوند؟

این تصور اشتباه است که کودکان متولد شده از مادران سنین بالا حتماً دارای نقص و اختلالات ژنتیکی هستند. در اغلب موارد، کودکانی که از زنان بالای 35 سال متولد می‌شوند سازگارتر، سالم‌تر و تخصیل‌ کرده‌تر نیز هستند. 

احتمال بارداری طبیعی بعد از ۳۵ سالگی

زنان در سن ۲۰ سالگی بیشترین قدرت باروری را دارند. اما بعد از ۳۵ سالگی، باردار شدن برایشان کمی مشکل می‌شود. هرچه سن افزایش می‌یابد، تخمک‌ها کاهش می‌یابند و تخمک‌های باقی مانده پیرتر می‌شوند. پس بارداری به طور طبیعی کمی سخت‌تر می‌شود، اما به طور کامل از بین نمی‌رود.

احتمال چندقلوزایی بعد از ۳۵ سالگی

حاملگی بعد از ۳۵ سالگی، ریسک چند قلو زایی را افزایش می‌دهد. زیرا تغییرات هورمونی باعث آزاد شدن همزمان چند تخمک می‌شود. گاهی هم کمک گرفتن از روش‌های بارداری آزمایشگاهی (IVF) برای درمان ناباروری می‌تواند در چندقلو زایی تأثیر داشته باشد.

تأثیر سن بر باروری زنان

سن، تنها عاملی است که بر شانس باردار شدن و داشتن یک نوزاد سالم تأثیر می‌گذارد. در حدود سی سالگی، باروری زنان به مرور کمتر می‌شود و در اواسط دهۀ سی زندگی این روند سرعت بالاتری به خود می‌گیرد. 

تأثیر سن بر سلامت جنین

بارداری در ۳۰ سالگی یا بالاتر می‌تواند خطر ابتلای تولد نوزادانی با اختلالات کروموزومی مثل سندروم دان را بالا ببرد. سن یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عوامل مؤثر بر مشکلات ژنتیکی جنین است. اگر قصد بارداری بعد از ۳۵ سالگی را دارید حتماً با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

راهکارهای افزایش شانس بارداری در سنین بالا

بسیاری از افراد می‌پرسند که چطور می‌توانیم شانس خود را برای یک بارداری سالم افزایش دهیم؟ اگر تصمیم به بارداری بعد از ۳۵ سالگی گرفته‌اید، بهتر است این مراحل را قبل و بعد از بارداری پشت سر بگذارید:

  • به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا از آمادگی جسمانی و روحی خود برای بارداری مطمئن شوید.
  • از آنجایی که هشت هفتۀ اول بارداری برای رشد کودک مهم است. پس مراقبت‌های اولیۀ بارداری را بسیار جدی بگیرید. این مراقبت‌ها شامل غربالگری، معاینات منظم، آموزش بارداری، زایمان و مشاوره است.
  • مصرف ویتامین‌هایی مانند ویتامین B9 هر روز قبل از بارداری و در طول سه ماهۀ این دوران در جلوگیری از نقص مغزی و نخاعی کودک مؤثر است. این مکمل برای زنانی که در سنین بالا باردار می‌شوند بسیار ضروری است؛ زیرا احتمال تولد نوزادانی با نقص مادرزادی در آن‌ها بیشتر است.
  • انجام آزمایش‌های ژنتیک را جدی بگیرید.

مراقبت‌های پزشکی برای بارداری بعد از ۳۵ سالگی

مراقبت‌های پزشکی بعد از ۳۵ سالگی بسیار جدی هستند. در ادامه مهم‌ترین موارد آن شرح  داده شده است:

  • معاینه و مشاوره‌های قبل از بارداری دربارۀ سلامت کلی بدن را انجام دهید.
  • معاینات به موقع و منظم داشته باشید.
  • آزمایش‌های قبل از بارداری را انجام دهید.
  • رژیم غذایی سالم را رعایت کنید.
  • مکمل‌های مورد نیاز را تحت نظر پزشک متخصص انجام دهید.
  • الکل، سیگار، تنباکو و مواد مخدر را ترک کنید.

آزمایش‌های ژنتیکی در بارداری پس از ۳۵ سالگی

اگر بیش از ۳۵ سال دارید باید بدانید که خطرات و عوارض بارداری برای شما بیشتر از افرادی با سن پایین‌تر است. پس برای برطرف شدن هرگونه شک و نگرانی، پزشک متخصص زنان آزمایش‌هایی را برای شما تجویز می‌کند. به خاطر داشته باشید که اغلب زنان ۳۵ تا ۴۰ سال، بارداری و نوزادان سالمی دارند، اما انجام برخی آزمایش‌های ژنتیکی می‌تواند باعث خاطر جمعی شود.

آزمایش DNA جنین بدون سلول (cffDNA) 

این آزمایش با گرفتن DNA از خون شما و جنین می‌تواند شرایط خاصی مثل سندروم دان، تریزومی ۱۳ و تریزومی ۱۸ در جنین را شناسایی کند. 

آزمایش Quadruple Marker

در طول سه ماهۀ دوم بین هفتۀ ۱۵ تا ۲۰  بارداری، پزشک متخصص برای بررسی سطوح چهار ماده یعنی آلفا فیتو پروتئین (AFP)، گنادوتروپین جفتی انسان (HCG)، استرول (نوعی استروژن) و هورمون‌های مرتبط با تولید مثل و رشد تخمک‌ها (inhibin-A) را به عنوان یک آزمایش ساده و ایمن برای سلامت خود و جنین پیشنهاد می‌دهد. این آزمایش به عنوان یکی از رایج‌ترین راه‌های غربالگری ناهنجاری‌های قبل از تولد شناخته می‌شود.

 آزمایش آمنیوسنتز و نمونه برداری از پرزهای کوریونی CVS

این آزمایش نیز برای تشخیص بعضی از اختلالات ژنتیکی انجام می‌شود. این نمونه را می‌توان برای بررسی بیماری‌های زیر بررسی کرد:

  • بیماری سلول داسی شکل
  • فیبروز سیستیک 
  • دیستروفی عضلانی 
  • بیماری تای ساکس
  • نقایص لولۀ عصبی مثل آنسفالیت

 هر یک از این آزمایش‌ها حتماً باید با نظر پزشک متخصص انجام شوند. بنابراین پیش از انجام هر کاری با پزشک خود مشورت کنید.

تغذیه مناسب برای بارداری سالم بعد از ۳۵ سالگی

بارداری در سنین بالا نیازمند تغذیۀ مناسب و متعادل است. خوردن غذاهای سالم و متنوع به شما کمک می‌کند همۀ مواد مغذی مورد نیاز بدن را به دست آورید. میوه، سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی، لوبیا و محصولات لبنی کم چرب را در رژیم غذایی خود قرار دهید. 

به طور کلی بهتر است هر روز چهار وعده لبنیات و غذاهای حاوی کلسیم مصرف کنید. این کار باعث می‌شود کودک شما در سنین رشد، دندان‌ها و استخوان‌های سالم و مستحکم داشته باشد. 

آیا روش کمک‌باروری برای زنان بالای ۳۵ سال ضروری است؟

از آنجایی که با افزایش سن زنان، کیفیت تخمک‌ها دستخوش تغییراتی می‌شوند، قدرت باروری نیز تا حدودی کاهش می‌یابد. بنابراین ممکن است زنان بالای ۳۵ سال نتوانند به راحتی بارداری شوند و نیاز به استفاده از روش‌های کمک باروری برای آن‌ها وجود داشته باشد.

نقش ورزش و سبک زندگی در بارداری سنین بالا

ورزش و رعایت سبک زندگی سالم برای بارداری در سنین بالا می‌تواند بسیار مؤثر باشد. پس به طور منظم ورزش کنید. این کار به شما در کمتر شدن استرس، حفظ قدرت بدنی و ماندن در وزن سالم بارداری کمک می‌کند. البته این ورزش‌ها باید تحت نظر پزشک متخصص برنامه ریزی شده باشند. 

برای سن بالاتر از 35 زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟

معمولاً سن بالای مادر در بارداری، احتمال انجام زایمان سزارین را افزایش می‌دهد اما باز هم زایمان طبیعی غیر ممکن نیست. اغلب افرادی که بارداری در سن بالای 40 سال داشته‌اند نیازمند انجام زایمان سزارین بوده‌اند. اما گاهی با انجام ورزش‌ها و تمرین‌ها توانسته‌اند به صورت طبیعی زایمان کنند.

نظرات و تجربیات مادران از بارداری بعد از ۳۵ سالگی

هر یک از مادران، تجربۀ متفاوتی از زایمان خود در سنین بالا دارند. دو مورد از نظرات این افراد:

  • «ما برای بارداری تلاش زیادی کردیم اما در نهایت این اتفاق در ۴۰ سالگی من رخ داد. به خاطر سن بالا نگران بودیم. به همین دلیل تحت مراقبت‌های پزشکی زیادی بودم. اگرچه عوارض کمی داشت اما همه چیز به خوبی پیش رفت».
  • «وقتی در این سن باردار شدم، اولین چیزی که به ذهنم آمد، سلامتی بچه بود. می‌دانستم که باید از نظر نقایص کروموزومی و اختلالات ژنتیکی بررسی شود. همۀ آزمایشات را انجام دادم و دوران بارداری خوبی را پشت سر گذاشتم».

مثال هایی از بارداری بعد از 35 سالگی 

اگر شما هم گمان می‌کنید که بارداری بعد از ۳۵ سالگی غیر ممکن است کافی است بیشتر دقت کنید. بسیاری از زنان به دلیل موقعیت اجتماعی و کاری خود، بارداری خود را عقب می‌اندازند و در سنین بالا، فرزندانی سالم به دنیا می‌آورند. چهره‌های معروفی مانند نیکول کیدمن، مریل استریپ، ماریا کری و سلما هایک از جمله افرادی هستند که بارداری در سن بالای ۴۰ سال را تجربه کرده‌اند.

نکات مهم دربارۀ بارداری بعد از ۳۵ سالگی

  • طولانی شدن مدت زمان باروری، دیابت بارداری، افزایش فشار خون، اختلالات کروموزومی و احتمال سقط جنین از خطرات بارداری بعد از ۳۵ سالگی هستند.
  • بارداری در سنین بالا با تغییرات هورمونی و در نهایت احتمال چندقلو زایی همراه است. 
  • سن، مهم‌ترین عامل مؤثر بر شانس بارداری است؛ زیرا در سنین بالا کمیت و کیفیت تخمک‌ها کاهش می‌یابد.
  • بارداری در سنین بالا نیازمند تغذیۀ مناسب و رعایت سبک زندگی سالم است.
  • چنانچه ابهامی دربارۀ این موضوع دارید، می‌توانید وارد کلینیک آنلاین هرلایف شوید و سؤالات خود را از پزشک متخصص زنان بپرسید.

پرسش‌های تکراری

بارداری بعد از ۳۵ سالگی چه خطراتی دارد؟

بارداری دیرتر از موعد، ابتلا به دیابت، فشار خون، اختلالات کروموزومی و سقط جنین از خطرات بارداری بعد از ۳۵ سالگی هستند.

کودکانی که بعد از ۳۵ سالگی به دنیا میان، چه ویژگی‌هایی دارند؟

کودکانی که از مادران با سنین بالا متولد می‌شوند در اغلب موارد ممکن است سازگارتر، سالم‌تر و تحصیل‌ کرده‌تر از سایرین باشند.