پلاسما تراپی (Plasma Therapy)، شیوهای شگفت انگیز در علم پزشکی است که بدن، خود را درمان میکند. این درمان، یک روش غیر تهاجمی و ایمن، نسبت به جراحیهای سنگین و پرهزینه است. مهمترین سؤالی که در این بخش مطرح میشود آن است که پلاسما تراپی چیست؟ پلاسما تراپی یا (PRP) درمانی از خون خود بیمار است که به وسیلۀ پلاسمای غنی از پلاکت (platelet-rich plasma) صورت میگیرد. این دارو با تزریق در ناحیۀ آسیب دیده و آزاد کردن پروتئینها، منجر به ترمیم آن میشود.
استفاده از این روش در درمان مشکلات پوستی، ریزش مو، زخم دهانه رحم، واژن، مفاصل، ماهیچهها و تاندونها، کاربردی است. پلاسما تراپی یا پی آر پی، نیاز به داروهای ضد التهابی را کاهش میدهد. در دورۀ درمان نیز مصرف این داروها را میتوان کاهش داد؛ زیرا پلاسمای غنی از پلاکت، سبب بهبود التهابها میشود.
پلاسماتراپی واژن روشی کم خطر است که هم برای زیبایی دستگاه تناسلی بیرونی زنان و هم برای بهبود عملکرد کلی این دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای پلاسما تراپی
از جمله موارد مهم کاربرد پلاسما تراپی به عنوان یک روش درمانی و زیبایی به شرح زیر است:
- جوانسازی پوست
- درمان ریزش مو
- درمان عفونت و آتروفی واژن
- درمان زخم دهانۀ رحم
- درمان افتادگی پلک
- درمان لکهای پوستی
- درمان زگیل و ضایعات پوست
- درمان ترکهای پوستی
- درمان منافذ باز پوستی
پلاسما تراپی واژن چیست؟
افزایش سن، تغییرات هورمونی، بارداری، زایمان و یائسگی میتوانند منجر به شل شدن، افتادگی و تیرگی ناحیه تناسلی میشوند. این موضوع، ممکن است برای بسیاری از افراد، ناخوشایند باشد. از این رو، پلاسما تراپی واژن با دستگاه در کنار روش سنتی آن، یکی از بهترین و ایمنترین راهها برای درمان این مشکلات، محسوب میشوند.
پلاسما تراپی حرارتی با استفاده از جریان الکتریسیته و گاز اوزون (دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی)، علاوه بر آن که در جوانسازی واژن تأثیر زیادی دارد، سبب درمان عفونت و رفع بوی بد آن نیز میشود.
کاربرد پلاسما تراپی واژن تنها به این موارد ختم نمیشود بلکه میتواند در درمانهای زیر نیز تا حدودی کمک کننده باشد:
- درمان خشکی یا آتروفی واژن
- درمان HPV برای زگیل تناسلی
- درمان سوزش ادرارهای مکرر
- درمان بی اختیاری ادرار
- درمان زخم و بخیه
پلاسما تراپی واژن، روشی بی خطر است که سبب افزایش کیفیت رابطه، کاهش درد، و تقویت عضلات واژن میشود.
پلاسما تراپی زخم دهانه رحم
گاهی زخم دهانه رحم به سایر درمانها جواب نمیدهد و پزشک، پلاسما تراپی را پیشنهاد میدهد. پلاسما تراپی زخم دهانه رحم، یک روش غیر تهاجمی و جدید است که در آن، پلاسما به طور مستقیم به بافت آسیب دیده برخورد میکند و سبب بهبود سریعتر آن میشود.
پلاسما تراپی مو چیست؟
در این روش علاوه بر رشد موها، بافت آسیب دیده، ترمیم و بازسازی میشود. برای انجام این درمان، پوست سر با تزریق لیدوکائین، بی حس و پس از آن تزریق پلاسما به نواحی مختلف انجام میشود. در نتیجه، پلاکتها میشکنند و فاکتورهای رشد مو را فعال میکنند.
تعداد جلسات پلاسما تراپی مو با توجه به شرایط افراد، متفاوت است اما از نظر زمانی، هر جلسه، حدود نیم ساعت طول میکشد. این درمان، نیاز به استراحت ندارد و فرد میتواند بلافاصله به فعالیتهای روزانه بپردازد. معمولاً نتایج حاصل از این روش برای درمان ریزش مو، حدود شش ماه پس از درمان، به خوبی مشاهده میشود.
پلاسما تراپی بینی چیست؟
رفع مسئولیت: محتوای این زیر عنوان به دلیل ذکر نشدن در منابع معتبر، مورد تأیید تیم پزشکی هرلایف نیست.
پلاسما تراپی بینی از محبوبترین روشها برای رفع نقایص و لیفت بینی به ویژه، بینیهای گوشتی است. بینیهای گوشتی، ریسک عمل بالاتری نسبت به بینیهای استخوانی دارند، بنابراین انجام پلاسما تراپی به این افراد توصیه میشود.
در این روش از درمان، چربیهای زیر پوست بینی با استفاده از پی آر پی، آب میشوند و آن را لیفت میکنند. این روش، نیاز به بی هوشی و برش ندارد و اگر در زمان ثبات فرم بینی انجام شود، میتواند تأثیر طولانی مدت داشته باشد.
پلاسما تراپی صورت چیست؟
تزریق پلاسما به صورت، یکی از پرکاربردترین درمانهای زیبایی است که بدون جراحی و با کمترین میزان تهاجم به پوست، انجام میشود. این درمان برای افرادی که دارای لک، جای جوش، آکنه، افتادگی پوست صورت و پلک، ترک پوستی، منافذ باز، زگیل و چین و چروک هستند، بسیار مناسب است.
(PRP) میتواند خطوط صورت، اسکار، زخم و لکهای ناشی از عوامل مختلف را کاهش دهد. درمان پلاسما، با تحریک پوست به ساخت کلاژن بیشتر، به پری و سفتی پوست کمک میکند و سبب روشن و شفافتر شدن آن میشود.
پلاسما تراپی پلک چیست؟
پلاسما تراپی پلک بر خلاف عمل بلفاروپلاستی که برای رفع افتادگی پلک انجام میشود، بدون جراحی و غیر تهاجمی است. با استفاده از این روش درمانی، پوست اضافی پلکها تا حدودی برداشته میشود، پف زیر پلکها بهبود مییابد و میزان چین و چروک آنها به حداقل میرسد.
پلاسما تراپی چگونه انجام میشود؟
خون، چهار جزء اصلی دارد:
- پلاسما: بخش مایع خون است که از 90٪ آب تشکیل شده است.
- پلاکت: سلولهای کوچک و مؤثر در لخته شدن خون هستند که است که در خون گردش میکند. اولین پاسخ دهنده به آسیبهای بدن است و با آزاد کردن پروتئین، سبب بهبود ناحیه آسیب دیده میشود.
- گلبولهای سفید: به بدن کمک میکنند تا به عفونتها و آسیبهای بدن، پاسخ دهد.
- گلبولهای قرمز: اکسیژن مورد نیاز بدن را حمل میکنند.
برای انجام پلاسما تراپی، مقداری از خون وریدی، داخل ویال، ریخته و در دستگاه سانتریفیوژ، گلبولهای قرمز، سفید و پلاسمای غنی از پلاکت (platelet-rich plasma) یا (PRP) تقسیم میشوند. این پلاسما با فعال کردن پلاکتها و تزریق به محل آسیب دیده، بافت ناحیه مورد نظر را ترمیم میکند. در برخی از موارد، از تصویربرداری اولتراسوند برای هدایت تزریق (PRP) استفاده میشود.
پلاسما تراپی برای چه کسانی مناسب است؟
پلاسما تراپی، یک روش محبوب در میان بسیاری از افراد است. اما برای همۀ افراد، مناسب نیست. افراد واجد شرایط درمان (PRP)، باید ویژگیهای زیر را دارا باشند:
- افرادی که سلامت بدنی کامل دارند
- افرادی که به دنبال شیوههای درمانی و زیبایی ایمن وکم خطر هستند
- آزمایشهای پزشکی لازم را انجام دادهاند
- سابقۀ ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان ندارند
- افرادی که استرچ مارک دارند
- بالای 50 کیلوگرم وزن دارند
- سن آنها حداقل 18 سال است
- افرادی که پوست آنها دچار افتادگی شده است
- افرادی که دارای ضایعات پوستی مانند زگیل هستند
پلاسما تراپی، یک روش کم خطر و تقریباً بدون عوارض جانبی خاص است اما افراد دارای کم خونی، سرطان، بیماری دیسکرازی یا اختلال خونی، ترومبوسیتوپنی یا اختلال پلاکت، سپتی سمی یا مسمومیت خونی و خانمهای باردار، هرگز نباید از این نوع درمان استفاده کنند.
آمادگیهای قبل از پلاسما تراپی
- قطع داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین، حداقل پنج روز قبل
- قطع مصرف داروهای شیمیایی و گیاهی رقیق کننده خون
- خودداری از مصرف خوراکی استروئیدهای سیستماتیک، یک تا دو هفته قبل از درمان
- عدم تزریق استروئید، یک ماه قبل از درمان
- نوشیدن آب کافی و مصرف غذای سالم در روز درمان
به خاطر داشته باشید که به هیچ عنوان، نباید داروها را خودسرانه قطع کنید. به عنوان مثال اگر داروهای استروئیدی خوراکی مصرف میکنید، برای قطع مصرف آن با پزشک متخصص مشورت کنید. قطع دارو بدون مشورت با درمانگر، میتوانند عوارض جانبی شدیدی به همراه داشته باشد. برای این کار، کافی است پیش از انجام پلاسما تراپی با پزشک متخصص هرلایف مشورت کنید و از دستورالعمل مصرف داروها آگاه شوید.
مراقبتهای بعد از پلاسما تراپی
- برای کاهش درد بعد از تزریق، آب کافی بنوشید
- بدون تجویز پزشک، داروها را خودسرانه، قطع یا مصرف نکنید
- در 72 ساعت اولیه، از حرارت دادن و قرار دادن یخ، روی ناحیۀ تزریق شده خودداری کنید
- چند روز اول درمان، دوش آب گرم نگیرید و به سونا نروید
- در 24 ساعت اول، حمام نروید
- از نوشیدن الکل، خودداری کنید
- سیگار نکشید
پس از گذشت چهار هفته، میتوانید روزی 3 الی 4 بار به مدت 15 تا 20 دقیقه، یخها را روی محل تزریق قرار دهید (در صورت تزریق پلاسما) و داروهای ضد التهاب را برای کاهش درد آغاز کنید.
پلاسما تراپی چه تفاوتی با پلکسر و پلکسر پلاس دارد؟
پلاسما تراپی، پلکسر (Plexr) و پلکسر پلاس (Plexr Plus)، روشهای ایمن و غیر تهاجمی هستند که هر سه به وسیلۀ پلاسما برای درمانهای زیبایی و پزشکی به کار میروند. اما در ارائۀ عملکرد و توان دستگاه با یکدیگر متفاوتند.
پلاسما تراپی
- استفاده از دستگاههای پلاسما جت یا پلاسماپن
- یونیزه کردن گازهای موجود در هوا و ایجاد پلاسما از طریق جریانهای الکتریکی
- تبخیر لایههای سطحی پوست از طریق جرقههای کوچک و تحریک کلاژن سازی
- رفع چین و چروکهای پوستی، افتادگی پلک و لکهای پوستی
پلکسر
- دستگاهی دقیقتر از پلاسما جت و پلاسماپن
- تمرکز روی نواحی ظریف و حساس مانند پلک
- رفع مشکلات پوستی برای جراحی پلک بدون برش
- بهبود افتادگی پلک، چین و چروک دور چشم و لکهای پوست
پلکسر پلاس
- دستگاهی پیشرفتهتر و دقیقتر از پلکسر
- مناسب زخمها اسکارهای عمیق
- دقت بسیار بالا و مناسب برای درمانهای پیچیده
- نتایج سریع و ماندگاری بالا
نوع دستگاه | کاربرد | دقت | تکنولوژی |
---|---|---|---|
پلاسما تراپی | جوانسازی عمومی | معمولی | معمولی |
پلکسر | درمانهای تخصصی | بالا | پیشرفته و دقیق |
پلکسر پلاس | درمانهای تخصصیتر از پلکسر | بالاتر از پلکسر | پیشرفته و دقیقتر از پلکسر معمولی |
چه زمانی پلاسما تراپی انجام دهیم؟
نخستین اقدام، جهت انجام پلاسما تراپی، مشورت با پزشک متخصص است. پزشک با توجه به نوع پوست، وضعیت و فصل، زمان مناسب درمان را برای شما مشخص میکند. پلاسما تراپی پوست، بهتر است در فصل پاییز و بهار انجام شود؛ زیرا علاوه بر هوای معتدل، تابش مستقیم نور آفتاب نیز کمتر است و موجب بهبود سریعتر پوست میشود. در صورتی که در فصل زمستان، هوای سرد، موجب خشکی پوست میشود و در فصل تابستان، گرما و تابش آفتاب شدید، میتواند در روند درمان اختلال ایجاد کند.
چنانچه قصد شرکت در مراسم خاصی را دارید، پلاسما تراپی صورت را 4 تا 6 هفته قبل از آن انجام دهید تا بهترین نتایج، حاصل شود.
مزایای پلاسما تراپی
پلاسما تراپی نیز همانند سایر روشها مزایایی دارد و میتواند به عنوان یک روش کم خطر و ایمن برای افراد سالم، مناسب باشد. انتخاب پلاسما تراپی برای رفع بسیاری از مشکلات، علاوه بر آن که خطر ابتلاء به عفونتهای سایر روشها مانند جراحی را کاهش میدهد، تأثیر و ماندگاری بالایی دارد. همچنین، دوران نقاهت کوتاهی دارد و شامل هیچ یک از ریسکهای بیهوشی و جراحی نمیشود.
مزایا | توضیحات |
---|---|
پلاسما تراپی | – ایمن و کم خطر – مؤثر و ماندگار – کاهش ابتلاء به عفونت – عوارض جانبی کم – بدون نیاز به بیهوشی و ریسکهای جراحی – کاهش دوران نقاهت – عدم نیاز به داروهای ضد التهاب بدون نسخه |
عوارض پلاسما تراپی
پلاسما تراپی، یک روش ایمن و کم خطر است که به ندرت، سبب بروز عوارض میشود. از آنجایی که این روش با نمونه گیری خون، همراه است، بهتر است پیش از آزمایش، به مقدار کافی غذا بخورید و آب بنوشید. این کار، موجب جلوگیری از ایجاد احساس سبکی سر، پس از نمونه گیری خون میشود. به طور کلی، چون در پلاسما تراپی از سلولها و پلاسمای خود فرد استفاده میشود، احتمال واکنشهای آلرژیک، بسیار کمتر است.
مهمترین عوارض احتمالی پلاسما درمانی عبارتند از:
- عفونت و خونریزی در صورت خطای انسانی
- آسیبهای عصبی
- آسیبهای بافتی
- تورم، التهاب و سفتی در ناحیۀ تزریق
اگر قصد انجام پلاسما تراپی را دارید، برای به حداقل رساندن عوارض احتمالی، بهتر است پیش از انجام درمان با پزشک متخصص، مشورت کنید. برای دسترسی سریع و آسان به پزشک، میتوانید از اپ هرلایف استفاده کنید و با متخصصان در ارتباط باشید.
نکات مهم دربارۀ پلاسما تراپی
- پلاسما تراپی، روشی غیر تهاجمی و ایمن است که پلاسمای خون، بدون جراحی و هزینههای زیاد، سبب ترمیم و بهبود بافتهای آسیب دیده میشود.
- پلاسما تراپی طی سه مرحلۀ کشیدن خون از ورید، جدا کردن پلاسمای غنی از پلاکت و تزریق دوبارۀ پلاسما به فرد، انجام میشود.
- کاربرد پلاسما تراپی در درمان عفونت و زخم واژن، جوانسازی، جلوگیری از ریزش مو، لیفت صورت، درمان اسکار و زخم، رفع جوش و لک آن و ترکهای پوستی است.
- پلاسما تراپی بهتر است در فصلهای پاییز و بهار انجام شود؛ زیرا هوا معتدل است و تابش آفتاب مستقیم نیست.
- برای دریافت مشاوره از پزشک متخصص پوست و زنان میتوانید از کلینیک هرلایف استفاده کنید. مطالعۀ مقالات دیگر وبلاگ هرلایف به شما در کسب اطلاعات بیشتر در حوزۀ سلامت زنان کمک بسیاری میکند.
پرسشهای پرتکرار
پلاسما تراپی، یک روش ایمن و غیر تهاجمی است که پلاسما به پوست تزریق میشود. این روش، ریسک جراحیهای سنگین و پرهزینه را ندارد و روشی محبوب در درمانهای زیبایی و پزشکی به شمار میرود.
پلاسما تراپی در سه مرحله انجام میشود: نمونه گیری خون از ورید، جداسازی پلاسما از گلبولهای قرمز و سفید توسط دستگاه سانتریفیوژ و تزریق دوباره برای ترمیم و بهبود بافت آسیب دیده.
دستگاه پلکسر و پلکسر پلاس، بسیار دقیق تر و پیشرفتهتر از پلاسما تراپی هستند و برای نواحی حساس، مانند پلکها، عملکرد بسیار عالی دارند.
منابع: