هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود نکاتی که در مورد پریود زنان بهتر است بدانیم

نکاتی که در مورد پریود زنان بهتر است بدانیم


نکاتی که در مورد پریود زنان بهتر است بدانیم

پریود زنان بخشی از چرخه زندگی بانوان است؛ در طول این مدت، بدن فرد برای بارداری احتمالی و محافظت از نطفه، آماده می‌شود؛ درصورتی‌که در زمان مشخصی در چرخه پریود، بارداری اتفاق نیفتد؛ دیواره رحم ریزش می‌کند. ریزش دیواره رحم به صورت خونریزی و دفع بافت مخاطی است. این دوره خونریزی را که معمولاً بین ۵ تا ۱۰ روز طول می‌کشد خونریزی پریود یا قاعدگی زنان می‌نامند. این میزان بافت و خون، از دهانه رحم زنان خارج و به این ترتیب پریود اتفاق می‌افتد.

بررسی فواید پریود شدن بر سلامت بانوان

قبل از پرداختن به جنبه‌های مختلف پریود زنان، باید بگوییم که قاعدگی راهی عالی برای تشخیص سلامت بدن است. در واقع، توجه به منظم بودن قاعدگی کمک می‌کند تا بدانید که چه زمانی هورمون‌های شما متعادل هستند و اطلاعاتی را در مورد سلامت باروری و حتی تیروئید خود به دست آورید. اگرچه نقش عمدۀ هورمون‌های جنسی استروژن و پروژسترون، بهبود فرآیند تخمک گذاری و تولید مثل است، اما اثرات استروئیدی این هورمون‌ها چیزی فراتر از سلامت باروری است. به طوری که نقش مهمی در استحکام استخوان‌ها، سلامت قلب و عروق و حتی تولید انتقال دهنده‌های عصبی برای تنظیم خلق و خو دارند. 

با نگاهی به سطوح پایین استروژن و پروژسترون در زنان یائسه می‌توان به علت کاهش تودۀ استخوانی و افزایش خطر پوکی استخوان و شکستگی در این گروه از زنان پی برد. ضمن اینکه کاهش سطوح این هورمون‌ها در سنین یائسگی با افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی همراه است. 

 پریود با چرخه پریود چه فرقی دارد؟

تفاوت پریود با چرخۀ قاعدگی

پریود، به مدتی در ماه که فرد خونریزی می‌کند، اشاره دارد. چرخه پریود اما یک دوره مشخص و منظم است که از روز اول خونریزی ماهانه شروع می‌شود و تا اولین روز پریود بعدی، ادامه دارد. اگر دوست دارید بیشتر در مورد چرخه پریود بدانید پیشنهاد می‌کنیم مقاله «هر آن چیز که از پریود باید بدانید!» را مطالعه کنید.

علت خونریزی در زمان پریود زنان چیست؟

هر ماه یک تخمک از یکی از تخمدان‌های دو طرف رحم، آزاد می‌شود. اگر این تخمک بعد از رسیدن به رحم، بارور نشود؛ دیواره داخلی رحم شروع به ریزش می‌کند. به این ترتیب خونریزی صورت می‌گیرد.

پریود زنان چگونه ایجاد می‌شود؟

پریود زنان چگونه ایجاد می‌شود؟

شاید برایتان سؤال پیش آمده باشد که چطور می‌شود که پریود زنان هر ماه، سر روز مشخصی، رخ می‌دهد؟ تمام این تغییرات در بدن زنان، با تغییرات هورمونی ایجاد می‌شود. غده هیپوفیز منشا تمام این تغییرات هورمونی است. این تغییرات در مغز و تخمدان‌ها، هورمون‌های خاصی را تولید و ترشح می‌کنند که باعث واکنش اندام‌های دستگاه تناسلی می‌شود. رویدادهای خاصی را که در طول پریود زنان رخ می‌دهد می‌توان به شرح زیر توصیف کرد:

مراحل پریود

در چرخه پریود که از آغاز یک پریود، تا آغاز پریود بعدی طول می‌کشد (یک دوره ۴ تا ۱۰ روزه)، از رحم خون دفع می‌شود. این مرحله را که پریود می‌نامند، در صورتی شروع می‌شود که تخمک آزاد شده از تخمدان، بارور نشده باشد. به این ترتیب بافت داخلی رحم ریزش می‌کند و خون و مخاط از رحم خارج می‌شود. در مورد مدت زمان پریود زنان، در ادامه این راهنما، بیشتر توضیح داده‌ایم.

  • مرحله فولیکولار (Follicular phase)

بعد از این که پریود زنان در ابتدای چرخه پریود تمام شد؛ مرحله بعدی که فولیکولار نام دارد؛ شروع می‌شود. چرخه پریود هر چند روز که باشد، از پایان مدت زمان پریود تا نیمه چرخه پریود را، مرحله فولیکولار می‌نامند. در مرحله فولیکولار، این اتفاق‌ها می‌افتند:

  • افزایش هورمون استروژن (Estrogen):

با افزایش ترشح هورمون استروژن، کم‌ کم، دیواره رحم رشد می‌کند و ضخیم می‌شود. این دیواره را اندومتر (Endometrium) هم می‌نامند.

  • تحریک رشد فولیکول (follicle):

در این دوره یکی از فولیکول‌های داخل تخمدان شروع به رشد می‌کند و از میانه این دوره تا پایان آن، یک تخمک توسط این فولیکول، تولید می‌شود.

  • تخمک گذاری:

این مرحله تقریباً از نیمۀ چرخه پریود تا پایان آن طول می‌کشد. با تغییرات هورمونی در ادامه این مرحله، تخمک از تخمدان، خارج شده و به سمت رحم حرکت می‌کند.

  • مرحله لوتئال (Luteal phase):

این مرحله که دقیقاً بعد از نیمه چرخه پریود است و تا پریود بعدی طول می‌کشد، مرحله‌ای مهم است؛ زیرا در این مدت، تخمک از تخمدان خارج شده و به سمت رحم حرکت می‌کند. این انتقال از طریق لوله‌های فالوپ (Fallopian tubes) انجام می‌شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد فازهای چرخه پریود سری به مقاله «هر آن چیز که از پریود باید بدانید!» بزنید.

  • افزایش هورمون پروژسترون (Progesterone):

در مرحله لوتئال، سطح هورمون پروژسترون افزایش یافته و رحم را برای بارداری احتمالی، آماده می‌کند. اگر وقتی تخمک به رحم رسید، توسط اسپرم، بارور شد؛ تخمک بارور شده به دیواره رحم می‌چسبد. اگر هم بارداری رخ ندهد؛ سطح استروژن و پروژسترون افت شدیدی می‌کند و غشای ضخیم شده رحم، فرو می‌ریزد. به این ترتیب، پریود زنان آغاز می‌شود.

اگر دوست دارید بیشتر در مورد فرآیند هورمون‌های زنانه بدانید پیشنهاد می‌کنیم مقاله «همه چیز درباره هورمون‌های زنانه» را مطالعه کنید.

 پریود زنان چند سال تکرار می‌شود؟

 پریود زنان چند سال تکرار می‌شود؟

بسیاری از مادران و دختران در سنین ابتدایی یا متوسطه، می‌خواهند بدانند، پریود کی شروع می‌شود. هرچه دیرتر پریود شروع شود بهتر است؟ از طرفی زنان هم در سن یائسگی، مایل هستند تا حد امکان این دوره را دیرتر شروع کنند. در پاسخ باید بگوییم که اولین پریود و آخرین پریود در زنان امری کاملاً، ژنتیکی است.

اولین پریود چه زمانی شروع می‌شود؟

  • پریود در دختران به طور معمول، در سن ۱۲ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود.
  • با این‌ حال، پریود دختران از ۸ سالگی تا اواخر ۱۶ سالگی ممکن است رخ دهد.

آخرین پریود زنان چه زمانی است؟

  • پریود زنان در سن یائسگی متوقف می‌شود.
  • سن یائسگی ممکن است از حدود ۴۰ تا ۶۰ سالگی باشد.
  • به دنبال یائسگی دیگر تخمکی از تخمدان خانم خارج نمی‌شود.
  • اگر خانمی یک سال مداوم پریود نشود، می‌توان تشخیص یائسگی را برای او در نظر گرفت؛ با این‌حال باید حتماً با یک متخصص زنان، مشورت کرد.

حالت طبیعی پریود زنان چگونه است؟

نحوه و کیفیت پریود زنان، یکی از علائم سلامتی بانوان است؛ به این معنی که اگر برای ویزیت‌های پزشکی، به دکتر زنان یا حتی دیگر متخصصان، مراجعه کنید؛ درباره وضعیت و تاریخ پریودتان، از شما سؤال می‌شود. بنابراین، لازم است که درباره مدت زمان پریود و طول مدت چرخه پریود، اطلاعات کافی داشته باشید.

ویژگی‌های پریود طبیعی زنان چیست؟

ویژگی‌های پریود طبیعی زنان چیست؟

از آنجا که برخی بیماری‌ها ممکن است شروع پریود زنان را به تأخیر بیندازند؛ همچنین گروهی از مشکلات مدت پریود را طولانی‌ می‌کنند؛ باید از همان دوران نوجوانی درباره کیفیت پریود خود، اطلاعات کافی داشته باشید.

جریان خون پریود زنان باید چگونه باشد؟

معمولاً در روزهای اول ممکن است جریان خون بیشتر و غلیظ‌تر باشد اما با گذشت چند روز خون کمتری از رحم خارج شود. در کل روند خونریزی شما، همیشه هر گونه که هست، هر ماه باید تقریباً همان را مشاهده کنید؛ اگر به هر دلیلی متوجه شدید که خونریزی‌تان فرق کرده باید با پزشک متخصص زنان، صحبت کنید. پریود معمولاً جریانی مشابه در ماه‌های مختلف دارد مگر اتفاق جدیدی در فرآیند زندگی یک خانم رخ دهد، در مقاله ۱۰ علت تاخیر در پریود می‌توانید رایج‌ترین دلایل این اتفاق را بخوانید.

چه زمانی جریان خون پریود زنان، غیرعادی است؟

  • در صورتی که جریان خون پریود بسیار بیشتر از حد معمول باشد.
  • در طول مدت زمان پریود، مجبورید هر ساعت نوار بهداشتی خود را عوض کنید.
  • پریود شما بیش از ۷ روز طول می‌کشد.
  • برای ۹۰ روز پریود نمی‌شوید.
  • در طول مدت زمان پریود یا قبل از آن، درد شدیدی دارید.
  • پریودتان عقب می‌افتد و تصور می‌کنید که باردارید.

علائم سندرم پیش از قاعدگی

علائم سندرم پیش از قاعدگی

سندرم پیش از قاعدگی که با نام (PMS) از آن یاد می‌شود، با طیف گسترده‌ای از علائم و نشانه‌ها همراه است که البته از زنی به زن دیگر تفاوت دارند. تخمین زده می‌شود که از ۴ زن، حدود ۳ نفر از آن‌ها به نوعی سندرم پیش از قاعدگی مبتلا هستند و یا آن را تجربه کرده‌اند. علائم سندرم پیش از قاعدگی اغلب طی یک الگوی قابل پیش بینی و چند روز قبل از وقوع پریود عود می‌کنند. علائمی که منجر به تغییرات فیزیکی و احساسی شدید در بدن می‌شوند و بسته به فرد، شدت وقوع متفاوتی دارند.

علائم سندرم پیش از قاعدگی در برخی از افراد به قدری آزار دهنده هستند که حتی ممکن است زندگی فرد را مختل کنند یا روی کیفیت زندگی وی اثر بگذارند. با این حال روش‌هایی وجود دارند که می‌توانند تا حدودی به درمان علائم پی ام اس، کاهش دردهای ناشی از آن و یا مدیریت بهتر علائم کمک کنند. در ادامه شما را با برخی از شایع‌ترین علائم سندرم پیش از قاعدگی آشنا می‌کنیم.

علائم و نشانه‌های رفتاری

  • داشتن تنش و اضطراب
  • حالت افسردگی
  • کناره گیری اجتماعی
  • بی خوابی و مشکل در به خواب رفتن
  • تغییرات میل به غذا (کاهش یا افزایش اشتها)
  • نوسانات خلقی
  • تحریک پذیری
  • تغییر در میل جنسی
  • تمرکز ضعیف

علائم و نشانه‌های فیزیکی

  • حساسیت سینه
  • سردرد
  • مشکلات مربوط به معده (نفخ، یبوست یا اسهال)
  • خستگی
  • بروز آکنه
  • درد مفاصل یا دردهای عضلانی

نکتۀ مهم: شدت بروز علائم سندرم پیش از قاعدگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، به طوری که ممکن است بیشتر علائم در یک شخص بروز پیدا کند و در شخص دیگری علائم خفیف باشند. اما تغییرات فیزیکی و عاطفی برای برخی از افراد به قدری بالاست که زندگی روزمرۀ آن‌ها را تحت تأثیرات منفی خود قرار می‌دهد. در این شرایط مراجعه به پزشک متخصص زنان برای کاهش علائم توصیه می‌شود.

درمان‌ سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چگونه است؟

PMS

شاید جالب باشد که بدانید هنوز دقیقاً مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز سندرم پیش از قاعدگی می‌شوند، اگرچه برخی موارد مثل تغییرات چرخه‌ای هورمون‌ها و تغییرات شیمیایی در مغز (مثل وجود مقادیر ناکافی سروتونین) می‌توانند در این امر دخیل باشند. اما هیچ آزمایشی برای تشخیص این سندرم وجود ندارد و پزشک تنها از طریق علائم موجود و الگوی بروز آن قبل از قاعدگی نسبت به تشخیص پی ام اس اقدام می‌کند. در مورد درمان سندرم پیش از قاعدگی نیز باید گفت که برخی از تغییرات در سبک زندگی می‌توانند در کاهش علائم موجود مؤثر باشند. 

برای مثال کاهش مصرف قند و کافئین در کنار افزایش مصرف پروتئین از جملۀ این موارد محسوب می‌شوند. از سوی دیگر، وجود مکمل‌هایی همچون کلسیم، منیزیم و ویتامین ب ۶ در کنار داشتن ورزش منظم ممکن است به کاهش علائم پی ام اس کمک کنند. در ادامه به معرفی داروهایی می‌پردازیم که می‌توانند در کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی مؤثر باشند.

داروهای ضد افسردگی (SSRIs)

گروهی از داروهای ضد افسردگی که به عنوان مهار کننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین شناخته می‌شوند، در کاهش علائم خلقی سندرم پیش از قاعدگی مؤثر هستند. از جملۀ این داروها می‌توان به فلوکستین، پاروکستین و سرترالین اشاره کرد. مصرف این داروها باید مطابق با نظر پزشک باشد، زیرا مصرف آن‌ها در برخی از افراد حین شروع علائم قبل از پریود زنان و در برخی دیگر حتی از دو هفته قبل از بروز علائم اثرگذار خواهد بود.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)

مصرف این سری از داروها نیز می‌توانند برخی از علائم پی ام اس مثل گرفتگی و ناراحتی سینه را کاهش دهند. از جمله داروهای معرفی شده در این لیست می‌توانیم به ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کنیم. البته گروهی از پزشکان هم با مصرف این گروه از داروها به عنوان پیشگیری کنندۀ از علائم مخالف هستند.

مصرف قرص‌های ادرار آور

این سری از قرص‌ها می‌توانند به فرد مبتلا به سندرم کمک کنند تا مایعات اضافی موجود در بدن خود را از طریق کلیه‌ها دفع کند. در کنار مصرف این قرص‌ها، محدود کردن مصرف نمک نیز توصیه می‌شود. توصیه‌هایی که می‌توانند به کاهش تورم و حتی نفخ بدن کمک کنند.

داروهای هورمونی

داروهای ضد بارداری هورمونی نیز به منظور تأثیر موقت روی تخمدان‌ها برای ساخت هورمون‌های استروژن و پروژسترون از سوی پزشک تجویز می‌شوند.

علل پریود نامنظم

علل پریود نامنظم

داشتن قاعدگی نامنظم در پریود زنان بسیار شایع است. با این حال گاهی اوقات این تغییرات در صورت تکرار می‌توانند نشانه‌ای از وجود یک بیماری زمینه‌ای باشند. البته پریود نامنظم بسته به شرایط فرد و طول دوره‌های او تعیین می‌شود. بنابراین نمی‌توان زمان دقیقی برای طول سیکل قاعدگی در نظر گرفت. از عللی که می‌توانند باعث پریود نامنظم شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

بارداری خارج از رحم

اگرچه بارداری خود می‌تواند عاملی برای عقب افتادن پریود باشد، اما بارداری خارج از رحم که همراه با خونریزی است در بسیاری از مواقع ممکن است با پریود نامنظم اشتباه گرفته شود. بنابراین انجام تست بارداری به موقع در صورت عقب افتادن قاعدگی توصیه می‌شود.

شیوه‌های کنترل بارداری هورمونی

این وضعیت با سرکوب کردن تخمک گذاری رخ می‌دهد. به این معنی که فرد پریود واقعی را تجربه نمی‌کند. با این حال برخی از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی مثل استفاده از (IUD) می‌توانند خونریزی واژینال غیر طبیعی را به دنبال داشته باشند. 

شیردهی

شیر دادن به نوزاد با تولید هورمونی به نام پرولاکتین همراه است. هورمونی که می‌تواند در سرکوب تخمک گذاری مؤثر باشد. به همین دلیل است که فرد ممکن است در این دوران پریود نشود.

ورود با دوران یائسگی

ورود به دوران یائسگی که ۴ تا ۸ سال قبل از بروز یائسگی رخ می‌دهد، می‌تواند علائم زیادی را به دنبال داشته باشد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، نامنظم شدن سیکل قاعدگی است. 

سطوح بالای استرس

فشار و استرس دو عامل اساسی برای پریودهای نامنظم هستند. زمانی که فرد سطوح مختلفی از استرس را تجربه می‌کند، بدن با ترشح آدرنالین و کورتیزول، روی هورمون‌های جنسی تأثیر می‌گذارد  و منجر به قاعدگی‌های نامنظم می‌شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع‌ترین علل نامنظم شدن پریود زنان است. زنانی که با این مشکل مواجه هستند، سطوح بالایی از آندروژن (هورمون مردانه) را در بدن خود تجربه می‌کنند. هورمونی که می‌تواند باعث توقف تخمک گذاری شده و در نتیجه پریودهای نامنظم را به دنبال داشته باشد.

از دیگر عواملی که می‌توانند منجر به بروز پریود نامنظم شوند، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اندومتریوز
  • کاهش وزن بیش از حد یا سریع
  • ورزش بیش از حد
  • مصرف برخی از داروها
  • سرطان دهانۀ رحم و آندومتر

وضعیت پریود چطور باید ثبت شود؟

اگر می‌خواهید روند پریودتان را بررسی کنید؛ باید ۳ ماه ریتم آن را زیر نظر بگیرید. پریود زنان، باید توالی منظمی داشته باشد؛ در این مدت به این نکات دقت کنید:

  • روز آغاز و پایان پریود: پریود باید زمان آغاز و پایان مشخصی داشته باشد.
  • جریان خونریزی: جریان خونریزی در مدت پریود هر ماه، از نظر رقیق یا غلیظ بودن باید مشابه باشد.
  • تعویض نوار بهداشتی: باید دقت کنید که هر چند ساعت یک‌ بار مجبورید، نوار بهداشتی خود را عوض کنید.
  • درد پریود: اگر دردهای‌تان قبل از پریود شدن یا در طول مدت زمان پریود، زیاد است؛ حتماً نحوه درد و شدت درد را یادداشت کنید.
  • گرفتگی عضلات: در مدت زمان پریود یا قبل از آن ممکن است دردهای گرفتگی ممتدی را در ناحیه کمر، شکم و لگن خود حس کنید. حتماً درباره شدت این گرفتگی‌ها، آگاه باشید.
  • خلق و خو: تغییرات رفتار و خلق خو در اثر پریود زنان، امری طبیعی است. ممکن است فردی زودرنج، عصبی یا افسرده شود. تمام این حالت‌های رفتاری خود را یادداشت برداری کنید.
  • لکه بینی بین پریودها: پریود زنان به‌ طور معمول، روند منظمی دارد؛ این در حالی است که وقتی خونریزی یک پریود تمام می‌شود؛ تا مدت زمان پریود بعدی، نباید خونریزی رخ بدهد. در این مدت معمولاً نباید لکه‌ بینی داشته باشید. اگر داشتید، حتماً آن را در تقویم‌تان علامت بزنید و بعد از ۳ ماه، درباره این موضوع با پزشک متخصص زنان، مشورت کنید.

مدت زمان پریود چند روز است؟

معمولاً مدت زمان ۴ تا ۱۰ روز برای پریود، طبیعی است. به‌طور معمول چرخه پریود، ۲۸ روز است؛ یعنی مدت زمان متناوب ماهانه، از اولین روز خونریزی یک نوبت تا اولین روز خونریزی نوبت بعدی، به طور متوسط در اکثر خانم‌ها، ۲۸ روز طول می‌کشد. البته این مدت از نظر علمی ممکن است، از ۲۱ روز تا ۳۵ روز متغیر باشد. پس اگر از یک پریود شما تا پریود بعدی‌تان ۲۱ تا ۳۸ روز طول بکشد؛ احتمالاً همه چیز طبیعی است.

مدت زمان پریود باید منظم باشد

درست است که چرخه پریود در زنان ممکن است، از ۲۱ تا ۳۸ روز طول بکشد اما این مدت زمان تناوبی، در هر خانم عدد مشخصی دارد، یعنی نباید این مدت مثلاً در یک دوره ۲۵ روز و ماه بعد ۳۵ روز باشد.

 چرا مدت زمان پریود زنان متفاوت است؟         

یادتان می‌آید که اولین پریودتان کی بود؟ آن زمان در مدرسه بعضی هم‌کلاسی‌های‌تان هنوز پریود نشده بودند؛ بعضی دیگر هم یک یا دو سال قبل از شما، پریود شده بودند. یائسگی زنان هم در سنین میانسالی رخ می‌دهد و هرکس ممکن است آن را در سن به‌خصوصی تجربه کند. همان‌طور که زمان شروع اولین عادت ماهانه در هر کسی متفاوت است؛ مدت پریود زنان هم در هر فرد منحصر به فرد است.

 پریود زنان در سال‌های ابتدای بلوغ

درست است که درباره مدت زمان پریود بازه زمانی، مشخصی را گفتیم اما در ابتدای سن بلوغ که دخترخانم‌ها، پریود می‌شوند؛ چرخه پریود بسیار متفاوت است. در این دوره مدت زمان پریود زنان جوان، متغیر و طولانی‌تر است. به علاوه پریود زنان در این سنین، در هر دوره سر زمان مشخصی شروع نمی‌شود. هرچه سن بالاتر می‌رود مدت زمان پریود کوتاه‌تر و زمان شروع آن منظم‌تر می‌شود.

چطور می‌توان مدت زمان پریود زنان را تنظیم کرد؟

اگر مدت زمان پریود منظم نباشد و شدت خونریزی در هر ماه، مانند ماه قبل نباشد؛ باید حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه و علت را بررسی کرد. در این شرایط، پزشک متخصص زنان، برای بررسی بیشتر ممکن است این روند را برای شما پیش بگیرد:

  • آزمایش خون
  • سونوگرافی
  • تجویز دارو

 علائم پریود زنان چیست؟

 علائم پریود زنان چیست؟

هر فردی قبل از مدت زمان پریود ماهانه‌اش، دچار علائمی مشخص می‌شود. این علائم نشان می‌دهند که او تا چند روز دیگر، پریود می‌شود. شایع‌ترین علائم پریود زنان، عبارتند از:

  • حساس شدن سینه‌ها
  • نفخ شکم
  • نوسانات خلقی
  • آکنه
  • گرفتگی در قسمت تحتانی شکم و پشت
  • گرسنگی و ولع بیشتر به غذا
  • نامنظم شدن خواب

چه زمانی باید به دکتر زنان مراجعه کنیم؟

تمام روندی که درباره پریود توضیح دادیم، نشان‌دهنده سلامت دختران جوان و بانوان است. بنابراین اگر به هر یک از نکات زیر برخوردید؛ حتماً از یک پزشک متخصص زنان کمک بگیرید.

  • سن شما از ۱۶ سالگی گذشته و هنوز پریود نشده‌اید.
  • پریود شما برای چند دوره متوقف شده است.
  • شدت خونریزی‌تان بیشتر از پریودهای قبلی است.
  • مدت زمان پریودتان طولانی‌تر از حد معمول است.
  • در طول پریود درد شدیدی دارید.
  • بین پریودها خونریزی یا لکه بینی دارید.
  • شروع پریودتان به تأخیر افتاده است و شک دارید که باردار شده‌اید.
  • پریود شما تا سه ماه پس از قطع قرص‌های ضد بارداری، شروع نشده است و مطمئنید که باردار نیستید.

بایدها و نبایدها در دوران پریود

بایدها و نبایدها در دوران پریود

سردرگمی در مورد قاعدگی باعث می‌شود تا گذر از این دوران برای بسیاری از زنان دشوار باشد. اما آگاهی از بایدها و نبایدهایی که پایۀ علمی دارند، کمک می‌کند تا راحت‌تر به پیشواز این دورۀ طبیعی رفته و با پیروی از برخی نکات، شرایط موجود را بهتر مدیریت کنید.

بایدهای قاعدگی

  • سعی کنید در دوران قاعدگی بیشتر استراحت کنید. روند پریود زنان به گونه‌ای است که سطح هورمون‌های جنسی را کاهش می‌دهد. این حالت باعث تضعیف سیستم ایمنی و افت سطح انرژی شما می‌شود. بنابراین تا می‌توانید در این دوران استراحت کنید تا احساس شادابی و انرژی بیشتری داشته باشید.
  • از یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی استفاده کنید. بدن شما در روزهای قاعدگی به مصرف مواد غذایی سرشار از آهن و پروتئین نیاز دارد. شما به صورت ناخواسته حجم زیادی از خون را از دست می‌دهید که باید از همان ابتدا برای جایگزینی آن اقدام کنید. بنابراین خوردن غذاهای تازه و مغذی برای بهبود سلامت کلی بدن و بالا نگه داشتن سطح انرژی ضروری است.
  • گردش خون ضعیف باعث احتقان در ناحیۀ لگن حین پریود در زنان می‌شود. به همین دلیل گرم نگه داشته بدن، خصوصاً قسمت پایین شکم و کمر باعث بهبود گردش خون و در نتیجه کاهش دردهای قاعدگی می‌شود.
  • دوش آب گرم یک راه عالی و اثبات شده برای کاهش درد ناشی از گرفتگی عضلات در پریود زنان است. ضمن اینکه این روش، می‌تواند به داشتن یک روند بهداشتی و پیشگیری از بروز عفونت در دوران قاعدگی کمک کند.
  • انجام ورزش مثل یوگا یک پیشنهاد فوق العاده برای رهایی از استرس و تقویت هورمون‌های شادی در بدن حین قاعدگی محسوب می‌شود. علاوه بر این، ورزش می‌تواند به کاهش دردهای پریود کمک کند.
  • هیدراته نگه داشتن بدن نیز باید در این دوران در دستور کار قرار گیرد. مصرف آب فراوان در کنار مصرف سبزیجات سرشار از آب باعث کاهش کم آبی بدن، سردرد و برخی از ناراحتی‌های دوران پریود زنان می‌شود.

نبایدهای قاعدگی

نبایدهای قاعدگی
  • از مصرف غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید. چنین غذاهایی حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند که می‌توانند احتباس آب در بدن و نفخ شکمی را به دنبال داشته باشند.
  • مصرف قهوه را در این دوران کاهش دهید؛ زیرا ثابت شده است که کافئین می‌تواند باعث منقبض شدن عروق خونی شود که در نتیجه بدتر شدن علائم پریود را به دنبال دارد. 
  • اگرچه ورزش در دوران قاعدگی توصیه می‌شود، اما از انجام حرکات سنگین ورزشی باید خودداری کنید. 
  • مصرف شکر در دوران قاعدگی می‌تواند روی تغییرات خلق و خو اثر بگذارد. بنابراین سعی کنید تا حد نیاز از مصرف مواد قندی خودداری کنید.
  • محدود کردن مصرف مسکن‌ها را در برنامۀ خود قرار دهید. اگرچه مسکن‌ها به کاهش درد کمک می‌کنند، اما گاهی باعث ایجاد حالت تهوع، خواب آلودگی و حتی سردرد می‌شوند. در عوض می‌توانید از کیسۀ آب گرم برای تسکین گرفتگی‌ها کمک بگیرید.
  • از بهداشت غافل نشوید. حتماً به صورت مرتبط نوار بهداشتی یا تامپون خود را تعویض کنید تا از ایجاد بوی بد، احساس ناخوشایند مرطوب بودن ناحیۀ تناسلی و حتی بروز عفونت جلوگیری کنید.

هر آنچه که باید در مورد پریود زنان بدانید

  • پریود زنان عاملی برای تشخیص سلامت بدن خصوصاً سلامت باروری است. این چرخه هر چقدر که منظم‌تر باشد، سیگنال‌های مثبت بیشتری را از تعادل هورمونی در بدن زنان به دنبال دارد.
  • پریود زنان مباحث بسیار گسترده‌ای را شامل می‌شود که سندرم پیش از قاعدگی یکی از آن‌هاست. این سندرم می‌تواند علائمی همچون تغییرات خلق و خو، تحریک پذیری، گرفتگی و درد عضلانی را به همراه داشته باشد.
  • در طول چرخۀ پریود زنان باید با مواردی آشنا باشند تا بتوانند این چرخه را بهتر مدیریت کنند. تغذیۀ مناسب، رعایت بهداشت و انجام حرکات ورزشی مناسب تنها برخی از این موارد هستند.
  • در این مطلب، برایتان درباره پریود زنان توضیح دادیم؛ گفتیم چرا زنان، پریود می‌شوند. در مدت زمان پریود چه اتفاقاتی می‌افتد؟ یک پریود طبیعی چه نشانه‌هایی دارد و اگر چه علائمی را دیدیم به پزشک متخصص زنان، مراجعه کنیم؟ با این حال توصیه می‌کنیم؛ حتماً برای سوال‌های بیشتر از یک متخصص زنان، وقت بگیرید و نقاط ابهامی که دارید را با او مطرح کنید.

پرسشهای پرتکرار

خانم‌ها در هر بار پریود چه مقدار خون از دست می‌دهند؟

– مقدار خونی که خانم‌ها در هر دورۀ پریودی از دست می‌دهند متغیر است و بستگی به عوامل مختلفی نظیر سن، فعالیت فیزیکی، وضعیت سلامت و استفاده از داروهای مختلف دارد. به طور معمول، میزان خونی که خانم‌ها در یک دورۀ پریود از دست می‌دهند در حدود ۶۰ میلی‌ لیتر و حتی کمتر است. 

قاعدگی دردناک نشانۀ چیست؟

– در طول چرخۀ قاعدگی، رحم سطوح مختلفی از مواد شیمیایی به نام پروستاگلاندین تولید می‌کند. پروستاگلاندین‌ها عاملی برای انقباضات رحمی هستند که با شل شدن عضلات رحم منجر به گرفتگی در این ناحیه از بدن می‌شوند. کارشناسان معتقدند که سطوح بالای این مادۀ شیمایی مسئول دیسمنورۀ اولیه هستند.

چرخۀ قاعدگی چیست؟

– چرخۀ قاعدگی یک دورۀ طبیعی است که هر زن به طور معمول هر ماه تجربه می‌کند. این چرخه شامل مراحل مختلفی از جمله پریود، تخمک‌گذاری و فاز لوتئال است. چرخۀ پریود تأثیر زیادی بر سلامت و روزمرگی زنان دارد و بر اساس میزان هورمون‌های جنسی در بدن تنظیم می‌شود.

اهمیت تغذیه در دوران پریود چیست؟

– دوران پریود زمانی است که بدن زنان به تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی قابل توجهی می‌پردازد. از این رو تغذیۀ مناسب در این دوران بسیار اهمیت دارد. تغذیۀ صحیح در دوران پریود می‌تواند به کنترل علائم و عوارض این دوره کمک کند و همچنین تأثیر مثبتی بر روی سلامت کلی زنان داشته باشد.

تخمک گذاری چگونه با پریود ارتباط دارد؟

– تخمک‌ گذاری در حالت عادی در میانه دورۀ پریود زنان (حدود ۱۴ روز پس از آغاز پریود) رخ می‌دهد. در این زمان تخمدان یک تخمک تولید می‌کند؛ تخمکی که به سمت رحم حرکت کرده و در لقاح با اسپرم، بارداری رخ می‌دهد. اگر بارداری رخ ندهد، غشاء رحم پس از ۱۴ روز تخریب شده و پریود رخ می‌دهد.