چگونه همزمان با پریود ورزش کنیم؟ چه نوع ورزش‌هایی در روزهای پریود پیشنهاد می‌شود؟ شاید این سوالات برای شما هم پیش آمده باشد،  اندورفین (Endorphins) بهتر از پد حرارتی (heating pad) به شما کمک کند.

در زمان وقوع فعل و انفعالات مربوط به پریود، ورزش کردن کمی عجیب به نظر می‌رسد اما برای خانمی که هر روزش را با ورزش و تغذیه مناسب گذرانده است، نزدیک به یک هفته سکون، رکود و افسردگی هیچ معنایی ندارد.

او باید ورزش کند، شاداب و امیدوار و با برنامه باشد. ما توان این را داریم که در سخت‌ترین حالت‌های جسمی و روحی رفتار روزمره خود را مدیریت کنیم و بهترین خودمان باشیم.

ورزش اهمیت دارد

ورزش اهمیت دارد

ورزش به خاطر اهمیتی که همیشه و به ویژه در روزهای پریود دارد، می‌تواند جز برنامه‌ی شما باشد و سبب راحت‌تر گذراندن روزهای پریود شود. اما ورزش کردن نیز در زمان پریود حساب و کتاب و اصول خودش را دارد نباید بدون دانش در این خصوص ورزش کرد، در این مقاله شما را با نکاتی در مورد ورزش در دوران پریود آشنا خواهیم کرد.

ورزش همیشه مفید است

تردید نداشته باشید، ورزش همیشه کمک کننده و معجزه‌گر است. در یک کلام اندروفین هدیه ورزش به بدن ما محسوب می‌شود. این ماده شیمیایی در مغز، ما را به سمت شادابی و تسکین درد و ایجاد لذت پیش می‌برد. ورزش باعث ترشح اندورفین می‌شود و همین موضوع باعث افزایش دوپامین (Dopamine) و تسکین درد خواهد شد.

یک نوع خاص از اندروفین به نام بتا اندورفین (Beta-Endorphin) می‌تواند در تسکین درد موثرتر از مورفین باشد. کار مهم دیگری که ورزش برای بدن در زمان پریود انجام می‌دهد کاهش التهاب است.

ورزش جریان خون را بهبود می‌بخشد و انرژی شما را در طول زمان مشخصی افزایش خواهد داد. وقتی با درد و خستگی مرتبط با پریود سر و کار دارید، این خبر بسیار خوبی است. 

چه فعالیت‌های ورزشی در زمان پریود مناسب‌تر است؟

چه نوع تمرینی باید انجام دهیم؟ 

اولین پاسخ به این سوال این است که چون هدف اصلی از ورزش در زمان پریود داشتن امید، شادی و روحیه است، پس همان ورزش‌هایی را انجام دهید که دوست دارید و در گذشته با انجام آنها مشکلی نداشته‌اید. در زمان پریود هرگز به سراغ کراس فیت و تمرینات سنگین با شدت بالا یا حرکات نا آشنا نروید. کاری را انجام دهید که پیش از این برای شما مفید بوده است؛ یوگا، پیاده‌روی، وزنه برداری سبک و غیره.

اگرچه هورمون‌های شما در طول چرخه پریود در نوسان هستند، اما شما همیشه در همان بدن زندگی می‌کنید. شما پیش از این می‌دانستید چه چیزی برای بدنتان خوب است و چه چیزی خوب نیست. هنگام ورزش روی مزیت و سود آن تمرکز کنید.

مهم است که ذهن شما در زمان پریود متمرکز باشد و بیهوده استرس نداشته باشد. چه چیزی شما را از ورزش باز می دارد؟ برای برخی سخت‌ترین قسمت، شروع ورزش است. گاهی سختی شروع مانع بزرگی برای ورزش کردن است. 

شروع ورزش نیاز به انگیزه دارد ورزش یک مسکن خوب برای درد است و باعث احساس فعال بودن و کنترل سلامتی می‌شود که این می‌تواند یک انگیزه خوب برای شروع ورزش باشد. از یک شروع ورزشی هراس نداشته باشید، بلند شوید لباس مناسب بپوشید و شروعی خوب از طرف یک خانم شاد و امیدوار داشته باشید.

باید و نبایدهای ورزش در زمان پریود

حق دارید، ورزش در دوران پریود ممکن است به نظر سخت برسد، اما می‌تواند به کاهش علائم پریود کمک کند. با این حال، محدودیت‌هایی وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه باشیم.

ورزش می‌تواند به ترویج سبک سلامت زندگی کمک کند. در وب سایت هلت لاین (health line) آمده است که یکی از راه‌های تعادل هورمونی ورزش منظم است. برخی از تمرینات و تکنیک‌ها می‌توانند در طول زمان پریود مفید باشند و برخی دیگر بهتر است در این دوران انجام نشوند. 

ورزش برای کاهش درد پریود

همانطور که در مجله سلامت زنان (womenshealth) گفته شده است، انجام برخی ورزش‌های سبک در روزهای پریود، بسیاری از علائم پریود را کاهش می‌دهد. علائمی مانند:

  • درد
  • گرفتگی عضلات
  • نفخ
  • افسردگی
  • نوسانات خلقی
  • تحریک پذیری
  • خستگی
  • حالت تهوع

آمادگی جسمانی عمومی برای سلامتی مهم است و می تواند خطرات سلامتی جدی مانند حمله قلبی، سکته مغزی، التهاب مفاصل یا آرتریت (arthritis)، پوکی استخوان و دیابت را کاهش دهد. 

بدن علائمی طی چرخه پریود بروز می‌دهد که می‌تواند با ورزش کاهش پیدا کند. در واقع، ورزش می‌تواند تولید اندورفین یا همان هورمون حس خوب را افزایش دهد همچنین اضطراب، افسردگی و درد را کاهش دهد و خلق و خوی شما را بهبود دهد.

برای بسیاری از افراد، یک یا دو روز اول پریود ممکن است بهترین زمان برای ورزش نباشد. این اتفاق معمولاً به دلیل خونریزی شدید می‌افتد. در این مدت، ممکن است در خانه احساس راحتی بیشتری کنید. اگر چند روز اول پریود سخت است، آن را آسان بگیرید و در صورت نیاز تغییراتی در تمرینات خود ایجاد کنید.

چه فعالیت‌های ورزشی در زمان پریود مناسب‌تر است؟

پیاده‌روی:

 این یک تمرین آسان است که به تجهیزات، لباس یا مکان خاصی نیاز ندارد. شما می‌توانید به اندازه‌ای که نیاز دارید زمان بگذارید و می‌توانید سرعت خود را هر طور که می‌خواهید تنظیم کنید.

ورزش سبک هوازی یا کاردیو (Light cardio):

ورزش هوازی تمرینی استرس‌زا نیست. نکته اصلی در این ورزش‌ها، سبک کار کردن است، چه در حال دویدن، دوچرخه‌سواری، شنا یا هر چیز دیگری هستید، آن را راحت و ساده انجام دهید.

تمرینات قدرتی:

 اگر برای آن آمادگی دارید، برخی از تمرینات قدرتی ملایم را امتحان کنید و وزنه‌های سبک‌تری نسبت به آنچه که معمولاً استفاده می‌کنید در نظر بگیرید.

کشش و تعادل ملایم:

  •  یوگا برای آرام کردن عضلات و کاهش گرفتگی و درد عالی است.
  • پیلاتس برای کشش عضلات و کاهش گرفتگی و درد مفید است.
  • تای چی (Tai chi) برای کاهش تنش و استرس مفید است (ورزش تای چی، نوعی ورزش چینی است که به درمان استرس کمک می‌کند).

ورزش در طول پریود نباید استرس اضافی بر بدن وارد کند، باعث درد شود یا در روند طبیعی چرخه پریود شما اختلال ایجاد کند. ورزش در طول پریود می‌تواند مفید باشد، اما موارد خاصی وجود دارد که باید از آنها اجتناب کرد.

در روزهای پریود چه ورزشی را انجام ندهیم؟

ورزش های شدید و طولانی مدت ممکن است در زمان پریود برای بدن مفید نباشند. این بدان معنا نیست که باید تمرینات عادی خود را متوقف کنید، اما محتاط باشید. در مقاله‌ای که انتشارات هیلاریز (hilaris publisher) منتشر شده است نشان می‌دهد که ۶۰ دقیقه ورزش شدید به احتمال بیش از ۷۵ درصد باعث ایجاد التهاب در افراد کم تحرک می‌شود.

یک نکته مهم

اگر به طور غیرعادی احساس خستگی، حالت تهوع، یا افزایش درد یا ناراحتی می‌کنید، ورزشی را که انجام می‌دهید متوقف و استراحت کنید. اگر این علائم ادامه یافت، به ورزش ادامه ندهید. 

بهداشت پریود هنگام ورزش 

رعایت بهداشت در دوران پریود مهم است، از جمله زمانی که در حال ورزش هستید. در اینجا چند قانون مهم وجود دارد. 

ابتدا محصولاتی را انتخاب کنید که با آن راحت هستید. اگر نگران ترشح خون به لباس خود در حین ورزش هستید می‌توانید از پدهای بزرگ‌تر یا تامپون استفاده کنید. با این حال، اگر به طور معمول از تامپون استفاده نمی‌کنید، اکنون زمان آن نیست که آنها را امتحان کنید. اگر به درستی وارد نشوند، می‌توانند دردناک باشند و حتی احتمال ایجاد عفونت را افزایش بدهند.

بعد از ورزش به نکات زیر توجه کنید:

  • دوش گرفتن
  • عوض کردن لباس زیر
  • استفاده از یک پد یا تامپون تازه 
  • اگر لباس‌های تمرینی شما عرق کرده یا لکه‌دار هستند، لباس تازه بپوشید.

جمع‌بندی

به یاد داشته باشید، حتی اگر به پایان پریود خود نزدیک شده‌اید، افزایش حرکات، وضعیت‌های مختلف یا کشش در حین ورزش ممکن است باعث ایجاد لکه شود. این طبیعی است و قابل مدیریت است. با این حال، اگر بین پریودها به دلایل غیرقابل توضیحی لکه بینی را تجربه کردید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

ورزش همزمان با پریود امکان‌پذیر است اما اصول آن را باید رعایت کنید. بهتر است زیر نظر متخصص ورزش کنید و در روزهای پریود تمرینات سنگین انجام ندهید، به یاد داشته باشید هدف اصلی از ورزش به ویژه در زمان پریود، داشتن آرامش و لذت بیشتر است.