اگر شما هم با موقعیتی حساس یا مهم در زندگی مثل ازدواج، مسافرت، امتحان، جراحی یا مسابقات ورزشی مواجه هستید، میتوانید با کمک روشهای عقب افتادن پریود، زمان قاعدگی خود را به تعویق بیندازید. روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی بهترین راهکارها برای عقب افتادن پریود هستند. اگرچه برخی از بانوان نیز از داروهای طبیعی برای این کار استفاده میکنند که البته علم هنوز اثربخشی آنها را ثابت نکرده است.
از روشهای طبیعی که ممکن است برای عقب انداختن پریود مؤثر باشند میتوانیم به مواردی همچون سرکۀ سیب، عدس گرم، آب لیمو، ورزش کردن و حتی مصرف ژلاتین اشاره کنیم. از روشهای طبی نیز استفاده از نورتیسترون و قرصهای ضد بارداری ترکیبی (استروژن و پروژسترون) کاربرد دارند. در ادامه هر یک از این موارد را بیشتر بررسی میکنیم.
اگر نیاز داشته باشید که برای چند روز یا چند هفته قاعدگی خود را عقب بیندازید، بهتر است با پزشک زنان خود مشورت کنید. سپس با مصرف داروهای مناسب زیر نظر او قاعدگی خود را به تأخیر بیاندازید.
روشهای عقب انداختن پریود
روشهای مختلفی برای عقب افتادن پریود وجود دارند که برخی از آنها طبیعی و گروهی دیگر با استفاده از مصرف راهکارهای هورمونی هستند. البته هیچ راه تضمینی 100 درصدی برای به تأخیر افتادن قاعدگی وجود ندارد، با این حال برخی از این گزینهها شامل موارد زیر میشوند.
استفاده از قرص نورتیسترون
اگر قصد دارید زمان پریودتان را به تأخیر بیندازید، یکی از روشهای رایج استفاده از داروی نورتیسترون است. این دارو به شکل قرص بوده و با تقلید از هورمون پروژسترون در بدن، باعث جلوگیری از خونریزی میشود. شروع مصرف این قرص 3 روز قبل از روز مقرر قاعدگی شماست. به عبارتی، معمولاً 3 روز قبل از روزی که انتظار دارید پریودتان شروع شود، باید مصرف نورتیسترون را آغاز کنید.
دوز مصرف این دارو، روزی 3 عدد از این قرص است که میتوانید برای مدت حداکثر 20 روز آن را مصرف کنید. طی این زمان قادر خواهید بود پریود خود را 15 تا 17 روز (با احتساب 3 روز قبل از قاعدگی) عقب بیندازید. در مورد زمان شروع قاعدگی بعدی هم باید بگوییم که معمولاً دو تا سه روز پس از قطع مصرف نورتیسترون، پریود شما آغاز میشود.
نکات مهم در مورد مصرف نورتیسترون
- نورتیسترون دارویی است که تنها با نسخۀ پزشک قابل تهیه است. بنابراین، قبل از مصرف آن حتماً با پزشک زنان خود مشورت کنید.
- از این دارو نمیتوان برای پیشگیری از بارداری استفاده کرد.
- نورتیسترون حاوی هورمون پروژسترون مصنوعی است. این دارو با افزایش سطح پروژسترون در بدن، از لایه ریزی دیوارۀ داخلی رحم جلوگیری میکند. در واقع، نورتیسترون با تقلید از هورمون طبیعی بدن، فرآیند طبیعی قاعدگی را به طور موقت متوقف میکند.
- بسیاری از خانمها با مصرف نورتیسترون میتوانند قاعدگی خود را به طور کامل به تأخیر بیندازند. اما در برخی موارد، ممکن است در طول مصرف این دارو، لکه بینی یا حتی خونریزی شدیدتری نسبت به معمول را تجربه کنند.
- بسیاری از خانمها میتوانند از قرص نورتیسترون برای به تأخیر انداختن پریود استفاده کنند. اما این دارو برای همه مناسب نیست. قبل از مصرف نورتیسترون، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید که آیا برای شما بیخطر است یا خیر. به طور کلی اگر دچار مشکلات کبدی، سابقۀ لخته شدن خون در خود یا خانواده یا سابقه و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی دارید، نباید از این قرص استفاده کنید.
- اگر خیلی دیر مصرف نورتیسترون را شروع کنید، ممکن است نتوانید پریودتان را عقب بیندازید. اگر پریودتان شروع شده باشد، نورتیسترون نمیتواند آن را قطع کند. برای بهترین نتیجه حتماً دستورالعملهای داخل جعبۀ دارو را به دقت بخوانید.
استفاده از قرصهای ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری از دیگر روشهای عقب انداختن پریود محسوب میشوند که میتوانید از آنها استفاده کنید. قرصهای ضدبارداری علاوه بر جلوگیری از بارداری، میتوانند به شما کمک کنند تا چرخۀ قاعدگی خود را کنترل کرده و تعداد روزهای پریود شدن را کاهش دهید. این داروها با تنظیم هورمونهای زنانه، خونریزی ماهانه را کاهش میدهند و حتی آن را به طور کامل متوقف میکنند.
برای بهره بردن از مزایای قرصهای ضد بارداری برای عقب انداختن پریود، تنها کافی است که آنها را به طور مداوم مصرف کنید. در واقع بعد از اتمام بستۀ اول، بدون استفاده از قرصهای دارونما یا یادآور (قرصهای غیرفعال)، شروع به استفاده از بستۀ بعدی قرص کنید. این روش به شما کمک میکند تا زمان اتمام مصرف قرص پریود نشوید. البته اگر دارای مشکل خاصی هستید، بهتر است قبل از استفاده از این روش از پزشک متخصص زنان مشورت دریافت کنید.
نکات مهم در زمان استفاده از قرصهای ضد بارداری
- اگر برای اولین بار از قرصهای ضد بارداری هورمونی استفاده میکنید، بهتر است تا شروع دورۀ بعدی منتظر بمانید تا با داشتن یک دورۀ قاعدگی طبیعی و بعد از آن شروع مصرف قرص، واکنش بدن خود را نسبت به مصرف قرص بررسی کنید.
- دقت داشته باشید که هفتۀ چهارم بستۀ قبلی، زمان شروع بسته جدید است. پس برای جلوگیری از اشتباه، بهتر است قرصهای غیرفعال را از بسته خارج کنید و دور بیندازید.
- برای اینکه قرصهای ضدبارداری به خوبی اثر کنند، باید آنها را به طور مرتب و طبق برنامه مصرف کنید. در غیر این صورت ممکن است با لکه بینی یا خونریزی مواجه شوید.
- اگر میخواهید زمان پریود شدن خود را کنترل کنید، باید کمی برنامه ریزی کنید. برای یک دوره پریود نشوید، به دو بسته قرص نیاز است. اگر میخواهید پریودهای بیشتری را به تعویق بیندازید، به تعداد بیشتری بستۀ قرص نیاز خواهید داشت.
- برخی از قرصهای ضد بارداری برای مدت طولانیتر (برای مثال سه ماهه) از بارداری و قاعدگی شما جلوگیری میکنند. این قرصها به جای وقفۀ یک هفتهای، به شما اجازه میدهند تا به مدت 84 روز متوالی از قرصهای ترکیبی استروژن و پروژسترون استفاده کنید و سپس یک هفته از قرصهای مخلوط استفاده نکنید. در نتیجه، شما تنها چهار دورۀ قاعدگی در سال خواهید داشت.
نکته: علاوه بر قرصهای ضد بارداری روشهای دیگری همچون استفاده از (IUD)های پروژسترونی، حلقۀ واژینال و قرصهای حاوی پروژسترون همچون مدروکسی پروژسترون نیز در به تأخیر انداختن پریود مؤثر هستند.
استفاده از روشهای طبیعی عقب افتادن پریود
روشهای طبیعی برای عقب انداختن پریود اغلب به داشتن رژیم غذایی یا سبک زندگی خاص مرتبط میشوند. با این حال اثربخشی آنها تأیید نشده است؛ اگرچه نسبت به داروهای مصرفی هورمونی عوارض کمتری دارند. در ادامه این سری از روشها را بررسی میکنیم.
سرکۀ سیب
سرکه سیب به عنوان یک درمان همه کاره برای بسیاری از مشکلات سلامتی، از جمله مشکلات قاعدگی، تبلیغ میشود. با این حال، تحقیقات نشان میدهند که سرکۀ سیب هیچ تأثیری در به تعویق انداختن پریود ندارد. در واقع، ممکن است در برخی موارد، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، باعث شروع خونریزی پریود شود. همچنین، مصرف مستقیم سرکۀ سیب میتواند به دندانها و بافتهای دهان و گلو آسیب برساند. بنابراین، بهتر است آن را با آب یا مایع دیگری رقیق کنید.
عدس گرم
در طب سنتی و برخی باورهای رایج، مصرف عدس گرم راهی برای به تأخیر انداختن قاعدگی به حساب میآید. بر اساس این باورها، توصیه میشود عدس را تا نرم شدن سرخ کرده، سپس به صورت پودر درآورده و به غذا یا نوشیدنی اضافه کنید. با این حال، شواهد علمی کافی برای تأیید این ادعا وجود ندارد. مطالعات علمی محدودی در این زمینه انجام شدهاند و نتایج آنها برای اثبات این ادعا قطعی نیستند.
آب لیمو
آب لیمو، همانند سرکۀ سیب، دارای اسیدیتۀ بالایی است. اگرچه برخی افراد معتقدند مصرف مرکباتی مانند لیمو میتواند به کاهش خونریزی قاعدگی کمک کند، اما تحقیقات علمی خاصی برای تأیید این ادعا وجود ندارند. در واقع، دلیل اصلی این باورها اغلب به طب سنتی و تجربیات شخصی افراد برمیگردد.
با این توصیفات شاید شما بخواهید از آب لیمو برای به تعویق انداختن پریود خود استفاده و نتایج آن را مشاهده کنید. البته به مصرف آب لیمو توجه داشته باشید؛ زیرا استفادۀ بیش از اندازه از این ماده میتواند آسیب به دندانها، سوزش دهان و گلو یا مشکلات گوارشی را به دنبال داشته باشد.
ژلاتین
در میان روشهای خانگی پیشنهادی برای به تأخیر انداختن قاعدگی، مصرف ژلاتین نیز به چشم میخورد. برخی معتقدند حل کردن ژلاتین در آب گرم و نوشیدن آن میتواند شروع قاعدگی را تا چند ساعت به تأخیر بیندازد. اما آیا این ادعا صحت دارد؟ تاکنون هیچ مطالعۀ علمی معتبر و جامعی برای تأیید تأثیر ژلاتین بر زمان شروع قاعدگی انجام نشده است. ادعای تأخیر انداختن قاعدگی با ژلاتین بیشتر بر اساس تجربیات شخصی و باورهای سنتی است. اما ژلاتین نیز میتواند به عنوان یک مادۀ طبیعی برای عقب افتادن پریود از سوی شما امتحان شود.
ورزش کردن
ورزش یکی از بهترین راهها برای حفظ سلامتی است، اما انجام تمرینات سنگین و طولانی مدت میتواند بر چرخۀ قاعدگی تأثیر بگذارد. اما چرا ورزش ممکن است باعث تأخیر در شروع پریود شود؟ در پاسخ باید گفت که وقتی بدن شما درگیر فعالیتهای ورزشی سنگین است، انرژی زیادی مصرف میکند. این کاهش انرژی میتواند باعث اختلال در عملکرد هورمونها شده و در نتیجه شروع پریود به تأخیر بیفتد.
از طرف دیگر، ورزشهای سنگین باعث ایجاد استرس در بدن میشوند. استرس نیز میتواند بر هورمونهای زنانه تأثیر گذاشته و چرخۀ قاعدگی را نامنظم کند. ناگفته نماند ورزشکاران حرفهای که به طور مداوم تمرینات سنگین انجام میدهند، بیشتر در معرض خطر اختلال در چرخۀ قاعدگی هستند.
عوارض عقب انداختن پریود
با توجه به روشی که مصرف میکنید، تأخیر در پریود ممکن است عوارض مختلفی را به دنبال داشته باشد. برای مثال مصرف قرص نورتیسترون ممکن است منجر به فشار خون بالا، خونریزی یا لکه بینی، عوارض جانبی پیشگیری از بارداری هورمونی مانند سردرد و حالت تهوع، عدم تعادل هورمونی و طول کشیدن زمان برگشت به حالت عادی قاعدگی شود.
از آن گذشته ممکن است شما باردار باشید و متوجه این موضوع نشوید. بنابراین بهتر است قبل از اقدام برای به تأخیر انداختن قاعدگی، نسبت به آگاهی از عوارض آن اقدام کنید. از سایر عوارض عقب انداختن پریود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- یکی از شایعترین عوارض جانبی، خونریزی بین دورههای قاعدگی است که ممکن است به صورت لکه بینی یا خونریزی سبک ظاهر شود.
- نوسانات خلقی، احساس افسردگی، اضطراب یا تحریک پذیری از دیگر عوارض جانبی هستند که ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شوند.
- حساسیت و درد در سینهها از عوارض جانبی رایج هستند و ممکن است با بارداری اشتباه گرفته شوند. بنابراین، در صورت تداوم این مشکل، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- خطر لخته شدن خون در افرادی که از روشهای هورمونی استفاده میکنند، به ویژه آنهایی که حاوی استروژن هستند، کمی افزایش مییابد.
- ممکن است پس از قطع مصرف روشهای هورمونی، خونریزی نامنظم یا طولانی مدت رخ دهد.
- عدم تعادل هورمونی میتواند به کاهش تراکم استخوان منجر شود.
- برخی از زنان ممکن است کاهش میل جنسی را تجربه کنند.
نکته: این عوارض جانبی معمولاً موقتی هستند و با گذشت زمان بهبود مییابند. اما اگر این عوارض شدید یا آزاردهنده باشند، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
راهنمای مراجعه به پزشک
برای عقب انداختن پریود خصوصاً در صورت ابتلا به شرایط جسمی خاص و ابتلا به یک بیماری، حتماً با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. همچنین در صورتی که از روشهای عقب انداختن پریود استفاده کردهاید و با علائم زیر رو به رو شدید، حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- تأخیر طولانی مدت پریود
- خونریزی شدید یا طولانی
- درد شدید شکمی
- تغییر در ترشحات واژینال
- درد شدید سینه
خلاصۀ نکات مهم دربارۀ روشهای عقب افتادن پریود
- برای عقب افتادن پریود به هر دلیلی میتوانید از روشهای طبیعی و غیر طبیعی یا هورمونی استفاده کنید.
- قرصهای ضد بارداری ترکیبی، قرصهای حاوی فقط پروژسترون، حلقۀ واژینال و قرص نورتیسترون از سری راهکارهای هورمونی برای به تأخیر انداختن پریود محسوب میشوند.
- مصرف سرکۀ سیب، آب لیمو، ژلاتین و ورزش کردن هم به باور سنتی میتوانند در به تعویق انداختن پریود مؤثر باشند. اگرچه اثربخشی این روشهای طبیعی از نظر علمی ثابت نشده است.
- از عوارض جانبی احتمالی به تأخیر انداختن پریود با روشهای هورمونی میتوانیم به لکه بینی یا خونریزی غیر منتظره، تغییرات خلقی، حساسیت سینه، لخته شدن خون، فشار خون بالا و کاهش میل جنسی اشاره کنیم که البته اغلب موقتی هستند.
- برای تصمیمگیری در مورد استفاده از روشهای عقب انداختن پریود، حتماً با پزشک خود مشورت کنید؛ خصوصاً اگر از شرایط جسمی خاصی رنج میبرید. برای این منظور میتوانید از کمک متخصصان هرلایف بهره مند شوید.
پرسشهای پرتکرار
عقب انداختن کوتاه مدت پریود با روشهای هورمونی معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند، اما استفادۀ طولانی مدت یا مکرر ممکن است عوارضی داشته باشد. بهتر است با پزشک مشورت کنید.
روشهای طبیعی قطعی برای عقب انداختن پریود وجود ندارند. برخی روشها مانند مصرف آب لیمو، ژلاتین یا سرکۀ سیب ممکن است در برخی افراد مؤثر باشند، اما شواهد علمی کافی برای تأیید آنها وجود ندارند.
منابع: