درد مزمن لگن مشکل بسیار رایجی در میان زنان و بعضی مردان است. درد مزمن دردی است که بیش از شش ماه طول بکشد. دلایل مختلفی باعث بروز درد در این بخش از بدن میشوند.
بیماریهای التهابی لگن، مشکلاتی مانند ابتلا به آندومتریوز یا عفونتهای مجاری ادراری از جمله دلایل درد مداوم لگن هستند. در ادامه، از علائم، دلایل و درمانهای این مشکل بیشتر میخوانید.
درد مزمن لگن چیست؟
بسیاری از شرایط و مشکلات پزشکی میتوانند باعث درد مزمن لگن شوند. علامت این بیماریها و اختلالات هم اصولاً یکسان است. برای همین تشخیص منبع درد کمی سخت و دشوار میشود. اگر درد لگن بیشتر از چند ماه طول بکشد، یعنی دچار مشکلی جدی شدهاید و لازم است که با توجه به علائم دیگر، وارد مسیر درمان مناسبی شوید.
علائم درد مزمن لگنی چیست؟
درد مزمن لگن میتواند کل ناحیه آن یا بخشی از پایین شکم را تحت تأثیر قرار دهد. از نشانهها و علائم این درد باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- دردی که فقط در زمان انجام اموری مانند ورزش یا برقراری رابطه جنسی ظاهر میشود.
- دردی تیز، کوبنده یا سوزش که به طور ناگهانی رخ میدهد.
- درد مبهم یا سنگینی که با احساس فشار همراه است.
- دردی که به آرامی بروز میکند، اما از بین نمیرود.
- گرفتگی یا درد ضرباندار که حالت رفت و برگشت دارد.
علائم درد در زنان
درد مزمن لگن در زنان با نشانههای اختصاصی زیر همراه است:
- درد قاعدگی شدید
- درد هنگام رابطه جنسی
- درد هنگام ادرار یا دفع مدفوع
- درد در پایین کمر یا رانها
- خستگی و افسردگی و تغییر خلق و خو
- مشکلات گوارشی
علائم درد در مردان
درد لگن دائمی در مردان با علامتهای زیر خود را نشان میدهد:
- درد بیضه
- درد هنگام انزال
- درد هنگام ادرار
- مشکلات نعوظ
- درد در هنگام مدفوع
- درد در پایین کمر یا رانها
علت درد مزمن لگن چیست؟
دلایل زیادی برای درد لگن وجود دارد. شاید این درد ناشی از عفونت یا شرایطی باشد که یکی از اندامهای ناحیه لگن مانند روده یا مثانه را تحت تاثیر قرار میدهد. علل شایع عبارتند از:
- یبوست یا سندرم روده تحریکپذیر
- عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs)
- عفونتهای مقاربتی (STIs)
بیشتر علل درد لگن جدی نیستند، اما چند بیماری وجود دارند که باعث درد لگن میشوند و نیاز به درمان اورژانسی دارند، مانند آپاندیسیت و پریتونیت.
درد لگن در زنان شایعتر است و علل رایج آن عبارتند از:
- اندومتریوز
- درد پریود
- کیست تخمدان
- درد لگن در بارداری
- حاملگی خارج رحمی
- سرطان رحم یا تخمدان
درد لگن میتواند ناشی از شرایطی باشد که بر پروستات مردان تأثیر میگذارند، مانند پروستاتیت.
تشخیص درد مزمن لگن چگونه است؟
پزشکان برای بررسی وضعیت درد مزمن لگن، سوابق پزشکی و علائم بیمار را بررسی میکنند. در این میان، نیاز به استفاده از روشهایی به شرح زیر هم وجود دارد.
معاینه لگن
پزشک با معاینه فیزیکی علائم بیماری، بررسی تودهها و رشد غیر معمول در این ناحیه یا عضلات کف لگن را ارزیابی میکند. اگر در طول این آزمایش و معاینه احساس درد وجود داشته باشد، پزشک میتواند منبع و عامل اصلی درد را راحتتر پیدا کند.
تستهای آزمایشگاهی
این آزمایشها میتوانند بیماریهایی عفونی مانند کلامیدیا یا سوزاک را بررسی کنند. ممکن است، نیاز به آزمایش خون برای اندازهگیری سلولهای خونی یا آزمایش ادرار برای بررسی عفونت ادراری هم وجود داشته باشد.
سونوگرافی
این آزمایش از امواج صوتی برای تهیه تصاویری از بافتها، اندامها و سایر قسمتهای داخل بدن استفاده میکند و میتواند به یافتن تودهها یا کیستها در تخمدانها، رحم یا لولههای فالوپ کمک کند.
سایر آزمایشات تصویربرداری شامل اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) هستند و به یافتن تودهها یا دیگر ساختارهای غیرعادی در داخل بدن کمک میکنند.
لاپاراسکوپی
در طی این جراحی، یک برش کوچک در ناحیه معده ایجاد میشود و لوله نازکی با یک دوربین مینیاتوری از طریق برش وارد بدن میشود. دوربین به جراح اجازه میدهد تا به اندامهای لگن نگاه و بافتها یا عفونتهای غیرمعمول را بررسی کند. این روش در یافتن و درمان مشکلاتی مانند اندومتریوز و بیماری التهابی مزمن لگن مؤثر است.
درمان دردهای مزمن لگنی چیست؟
هدف از درمان درد مزمن لگن کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی است. اگر متخصص بتواند علت خاصی را پیدا کند، درمان روی آن علت متمرکز میشود. اگر علت قابل تشخیص نباشد، تمرکز درمان بر مدیریت درد و سایر علائم است. ممکن است به بیش از یک درمان نیاز باشد.
داروها
بنا به علت، ممکن است از داروهای خاصی برای درمان درد لگن مزمن استفاده شود، مانند مسکنها که شامل آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن میشوند.
درمانهای هورمونی
دردهای قاعدگی در نتیجه نوسانات هورمونی هم از جمله دلایل درد مزمن لگن هستند. در این صورت، قرصهای ضد بارداری یا سایر داروهای هورمونی میتوانند به تسکین درد لگن کمک کنند.
آنتی بیوتیکها
اگر بیماری ناشی از باکتری باشد، احتمالاً به آنتی بیوتیک نیاز خواهد بود. بنا به اینکه پای عفونت باکتریایی به میان است یا خیر، از انواع مناسبی از این داروها در طی دورهای مشخص و با دوز معین، استفاده خواهد شد.
داروهای ضد افسردگی
برخی از انواع داروهایی که افسردگی را درمان میکنند هم میتوانند برای درد مزمن مفید باشند. اینها شامل داروهای ضد افسردگی سه حلقهای مانند آمی تریپتیلین (Amitriptyline) و نورتریپتیلین (Nortriptyline) میشوند. مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین هم به تسکین درد لگن مزمن کمک میکنند؛ حتی اگر بیمار افسردگی نداشته باشد.
درمانهای دیگر
علاوه بر داروها، درمانهای دیگری هم به مدیریت و کاهش درد لگن مزمن کمک میکنند. برای مثال، به موارد زیر دقت کنید:
- فیزیوتراپی که شامل یادگیری حرکات کششی و تکنیکهای آرامش بخش مفید و ماساژ است.
- تحریک نخاعی شامل کاشت دستگاهی است که مسیرهای عصبی را مسدود میکند، بنابراین سیگنال درد نمیتواند به مغز برسد.
- تزریق نقاط ماشهای که تزریق داروی ضدر درد یا بی حس کننده به نقاط ماشهای است. منظور از نقاط ماشهای بخشهای سفت و حساس بدن هستند. تزریق داروی بیحسی به مسدودکردن درد در این نقاط کمک میکند.
- جراحی در برخی موارد نیاز است و شامل لاپاراسکوپی (Laparoscopy)، هیسترکتومی (Hysterectomy) یا برداشتن رحم میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
- اگر درد شدید و مداوم است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- در صورت مشاهده علائمی مانند تب و خونریزی واژینال به پزشک مراجعه کنید.
- چنانچه در دفع ادرار یا مدفوع با مشکل و درد روبرو هستید، خود درمانی نکنید و نزد متخصص بروید.
نکات مهم دربارۀ درد لگن
- درد لگن باعث درد قاعدگی شدید، درد هنگام رابطه جنسی، درد هنگام ادرار یا دفع مدفوع، درد در پایین کمر یا رانها، خستگی و افسردگی و مشکلات گوارشی در زنان میشود.
- برای درمان داروهای هورمونی، قرصهای ضد افسردگی، آنتی بیوتیکها و سایر راهکارها همچون جراحی در نظر گرفته میشوند.
- درد لگن، رابطۀ جنسی دردناک، دفع دردناک ادرار و مدفوع، قاعدگی نامنظم زنان و خستگی از علائم شایع درد مزمن لگن هستند.
- برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید سایر مقالات وبلاگ هرلایف را مطالعه کنید. علاوه بر این، با کمک قابلیت کلینیک میتوانید سؤالات و دغدغههای خود را با پزشک مورد نظر در میان بگذارید
پرسشهای پرتکرار
اختلالات زنان و زایمان، مشکلات روده، اختلالات مثانه، مشکلات عضلانی اسکلتی، مشکلات عصبی و علل روانشناختی از دلایل درد مزمن لگن هستند.
درمان قطعی برای درد مزمن لگن وجود ندارد، اما با ترکیبی از روشهای درمانی میتوان درد را مدیریت کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید. هدف درمان، کاهش درد، بهبود عملکرد و افزایش کیفیت زندگی است.
منابع: