امکان استفاده از برخی قرصهای ضدبارداری در دوران شیردهی وجود دارد. این قرصهای هورمونی بر شیر مادر و بدن نوزاد اثری نمیگذارند. لاینسترنول (lynestrenol) یکی از این قرصهاست. پرسش این است که چند روز بعد از قطع قرص شیردهی پریود میشویم؟ معمولاً چند هفته پس از قطع قرصی مانند لاینسترنول، قاعدگی دوباره شروع میشود. در ادامه درباره این موضوع بیشتر میخوانید.
چند روز بعد از قطع قرص شیردهی پریود رخ میدهد؟
مصرف برخی از داروهای ضد بارداری باعث توقف پریود یا سبک شدن خونریزی آن میشود. در برخی موارد هم این قرصها باعث پریود نامنظم یا پریودهای مکرر میشوند. چند هفته پس از قطع مصرف قرصهای ضد بارداری شیردهی مانند لاینسترنول، دوباره پریود رخ میدهد.
با این حال، اگر پریودهای شما قبل از مصرف قرص نامنظم بوده، پس از قطع مصرف قرص هم احتمالاً دوباره به همین شکل ادامه خواهند داشت. ممکن است چند ماه طول بکشد تا به چرخههای تخمک گذاری منظم برگردید. بدن افراد هم با یکدیگر متفاوت است و امکان دارد که عوارض قطع یا مصرف قرصهای شیردهی ضد بارداری روی هرکس با دیگری متفاوت باشد.
روند اثرگذاری قرص شیردهی ضد بارداری بر پریود
در زمان مصرف قرصهای شیردهی ضد بارداری، امکان وقوع موارد زیر وجود دارد:
- خونریزی ناگهانی
- خونریزی یا لکهبینی بین قاعدگیها
در واقع، شاید در زمان مصرف قرص شیردهی ضد بارداری، قطع پریود سریع رخ ندهد. با مصرف این قرصها برای به تأخیر انداختن یا جلوگیری از قاعدگی، بی نظمیهایی در پریود دیده میشود. چنین چیزی در ماههای نخست مصرف رایج است و بعد بدن با آن سازگار میشود.
نتیجۀ سازگاری بدن با قرص، کاهش خونریزی پریود یا قطع کامل آن است. به روند تغییرات بدن خود در زمان مصرف قرص و زمان قطع آن دقت کنید. مرور علائم و عوارض است که به شما در مدیریت سلامت قاعدگی کمک میکند.
آشنایی با لاینسترنول و موارد مصرف آن
لاینسترنول (Lynestrenol) نوعی داروی پروژسترونی است که به عنوان قرص ضد بارداری در دوران شیردهی استفاده میشود. این دارو هم به تنهایی و هم در ترکیب با استروژن در دسترس است.
لاینسترنول با جلوگیری از ورود سلولهای اسپرم به رحم، ضخیم شدن مخاط دهانۀ آن و جلوگیری از رشد تخمک زن عمل میکند. این اتفاقات مانع از بارداری میشود.
لاینسترنول قرص خوراکی است و برای رفع اختلالات قاعدگی زنان هم کاربرد دارد. منظور از این اختلالات مواردی مانند اینها است:
- خونریزی شدید یا نامنظم قاعدگی
- ترشح گنادوتروپین
- مشکلات مربوط به بلوغ فولیکولها در تخمدانها
عوارض جانبی لاینسترنول
از عوارض جانبی مصرف لاینسترنول باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- حساسشدن سینهها
- لکه بینی و خونریزی رحم
- تغییر میل جنسی
- سردرد و سرگیجه
- افسردگی روانی
لاینسترنول میتواند باعث تغییر در اشتها یا وزن، وضعیت میگرن و تغییر در چرخۀ قاعدگی شود. ممکن است، در مواردی هم منجر به آنافیلاکسی (anaphylaxis) یا واکنش شدید آلرژیک بدن شود. در صورت تداوم هرگونه عارضه جانبی، فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. در زمان مصرف به عوارض احتمالی دقت کنید و علائم خود را زیر نظر بگیرید.
مزایای لاینسترنول
از مزایای مصرف لاینسترنول باید به اینها اشاره کنیم:
- نداشتن اثر روی شیر مادر
- افزایش مدت زمان شیردهی
- بازگشت باروری بعد از قطع دارو
- قابل استفاده برای مادران شیرده با فرزندانی کوچکتر از ۶ ماه
قطع لاینسترنول و پریود
۴۸ ساعت پس از قطع قرص لاینسترنول، امکان تخمک گذاری وجود دارد. بیشتر زنان ۲ تا ۴ هفته پس از قطع قرص پریود نخواهند شد، اما همچنان میتوانند در طول این مدت باردار شوند. توجه داشته باشید، حتی زمانی که تخمک گذاری در کار نیست هم امکان باردار شدن وجود دارد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
با آگاهی از اینکه چند روز بعد از قطع قرص شیردهی پریود میشویم، امکان مدیریت و بررسی چرخۀ قاعدگی بیشتر میشود. اگر چرخۀ قاعدگی شما بعد از قطع قرص شیردهی ضد بارداری به حالت منظم در نمیآید، باید به پزشک زنان مراجعه کنید.
از دلایل پریود نشدن بعد از قطع قرص شیردهی ضد بارداری باید به این موارد اشاره کنیم:
- استرس
- وزن بسیار کم
- اضافه وزن غیرعادی
- ابتلا به مشکلات تیروئید
- ایجاد تغییر در رژیم غذایی
- وجود پولیپ و فیبروم رحمی
- ابتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک
بدن خود را تحت نظر داشته باشید و به علائم دقت کنید. بعد از قطع قرص شیردهی باید کمی صبر کنید تا چرخۀ قاعدگی به شرایط عادی بازگردد. هرگونه موضوع غیر عادی مداوم نیاز به پیگیری نزد پزشک متخصص زنان دارد.
توجه به ارتباط قطع قرص شیردهی ضد بارداری و پریود
- پاسخ به اینکه چند روز بعد از قطع قرص شیردهی پریود میشویم، اهمیت زیادی دارد.
- تا چند هفته بعد از قطع قرص شیردهی پریود دوباره شروع میشود.
- برای بسیاری از افراد، پریود تا دو هفته بعد از قطع قرص شیردهی ضد بارداری دوباره شروع میشود.
برای کنترل چرخۀ قاعدگیتان میتوانید اپلیکیشن هرلایف را نصب کنید. زمان پریودهای بعدیتان را ببینید، از وضعیت چرخه قاعدگیتان باخبر باشید و به امکاناتی مانند مشاوره با پزشک و مقالات علمی معتبر دسترسی پیدا کنید و اطلاعات مربوط به چرخۀ قاعدگی مانند زمان و علائمتان را با شخص دیگری مانند همسر و شریک عاطفیتان به اشتراک بگذارید.
پرسشهای پرتکرار
وقتی زنی شیردهی را قطع میکند، شاید ماهها پریود نشود. این روند کاملاً طبیعی است و معمولاً جای نگرانی ندارد.
-شیردهی مکرر باعث مهار ترشح هورمونهایی می شود که بدن را برای بارداری بعدی آماده میکنند.
این قرصها گاهی روی حجم شیر در هفتههای نخست شیردهی اثر میگذارند و آن را کم میکنند.
پریودی خفیف پس از قطع قرص کنترل بارداری طبیعی است. شاید برای مدتی لکه بینی یا سایر بی نظمیهای چرخۀ قاعدگی هم دیده شوند.
منابع: