هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود پریود غیرطبیعی چیست؟

پریود غیرطبیعی چیست؟


پریود غیرطبیعی

به چه پریودهایی غیرطبیعی می‌گویند و آیا ما باید نگران پریودهای متفاوت‌مان باشیم؟

در این مقاله در قالب پرسش و پاسخ‌هایی به بررسی انواع پریودها می‌پردازیم و می‌گوییم به چه پریودهایی غیرطبیعی یا غیرعادی می‌گویند و چه زمانی بهتر است به پزشک مراجعه کنیم.

پریود طبیعی چند روز است؟

به طور معمول طول پریود ۳ تا ۱۰ روز است.

پس به پریودهای ۲ یا کمتر از ۲ روز و بیشتر از ۱۰ روز پریود غیرطبیعی می‌گوییم.

فاصله‌ی بین دو پریود به طور معمول چقدر است؟

زمان بین دو پریود متغیر است، به طور کلی اگر فاصله‌ی بین دو پریود حداقل ۲۱ روز و حداکثر ۳۸ روز باشد طبیعی محسوب می‌شود.

پس اگر فاصله‌ی بین دو پریود شما کمتر از ۲۱ روز و بیشتر از ۳۸ روز باشد و این اتفاق در چند دوره‌ی متوالی تکرار شود، پریود شما غیرطبیعی حساب می‌شود.

مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان زنان و زایمان

آیا میزان خونریزی مهم است؟

هر خانم با توجه به ویژگی‌های فردی خاص خود میزان مشخصی خونریزی را در پریودش تجربه می‌کند، اما اگر به طور ناگهانی میزان خونریزی بسیار زیاد یا کم شود (نسبت به پریودهای قبلی) این اتفاق غیرطبیعی است.

از دست دادن پریود طبیعی است؟

معمولا خیر، ما در مقاله‌ای با عنوان «۱۰ علت مهم تاخیر در پریود» مفصل به این موضوع پرداخته‌ایم اما به طور کلی اگر در سنین باروری هستید و دوره‌های نزدیک به یائسگی خود را سپری نمی‌کنید از دست دادن چند پریود پشت سرهم طبیعی نیست و بهتر است برای پیدا کردن علت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

چه میزان درد پریود طبیعی است؟

چه میزان درد پریود طبیعی است؟

همانطور که در قبل گفتیم تجربه پریود در هر خانم متفاوت است، هر یک از ما دردهایی را در ناحیه‌ی پایین شکم، کمر یا سینه در زمان پریود تجربه می‌کنیم، اما اگر به طور ناگهانی این دردها تغییر کند و شامل یکی از موارد زیر باشد، پریود غیرطبیعی تلقی می‌شود:

  • گرفتگی عضلات
  • حالت تهوع 
  • استفراغ

آیا لکه بینی طبیعی است؟

خونریزی یا لکه بینی که بین پریودها، بعد از یائسگی یا بعد از رابطه جنسی اتفاق می‌افتد غیرطبیعی است.

شدت خونریزی پریود به من اجازه‌ی فعالیت‌های روزمره‌ام را نمی‌دهد، آیا این موضوع طبیعی است؟

باید بگوییم خیر، اگر شدت خونریزی و درد به شما اجازه فعالیت روزمره را نمی‌دهد، پریودتان غیرطبیعی تلقی می‌شود، پس بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل این اتفاق را تشخیص دهد.

تغییر رنگ خون پریود طبیعی است؟

به طور کلی در روزهای مختلف یا در دوره‌های مختلف پریود ممکن است رنگ خون پریود شما متفاوت باشد، از رنگ قهوه‌ای تیره تا نارنجی ممکن است این رنگ متفاوت باشد، اما نگران نباشید این تغییر رنگ معمولا طبیعی است، رنگ‌های تیره به دلیل زمانی است که خون در رحم مانده و اکسیده شده است و رنگ‌های روشن به دلیل ترکیب خون با ترشحات واژن اتفاق می‌افتد. ما در مقاله‌ای با عنوان «خونریزی پریود در چه صورت نرمال است؟» به طور مفصل درباره‌ی رنگ و میزان خونریزی پریود صحبت‌کرده‌ایم برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به این مقاله مراجعه کنید.

ترشحات واژن در چه صورت طبیعی است؟

ترشحات واژن در چه صورت طبیعی است؟

به طور طبیعی واژن قبل از پریود و در زمان‌های مختلف ترشحاتی دارد، تا وقتی که این ترشحات بی‌رنگ، بی‌بو بوده و همراه با سوزش و درد نباشند؛ طبیعی هستند.

اما ترشحاتی که بوی بدی بدهند یا به رنگ سبز تیره یا خاکستری باشند نشانه‌ی اتفاقاتی غیرطبیعی است و بهتر است برای فهمیدن علت به پزشک مراجعه کنید.

در مقاله‌ی « ترشحات واژن قبل از پریود طبیعی است؟» به طور مفصل درباره‌ی این ترشحات صحبت کرده‌ایم برای اطلاعات بیشتر می‌توانید سری به این مقاله بزنید.

چه زمانی برای پریود غیرطبیعی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت داشتن هر یک از علائم زیر با پزشک متخصص تماس بگیرید:

  • درد شدید در طول پریود یا بین پریودها
  • خونریزی شدید غیرمعمول (نیاز به تعویض نوار بهداشتی یا تامپون هر دو تا سه ساعت) یا دیدن لخته‌های بزرگ در خونریزی پریود
  • ترشحات غیرطبیعی یا بد بو از واژن
  • تب شدید
  • پریودی که بیش از ۱۰ روز طول بکشد.
  • خونریزی واژینال یا لکه بینی بین پریود یا بعد از یائسگی
  • پریودهایی که پس از داشتن چزخه‌های منظم بسیار نامنظم شده‌اند.
  • حالت تهوع یا استفراغ در طول پریود
  • علائم سندرم شوک سمی مانند تب بالا، استفراغ، اسهال، غش یا سرگیجه
  • همچنین اگر فکر می‌کنید باردار هستید بهتر است برای معاینه و مشخص شدن وضعیت جنین به پزشک مراجعه کنید.

چگونه پریود غیرطبیعی توسط پزشک تشخیص داده می‌شود؟

چگونه پریود غیر طبیعی توسط پزشک تشخیص داده می‌شود

اگر هر یک از جنبه‌های چرخه پریود شما تغییر کرده است، باید ثبت دقیقی از آن داشته باشید اطلاعاتی مثل زمان شروع و پایان پریود، میزان جریان خون و اینکه آیا لخته‌های خونی بزرگ را دفع می‌کنید یا خیر بسیار مهم هستند، همچنین علائم دیگری مانند خونریزی بین پریود و گرفتگی یا درد پریود همگی مواردی هستند که به پزشک شما در تشخیص بهتر کمک می‌کنند، پس اگر این اطلاعات را در اپلیکیشن پایش پریود خود ثبت کنید به طور دقیق می‌توانید به سوالات پزشک خود پاسخ دهید.

پزشک از شما در مورد چرخه پریود و سابقه پزشکی شما سوال خواهد کرد. او یک معاینه فیزیکی از جمله معاینه لگن و گاهی تست پاپ اسمیر انجام می‌دهد. پزشک همچنین ممکن است آزمایش‌های خاصی از جمله موارد زیر را تجویز کند:

  • آزمایش خون برای بررسی کم خونی یا سایر اختلالات پزشکی
  • کشت واژن، برای جستجوی عفونت
  • معاینه سونوگرافی لگن برای بررسی فیبروم رحم (Uterine fibroids)، پولیپ (Polyps) یا کیست تخمدان
  • بیوپسی آندومتر (Endometrial biopsy)، که در آن نمونه‌ای از بافت از پوشش داخلی رحم برای تشخیص اندومتریوز (Endometriosis)، عدم تعادل هورمونی یا سلول‌های سرطانی برداشته می‌شود.

پریود غیرطبیعی چگونه درمان می‌شود؟

درمان پریود غیرطبیعی به علت اصلی آن بستگی دارد، در زیر به برخی از علت‌ها و درمان‌ها پرداخته‌ایم:

تنظیم چرخه پریود: 

هورمون‌هایی مانند استروژن (Estrogen) یا پروژسترون (Progesterone) ممکن است برای کمک به کنترل خونریزی شدید تجویز شوند.

کنترل درد: 

درد یا گرفتگی خفیف تا متوسط ​​احتمالا با مصرف مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Ibuprofen) یا استامینوفن (Acetaminophen) کاهش می‌یابد. آسپرین (Aspirin) برای گرفتگی‌های پریود توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است باعث خونریزی شدیدتر شود. حمام یا دوش آب گرم یا استفاده از پد گرم‌کننده ممکن است به تسکین گرفتگی کمک کند.

فیبروم‌های رحمی:

فیبروئید رحم (Uterine fibroids)

فیبروم‌های رحمی

فیبروم‌ها توده‌های کوچک و غیرسرطانی هستند که در خارج یا داخل رحم ایجاد می‌شوند که اغلب در سال‌های باروری ظاهر می‌شوند. فیبروم‌های رحمی که لیومیوم (leiomyomas) یا میوم (myomas) هم نامیده می‌‌شوند، با افزایش خطر سرطان رحم مرتبط نیستند و تقریبا ‌هرگز به سرطان تبدیل نمی‌شوند.

فیبروئید رحم می‌تواند باعث پریود‌های سنگین و دوره‌های طولانی پریود شود. یکی دیگر از عوارض فیبروئید رحم خونریزی غیر طبیعی واژینال و لکه‌بینی در بین دوره‌های پریود است.

 این فیبروم‌ها را می‌توان به کمک دارو و یا جراحی درمان کرد. در ابتدا، بیشتر فیبروم‌هایی که علائمی خفیف دارند را می‌توان با مسکن‌های بدون نسخه درمان کرد. اگر خونریزی شدید دارید، مکمل آهن برای پیشگیری یا درمان کم خونی مفید است.

 قرص‌های ضدبارداری با دوز پایین یا تزریق پروژسترون (Depo-Provera) ممکن است به کنترل خونریزی شدید ناشی از فیبروم کمک کند. داروهایی که برای ترشح هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (Gonadotropin) تجویر می‌شوند، احتمالا برای کوچک کردن اندازه فیبروم‌ها و کنترل خونریزی شدید استفاده شوند. این داروها تولید استروژن در بدن را کاهش می‌دهند و پریود را برای مدتی متوقف می‌کنند (دقت کنید که حتما داروها را باید زیر نظر متخصص مصرف کنید).

 اگر فیبروم‌ها به دارو پاسخ ندهند، گزینه‌های جراحی مختلفی وجود دارد که می‌تواند آنها را درمان کند یا اندازه و علائم آنها را کاهش دهد. نوع عمل به اندازه، نوع و محل فیبروم بستگی دارد. 

اندومتریوز:

 اگرچه هیچ درمانی برای اندومتریوز وجود ندارد اما مسکن‌های بدون نسخه یا تجویزی ممکن است به کاهش ناراحتی کمک کنند. درمان‌های هورمونی مانند قرص‌های ضد بارداری ممکن است به جلوگیری از رشد بیش از حد بافت رحم و کاهش میزان از دست دادن خون در طول چرخه پریود کمک کند.

 در برخی موارد، داروهایی برای افزایش ترشح هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا پروژسترون ممکن است برای توقف موقت دوره‌های پریود استفاده شود. در مواردی، ممکن است برای برداشتن بافت اضافی اندومتر که در لگن یا شکم رشد می‌کند، جراحی لازم باشد. اگر رحم به شدت آسیب دیده باشد، ممکن است به عنوان آخرین راه چاره، عمل جراحی برداشتن رحم هیسترکتومی (Hysterectomy) مورد نیاز باشد، البته این عمل معمولا برای خانم‌هایی انجام می‌شود که دیگر نمی‌خواهند بچه‌دار شوند. گزینه‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند به خونریزی شدید پریود کمک کند. 

جمع‌بندی:

گاهی برخی علائم جدید و ناگهانی که بدن بروز می‌دهد نشان دهنده‌ی اتفاقی تازه است، پس باید مراقب علائم پریود خود باشید، اگر درد شدید، خونریزی سنگین، ترشحات بد بو، سبز یا خاکستری داشتید یا پریودتان بی‌دلیل چند دوره قطع شده است، شما پریود غیرطبیعی دارید، پس شاید زمان آن رسیده است که به صدای بدن خود گوش دهید و به دکتر مراجعه کنید تا علت تغییرات غیرطبیعی پریودتان را بفهمید و برای درمان آن قدمی بردارید.