زگیل تناسلی شایعترین عفونت مقاربتی (STI) است. انواع خاصی از ویروس (HPV) باعث ایجاد زگیل تناسلی میشوند. روشهایی برای درمان و کنترل این مشکل وجود دارد، اما پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. برای جلوگیری از زگیل تناسلی استفاده از کاندوم در انجام رابطه جنسی ایمن بسیار مهم است. در ادامه، درباره روشهای دیگر پیشگیری این وضعیت برایتان میگوییم.
زگیل تناسلی چیست و به چه علتی رخ میدهد؟
زگیل تناسلی برجستگیهای منفرد یا گروهی است که در اندامهای زیر ظاهر میشود:
- واژن.
- فرج.
- دهانه رحم.
- مجرای ادرار.
- آلت تناسلی.
- کیسه بیضه.
- اطراف دهان.
- اطراف مقعد و رکتوم.
این زگیلها از راه ارتباط جنسی منتقل میشوند و بسیار شایع هستند. عامل ایجاد زگیل تناسلی انواعی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. زگیل تناسلی میتواند برجسته یا مسطح، کوچک یا بزرگ باشد. گاهی اوقات، تودهای از زگیلها به شکل گل کلم در کنار هم قرار میگیرند.
برخی از زگیلها آنقدر کوچک و مسطح هستند که امکان شناسایی فوری آنها وجود ندارد. بیشتر اوقات، زگیل تناسلی بدون درد است. شاید برخی از افراد خارش، خونریزی، سوزش یا درد داشته باشند. برای جلوگیری از زگیل تناسلی باید با علائم آن آشنا باشید.
راه انتقال زگیل تناسلی چیست؟
این ویروس از راههای زیر منتقل میشود. تماس پوست به پوست در رابطه جنسی از انواع زیر:
- واژینال.
- مقعدی.
- دهانی.
استفاده از اسباببازیهای جنسی هم باعث انتقال این ویروس میشود. گاهی اوقات، اطلاع از ابتلا به زگیل تناسلی دشوار است، چون این ویروس میتواند ماهها تا سالها قبل از ایجاد زگیل در بدن وجود داشته یا حتی در بدن فرد باشد ولی زگیل واضحی را موجب نشود. آگاهی برای جلوگیری از زگیل تناسلی مهم است.
تشخیص زگیل تناسلی چگونه است و چه درمانی دارد؟
پزشکان معمولاً میتوانند زگیل تناسلی را با مشاهده و معاینه تشخیص دهند. گاهی اوقات، پزشکان نمونه کوچکی از زگیل را برای آزمایش به آزمایشگاه میبرند. درمانها برای از بین بردن زگیل تناسلی عبارتند از:
- داروهای موضعی.
- لیزردرمانی.
- عمل جراحی.
گاهی اوقات، زگیلها پس از درمان بازگشت میکنند. علت آن است که درمانها نمیتوانند تمام انواع ویروس (HPV) را در بدن از بین ببرند و در واقع، ویروس حتی با پاک شدن زگیل در بدن باقی میماند. برای همین جلوگیری از زگیل تناسلی اهمیت زیادی دارد. با پیشگیری دچار مشکلاتی مداوم نخواهید شد.
روشهای جلوگیری از زگیل تناسلی چیست؟
برای پیشگیری از زگیل تناسلی باید به نکات زیر دقت کنید:
- تزریق واکسن.
- پرهیز از استفادۀ دوش واژینال.
- توجه به رابطه جنسی ایمن.
- ارتباط با یک شریک جنسی.
توجه به رابطه جنسی ایمن چگونه است؟
رابطه جنسی ایمن راهی مناسب برای جلوگیری از زگیل تناسلی است. کاندوم خطر ابتلا به (HPV) را کاهش میدهد، اما به طور کامل از انتشار ویروس جلوگیری نمیکند.
با این حال، کاندوم در برابر سایر عفونتهای مقاربتی از بدن محافظت میکند و بخش مهمی از رابطه جنسی ایمن برای بسیاری از افراد است.
واکسن زگیل تناسلی چیست؟
واکسن (HPV) میتواند در برابر انواع خاصی از این ویروس از جمله عامل زگیل تناسلی و برخی سرطانها از بدن محافظت کند.
بیش از ۱۰۰ نوع (HPV) وجود دارند. سازمان پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا (CDC) تزریق واکسن برای افراد زیر ۴۵ سال و ترجیحاً در سنین پایین و همزمان با بلوغ را توصیه میکند. واکسنهای چندگانه پیشگیری از زگیل تناسلی در برابر انواع (HPV-6) و (۱۱-HPV) یعنی عوامل ایجاد بیشتر زگیلهای تناسلی از بدن محافظت میکند.
چگونه از انتشار زگیل تناسلی جلوگیری کنید؟
اگر متوجه شدید که به زگیل تناسلی مبتلا هستید، سعی کنید از انتشار و سرایت آن به دیگران جلوگیری کنید:
- در طول رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال همیشه از کاندوم استفاده کنید.
- هنگامی که زگیلهای قابل مشاهده دارید، حتی به صورت محافظت شده هم رابطه جنسی نداشته باشید.
- شریک زندگی خود را تشویق کنید تا با یک پزشک یا پرستار در مورد واکسن (HPV) صحبت کند. بیشتر برندها میتوانند در برابر برخی از انواع ویروس عامل زگیل تناسلی از بدن محافظت کنند.
- سیگار نکشید. سیگاریها بیشتر در معرض بازگشت و وخیم شدن زگیلهای تناسلی هستند.
- همیشه قبل از رابطه جنسی به شریک جنسی خود بگویید که زگیل تناسلی دارید، تا بتوانید با همکاری یکدیگر از گسترش آن جلوگیری کنید. جلوگیری از زگیل تناسلی برای شریک جنسی واجب و امری اخلاقی است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
برای جلوگیری از زگیل تناسلی واکسن بزنید و رابطه جنسی ایمن داشته باشید. اگر نشانههای زیر را مشاهده کردید نیز سریع به پزشک سر بزنید:
- داشتن دانهها یا تودههای کوچک شبیه زگیل.
- ترشحات غیر معمول یا بد بوی آلت تناسلی یا واژن.
- قرمزی، درد یا تورم واژن یا آلت تناسلی.
- تحریک یا خارش ناحیه تناسلی.
- خروج ادرار دردناک.
- مقاربت دردناک.
پیشگیری بهتر از درمان است
- زگیل تناسلی تودههایی است که در ناحیه تناسلی، دهانه رحم، مقعد و رکتوم و گاهی در اطراف دهان ظاهر میشود.
- زگیلهای تناسلی با ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد و از طریق تماس جنسی پخش میشوند.
- انواع مختلفی از (HPV) وجود دارند. نوعی که باعث زگیل تناسلی میشود، سرطان زا نیست.
- زگیل تناسلی را میتوان با داروها یا لیزر از بین برد، اما درمان باعث ریشهکن شدن بیماری نمیشود.
- بیشتر زگیلهای تناسلی در طول ۲ سال، خود به خود از بین میروند.
- با استفاده از کاندوم و واکسیناسیون خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش دهید.
در صورت مشاهده زگیلها سریع به پزشک مراجعه کنید. تجربهای درباره ابتلا به این وضعیت داشتهاید؟ چطور با آن کنار آمدهاید؟
پرسشهای پرتکرار:
ممکن است به شما توصیه شود تا زمانی که زگیلها پاک نشدهاند از رابطه جنسی خودداری کنید. استفاده از کاندوم در صورت وجود زگیل و سه ماه اول، بعد از نابودی زگیل به کاهش انتشار آن کمک میکند.
برقراری رابطه جنسی با کاندوم، واکسن زدن، پرهیز از استفادۀ دوش واژینال و مطمئن شدن از سلامت شریک جنسی راههای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی هستند.
افراد مبتلا به زگیل تناسلی قطعاً میتوانند (HPV) را گسترش دهند. اما حتی پس از از بین رفتن زگیل، (HPV) میتواند همچنان در بدن فعال باشد. این یعنی از طریق رابطه جنسی یا تماس نزدیک جنسی به شخص دیگری سرایت و در آن فرد زگیل ایجاد میکند.
فردی که مبتلا به زگیل تناسلی است، باید با شریک جنسی خود صحبتی صادقانه داشته باشد. لازم است که هر دو به پزشک مراجعه و راههای شناسایی و درمان را پیگیری کنند.
مدت زمان ماندگاری زگیل تناسلی میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. گاهی اوقات، سیستم ایمنی بدن زگیلها را ظرف چند ماه پاک میکند و گاهی زگیلها برای سالها باقی میمانند. حتی اگر زگیلها از بین بروند، (HPV) میتواند همچنان در بدن فعال باشد.