هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود  گرگرفتگی قبل از پریود: چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

 گرگرفتگی قبل از پریود: چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟


گرگرفتگی قبل از پریود

گرگرفتگی قبل از پریود یکی از احساسات ناخوشایند و فراگیری است که در ردۀ علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) قرار می‌گیرد. در چنین حالتی فرد ممکن است به دلایلی مثل تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی، احساس گرمای همراه با قرمزی ناگهانی در صورت و گردن داشته باشد.

گرگرفتگی پیش از خونریزی قاعدگی ممکن است علائم دیگری همچون عرق کردن همراه با احساس ناراحتی را به دنبال داشته باشد که اغلب گذراست. اما در صورت افزایش علائم ناخوشایند نیاز به بررسی و درمان پزشکی دارد.

گرگرفتگی یکی از حالت‌هایی است که برخی زنان در طی سندرم پیش از قاعدگی و شماری دیگر هم در سال های پیش از یائسگی تجربه می‌کنند. خوردن غذاهای تند و همینطور مصرف قهوه می‌توانند دلیل احساس گرگرفتگی در شما باشند.

گر گرفتگی چیست؟

گرگرفتگی به احساس ناگهانی گرما در قسمت بالاتنه گفته می‌شود که اغلب در نواحی گردن، سینه و صورت همراه است. همزمان با گرگرفتگی، پوست صورت یا بدن ممکن است قرمز شود. همچنین تعریق نیز در چنین شرایطی دور از انتظار نیست. این حالت یک موج ناگهانی است که باعث داغ شد پوست و عرق کردن می‌شود که در زنان نزدیک به دوران یائسگی شایع‌تر است. اما بسیاری از زنان نیز ممکن است به گرگرفتگی قبل از پریود دچار شوند. 

احساس گرگرفتگی ممکن است در هر بار بین ۳۰ ثانیه تا ۵ دقیقه طول بکشد. در این زمان صورت و گردن قرمز شده و حتی ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند. تعریق شبانه چیزی نیست که شما به آن علاقه داشته باشید، اما این مورد نیز یکی دیگر از نشانه‌هایی است که با وجود گرگرفتگی حین خواب با آن درگیر خواهید شد تا جایی که ممکن است شما را از خواب بیدار کند. 

بر اساس اطلاعات مندرج در سایت هاپکینز مدیسن، گفته می‌شود که در بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از زنان مبتلا، حس گرگرفتگی به قدری شدید است که ممکن است عملکردهای عادی روزانه را مختل کند. البته اگر شما هم جزء این دسته از زنان هستید، حتماً باید از متخصص زنان برای رفع یا کنترل مشکل خود کمک بگیرید.

علت گر گرفتگی قبل از پریود؛ گرگرفتگی قبل از پریود نشانه چیست؟

علت گر گرفتگی قبل از پریود

بر اساس مطالعات از ۱۰ زنی که دوره‌های منظم قاعدگی دارند، ۱ نفر از آن‌ها گرگرفتگی را تجربه می‌کند. اما این تعداد در سال‌های اولیۀ یائسگی به ۴ زن از هر ۱۰ نفر افزایش پیدا می‌کند. وقتی صحبت از این می‌شود که علت گرگرفتگی قبل از پریود چیست، گفته می‌شود که اختلالات کاهش سطح استروژن مسبب بروز چنین حالتی است. 

سطح هورمون‌ها در طول سیکل قاعدگی تغییر پیدا می‌کند که باعث ساخت دیوارۀ رحم و ضخیم شدن آن می‌شون. دیواره‌ای که در صورت عدم باروری، برای ریزش و خونریزی ماهانه آماده می‌شود. در این بین کاهش سطح استروژن خونریزی پریود را در پی دارد.

با این اوصاف دانشمندان اعتقاد دارند که کاهش سطح استروژن ممکن است بر هیپوتالاموس تأثیر داشته باشد. هیپوتالاموس بخشی از مغز است که وظیفه دارد دمای بدن را ثابت نگه دارد. بنابراین کاهش سطح استروژن با تأثیر بر این قسمت منجر به واکنش بیش از حد آن برای افزایش جزئی دمای بدن خواهد بود که قبل از پریود رخ می‌دهد. در واقع زمانی که مغز پیامی را مبنی بر افزایش دمای بدن حس می‌کند، باعث گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شود. فرآیندی که به خنک شدن دمای بدن کمک می‌کنند. بنابراین گرگرفتگی رخ می‌دهد. 

سایر علل گرگرفتگی زنان

همانطور که گفتیم گرگرفتگی پیش از پریود و پیش از یائسگی در بین زنان شایع است. اما برخی دیگر از عوامل نیز می‌توانند باعث بروز بالا رفتن دمای بدن زنان و ایجاد حس گرگرفتگی شوند که یکی از آن‌ها بارداری است. 

بر اساس اطلاعات به دست آمده از یک مطالعه که در سایت وب ام دی (WebMD) منتشر شده است، چیز حدود ۳۵ درصد از زنان باردار در دوران حاملگی خود حس گرگرفتگی را تجربه کرده‌اند که پزشکان علت این مسئله را در تغییر و نوسانات هورمونی می‌دانند. حسی که در سه ماهۀ اول و سه ماهۀ سوم بارداری شیوع بیشتری در بین زنان دارد. از سایر علل بروز گرگرفتگی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ابتلا به عفونت‌های ویروسی همچون سرماخوردگی، آنفولانزا یا کووید ۱۹
  • ابتلا به عفونت‌های باکتریایی همچون سل، التهاب قلب و التهاب استخوان یا مغز استخوان
  • اختلالات هورمونی به دلیل دیابت، پرکاری تیروئید و تومورهای غدد درون ریز
  • مصرف الکل و مواد مخدر
  • اختلالات خواب مثل آپنۀ خواب 
  • اختلالات خلقی همچون اضطراب و هراس
  • برخی از سرطان‌ها به ویژه لنفوم و لوسمی
  • اختلالات گوارشی مثل رفلاکس معده
  • برخی از داروهای مخصوص سرطان 
  • سایر داروها همچون داروهای ضد افسردگی، داروهای دیابت، استروئیدها، آسپرین، استامینوفن و داروهای فشار خون بالا

علائم گر گرفتگی قبل از پریود

علائم گر گرفتگی قبل از پریود

علائم گرگرفتگی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند، به طوری که همۀ آن‌ها در فردی مشاهده نشوند. در واقع شدت گرگرفتگی و فراوانی علائم آن در زنان متفاوت است. فردی ممکن است تنها ۱ دقیقه با این حالت درگیر باشد، در حالی که دیگری حتی تنها با ۵ دقیقۀ مداوم احساس گرگرفتگی کند. از سری علائم این مشکل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس ناگهانی گرما در قسمت‌های بالاتنه مثل صورت، سینه و گردن
  • ایجاد ظاهری برافروخته با پوستی قرمز 
  • تند شدن ضربان قلب
  • احساس اضطراب
  • احساس تعریق خصوصاً در ناحیۀ بالاتنه
  • احساس سردی و لرز با خاموش شدن حس گرگرفتگی (به دلیل واکنش‌های جبرانی بدن)

گرگرفتگی ممکن است در هر زمانی از روز یا شب رخ دهد، با این حال بیشتر زنانی که وجود گرگرفتگی را گزارش کرده‌اند، در روز دچار چنین حالتی شده‌اند.

درمان گر گرفتگی قبل از پریود

گرگرفتگی قبل از پریود معمولاً چیزی نیست که نیاز به درمان داشته باشد و اغلب بدون هیچ دخالتی خود به خود از بین می‌رود. با این حال علائم ناخوشایند ممکن است در برخی از زنان بیشتر حس شوند تا جایی که حتی در انجام فعالیت‌ها خلل وارد کنند. 

در چنین شرایطی شاید بتوانید با انجام برخی تغییرات کوچک در سبک زندگی خود، از شر علائم گرگرفتگی چند روز قبل از پریود خلاص شوید. در ادامه به معرفی برخی از گزینه‌هایی می‌پردازیم که می‌توانند در مدیریت چنین شرایطی به شما کمک کنند.

تغییر سبک زندگی

یکی از مهم‌ترین مواردی که می‌تواند باعث کاهش علائم گرگرفتگی قبل از پریودی شوید، تغییر سبک زندگی است. از سری تغییرات مناسب در چنین زمانی موارد زیر هستند:

سیگار نکشید

برای کاهش گرگرفتگی بدن قبل از پریود بهتر است از مصرف هرگونه مواد دخانی از سیگار گرفته تا تنباکو (قلیان) یا موارد مشابه خودداری کنید. گفته می‌شود که افراد سیگاری ممکن است بیش از سایرین دچار بالا رفتن دمای بدن قبل از پریود شوند.

تمرین منظم داشته باشید

فعالیت منظم بدنی

افراد کم تحرک در مقایسه با کسانی که بیشتر ورزش می‌کنند، ممکن است بیشتر دچار گرگرفتگی قبل از پریود شوند. از سوی دیگر ورزش می‌تواند فواید زیادی برای سلامت زنان داشته باشد؛ با این حال توجه داشته باشید که خود ورزش باعث تولید گرمای بیش از حد می‌شود که در افزایش بروز گرگرفتگی نقش دارد. بنابراین بهتر است در یک اتاق خنک ورزش کرده و تحرک بیشتری داشته باشید.

کاهش وزن داشته باشید

اگر دچار اضافه وزن هستید، باید بدانید که بیش از سایرین در معرض گرگرفتگی بدن قرار دارید. پس چه با ورزش چه با رژیم اصولی سعی کنید که به وزن ایده آل و طبیعی دست پیدا کنید.

لباس خنک بپوشید

اگر احساس گرما دارید، بهتر است محیط خانه را با استفاده از کولر یا جریان هوای خنک بیرون تهویه کنید. نوشیدنی‌های سرد در کنار پوشیدن لباس خنک هم در چنین مواقعی راهکارهایی کمکی و البته اثربخش خواهند بود.

استفاده از درمان‌های ذهنی

آرام بودن به کمک انجام مدیتیشن، درمان شناختی رفتاری (CBT) و حتی طب سوزنی می‌تواند به کاهش علائم داغی بدن قبل از پریود کمک کند. تمرین تنفس عمیق و حتی هیپنوتیزم هم از دیگر درمان‌های ذهن و بدن هستند که علاوه بر فواید دیگر، برای کاهش گرگرفتگی بدن کاربرد دارند.

استفاده از داروهای طبیعی

طب سنتی همیشه راهکارهایی برای درمان مشکلات زنانه دارد که ممکن است بخواهید آن‌ها را تجربه کنید. از آن جایی که بیشتر این درمان‌ها بدون نسخه قابل دسترسی هستند و البته عوارض زیادی ندارند، می‌توانید از آن‌ها برای مدیریت شرایط خود استفاده کنید. از سری گیاهان دارویی مؤثر برای گرگرفتگی قبل از پریود می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • روغن گل مغربی
  • سویا
  • کوهوش سیاه
  • یام وحشی
  • جینسینگ

درمان‌های پزشکی

درمان‌های پزشکی گرفتگی قبل از پریود

برای بسیاری زنان ممکن است تغییر سبک زندگی یا درمان‌های طبیعی به رفع گرگرفتگی کمک نکند، در چنین شرایطی پزشک ممکن است برای چنین گروهی، از درمان‌های جایگزین هورمونی استفاده کند. استروژن معمولاً به عنوان یک راه حل برای درمان گرگرفتگی در نظر گرفته می‌شود که بسته به نظر پزشک برای بیمار تجویز می‌شود.

البته مصرف استروژن ممکن است برخی دیگر از علائم پی ام اس مثل اختلالات خلقی یا مشکلاتی از جمله خشکی واژن و علائم یائسگی را نیز بهبود دهد. اما در شرایطی که در معرض سرطان سینه، آندومتر، بیماری قلبی، لخته شدن خون یا سکتۀ مغزی هستید، ممکن است پزشک از این روش درمانی برای شما استفاده نکند.

چه زمانی با پزشک مشورت کنیم؟

گرگرفتگی قبل از پریود یک عارضۀ گذراست که اغلب با بالا رفتن سن کاهش (به جز دوران یائسگی) پیدا می‌کند. با این حال در برخی از مواقع نیاز به بررسی پزشکی دارد. برای مثال اگر گرگرفتگی شدید باشد، به طوری که در زندگی روزمرۀ شما اختلال ایجاد کند، اگر مداوم باشد و با روش‌های خانگی بهبود پیدا نکند و در صورتی که با سایر علائم مثل درد شدید شکمی یا سردردهای شدید همراه باشد، نیاز به بررسی پزشکی دارد. 

گرگرفتگی پریود؛ علت، علائم، درمان

  • گرگرفتگی قبل از پریود یک تجربۀ رایج برای بسیاری از زنان است که اغلب به دلیل تغییرات هورمونی در طول چرخۀ قاعدگی رخ می‌دهد.
  • از علائم اصلی چنین مشکلی می‌توانیم به احساس ناگهانی گرما در صورت، گردن و قفسۀ سینه در کنار تعریق، افزایش ضربان قلب، قرمزی پوست و لرز بعد از داغی بدن اشاره کنیم.
  • بیشترین علت گرگرفتگی پیش از پریود می‌تواند به نوسانات هورمونی برگردد. در حالی که سبک زندگی و مشکلات سلامتی نیز ممکن است به افزایش بروز چنین حالتی منجر شوند.
  • از راه‌های مدیریت گرگرفتگی می‌توانیم به تغییرات سبک زندگی، درمان‌های خانگی، داروهای بدون نسخه و درمان‌های پزشکی اشاره کنیم.
  • اگر دوست دارید دربارۀ این موضوع با یک پزشک متخصص صحبت کنید، یا دربارۀ سایر مشکلات سلامت زنان اطلاعات خود را افزایش دهید، به جامعۀ بزرگ هرلایف بپیوندید. 
  • با نصب اپلیکیشن هرلایف این امکان برای شما فراهم است تا علاوه بر دسترسی به پزشک، از اطلاعات علمی برای بالا بردن سطح آگاهی خود در زمینه پریود، بارداری، بیماری‌های جنسی و به طور کل سلامت زنان استفاده کنید.
چرا قبل از پریود دچار گرگرفتگی می‌شوم؟

گرگرفتگی قبل از پریود اغلب با تغییرات هورمونی مرتبط است. نوسانات هورمون‌های استروژن و پروژسترون در طول چرخۀ قاعدگی می‌توانند باعث تغییراتی در سیستم تنظیم دمای بدن و گرگرفتگی شوند. عوامل دیگری مانند استرس، مصرف برخی داروها و سبک زندگی نیز می‌توانند در تشدید این مشکل نقش داشته باشند.

آیا گرگرفتگی قبل از پریود طبیعی است؟

بله، گرگرفتگی قبل از پریود در بسیاری از زنان تجربه می‌شود و به طور کلی طبیعی است. با این حال، شدت و مدت زمان گرگرفتگی (۳۰ ثانیه تا ۵ دقیقه) در افراد مختلف متفاوت است. اگر گرگرفتگی شما شدید است و به زندگی روزمرۀ شما خللی وارد می‌کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

چگونه می‌توان گرگرفتگی قبل از پریود را مدیریت کرد؟

با پوشیدن لباس‌های خنک، دوری از الکل، سیگار و محیط‌های گرم در کنار کمک گرفتن از ورزش، درمان‌های ذهنی همچون یوگا، داروهای گیاهی و حتی داروهای پزشکی می‌توان به مدیریت گرگرفتگی قبل از پریود کمک کرد.