عفونت سینه یا ماستیت چیست؟


عفونت سینه یا ماستیت (Mastitis) به التهاب پستان گفته می‌شود که ممکن است با عفونت همراه باشد. این بیماری، اغلب در زنان شیرده دیده می‌شود که به آن ورم پستان شیردهی یا آبسه نیز می‌گویند که در موارد نادر، ممکن است مردان را نیز درگیر ‌کند. اما آبسه پستانی چیست؟ 

گاهی، شیر زیاد سینه، علت باریک شدن بافت مجاری سینه و ماستیت التهابی است. ماستیت التهابی به دلیل عفونت می‌تواند سبب ورم پستان و در نهایت، آبسه یا چرک سینه شود. در ادامه توضیح کاملی دربارۀ این مشکل ارائه خواهیم داد.

باقی ماندن شیر در سینه پس از شیر دادن به کودک ممکن است منجر به التهاب سینه شود و اگر این التهاب با عفونت همراه شود ماستیت و عفونت سینه رخ می‌دهد.

عفونت سینه یا ماستیت چیست؟

آبسه سینه در دوران شیردهی، هنگامی رخ می‌دهد که شیر به طور کامل از سینه تخلیه نشود یا در نوک پستان باقی بماند. در نتیجه، گلبول‌های سفید خون به مبارزه با عفونت می‌پردازند و سبب تورم و افزایش جریان خون در ناحیۀ آسیب دیده می‌شوند. بنابراین، قسمت عفونی سینه، دردناک، متورم، قرمز و گرم می‌‌شود. عفونت سینه یا ماستیت می‌تواند با تب، سردرد و علائم آنفولانزا خود را نشان دهد.

 دلایل عفونت سینه

 دلایل عفونت سینه

مهم‌ترین عواملی که سبب ورم پستان یا ماستیت می‌شوند، عبارتند از:

   مسدود شدن مجرای شیر

اگر پس از شیردهی، پستان به طور کامل، تخلیه نشود، ممکن است یکی از مجراهای شیر مسدود شود. این امر، موجب بازگشت شیر و در نتیجه، عفونت سینه یا ماستیت می‌شود؛ زیرا شیر باقی مانده، عفونت‌ها را به خود جذب می‌کند.

   ورود میکروب به سینه

میکروب‌های سطح پوست و دهان کودک، از طریق دهانۀ مجرای شیر و شکاف نوک پستان، وارد مجاری شیر می‌شوند و عفونت سینه، بروز می‌کند. عواملی مانند سابقۀ عفونت سینه، فشار دادن آن در زمان شیر دادن، پوشیدن سوتین تنگ، سیگار و رژیم غذایی نامناسب می‌توانند در بروز ماستیت سینه، مؤثر باشند.

علائم عفونت سینه

عفونت سینه یا ماستیت، ممکن است ناگهانی بروز کند و شایع‌ترین علائم آن شامل موارد زیر می‌شود:

  • شدید و دائمی شدن درد یا سوزش سینه، هنگام شیر دادن
  • قرمزی و تورم در پستان
  • حرارت در سینه
  • تب 38 درجه یا بالاتر
  • لرز و علائمی مانند آنفولانزا
  • ضربان قلب سریع
  • وجود توده عفونی در سینه
  • رگ‌های قرمز روی سینه

چنانچه، هر یک از علائم عفونت سینه یا ماستیت را دارید، در اسرع وقت، علائم خود را با پزشک متخصص زنان در میان بگذارید؛ زیرا ممکن است ورم پستان، نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.

 نحوه تشخیص عفونت سینه

پزشک زنان عفونت سینه یا ماستیت را با معاینۀ بالینی پستان و سایر علائم تشخیص می‌دهد. ممکن است پزشک برای تشخیص بهتر، آزمایش کشت شیر را توصیه کند. این آزمایش به تجویز آنتی بیوتیک مناسب و درمان بیماری کمک می‌کند.

از آنجایی که، سرطان سینۀ التهابی، علائمی شبیه به ورم پستان دارد، ممکن است با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. اگر پزشک زنان ماستیت را تشخیص دهد، درمان‌های آنتی بیوتیکی را هفت تا ده روز تجویز می‌کند. در صورت عدم بهبود، آزمایش‌های لازم تجویز می‌شود. در این مواقع، پزشک متخصص برای تشخیص دقیق‌تر بیماری، ماموگرافی و اولتراسوند را انجام می‌دهد تا از سرطانی نبودن آن اطمینان حاصل کند.

راه‌های پیشگیری از عفونت سینه

راه‌های پیشگیری از عفونت سینه

پیش از شروع دوران شیردهی، بهتر است با یک متخصص، مشورت کنید. رعایت مواردی که به شما گوشزد می‌شود، می‌تواند در پیشگیری از بروز ماستیت، بسیار مؤثر باشد. مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از عفونت سینه یا ماستیت به شرح زیر است:

  • هنگامی که به کودک خود شیر می‌دهید، پیش از شیر دادن با سینۀ دیگر از تخلیۀ کامل آن مطمئن شوید.
  • اگر سوتین یا لباس شما خیس شده است، بلافاصله آن را تعویض کنید.
  • حتماً هنگام شیر دادن از نحوۀ صحیح قرارگیری سینه در دهان نوزاد، مطمئن شوید.
  • پیش از شیردهی، دستان خود را تمیز بشویید.
  • برای تغذیۀ نوزاد، از هر دو سینه استفاده کنید.
  • در دوران شیردهی، از پوشیدن سوتین‌های تنگ، خودداری کنید.
  • در صورتی که سیگار می‌کشید آن را ترک کنید.  

درمان عفونت سینه

درمان عفونت سینه، اغلب با مصرف هفت تا ده روزۀ آنتی بیوتیک‌ و تخلیۀ شیر از سینه انجام می‌شود. مصرف کامل آنتی بیوتیک‌ها، علاوه بر بهبود ماستیت از عود دوبارۀ آن نیز جلوگیری می‌کند. همچنین در دورۀ درمان، پزشک متخصص، توصیه می‌کند که شیردهی به کودک را ادامه دهید؛ زیرا نه تنها تأثیر منفی در کودک ندارد بلکه به دفع عفونت از بدن، کمک بسیاری می‌کند. استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه، استراحت کردن، نپوشیدن سوتین تنگ و هیدراته نگه داشتن بدن از دیگر نکات مهمی است که به عنوان درمان خانگی ماستیت از آن‌ها یا  می‌شود.

درمان عفونت سینه با طب سنتی نیز از دیگر روش‌های رایج برای ماستیت است که با ارائۀ روش‌های مختلف انجام می‌شود. به خاطر داشته باشید که درمان عفونت سینه با طب سنتی به تنهایی امکان پذیر نیست و برای درمان قطعی ماستیت باید در قدم اول به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تشخیص بیماری، یکی از روش‌های درمان با دارو یا جراحی را به شما پیشنهاد می‌دهد.

درمانتوضیحات
داروآنتی بیوتیک کلوگزاسیلین و سفالکسین
درمان خانگیاستفاده از کمپرس سرد و گرم، ایبوپروفن جهت تسکین درد، استامینوفن برای کاهش تب، نپوشیدن سوتین تنگ، هیدراته نگه داشتن بدن
طب سنتیاستفاده از نسخه‌های گیاهی برای کمک به درمان ماستیت

 چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

درمان ماستیت سینه

هنگامی که برخی از علائم مهم، عفونت سینه یا ماستیت را مشاهده کردید، بلافاصله برای درمان با یک پزشک متخصص، مشورت کنید. گاهی مصرف یک دوره آنتی بیوتیک برای ماستیت، مناسب است، گاهی نیز عمل جراحی ماستیت، پیشنهاد می‌شود. معمولاً جراحی هنگامی به شما توصیه می‌شود که داخل سینه، آبسه ایجاد شود.

اگر آبسه سینه اتفاق بیفتد، باید تخلیه جراحی آبسه سينه، صورت گیرد. در روش جراحی آبسه سینه، عفونت به وسیلۀ آسپیراسیون با سوزنی نازک و توخالی، تخلیه می‌شود و پس از آن درمان با آنتی بیوتیک‌ آغاز می‌گردد. در صورتی که یکی از علائم عفونت سینه یا ماستیت را دارید می‌توانید وارد کلینیک آنلاین اپ هرلایف شوید و از پزشک متخصص زنان، مشاوره بگیرید.

   نکات مهم دربارۀ عفونت سینه یا ماستیت

  • ماستیت، التهاب سینه است که اغلب در زنان شیرده رخ می‌دهد و ممکن است با عفونت همراه باشد.
  • مسدود شدن مجرای شیر و ورود میکروب به سینه از مهم‌ترین دلایل ماستیت سینه محسوب می‌شوند.
  • برای درمان دارویی ماستیت، آنتی بیوتیک کلوگزاسیلین و سفالکسین، تجویز می‌شود.
  • برای درمان عفونت سینه یا ماستیت می‌توانید از اپ هرلایف استفاده کنید و با پزشک متخصص زنان مورد نظر در ارتباط باشید.

پرسش‌های پرتکرار

آیا عفونت سینه در دوران شیردهی خطرناک است؟

عفونت سینه با شیردهی نمی‌تواند به نوزاد انتقال پیدا کند و آنتی بیوتیک‌هایی که برای درمان تجویز می‌شوند، برای کودک، ضرری ندارند.

بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت سینه چیست؟

آنتی بیوتیک کلوگزاسیلین (Dycill) و سفالکسین (Keflex) دو آنتی بیوتیک رایج و مؤثر برای درمان ماستیت، محسوب می‌شوند.

آیا عفونت سینه نیاز به جراحی دارد؟

هنگامی که التهاب و عفونت سینه منجر به ایجاد آبسه شود، نیاز به تخلیه جراحي آبسه سينه ضرورت می‌یابد.