آیا مصرف مترونیدازول و تاخیر پریود با هم در ارتباط هستند؟ دیگر آنتی بیوتیکهای مشابه مترونیدازول چه تأثیری بر پریود شدن دارند؟ علل زیادی وجود دارند که با عقب افتادن پریود شما ارتباط دارند، از یک استرس عادی گرفته تا عفونت همگی دلایلی برای بروز این مشکل هستند. اما شاید شما هم شنیده باشید که داروهایی مثل مترونیدازول میتوانند منجر به بروز تأخیر در پریود شوند. در این مطلب آموزشی از هرلایف تأثیر مصرف مترونیدازول و تاخیر پریود را با هم بررسی میکنیم.
آیا قرص مترونیدازول باعث عقب افتادن پریود میشود؟
برای بسیاری از افراد چنین حالتی پیش آمده است که بعد از یک دوره مصرف مترونیدازول یا سایر آنتی بیوتیکهای مشابه، قاعدگی دیررس را تجربه کردهاند. بر این اساس افراد این داروها را مسئول به تأخیر افتادن دوران قاعدگی میدانند، اگرچه در برخی از مواقع شواهدی برای اثبات این موضوع به دست نیامده است و بر اساس مطالعات موجود، ممکن است علل و عوامل دیگری باعث بروز چنین حالتی شوند. اما در نهایت داروهای قدرتمندی همچون مترونیدازول که برای مبارزه با عفونت باکتریایی استفاده میشوند، میتوانند با تأثیر روی میکروفلور طبیعی بدن و اثرگذاری روی هورمونها، عملکرد معمول تخمدانها را مختل کنند. بر این اساس افراد زیادی پس از مصرف مترونیدازول، تغییرات در چرخه قاعدگی را گزارش کردهاند. برای مثال تأخیر در قاعدگی در کنار تغییرات در میزان خونریزی (کم یا زیاد شدن مقدار آن) از جمله این اثرات هستند.
هرلایف، اپ جامع سلامت بانوان
- تقویم پیش بینی و محاسبۀ قاعدگی و تخمک گذاری
- امکان اضافه کردن «همراه» برای درک بیشتر از حال و روز شما
- مشاورۀ آنلاین با پزشکهای متخصص در دسته بندیهای متنوع
- مشاهدۀ رشته استوریهای سفارشی متناسب با علائم روز شما
- اشتراک گذاری تجربیات و خواندن تجربۀ دیگران
مترونیدازول چیست و چه اثری روی درمان بیماریهای واژن دارد؟
حال که تا حدودی متوجه اثر مصرف مترونیدازول و تاخیر پریود شدید، بهتر است کمی درباره این دارو و نحوه عملکرد آن صحبت کنیم. مترونیدازول در دسته داروهای معروف به باکتری کش قرار دارد. به همین دلیل به صورت گسترده در بین زنانی که به عفونت باکتریایی مبتلا هستند، استفاده میشود. مصرف این دارو باعث میشود که مواد موجود در آن با چسبیدن به دیواره سلولی باکتریها، منجر به مختل شدن (DNA) آنها شود. پزشکان از این دارو اغلب برای درمان عفونتهای زنانه در ترکیب با سایر داروهای ضد میکروبی استفاده میکنند. البته این تنها کاربرد مترونیدازول نیست و میتوان طیف گستردهتری از اثرات درمانی را برای این دارو برشمرد.
آیا میتوان مترونیدازول را در دوران قاعدگی مصرف کرد؟
برای اینکه با ارتباط بین مترونیدازول و تاخیر پریود بیشتر آشنا شویم، بد نیست تأثیر قاعدگی بر این دارو و مترونیدازول را بر چرخه پریود شدن ماهانه را بررسی کنیم. در کل اگر مترونیدازول را در دوران قاعدگی مصرف کنید، باید بدانید که این چرخه «دوره قاعدگی» تأثیری بر اثربخشی مترونیدازول ندارد و منجر به کاهش قدرت آن نمیشود. به همین دلیل میتوانید با خیالی آسوده نسبت به مصرف آن اقدام کنید. شاید تنها نکتهای که باید به آن توجه کنید، شکل داروی مصرفی است. به طور کلی مترونیدازول به اشکال متنوعی به فروش میرسد که از جمله آنها میتوانیم به قرص خوراکی، محلول تزریقی، شیاف واژینال، ژل واژن و ژل برای استفاده خارجی اشاره کنیم. مسلماً استفاده این دارو به شکل واژینال در دوره قاعدگی برای هیچ زنی خوشایند نیست. اما این به معنای ترک مصرف دارو در دوران قاعدگی نخواهد بود، زیرا توصیه میشود که صرف نظر از فرم دارو، مقدار توصیه شده آن حتی در طول دوران قاعدگی مصرف شود.
اما از سوی دیگر باید ببینیم که آیا مترونیدازول میتواند روی چرخه قاعدگی اثر بگذارد؟ بر اساس شواهد موجود مترونیدازول ممکن است باعث بی نظمی در قاعدگی شود و روی شدت یا زمان آن تأثیر بگذارد. اما در این موارد، اختلال پریود نمیتواند ناشی از مصرف آنتی بیوتیک باشد و در درجۀ اول به دلیل درگیر شدن بدن با عفونت است که بیمار برای درمان آن آنتی بیوتیک مصرف کرده است. البته یک توضیح دیگر برای مصرف مترونیدازول و تأثیر آن بر چرخه قاعدگی وجود دارد و آن هم این است که استفاده از داروهای باکتریایی باعث تضعیف شدن بدن زن بیمار میشوند که این حالت با تأثیر منفی روی قاعدگی میتواند باعث بروز اختلال در آن شود.
آیا میتوان از مترونیدازول در درمان بیماریهای مرتبط با پریود استفاده کرد؟
بسیاری از دلایل هستند که میتوانند روی چرخه قاعدگی اثرات منفی بگذارند. برای مثال وجود عفونت در واژن و آبسه در لولههای فالوپ از جمله این موارد محسوب میشوند. از سویی، مصرف مترونیدازول میتواند این اعضای بدن را در برابر بسیاری از باکتریهای یا تک یاختههای بی هوازی مقاوم کند و علاوه بر تأثیر روی بیماریهای ذکر شده، بر روی دیگر مشکلات مثل عفونتهای اندامهای لگنی مثل اندومتریت و آبسه در تخمدانها اثرات درمانی داشته باشد. به همین دلیل از این دارو میتوان به شکل گسترده برای درمان بیماریهای مرتبط با قاعدگی یا کاهش علائم ناخوشایند آنها استفاده کرد.
مقدار و نحوه مصرف مترونیدازول
فارغ از اینکه مترونیدازول و تاخیر در پریود چه ارتباطی با هم دارند، بد نیست با نحوه مصرف این دارو نیز آشنا باشید. به طور کلی دوز مترونیدازول بسته به شرایط مختلف، از جمله وضعیت بیمار، سن، ویژگیهای فردی و البته شکل دارو متفاوت خواهد بود. به همین دلیل نمیتوان یک نسخه مشابه برای همه پیچید. اما مصرف قرص مترونیدازول خوراکی با دوز توصیه شده ۵۰۰ میلی گرم مناسب است. محلول این دارو برای درمان عفونت اغلب به صورت ۵۰۰ میلی گرم به شکل داخل وریدی و آن هم هر ۸ ساعت یک بار مصرف میشود.
شیاف مترونیدازول هم روش مصرف خاص خود را دارد و توصیه میشود بسته به بیماری ۲ بار در روز مصرف شود. ژل این دارو نیز به توصیه پزشکان بهتر است در دو وعده صبح و عصر به شکل ۱ اپلیکاتور کامل یا معادل ۵ گرم از آن به صورت واژینال استفاده شود. ژل خارجی هم دقیقاً به همین منوال به صورت ۲ بار در روز در وعده صبح و عصر اما به صورت یک لایه نازک روی سطح استفاده شود.
نکات مهم در مورد مصرف مترونیدازول
اگر از مترونیدازول برای درمان مشکلات مرتبط با قاعدگی یا عفونت واژینال استفاده میکنید، دوره درمان نباید از ۷ یا نهایتاً تا ۱۰ روز بیشتر باشد. اگرچه اغلب این درمان ۱۰ روزه خواهد بود. از سایر نکات مهم و موارد احتیاطی در رابطه با مصرف این دارو میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- در صورت مصرف مترونیدازول اگر دچار سرگیجه، مشکل در کنترل و هماهنگی در عضلات، مشکل در تکلم، لرزش یا راه رفتن ناپایدار شدید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
- نوشیدن مشروبات الکلی حین مصرف مترونیدازول ممنوع است چون ممکن است عوارضی همچون درد معده، سردرد، حالت تهوع و قرمزی صورت را به دنبال داشته باشد.
- در صورت استفاده از داروهای واژینال مترونیدازول، به دلیل وجود نشتی، از پد بهداشتی استفاده کنید. استفاده از تامپون در این زمان توصیه نمیشود.
- دارو را در ظرف در بسته در دمای اتاق، به دور از حرارت، رطوبت و حتی نور نگهداری کنید. ضمن اینکه مانع از یخ زدگی آن حین نگهداری شوید.
اثرات جانبی مترونیدازول
از مترونیدازول به صورت گسترده برای درمان بیماریهای عفونی و التهابی در لگن و رحم استفاده میشود. این دارو همچنین برای عفونتهای رودهای، عفونتهای مرتبط با استخوان و عفونتهای شکمی کاربرد دارد. اگر از مترونیدازول برای مشکلات مربوط به رحم یا مشکلات مرتبط با قاعدگی استفاده میکنید، باید توجه داشته باشید که به موازات اثرات خوبی که از این دارو دریافت میکنید، ممکن است با عوارضی نیز مواجه شوید. در ادامه به ذکر این عوارض میپردازیم. توجه داشته باشید که رایج بودن این عوارض به ترتیب وقتی به سمت انتهای لیست میرویم، کمتر میشود.
- احساس خارش در ناحیه واژن
- داشتن درد هنگام برقراری رابطه جنسی
- داشتن ترشحات غلیظ و سفید واژینال
- سوزش ادرار
- سوزش یا تحریک ناحیه تناسلی شریک جنسی
- احساس فشار در ناحیه واژن
- سوزش، قرمزی یا درد در ناحیه تناسلی
- گرفتگی عضلات
- حالت تهوع، استفراغ
- قرمزی موقت پوست یا خشکی و سوزش خفیف آن
- سرگیجه و سردرد
جمع بندی
- بر اساس برخی تحقیقات مصرف مترونیدازول و تاخیر پریود میتوانند با هم مرتبط باشند، اگرچه این ارتباط بیش از هر چیز به دلیل عفونت یا بیماری موجود در بدن بیمار است.
- واکنشهای هر فرد به مصرف مترونیدازول و سایر آنتی بیوتیکهای مشابه متفاوت است و این تفاوت در چرخه قاعدگی هم وجود خواهد داشت.
- بیشتر اوقات مصرف مترونیدازول به دلیل تأثیر روی عدم تعادل سطوح هورمونی در بدن یا تضعیف سیستم ایمنی، منجر به تغییر چرخه قاعدگی میشود.
- مصرف مترونیدازول در دوران قاعدگی از اثربخشی آن کم نمیکند، اما میتواند روی شدت خونریزی و زمان آن تأثیر داشته باشد.
- در صورت استفاده از مترونیدازول واژینال، حتماً از یک پد بهداشتی برای جلوگیری از نشتی دارو به لباس خود استفاده کنید.
- نوشیدن مشروبات الکلی در زمان مصرف مترونیدازول اکیداً ممنوع است. زیرا عوارض جانبی شدیدی را به دنبال دارد.
منابع: