عوامل متنوعی روی چرخهٔ قاعدگی اثر میگذارند؛ کووید-۱۹ هم یکی از آنها است. شما هم پریود نشدن بعد از کرونا را تجربه کرده یا شاهد تغییراتی در چرخه قاعدگی خود بودهاید؟ باید بدانید که تنها نیستید و پژوهشها نشان میدهند که بعد از ابتلا به کرونا و حتی تزریق واکسن آن، امکان بروز تغییراتی در چرخهٔ قاعدگی وجود دارد.
آیا کرونا و دوران قاعدگی با هم مرتبط هستند؟
ویروس کرونا رفتار پیچیده و غیرقابل پیش بینی دارد. از زمان شیوع آن در دنیا و آرامتر شدن همه گیری آن در حال حاضر، اثرات متنوعی بر بدن و روند زندگیمان داشته است.
مطالعات و تحقیقات گوناگون هم نشان میدهند که کرونا اثراتی بر پریود میگذارد. علاوه بر اینکه، ویروس کووید-۱۹ زمان پریود را تغییر میدهد، اثراتی بر حجم و شکل خونریزی هم دارد.
برای مثال، تحقیقات حاکی از آن هستند که کرونا میتواند دوره پریود را طولانیتر کند و با لختههای خونی بیشتر در ترشحات همراه شود.
چرخه قاعدگی، اثرات کرونا بر هورمونها چیست؟
ظاهراً پای عوامل مختلفی در اثرگذاری کرونا بر روند پریود به میان است. پریود نشدن بعد از کرونا یا تغییر زمان و حجم خونریزی میتواند ناشی از استرس هم باشد. استرس روی عملکرد هورمونهای بدن تأثیرات زیادی میگذارد. ابتلا به کرونا، به ویژه در روزهای اوج شیوع آن با اضطراب فراوانی برای افراد همراه بود.
این استرس روی عملکرد هورمونها و قطعاً روند پریود اثر میگذاشت. هنوز هم بروز بیماری با اضطراب و نگرانیهایی همراه است. در نتیجه، تغییر روند قاعدگی در سایه استرس ناشی از کرونا نشان میدهد که ارتباطی غیرمستقیم هم میان این دو وجود دارد.
پریود نشدن بعد از کرونا واقعاً رخ میدهد؟
مشخص نیست که ویروس کرونا یا واکسن آن دقیقاً چگونه بر چرخه قاعدگی تأثیر میگذارند. فرضیهای وجود دارد که COVID-19 میتواند روی عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان تأثیر بگذارد.
برای شروع هر چرخهٔ ماهانه، غدهٔ هیپوتالاموس به غدهٔ هیپوفیز سیگنال یا علامت میدهد تا هورمون ترشح کند. این هورمونها باعث آزاد شدن تخمک از تخمدانها میشوند.
این احتمال وجود دارد که ویروس کرونا مستقیماً بر هیپوتالاموس تأثیر میگذارد و فعالیت غدد را کم میکند.
علاوه بر این، سیستم ایمنی درگیر در مبارزه با ویروس میتواند پاسخ التهابی طبیعی پوشش رحم (آندومتر) را در طول چرخه تغییر دهد. بسیاری از زنان در نقاط مختلف دنیا، پریود نشدن بعد از کرونا را تجربه کردهاند.
آیا واکسن کووید-۱۹ بر چرخه قاعدگی تأثیر میگذارد؟
واکسنها روی پاسخ سیستم ایمنی بدن اثر میگذارند و آن را تحریک میکنند. البته اثرگذاری آنها روی چرخهٔ قاعدگی کمتر از تأثیری است که ابتلا به کرونا میگذارد. برخی از زنانی که واکسن کرونا تزریق کردهاند، شاهد تغییراتی موقتی در روند پریود بودهاند. باید بدانید که اگر تغییر در پریود ادامه پیدا کند، نیاز به پیگیری جدی است.
شاید مشکلاتی مانند ناهنجاریهای تیروئید، اختلالات هورمونی یا خونریزی فیبروم در کار باشد. احتمال دارد، پریود نشدن بعد از کرونا و تأخیر در پریود طبیعی باشند، اما تداوم این موضوع نیاز به پیگیری دارد.
تأثیر ویروس کرونا بر قاعدگی چیست؟
واکسن کرونا میتواند با تحریک سیستم ایمنی بدن به شکلهای مختلف روی قاعدگی اثر بگذارد:
- تغییر در زمان پریود
- تغییر در شکل و حجم خونریزی
- پریود نشدن در برخی از افراد
عوارض واکسن کرونا در دوران پریود تشدید میشود؟
بعد از تزریق واکسن کرونا، برخی از زنان عوارض شدیدتر قاعدگی را تجربه میکنند. بروز اختلالات قاعدگی بعد از تزریق هم دیده شده است. مشاهدات و تحقیقاتی که در زمینه پریود نشدن بعد از کرونا یا ارتباط میان قاعدگی و کووید-۱۹ انجام شده، نیاز به تکمیل دارند.
هنوز هم اظهارنظرهایی قاطع درباره ارتباطات میان اینها وجود ندارند و محققان باید به پژوهشهایشان ادامه بدهند.
آیا کرونا و قطع قاعدگی میتواند تهدیدی برای باروری افراد باشد؟
کرونا نمیتواند به طور دائمی و بلند مدت روی قاعدگی اثر بگذارد. اثرات آن موقتی است و در نتیجه، روی باروری تأثیری ندارد. دانشمندان هم بارها اعلام کردهاند که کرونا یا تزریق واکسن آن موجب ناباروری نمیشود. اگر بعد از کرونا، قاعدگی با تغییراتی طولانی همراه شده، نیاز به پیگیری وجود دارد. احتمالاً پای عامل جدی دیگری به میان است.
عوارض کرونا بر قاعدگی و تأثیر آن در زندگی زنان چیست؟
ابتلا به کرونا و مسائل مربوط به آن مانند واکسن زدن روی برخی از زنان اثر میگذارد. تغییراتی که در پریود به وجود میآید، زندگی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. برای مثال، به هم خوردن نظم چرخهٔ قاعدگی روی موارد زیر اثر میگذارد:
- برنامهریزی برای بارداری
- کنترل روند پیشگیری از حاملگی
چند درصد زنان دچار اختلال قاعدگی بعد از واکسن شدهاند؟
براساس تحقیقی که در سازمان سلامت ملی آمریکا (NIH) انجام شده، از مجموع ۷۸۱۳۸ زن واکسینه شده، ۳۹۷۵۹ نفر (حدود ۵۲٪) به نوعی مشکل قاعدگی پس از واکسیناسیون داشتهاند.
مطالعه دیگری این میزان را حدود ۴۱درصد اعلام کرده است. هنوز به تحقیقات بیشتری درباره اختلالات قاعدگی بعد از تزریق واکسن نیاز است.
با اینکه چندین ماه از تب و تاب واکسن زدن برای ایمنی در مقابل ویروس کرونا میگذرد، شرکت سازندۀ واکسن آسترازنکا، اعلام کرده است که این واکسن را از تمام بازارهای جهانی جمع خواهد کرد.
آیا دلایل دیگری وجود دارند که دورهٔ شما بعد از بیماری را متفاوت کنند؟
عوامل متعددی میتوانند باعث تأخیر یا تغییر در قاعدگی شوند. برای مثال:
- استرس و عقب افتادن پریود با هم
- افسردگی
- عفونت
علائم پریود نامنظم چیست؟
علائم پریود نامنظم میتواند شامل موارد زیر باشند:
- مقدار خون قاعدگی از یک دوره به دوره دیگر تغییر میکند.
- فاصله و تعداد روزهای بین پریودها متفاوت است و مدام تغییر میکند.
- دورههای قاعدگی به هم نزدیک میشوند؛ کمتر از ۲۵ روز از شروع یک دوره تا شروع دوره بعدی خواهد بود.
توصیههایی برای افرادی که در دوران قاعدگی مبتلا به بیماری کرونا شدهاند
توصیه پزشکان به زنانی که در زمان پریود به کرونا مبتلا میشوند شامل موارد زیر میشود.
- علائم و نشانههای PMS را زیر نظر بگیرند.
- به حجم خونریزی و زمان آن دقت کنند.
- در صورت تداوم دورههای قاعدگی نامنظم به پزشک مراجعه کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به پریود نشدن بعد از کرونا دقت کنید. شاید بدنتان پیامی پنهان برایتان دارد و چیزی در آن به درستی عمل نمیکند. به طور کلی هم اگر تغییراتی در پریود خود مشاهده میکنید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. تغییراتی همچون موارد زیر نیاز به پیگیری بیشتر دارند.
- پریودهای نامنظم
- افزایش شدید لختهها
- افزایش و تشدید علائم
فرضیههای مطرح شده در خصوص کرونا و دوران قاعدگی تا به امروز
- پریود نشدن بعد از کرونا محتمل است.
- بعد از تزریق واکسن، امکان تغییر در حجم خونریزی پریود وجود دارد.
- بعد از تزریق واکسن، امکان جا به جا شدن زمان پریود وجود دارد.
- همیشه چرخهٔ قاعدگی خود را زیر نظر بگیرید. برای کنترل بخشهای مختلف آن در طول ماه از اپلیکیشن مدیریت قاعدگی هرلایف کمک بگیرید.
با هرلایف میتوانید از زمان پریود، تخمکگذاری و مسائل مربوط به چرخه قاعدگی خود باخبر شوید. در این اپلیکیشن دسترسی به اطلاعات علمی روز دنیا، مقالات معتبر و مشاوره با پزشکان هم وجود دارد.
پرسشهای پرتکرار:
بله، برخی از شواهد و پژوهشهای علمی حاکی از اثرگذاری این بیماری بر روند چرخهٔ قاعدگی هستند.
به نظر نمیرسد که واکسن کرونا برای طولانی مدت و به طور دائمی پریود را تحت تأثیر قرار بدهد.
مشکلات مختلف از جمله وجود فیبروم در رحم، برخی سرطانها، مشکلات هورمونی و اختلالات تغذیهای روی زمان پریود اثر دارند.
پزشکان معتقدند که امکان اثرگذاری کرونا بر شکل پریود شدن و زمان آن وجود دارد.
از آنجا که واکسن در برخی از افراد با بروز عوارض و علائمی همراه است، شاید بهتر باشد که همزمان با پریود تزریق نشود.
عوامل مختلفی مانند تغذیه، فعالیت بدنی، استرس، اضطراب و عملکرد سیستم ایمنی بدن در چرخهٔ قاعدگی تأثیر میگذارند.
در برخی از زنان، علائم قاعدگی در زمان ابتلا به ویروس کووید-۱۹ شدیدتر شده است.
پریود نشدن بعد از کرونا یا بروز تغییر و تأخیر در برخی از افراد مشاهده شده است.
داروهای کنترل بارداری هورمونی، هورمون درمانی، وارفارین (کومادین)، آسپرین و NSAID ها، داروهای تیروئید، داروهای ضدافسردگی، داروی صرع و شیمی درمانی میتوانند باعث تأخیر در پریود شوند.
اگر ۷ روز از سررسید مورد انتظار پریود گذشته باشد، یعنی تأخیر در پریود رخ داده است.
بیتوجهی به اثرات کرونا بر پریود میتواند باعث بینظمی در برنامههای زندگی مانند اقدام برای بارداری یا روند پیشگیری از حاملگی شود.
منابع: