آنفولانزا یکی از بیماریهای ویروسی بسیار ناخوشایندی است که میتواند دنیایی از علائم عذاب آور را با خود به همراه داشته باشد. تب، گلو درد، خستگی، احتقان بینی، بدن درد و لرز از جملۀ این علائم هستند. اگرچه درمان سریع آنفولانزا در خانه وجود ندارد، اما میتوان با استفاده از برخی راهکارها، تا حد زیادی از اثرات آنها برای دستیابی به احساسی بهتر کاست.
در کنار داروهای ضد ویروسی تجویزی و داروهای ضد درد، درمان سریع آنفولانزا در خانه نیز امکان پذیر است. در واقع این راهکارها همچون مصرف آب بیشتر، خوردن سوپ، شستشوی بینی و غرغره کردن با آب نمک در کنار استفاده از کمپرس گرم و بخور گرفتن کمک میکنند تا علائم بیماری سریعتر بهبود پیدا کنند. توجه داشته باشید که حتی بهترین آنتی بیوتیک برای آنفولانزا کارایی ندارد، زیرا آنفولانزا یک بیماری ویروسی است، در حالی که آنتی بیوتیک در درمان باکتری استفاده میشود.
آنفولانزا نوعی بیماری ویروسی است که حتی اگر هیچ دارویی هم مصرف نکنید، در تقریباً تمامی موارد بهبود خواهد یافت. اما استراحت زیاد و نوشیدن مایعات کافی به همراه منابع ویتامین سی و سوپ مرغ، دورۀ بیماری را کوتاه و تحمل آن را راحتتر میکنند.
راههای درمان آنفولانزا در خانه
آنفولانزا به عنوان یک بیماری ویروسی دورۀ خاص خود را دارد که در هر صورت بیمار باید برای بهبودی زمان آن را طی کند. البته که استراحت کافی در کنار مراقبتهای خانگی در بهبود هرچه زودتر علائم مؤثر هستند. بر این اساس در ادامه به شما نشان میدهیم که برای درمان آنفولانزا چکار کنیم.
مصرف مایعات زیاد
آنفولانزا یکی از سری بیماریهای ویروسی است که منجر به کم آب شدن بدن میشود. این بیماری خصوصاً اگر با اسهال و استفراغ همراه باشد، نیاز بیمار به دریافت مایعات تزریقی و خوردنی را افزایش میدهد. بنابراین یکی از راهکارهای درمان سریع آنفولانزا در خانه این است که از طریق روشهای مختلف، مثل مصرف آب، نوشیدن انواع آب میوۀ طبیعی و حتی دریافت سرمهای وریدی یا خوراکی (محلول ORS) آب از دست رفتۀ بدن را جبران کنید.
توصیۀ مناسب در این زمان پزهیز از نوشیدن قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای کافئین دار است. زیرا کافئین یک مادۀ ادرارآور محسوب میشود که میتواند باعث تشدید کم آبی شود. همچنین نوشیدنیهای الکلی در این زمان اثر منفی دارند.
در صورتی که حین ابتلا به آنفولانزا احساس تهوع داشتید، بهتر است مایعات را در وعدههای کوچکتر و به شکل جرعه جرعه بنوشید تا احیاناً دچار استفراغ نشوید. اما یک راه عالی برای تشخیص دریافت مایعات کافی در زمان ابتلا به آنفولانزا این است که ادرار شما تا جای ممکن کمرنگ یا حتی تقریباً فاقد رنگ باشد.
مصرف سوپ
سالهاست که مادران و مادربزرگها برای درمان انواع سرماخوردگی و آنفولانزا سوپ مرغ را تجویز میکنند. اما برخی پژوهشهای انجام شده نشان میدهند که این درمان سنتی واقعاً اثربخش است. در واقع طی مطالعهای در مجلۀ چِست (Chest)، نتایج نشان دادند که سوپ مرغ میتواند تا حدی روی کاهش علائم عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مؤثر باشد.
جالب است بدانید که تأکید برخی پزشکان برای اثربخشی سوپ مرغ تنها در ترکیب مواد به کار رفته در آن نیست. بلکه آنها اعتقاد دارند که باید به اهمیت جنبههای روانی مصرف سوپ مرغ نیز توجه کرد. این گروه معتقد هستند که گرمای سوپ، بخار آن و توجهی که فرد بیمار هنگام خوردن سوپ دریافت میکند، همگی در بهبود حال او مؤثر هستند.
استراحت کافی
یکی دیگر از درمانهای سریع آنفولانزا در خانه این است که استراحت کنید. زمانی که به آنفولانزا مبتلا میشوید، بدن در حال مبارزه با ویروسهاست که برای انجام این فرآیند به انرژی زیادی نیاز است. بنابراین با استراحت کافی و ماندن در رختخواب و حتی کم کردن امور خانه تا جای ممکن به بدن خود کمک میکنید تا انرژی لازم برای بهبودی را ذخیره و تأمین کند. همچنین خوابیدن کافی خصوصاً در شب برای تقویت سیستم ایمنی بدن مهم هستند. همچنین داشتن استراحت کافی برای درمان آنفولانزا کودکان در خانه توصیه میشود.
گرفتن بخور
اگر در بینی و پیشانی خود احساس گرفتگی دارید، میتوانید از بخور گرفتن استفاده کنید. برای این کار باید درون یک قابلمه آب بریزید و اجازه دهید تا به جوش بیاید. سپس آن را از روی حرارت برداشته، یک حوله روی سرتان بگیرید و روی قابلمه با کمی ارتفاع (تا جایی که گرما باعث سوزش پوست شما نشود) قرار بگیرید.
برای اثربخشی این روش چشمان خود را بسته و به طور مداوم از بینی خود نفس بکشید. برای اینکه نتیجۀ بهتری دریافت کنید میتوانید به آب داغ چند قطره روغن نعناع یا اکالیپتوس اضافه کنید. این کار را میتوانید به طور مرتب برای کاهش احتقان بینی انجام دهید.
مرطوب نگه داشتن هوا
برای کاهش علائم آنفولانزا و دیگر انواع سرماخوردگی به خصوص گرفتگی بینی و گلودرد، بهتر است هوای محیط را مرطوب نگه دارید. میتوانید چندین بار در روز دوش آب گرم بگیرید و بخار آن را تنفس کنید. همچنین استفاده از دستگاه بخور سرد میتواند در این زمینه به شما کمک کند. البته توجه داشته باشید که دستگاه بخور باید مکرراً تمیز شود تا از رشد قارچ و باکتری در آن جلوگیری شود.
استفاده از کمپرس گرم
یکی دیگر از راههای درمان سریع آنفولانزا در خانه، کمک گرفتن از کمپرس گرم است. برای تسکین سردرد یا درد سینوسها، یک پارچۀ گرم روی پیشانی و بینیتان بگذارید. گرمای پارچه به کاهش درد کمک میکند. کمپرس گرم هم برای درمان آنفولانزا در کودکان و هم بزرگسالان کاربرد دارد.
استفاده از قرصهای مکیدنی
قرصهای مکیدنی (Throat lozenge) یا قرصهای گلو، داروهای کوچکی هستند که به منظور کاهش و درمان سرفه آنفولانزا در خانه به آرامی در داخل دهان ذوب میشوند. این محصول با توجه به تولید کنندۀ آن ممکن است از موادی همچون اکالیپتوس یا بنزوکائین تهیه شود. البته برخی از محققان هنوز روی اثربخشی آن به توافق نرسیدهاند.
غرغره کردن با آب نمک
غرغره کردن با آب نمک به شما کمک میکند تا مخاط اضافی جمع شده در گلو را بیرون بریزید. مخصوصاً بعد از اینکه دراز کشیدهاید. این کار همچنین میتواند گرفتگی گوش را هم کمتر کند.
شستشوی بینی با آب نمک یا سرم
استفاده از آب نمک به منظور رفع گرفتگی بینی، آبریزش و سینوزیت، یک راهکار درمانی فوق العاده است. این کار کمک میکند تا مخاط اضافی از بینی خارج شده و مجاری آن باز شوند. برای استعمال راحتتر آب نمک میتوانید از سرنگ استفاده کنید. محلولهای آماده نیز در این زمان مؤثر هستند.
شستن لباسها با آب داغ
یکی دیگر از راههای درمان آنفولانزا در خانه، استفاده از آب داغ برای رفع ویروس آنفولانزاست. همچنین بهتر است در حین استفاده از دستمال آلوده به مایعات بدن همچون مخاط بینی، از یک دستکش استفاده کنید. از طرفی به محض انجام کارهایی از این قبیل، خیلی سریع دست خود را با آب و صابون بشویید. این توصیهها برای درمان آنفولانزا در بارداری که مجاز به مصرف داروهای زیادی نیستید نیز بسیار مؤثر هستند.
استفاده از دستمال و ماسک
برای اینکه محیط اطراف را به ویروس آلوده نکنید و زودتر علائم را از بین ببرید، بهتر است حین سرفه و عطسه کردن، صورت خود را با یک دستمال تمیز بپوشانید. در مواقع شدید در حضور افراد حساس همچون کودکان، افراد مسن، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و بانوان باردار هم بهتر است از ماسک استفاده کنید.
ضد عفونی سطوح
اگر احساس میکنید برخی سطوح حاوی ذرات مایعات ناشی از سرفه و عطسه هستند و آلوده شدهاند، از دستمال کاغذی و حولههای پارچهای در کنار مواد ضد عفونی کننده برای پاکسازی آنها استفاده کنید. این کار به از بین بردن ویروس آنفولانزا از محیط و بهبودی سریعتر کمک میکند.
درمان سرفه و گلودرد آنفولانزا
بهترین دارو برای درمان آنفولانزا زمانی که گلو درد دارید، اسپریهای گلو و قرصهای مکیدنی مخصوص گلو هستند. در زمان احساس درد گلو نیز میتوانید از مسکنهایی همچون استامینوفن، ایبوپروفن و یا ناپروکسن استفاده کنید.
برای درمان سرفه در آنفولانزا، داروهای مختلفی وجود دارند. افرادی که سرفه همراه با خلط را تجربه میکنند، با داروهایی که حاوی گایافنزین هستند، میتوانند مشکل را رفع کنند. برای سرفههای خشک نیز داروهای حاوی دکسترومتورفان کاربرد دارند.
درمان تب و بدن درد آنفولانزا
سریعترین راه درمان آنفولانزا زمانی که تب یا بدن درد دارید، استفاده از برخی داروهای بدون نسخه است. برای مثال استامینوفن برای کاهش تب و دردهای عضلانی آنفولانزا در کنار ایبوپروفن گزینههای ایده آلی هستند. برخی ممکن است در این زمان از آسپرین هم استفاده کنند. البته توصیه میشود از آسپرین برای افراد زیر 18 سال استفاده نکنید، زیرا ممکن است آنها در خطر ابتلا به سندرم ری (یک بیماری نادر تهدید کنندۀ زندگی که منجر به ورم مغز و کبد میشود) قرار بگیرند.
درمان سردرد آنفولانزا
سردرد معمولاً یکی از نشانههای اولیۀ ابتلا به آنفولانزاست که معمولاً عارضهای جدی محسوب نمیشود. استامینوفن و ایبوپروفن همچنین در درمان سردرد آنفولانزا نیز مؤثر هستند. مزیت استفاده از این داروها این است که بدون نسخه میتوانید آنها را خریداری کنید.
درمان ضعف آنفولانزا
ضعف ناشی از آنفولانزا تنها با خودمراقبتی قابل درمان خواهد بود. این ضعف چه در حین بیماری چه حتی بعد از آن ممکن است افراد مختلفی را درگیر کند. برای مثال استفاده از گیاه اکیناسه برای درمان آنفولانزا در طب سنتی و به منظور تقویت سیستم ایمنی کاربرد دارد. از دیگر روشهای بهبودی و رفع ضعف ناشی از آنفولانزا میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- در زمان ابتلا به آنفولانزا بهتر است سیستم ایمنی خود را با مصرف ویتامین سی تقویت کنید. این ویتامین را میتوانید به شکل دارو یا از مصرف میوههایی همچون انواع مرکبات، توت فرنگی و کیوی به دست آورید.
- سیر نیز حاوی آنتی اکسیدان است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و بازیابی انرژی آن کمک میکند.
- ورزش در زمان آنفولانزا به هیچ وجه توصیه نمیشود. زیرا بدن به ریکاوری نیاز دارد. از آن گذشته توصیه میشود تا بازیابی کامل انرژی خود یعنی یک هفته بعد از کاهش علائم این بیماری نیز ورزش نکنید.
- در صورت شاغل بودن در شرایطی که علائم شدیدی دارید، بهتر است مرخصی بگیرید و در خانه استراحت کنید تا با ضعف ناشی از آنفولانزا مبارزه کنید. با بهبود علائم ممکن است وسوسه شوید که خیلی زود سرکار برگردید، اما با این کار ممکن است باعث تشدید علائم و عود آنها شوید.
- از یک رژیم غذایی مقوی و سرشار از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان همچون سبزیجات بهره ببرید.
نکات مهم درمان سریع آنفولانزا در خانه
- آنفولانزا یک بیماری مسری و ویروسی است که علائم بسیار ناخوشایندی همچون آبریزش بینی، تب، سردرد و درد عضلانی، احتقان بینی، گلو درد، سرفه و حتی در برخی مواقع تهوع و استفراغ را به همراه دارد. این بیماری با آنتی بیوتیک درمان نمیشود.
- آنفولانزا از یک روز قبل از شروع علائم تا چند روز پس از کاهش علائم مسری خواهد بود.
- از سری راهکارهای درمان سریع آنفولانزا در خانه میتوانیم به مصرف سوپ، نوشیدن مایعات زیاد، استراحت کافی، شستن مکرر دست، صورت و لباسها، مرطوب نگه داشتن هوا، استفاده از کمپرس آب گرم، بخور کردن و غرغرۀ آب نمک را نام ببریم.
- برخی از داروها همچون استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسین و دکسترومتورفان نیز در درمان آنفولانزا مؤثر هستند.
- برای بازیابی هرچه سریعتر بدن بهتر است ورزش نکنید، سر کار نروید، تا جای ممکن کارهای خانه را به تعویق بیندازید، ویتامین سی بیشتری دریافت و غذاهای مقوی مصرف کنید.
- در صورت داشتن علائم آنفولانزا در خود یا هر یک از اعضای خانواده خصوصاً در زنان باردار یا کودکان میتوانید بدون خروج از خانه از کلینیک هرلایف مشاورۀ درمانی دریافت کنید.
پرسشهای پرتکرار
افراد مبتلا به آنفولانزا این قابلیت را دارند که یک روز قبل از بروز علائم تا یک هفته بعد از بهبودی بیماری خود را به دیگران منتقل کنند. افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف ممکن است حتی تا چند هفته مسری باشند.
علاوه بر آنفولانزا، سرماخوردگی و کووید 19 نیز ویروسی هستند، بنابراین با تجویز آنتی بیوتیک درمان نمیشوند. در واقع آنتی بیوتیکها تنها عفونت ناشی از باکتریها را برطرف میکنند و تأثیری روی ویروسها ندارند.
بیشتر علائم آنفولانزا بین 4 تا 7 روز از بین میروند. با این حال علائمی مثل خستگی و سرفه ممکن است تا چند هفته نیز ادامه داشته باشند.
منابع: