پریود چیست؟ چه اتفاقی در بدن رخ می‌دهد که خونریزی ماهیانه اتفاق می‌افتد؟ این‌ها سؤالاتی هستند که برای برخی از افراد پیش می‌آیند. در فرآیند پریود شدن اندام تناسلی، غدد درون ریز، مغز و عروق بیشترین نقش را دارند. اگر شما هم می‌خواهید اطلاعات کاملی درباره قاعدگی به دست آورید، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این مطلب از مجله هرلایف با ما همراه باشید.

پریود چیست؟

کلمه پریود به معنی دوره است. اما در حوزه سلامت، پریود (Menustruation) فرآیندی است که در ۵ تا ۷ روز اول چرخه عادت ماهانه رخ می‌دهد. در طی ۲۸ روز این چرخه تغییراتی در سطح هورمون‌ها و عملکرد تخمدان و رحم به وقوع می‌پیوندند که باعث ریزش دیواره رحم می‌شوند. همین فرآیند، عاملی است برای اینکه که خانم‌ها از سن بلوغ جنسی با خون ریزی ماهانه مواجه شوند. آنچه دفع می‌شود، در واقع خون و بخش‌هایی از دیواره رحم هستند که می‌شکنند و واژن مسیر خروج آنها از بدن به حساب می‌آید.

هدف از پریود شدن چیست؟

هدف از پریود شدن

تغییرات ناشی از پریود گاهی با علائم آزار دهنده مانند درد بخش تحتانی شکم، خونریزی شدید، تغییرات خلق و خو و مواردی از این دست همراه هستند. به همین دلیل کلافه بودن از شرایط پریود شدن برای خانم‌ها امری طبیعی است. اما بهتر است بدانید که هدف از پریود برگشتن شرایط فیزیکی رحم به حالت عادی و خروج بخش‌های اضافی آن از بدن است.

بهتر است بگوییم که افزایش سطح استروژن در رشد سلول‌های دیواره رحمی تأثیر قابل توجهی دارد. به این منظور که در فاز فولیکولی که تخمک‌ها در تخمدان‌ها رشد می‌کنند، رحم نیز برای بارداری احتمالی و لانه گزینی تخم آماده می‌شود. اما اگر لقاح انجام نشود، دیگر نیاز نیست که رحم با دیواره‌های ضخیم و در حالت آماده باش باقی بماند. به محض کاهش استروژن و افزایش پروژسترون، دیواره رحم شروع به ریزش می‌کند. در نتیجه پریود شدن رخ می‌دهد.

هر دوره پریود چند روزه است؟

پریود معمولاً ۵ روز طول می‌کشد. البته باید بدانید که پریود برای همه افراد به یک شکل نیست. عوامل مختلفی در عادت ماهانه مؤثر هستند. به همین دلیل بر اساس مطلبی علمی پریود خانم‌ها به مدت ۳ تا ۷ روز خواهد بود.

نکته مهمی را باید در نظر داشته باشید. این نکته به دختر خانم‌هایی مربوط می‌شود که به تازگی پریود شده‌اند. ماه‌ها زمان می‌برد تا این چرخه و به دنبال آن پریود طبق برنامه منظمی انجام شوند. به همین دلیل درباره این گروه از افراد نمی‌توان اعلام کرد که دوره پریود چند روزه است.

فاصله طبیعی بین دو پریود چند روز است؟

اکنون می‌دانیم که پریود چیست و در دوره ۳ تا ۷ روزه اتفاق می‌افتد. این در حالی است که هر چرخه پریود در فاصله ۲۸ تا ۳۵ روز انجام می‌شود. بنابراین انتظار می‌رود که از پایان هر پریود تا آغاز پریود بعدی ۲۱ تا ۲۸ روز فاصله زمانی باشد. البته نباید فراموش کنید که گاهی این چرخه در فاصله ۲۱ تا ۳۸ روز تکرار می‌شود. برای خانم‌هایی که عادت ماهانه را در این بازه زمانی تجربه می‌کنند، فاصله پایان یک پریود تا آغاز پریود بعدی ممکن است ۱۴ تا ۳۱ روز باشد.

تغییرات بدن در زمان پریود

تغییرات بدن و درد پریود

پریود تنها یک فاز از چهار فاز چرخه قاعدگی را شامل می‌شود. این دوره حداکثر ۷ روزه از همان روز اول چرخه بوده و همزمان با افزایش سطح هورمون پروژسترون است. از طرفی تخمکی که بارور نشده از طریق واژن از بدن خارج می‌شود. در این حالت دیواره رحم که در اواخر عادت ماهانه قبلی ضخیم و مقاوم شده، فرو می‌ریزد. سپس از لگن و مسیر واژن دفع خواهد شد. این تغییرات با درد در ناحیه تحتانی شکم همراه هستند.

اما علاوه بر آنچه گفته شد، خانم‌ها از شرایطی که در اواخر چرخه قاعدگی پیشین بوده، فاصله می‌گیرند. در واقع بدن با توجه به اینکه لقاحی صورت نگرفته، به حالت عادی باز می‌گردد. تورم و درد در ناحیه سینه‌ها حس می‌شوند. این موارد تنها علائم انگشت شماری از تغییرات بدن در زمان عادت ماهانه هستند. در ادامه به تغییراتی در بدن اشاره می‌کنیم که خانم‌ها در اولین فاز از عادت ماهانه تجربه می‌کنند.

سینه‌های حساس، شایع‌ترین تغییر پریود

تغییرات هورمونی مهم‌ترین بخش از فرآیندهایی هستند که در دوره پریود رخ می‌‌دهند. تغییر سطح استروژن باعث بزرگ شدن مجاری سینه و تورم غدد شیری پستان‌ها می‌شود. هر دو اتفاق باعث حساس و دردناک شدن سینه می‌شوند. البته باید متذکر شویم که افزایش سطح استروژن در نیمه دوم چرخه پریود به بیشترین سطح خود می‌رسد. به همین دلیل دردناک و حساس بودن سینه‌ها پیش از شروع پریود قابل درک است. اما در دوره پریود کمتر از نیمه دوم چرخه قاعدگی است.

تورم و نفخ

علامت دیگری که در زمان پریود به عنوان تغییر در بدن تجربه می‌کنیم، احتباس مایع و تورم است. در واقع افزایش سطح پروژسترون در اواخر چرخه عادت ماهانه روی عملکرد غدد فوق کلیوی اثر می‌گذارد. در نتیجه هورمون آلدوسترون ترشح می‌شود. این هورمون با تأثیر بر کلیه، باعث جذب آب و نمک می‌شود. به همین دلیل یکی از تغییرات بدنی احتباس مایع است. به دنبال آن نفخ و تورم در دست، لگن و پاها هم رخ می‌دهد.

درد عضلانی در زمان پریود

افزایش سطح پروژسترون در نیمه دوم چرخه قاعدگی باعث تضعیف و سرکوب سیستم ایمنی بدن می‌شود. در نتیجه بدن بیشتر در خطر ویروس‌ها و عوامل بیماری زا قرار می‌گیرد. این مسئله به آنفولانزای پریود معروف است. اما ارتباط این نوع از ضعف سیستم ایمنی با درد عضلانی چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که عضلات و مفاصل تلاش می‌کنند تا به کمک سیستم ایمنی بیایند و انرژی خود را صرف بهبود سیستم ایمنی می‌کنند. به همین دلیل درد عضلانی در دوره پریود امری شایع است.

درد مفاصل در آغاز عادت ماهانه

استروژن هورمونی مؤثر برای روان کردن مفاصل مهم است. سطوح پایین این هورمون می‌تواند باعث کاهش سطح آب در بافت‌های عضلانی و مفاصل می‌شود. در نتیجه اصطکاک مفاصل و به دنبال آن درد مفاصل افزایش می‌یابد.

سردرد در زمان عادت ماهانه

سردرد ناشی از تغییراتی است که در زمان پریود در خانم‌ها رخ می‌دهد. ترشح هورمون پروستاگلاندین از رحم باعث دردهایی در زمان پریود شده و از طرفی این هورمون وارد خون می‌شود. در نتیجه تأثیر التهابی آن در اندام‌های مختلف مشاهده خواهد شد. اما سردرد هم ناشی از این التهاب‌هایی است که در اندام‌های مختلف وجود دارند.

درد در ناحیه شکم و کمر

پیش از این به ترشح هورمون پروستاگلاندین اشاره کردیم. تأثیر التهابی این هورمون در ناحیه کمر و شکم دلیل مهمی برای درد در این نواحی محسوب می‌شود. هرچه سطح این هورمون در خون بیشتر شود، احتمال درد شکمی بیشتر خواهد بود.

آکنه و جوش در زمان پریود

آکنه و جوش در زمان پریود

دقیقاً پیش از شروع قاعدگی، سطح استروژن و پروژسترون کاهش می‌یابد. این موضوع می‌تواند غدد چربی را در پوست شما تحریک کند تا سبوم بیشتری ترشح کنند. به همین دلیل جوش و آکنه در زمان پریود روی پوست بیشتر ظاهر می‌شوند. البته نباید موضوع دیگری را فراموش کنیم. آن هم افزایش التهاب پوست و تولید باکتری‌های مولد آکنه است که در نتیجه تغییر در سطح استروژن و پروژسترون روی می‌دهند.

بد خوابی هنگام پریود

بی خوابی پریود وضعیتی است که می‌تواند از چندین روز قبل از عادت ماهانه شروع شود و تا دوره پریود شدن ادامه یابد. اختلالات مربوط به سندروم پیش از عادت ماهانه یکی از مهم‌ترین علل بد خوابی‌های دوره پریود به حساب می‌آید.

خستگی و کمبود انرژی

پیش از پریود سطح استروژن به حد چشم گیری کاهش می‌یابد. همین موضوع در میزان سطح انرژی بدن هنگام پریود شدن مؤثر است.  اما از روزهایی در این رچخه که سطح استروژن افزایش می‌یابد، مشکل کمبود انرژی و خستگی رفع خواهد شد.

کلام آخر

  • پریود چیست؟ پریود در ۳ تا ۷ روز اول قاعدگی رخ می‌دهد. این دوره با خونریزی همراه است. علت اصلی آن ریزش دیواره رحم و خروج این زائده‌ها از راه واژن به بیرون بدن است.
  • تغییراتی که در بدن هنگام پریود شدن رخ می‌دهند، به دلیل تغییر در سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون هستند.
  • حساس و دردناک بودن سینه‌ها، ظاهر شدن جوش و آکنه، بد خوابی، درد شکم و کمر، درد عضلات و مفاصل، سردرد و تورم تغییرات جسمانی در زمان پریود شدن هستند.

منابع

womenshealth

clevelandclinic

nih

healthline

helloclue

verywellhealth

betterhealth

yourperiod

healthline

medicalnewstoday

avogel

healthline

Healthmatch

londonwomenscentre