تنبلی تخمدان یا همان سندرم تخمدان پلی کیستیک، به دلیل ترشح بیش از حد هورمون آندروژن به وجود میآید. این اختلال و عدم تعادل هورمونی با علائمی از جمله رشد موهای زائد همراه است. بسیاری از تبلیغات اغوا کننده را در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنیم، مبنی بر اینکه لیزر موهای زائد باعث از بین رفتن کامل موهای زائد بدن است. اما این تبلیغات چقدر صحت دارند؟
در حقیقت، رشد موهای زائد ناشی از عدم تعادل هورمونی با لیزر موهای زائد به طور کامل از بین نمیروند. تنها ممکن است که کمی رشد آنها کاهش پیدا کند. برای اینکه به شایعات بی اساسی که در این باره وجود دارند، پایان بدهیم، در ادامه به توضیح کامل دربارۀ آنها خواهیم پرداخت.
تنبلی تخمدان و لیزر موهای زائد چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و لیزر موهای زائد اغلب با هم مورد بحث قرار میگیرند، زیرا زنان مبتلا به تنبلی تخمدان میتوانند رشد بیش از حد موهای زائد را به دلیل عدم تعادل هورمونی تجربه کنند. علت اصلی آن هم افزایش سطح آندروژن است که یک هورمون مردانه به حساب میآید. این وضعیت میتواند باعث رشد موهای ناخواسته در مناطقی مانند صورت، قفسۀ سینه و پشت شود که باعث ایجاد ظاهری نامطلوب در زنان میشود.
ابتلای خانمها به تنبلی تخمدان و مشاهدۀ موهای زائد در اندامهای مختلف، مخصوصاً در صورت، دست و پاها باعث گرایش آنها به استفاده از راهکارهای گوناگون شده است. لیزر موهای زائد نسبت به بسیاری از این راهکارها اثر بیشتر و ماندگارتری داشته است. اما نتوانسته اثر دائمی بر وضعیت خانمهای مبتلا به (PCOS) و عدم رشد موهای زائد در آنها بگذارد.
آیا لیزر برای تنبلی تخمدان ضرر دارد؟
در پاسخ به این سؤال که آیا لیزر موهای زائد برای بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان مضر است، باید بگوییم که لیزر موهای زائد اثرات مضر مستقیمی بر سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تخمدان ها ندارد. در حقیقت، راهکار لیزر، فولیکولهای مو را روی پوست هدف قرار میدهد و بر اندامهای داخلی مانند تخمدانها تأثیر نمیگذارد. بنابراین، به طور کلی برای زنان مبتلا به (PCOS) بی خطر است.
رابطۀ تنبلی تخمدان و لیزر
از آنجا که تنبلی تخمدان یک بیماری هورمونی است، ممکن است باعث رشد مجدد مو حتی پس از فرآیند لیزر شود. اما نمیتوان این موضوع را انکار کرد که لیزر موهای زائد میتواند میزان موها را کاهش دهد و سرعت رشد آن را کم کند. مسئلهای که وجود دارد، این است که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در مقایسه با بانوان سالم، به جلسات بیشتری برای لیزر موهای زائد نیاز دارند.
نکتۀ مهم: بهتر است که خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان قبل از اولین جلسۀ لیزر با یک متخصص زنان مشورت کنند تا مطمئن شوند که این راهکار روی آنها اثر خواهد کرد.
از بین بردن موهای زائد تنبلی تخمدان با لیزر چند جلسه طول میکشد؟
با توجه به توضیحاتی که دربارۀ رابطۀ تنبلی تخمدان پلی کیستیک و لیزر موهای زائد داده شدند، این سؤال به ذهن بسیاری خطور میکند که مبتلایان به این بیماری، چند جلسه لیزر نیاز دارند؟
اما پاسخ به این شکل است که تعداد جلسات لیزر موهای زائد مورد نیاز زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با توجه به شرایط بیماری، نوع پوست، میزان رشد مو و موارد دیگر در هر فرد فرق دارد.
به طور معمول، برای زنانی که تنبلی تخمدان ندارند، حدود ۶ تا ۸ جلسه لیزر موهای زائد را با فاصلۀ چند هفته انجام میدهند. اما با توجه به عدم تعادل هورمونی در مبتلایان به تنبلی تخمدان، جلسات بیشتری نیاز است. تعداد جلسات لیزر معمولاً حدود ۸ تا ۱۲ جلسه یا گاهی بیشتر خواهد بود. در واقع این جلسات تا زمانی ادامه پیدا میکنند تا شخص نتیجۀ مطلوبی را ببیند.
نکتۀ مهم: بهتر است خانمهای مبتلا به (PCOS) با متخصصی مشورت کنند که میتواند شرایط بیماری آنها را ارزیابی کند. علاوه بر این، باید دربارۀ تنبلی تخمدان خود با مسئول مرکز ارائه دهندۀ خدمات لیزر نیز صحبت کنند تا با آگاهی کامل به لیزر موهای زائد بپردازند.
لیزر بیکینی و تنبلی تخمدان
بیکینی یکی از قسمتهایی است که در حالت معمول به جلسات بیشتری برای لیزر موهای زائد نیاز دارد. آن هم به دلیل اثراتی است که تغییرات هورمونی و فعالیت اندامهای تناسلی بر رشد موهای زائد بیکینی دارند.
لیزر بیکینی و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اغلب مرتبط هستند. زیرا زنان مبتلا به (PCOS) احتمالاً رشد بیش از حد مو در محدودۀ بیکینی را به دلیل عدم تعادل هورمونی بیشتر از سایر بانوان تجربه میکنند. با این وجود، لیزر موهای زائد در ناحیۀ بیکینی میتواند در کاهش موهای زائد این محدوده از بدن مؤثر باشد.
تعداد جلسات لیزر موهای زائد بیکینی در مبتلایان به (PCOS)
همان طور که پیش از این هم اشاره کردیم، لیزر بیکینی به طور کلی برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بی خطر است. با این حال، با توجه به ماهیت هورمونی این بیماری، ممکن است جلسات بیشتری در مقایسه با سایر بانوان نیاز باشد.
به طور معمول، ۶ تا ۱۲ جلسه پاسخگوی نیاز خانمهای دارای مشکل (PCOS) است. اما باز هم تعداد جلسات با توجه به موارد مختلفی، در بیماران مختلف، متفاوت هستند.
لیزر برای کسانی که تنبلی تخمدان دارند چگونه انجام میشود؟
لیزر موهای زائد برای افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) به همان روشی انجام میشود که برای سایر بانوان صورت میگیرد. اما ملاحظات کلیدی به دلیل عدم تعادل هورمونی (PCOS) وجود دارند که باید به آنها توجه کرد.
۱. مشاوره
قبل از شروع درمان، با متخصص پوست یا تکنسین لیزر مشورت کنید. آنها نوع پوست، ضخامت مو و الگوی رشد شما را ارزیابی میکنند. این بررسی به آنها کمک میکند تا بهترین تنظیمات لیزر را برای پوست شما تعیین کنند.
۲. انجام لیزر
روند لیزر موهای زائد نیز به صورت زیر خواهد بود:
فولیکولهای مو
لیزر نوری را منتشر میکند که ملانین (رنگدانه) را در فولیکولهای مو هدف قرار میدهد. گرمای حاصل از لیزر فولیکول مو را از بین میبرد. همین فرآیند باعث کند شدن یا توقف رشد موها در آینده میشود.
جلسات
افراد مبتلا به (PCOS) معمولاً به جلسات لیزر بیشتری نسبت به سایر بانوان نیاز دارند. در حالی که لیزر موهای زائد معمولی ممکن است ۶-۸ جلسه طول بکشد، افراد مبتلا به (PCOS) ممکن است به ۸-۱۲ جلسه یا بیشتر نیاز داشته باشند.
۳. جلسات ترمیم
از آنجا که تنبلی تخمدان ناشی از عدم تعادل هورمونی حالتی پایدار و مداوم است، گاهی رشد موهای جدید ممکن است حتی پس از جلسات اولیه رخ دهد. بنابراین، جلسات شارژ (هر چند ماه یا سالانه) انجام میشود تا محدودۀ لیزر شده در طولانی مدت بدون مو باقی بماند.
۴. مناطق لیزر شده
برای کسانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند، مناطق مشترک برای درمان لیزر شامل موارد زیر هستند:
- صورت (چانه، پشت لب، گونهها)
- گردن
- سینه
- منطقه بیکینی
- شکم
۵. ملاحظات ایمنی
ملاحظات ایمنی عبارتند از:
تأثیر هورمونی
درمان لیزر به خودی خود بر مسائل هورمونی مربوط به سندرم تخمدان پلی کیستیک تاثیر نمیگذارد و بر تخمدانها یا سیستم تناسلی تأثیر نمیگذارد. فقط رشد مو را هدف قرار میدهد.
تنظیمات سفارشی
تکنسین لیزر تنظیمات را مطابق با نیازهای خاص پوست و الگوهای رشد موی ناشی از (PCOS) تنظیم میکند. همین نکته نتایج مؤثرتر را به همراه دارد.
۶. نتایج
نتایج لیزر موهای زائد برای زنان مبتلا به (PCOS) ممکن است دائمی نباشند، زیرا مو میتواند به دلیل مشکلات هورمونی مداوم رشد کند. اما همین فرآیند ظاهر خانمها را بهبود میدهد و ترمیم آنها در جلسات شارژ، میتواند به کم ماندن میزان و رشد موهای زائد در طولانی مدت کمک کند.
باورهای غلط و حقایق علمی
با توجه به اینکه بسیاری از خانمها معتقدند که با لیزر موهای زائد میتوان برای همیشه از شر موهای زائد خلاص شد، انتظار میرود که باورهای اشتباه دیگری وجود داشته باشند که در این زمینه بر ذهنیت بانوان نسبت به رابطۀ تنبلی تخمدان و لیزر موهای زائد اثر نادرستی گذاشته باشند. در ادامه چند مورد را ذکر میکنیم.
- لیزر موهای زائد میتواند (PCOS) را درمان کند. در حالی که با توجه به عدم تعادل هورمونی، زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است رشد مداوم مو را حتی پس از درمان با لیزر تجربه کنند.
- لیزر موهای زائد برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بی اثر است. اما حقایق علمی بر این باور هستند که لیزر باعث کاهش میزان موها و سرعت رشد آنها میشود، حتی اگر خانمها دارای مشکل تنبلی تخمدان باشند.
- لیزر موهای زائد میتواند علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را شدیدتر کند. بر خلاف این باور، لیزر موهای زائد بر تخمدان و عملکرد آن اثری نمیگذارد، در نتیجه علائم (PCOS) تحت تأثیر این فرآیند نیستند.
توصیههای پزشکی
توصیههای پزشکی در مورد رابطۀ بین سندرم تخمدان پلی کیستیک و لیزر موهای زائد اغلب بر مدیریت مؤثر رشد بیش از حد مو، که یک علامت شایع (PCOS) است، تمرکز میکنند. در ادامه چند توصیۀ پزشکی کلیدی را ذکر میکنیم.
- لیزر موهای زائد یک راهکار مکمل برای درمان عدم تعادل هورمونی است. در نتیجه خانمهای دارای تنبلی تخمدان با درمان این بیماری و استفادۀ همزمان از لیزر موهای زائد، عدم رشد این موها را بیشتر متوجه میشوند.
- خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان باید انتظار داشته باشند که به دلیل عدم تعادل هورمونی به تعداد جلسات بیشتر لیزر نیاز دارند.
- توجه به این نکته ضروری است که لیزر موهای زائد هیچ گونه تأثیری بر عملکرد تخمدانها و سلامتی آنها نخواهد گذاشت. پس جای نگرانی نیست.
لیزر موهای زائد، رفع کامل موهای زائد در مبتلایان به تنبلی تخمدان
- راهکار لیزر، فولیکولهای مو را روی پوست هدف قرار میدهد و بر اندامهای داخلی مانند تخمدانها تأثیر نمیگذارد. بنابراین، به طور کلی برای زنان مبتلا به (PCOS) بی خطر است.
- تعداد جلسات لیزر موهای زائد مورد نیاز زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با توجه به شرایط بیماری، نوع پوست، میزان رشد مو و موارد دیگر در هر فرد فرق دارد.
- برای زنانی که تنبلی تخمدان ندارند، حدود ۶ تا ۸ جلسه لیزر موهای زائد و برای مبتلایان به (PCOS) عموماً ۸ تا ۱۲ جلسه و یا حتی بیشتر خواهد بود.
- شما برای کسب اطلاعات کامل دربارۀ تأثیر لیزر موهای زائد بر تنبلی تخمدان میتوانید با متخصص پوست و مو و همچنین متخصص زنان در کلینیک آنلاین هرلایف مشورت کنید. در حالی که مطالعۀ مقالات مفید هرلایف در این زمینه به شما کمک میکنند.
پرسشهای پرتکرار
بله. خانمها میتوانند با وجود تنبلی تخمدان نیز لیزر موهای زائد را انجام دهند. اما شاید به جلسات بیشتری نیاز داشته باشند.
خیر. به دلیل عدم تعادل هورمونی، احتمال رشد مجدد موهای زائد در بانوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد.
خیر. زیرا لیزر بر فولیکولهای مو اثر میکند و تأثیری بر عملکرد تخمدانها ندارد.
منابع: