زگیل تناسلی یکی از بیماری‌های عفونی مقاربتی به حساب می‌آید. در این بیماری، ویروس اچ پی وی (HPV) دستگاه تناسلی را آلوده می‌کند. کسانی که با انجام آزمایش‌ها یا مشاهدۀ علائمی مانند «سوزش، خارش و خشکی پوست، دردناک بودن مقاربت جنسی و حتی حرکت کردن» اذیت می‌شوند، به دنبال راه درمان آن می‌گردند. در ادامه به ابعاد مختلف بیماری زگیل تناسلی می‌پردازیم.

زگیل تناسلی چیست و چگونه انتقال می‌یابد؟

بیماری زگیل تناسلی (Genital Warts)، یکی از بیماری‌های شایع مقاربتی (STI) است که ویروس (HPV-Human Papilloma Virus) باعث ابتلای انسان به آن می‌شود. راه درمان قطعی برای افراد مبتلا به این ویروس وجود ندارد. اما راهکارهایی برای کنترل شرایط بیماری و ادامۀ زندگی و روابط جنسی محافظت‌ شده وجود دارند.

زگیل تناسلی از طریق فعالیت جنسی از جمله رابطه جنسی دهانی، واژن و مقعدی منتقل می‌شود. در ضمن ممکن است تا چند هفته یا چند ماه پس از ورود ویروس، زگیل ایجاد نشود. زگیل تناسلی همیشه با چشم انسان قابل مشاهده نیست. به این علت که زگیل تناسلی ممکن است بسیار کوچک و به رنگ پوست یا کمی تیره‌تر باشد. از طرفی این عارضۀ پوستی ممکن است به صورت دسته‌ای بوده یا فقط یک زگیل ظاهر شود.

در مردان زگیل تناسلی ممکن است در نواحی زیر ظاهر شود:

  • آلت تناسلی
  • کیسه بیضه
  • کشاله ران
  • ران
  • داخل یا اطراف مقعد

در حالی که این علائم در زنان، در نواحی زیر شکل می‌گیرند:

  • داخل واژن یا مقعد
  • خارج از واژن یا مقعد
  • روی دهانه رحم

زگیل تناسلی همچنین ممکن است روی لب‌ها، دهان، زبان یا گلوی فردی که تماس جنسی دهانی با فرد مبتلا به (HPV) داشته ظاهر شود.

میزان ابتلا به زگیل تناسلی

پژوهشی را کلینیک «clevelandclinic» در سال ۲۰۲۲ انجام داد و نتایج پژوهش حاکی از آن بودند که سالانه ۴۰۰ هزار نفر در دنیا به بیماری عفونی زگیل تناسلی مبتلا می‌شوند. در حالی که سهم عمده‌ای از آنها نوجوانان و جوانان بیست ساله هستند. در میان گونه‌های مختلف ویروس اچ پی وی، زیرگونه‌های (HPV6) و (HPV11) بیشترین میزان بیماران را دارند.

علائم بیماری زگیل تناسلی

بیماری (Genital Warts) در زنان و مردان علائمی دارد که شامل درد، خارش و سوزش در ناحیۀ واژن و دهانه رحم یا آلت تناسلی مردانه، خونریزی، دردناک شدن دفع ادرار و مدفوع و ترشحات واژن می‌شوند.

ابتلای زنان به بیماری زگیل تناسلی

هر زنی در صورت برقراری ارتباط جنسی با شریک خود که بیماری عفونی اچ پی وی دارد، یا لمس کردن قسمت‌های آلوده بدن او، در خطر ابتلا به بیماری زگیل تناسلی قرار می‌گیرد. در این حالت، دهان، فرج (ناحیۀ شرمگاهی)، دهانه رحم، واژن و سایر قسمت‌های اندام‌های تناسلی او آلوده به ویروس اچ پی وی خواهند شد. در این حالت پزشکان گاهی با سوزاندن، لیزر و بریدن زگیل سعی می‌کنند که در ظاهر زگیل را از بین ببرند و میزان ویروس را در بدن کاهش دهند. اما باید بدانید که این ویروس در سلول‌های بافت اندام‌های تناسلی زنان باقی می‌ماند و باید به کنترل شرایط بیماری بپردازند.

نحوۀ تشخیص زگیل تناسلی در زنان

بخش عمده‌ای از زنانی که به بیماری زگیل تناسلی مبتلا هستند، علامت خاصی را مشاهده نمی‌کنند. اما گروه تقریباً کوچکی هستند که به دلایلی مانند ابتلا به بیماری‌های پوستی، حساسیت‌های پوستی، دیابت و آلرژی متوجه خارش و سوزش در ناحیه شرمگاهی، دخول دردناک و مواردی از این قبیل می‌شوند. همین علائم به آنها کمک می‌‌کند تا بتوانند از بیماری عفونی و مقاربتی خود مطلع شده و مسیر درمان را پشت سر می‌گذارند یا رابطه جنسی را با محافظت بیشتر و رعایت نکات ایمنی کامل در برنامه زندگی خود قرار می‌دهند.

درمان بیماری (Genital Warts) در زنان

راهکارهای مختلفی وجود دارند که زنان با کمک آن می‌توانند از پخش شدن ویروس اچ پی وی و شدت علائم آن در بدن خود جلوگیری کنند. اما باید دقت داشت که ناحیه فرج، واژن و دهانه رحم و اندام‎های داخلی تناسلی به سختی دارو دریافت می‌کنند. علاوه بر این، شستشو و نظافت این اندام‌ها در ناحیه بیرونی کاری دشوار به نظر می‌رسد.

با این وجود برای انتخاب روش مؤثر درمان باید به موارد زیر دقت کرد:

  • ناحیه آلوده به (HPV)
  • شدت آلودگی
  • شرایط اندام‌های تناسلی مانند ابتلا به بیماری‌ها و یا بارداری

گاهی کرم‌ها را می‌توان انتخاب کرد. از طرفی جراحی، تزریق داروها، کرایو یا فریز کردن و سوزاندن یا همان کوتر کردن انتخاب می‌شوند.

اهمیت تزریق واکسن (HPV)

اهمیت تزریق واکسن (HPV)

واکسن گارداسیل به عنوان واکسن (HPV) شناخته می‌شود و تزریق آن به افراد ۹ تا ۴۵ ساله و البته پیش از تحربۀ اولین رابطه جنسی توصیه می‌شود. اما باید دقت کرد که درمان قطعی نیست. واکسن زدن در زمان مناسب به کاهش قابل توجه ابتلا به سرطان‌های واژن، دهانه رحم و رحم کمک می‌کند. اما باعث از بین بردن کامل (HPV) از بدن نمی‌شود.

زگیل تناسلی و تأخیر در پریود

اکنون با بیماری عفونی ناشی از ورود ویروس پاپیلومای انسانی به بدن زنان، علائم و راه‌های درمان آن آشنا هستید. شاید بهتر باشد که به این سؤال پاسخ دهیم که ابتلا به زگیل تناسلی باعث عقب افتادن پریود می‌شود یا خیر. دکتر چاون (Sanyukta Chavan) در مقاله خود که ماه ژانویه ۲۰۲۴ منتشر کرده، صراحتاً اعلام می‌کند که ابتلای خانم‌ها به ویروس (HPV) نمی‌تواند باعث عقب افتادن پریود شود. او در ادامه می‌گوید که شاید این بیماران در فاصله دو پریود، لکه بینی مشاهده کنند. اما تأخیری در زمان پریود شدن آنها رخ نمی‌دهد.

در مقاله دکتر چاون اشاره شده که طبق آماری که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) منتشر کرده است، ۴۳ میلیون مبتلا به ویروس اچ پی وی تا سال ۲۰۱۸ گزارش شده‌اند. در حالی که اچ پی وی، ۲۰۰ گونه متفاوت دارد و ۴۰ گونه آنها ناحیه تناسلی را هدف قرار می‌دهند و بیماران از آلودگی به آنها رنج می‌برند.

نکاتی کوتاه درمورد زگیل تناسلی

  • زگیل تناسلی نوعی بیماری عفونی مقاربتی ناشی از آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است.
  • علائمی مانند خارش و سوزش ناحیه تناسلی، دردناک بودن دخول و دردناک بودن دفع ادرار و مدفوع از علائم بیماری هستند. هرچند تعداد کمی از مبتلایان از طریق علائم موجود برای تشخیص و درمان بیماری اقدام می‌کنند.
  • پزشکان معتقدند که ابتلا به ویروس اچ پی وی، تأثیری بر عقب افتادن پریود خانم‌ها ندارد.

منابع: