احتمالاً برای شما هم اتفاق افتاده باشد که چند روزی با تأخیر پریود مواجه شده باشید و بخواهید با مصرف گرمیجات مشکل را رفع کنید. حال ممکن است برایتان سؤال باشد که چرا گرمی میخورم پریود نمیشوم؟ به طور کلی آنچه میخوریم، نحوه ورزش و جایی که در چرخه قاعدگی خود قرار داریم، همه با یکدیگر (یا علیه هم) کار میکنند. هر سه میتوانند بر وجود و شدت علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) تأثیر بگذارند و احتمالاً چرخهٔ قاعدگی ما را به طور کلی مختل کنند.
البته به طور کلی غذاها هیچ تأثیر مستقیمی روی رحم ندارند. زیرا پس از مصرف، از معده و رودههایی که به رحم متصل نیستند، عبور میکنند. با این حال، برخی غذاها ممکن است بر علائم قبل و هنگام قاعدگی تأثیر بگذارند. هر چند که با وجود بررسیهای زیاد در جهت پاسخ به این سؤال همچنان هیچ مطلب علمی در رابطه با مصرف گرمی و زود پریود شدن وجود ندارد. بنابراین عقیده مصرف گرمیجات و زودتر پریود شدن تنها میتواند یک باور اشتباه باشد که از گذشته تا کنون بین افراد نقل شده است. البته در مورد مصرف برخی مواد غذایی و ورزش کردن با پریود رابطه وجود دارد بنابراین در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با تأثیرات مواد غذایی بر پریود آشنا شوید.
تأثیر مواد غذایی بر پریود
برای اینکه پاسخ سؤال چرا گرمی میخورم پریود نمیشوم را دریابید، شاید بد نباشد با تأثیر مواد و رژیم غذايی بر پریود بیشتر آشنا شوید. تغذیه عامل بزرگی است که بر زندگی روزمرۀ ما تأثیر میگذارد. به طوری که اگر غذاها به درستی مصرف شوند میتوانند بهبودهای شگفت انگیزی در سلامت و رفاه حال عمومی ما ایجاد کنند، حتی میتوانند به بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی کمک کنند.
در مورد قاعدگی و رژیم غذایی مطالب زیادی برای یادگیری وجود دارد. کتاب جالبی که در مورد اهمیت در نظر گرفتن چرخهٔ شما در مورد تغذیه و ورزش صحبت میکند، کتاب ۲۸ روز رژیم سبکتر اثر الن بارت و کیت هانلی است که برنامهٔ تغذیهٔ ماهانهٔ شما برای کاهش وزن، پایان دادن به (PMS) و دستیابی به سلامت جسمی و عاطفی را بیان میکند.
چه غذاهایی بر زودتر پریود شدن خانمها مؤثر هستند؟
قاعدگی بخش مهمی از زندگی باروری زنان است. برخی پزشکان طب سنتی معتقدند که بعضی از غذاها دارای خواص «تولید گرما» هستند که ممکن است به تسریع چرخهٔ قاعدگی زنان کمک کنند تا زودتر پریود شوند. البته هیچ تحقیق علمی در این زمینه انجام نشده است اما ۲۰ غذایی که ممکن است با مکانیسمهای مختلف به زودتر شدن پریود شما کمک کنند عبارتند از:
- پاپایا
- دوغ
- کشک
- برنج
- موز
- آناناس
- هلو
- آب انار
- خرما
- آب نیشکر
- برگ جعفری
- عدس گرم
- هویج
- اسفناج
- دانه شنبلیله
- دانه کنجد
- آب زنجبیل
- زردچوبه با آب
- میوههای حاوی ویتامین ث
- قهوه
در واقع خوردن غذاهای غنی از کاروتن، حمام کردن با آب داغ، ورزشهای شدید بدنی و تکنیکهای آرامش بخش (مانند طب سوزنی و طب فشاری) ممکن است به شروع خونریزی پریود شما کمک کند.
آیا خوردن گرمیجات روی پریود تأثیر میگذارد؟
غذاهای گرم و تند ممکن است معده شما را تحریک کنند. اگرچه غذاهای تند به طور مستقیم بر رحم تأثیر نمیگذارند، اما میتوانند باعث احساس سوزش در معده، اسهال و حالت تهوع شوند که خود بر علائم قاعدگی تأثیر منفی میگذارند.
تأخیر در قاعدگی و کمتر شدن دفعات قاعدگی یا خونریزی آن از نظر پزشکی به عنوان الیگومنوره (Oligomenorrhea) شناخته میشوند که به عنوان یک مشکل کاملاً رایج در زنان در نظر گرفته میشود. این مشکل رایج که توسط عوامل مختلفی مانند کاهش وزن، وضعیت پزشکی و سبک زندگی ایجاد میشود، میتواند منجر به استرس و تنش غیرقابل توجیه شود که ما را به دنبال راهحلهای ایمن و طبیعی میاندازد.
به این ترتیب یکی از این راهحلها را در سبد طبیعت پیدا کردهایم. پس میتوان گفت به طور کلی تغذیه و نه فقط گرمی میتواند از طریق اثرگذاری روی سیستم گوارش و عصبی، روی پریود هم تأثیر بگذارد و باعث تغییر در احساسات و روحیه فرد شود. بنابراین نوع و مقدار غذا روی سلامت هورمونها و در نهایت پریود تأثیر میگذارند.
از سبزی جعفری مفید برای سلامت گرفته تا میوههای شفابخش غنی از ویتامین ث، طبیعت سبدی پر از داروهای خانگی برای درمان سیکل ماهانه نامنظم و دیررس در اختیار ما قرار داده است.
معرفی دمنوشها و خوراکیهای طبع گرم
با وجود ثابت نشدن علمی بودن خوردن گرمی و رابطهٔ آن با پریود شدن، اما همچنان بسیاری از خانمها تمایل دارند بدانند با مصرف چه نوع گرمیجاتی میتوانند زودتر پریود شوند. به این ترتیب بنا بر باور بسیاری از قدیمیها مصرف دمنوشهای زیر که برخی از آنها از ترکیبات چای ماسالا هم به شمار میآیند، برای پریود شدن مفید هستند. چرا که معتقدند این دانههای گیاهی همه گرم هستند و به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان، موجب انقباضات رحمی و در نهایت پریود میشوند.
- میخک
- هل سبز
- دارچین
- بادیان
- زنجبیل
- فلفل سیاه
- زعفران
- گل گاو زبان
- رازیانه
چرا گرمی میخورم پریود نمیشم؟
خوردن برخی از غذاها مانند چربیهای ناسالم، قندهای تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده قبل از قاعدگی، باعث تغییر در هورمونهای بدن میشوند که منجر به نامنظم شدن دورههای قاعدگی میشوند. بنابراین در چنین شرایطی حتی خوردن گرمی هم تأثیری روی پریود شدن نخواهد داشت.
چرا گاهی قاعدگی تأخیر دارد؟
اگر باردار نیستید، ممکن است به دلیل استرس زیاد یا وزن کم بدن، قاعدگی شما دیر شود. برخی از شرایط، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، دیابت و سایر موارد نیز میتوانند بر چرخهٔ قاعدگی شما تأثیر بگذارند.
پریودهای با تأخیر به دلایل زیادی غیر از بارداری اتفاق میافتند. علل شایع میتوانند از عدم تعادل هورمونی تا شرایط پزشکی جدی متغیر باشند. تحقیقات نشان میدهد که شیوع سیکلهای قاعدگی نامنظم ۵ تا ۳۵.۶ درصد به سن، شغل و محل زندگی شما بستگی دارد. همچنین دو دوره وجود دارند که عادت ماهانه یک خانم نامنظم است؛ اولی زمانی است که برای اولین بار فرد پریود میشود و بار دوم هم، زمانی است که دوره یائسگی شروع خواهد شد. همانطور که بدن شما در مرحله گذار قرار میگیرد، چرخهٔ شما میتواند نامنظم شود.
چرا درد پریودی دارم ولی پریود نمیشوم؟
گرفتگی عضلات همیشه نشانهٔ قاعدگی نیست. بسیاری از افراد زمانی که پریود نمیشوند دچار گرفتگی عضلات میشوند. دلایل مختلفی برای گرفتگی عضلات بدون پریود وجود دارند. مسائل مربوط به بارداری یا تغذیه اغلب دلیل این مسئله هستند. اما دلایل دیگری مانند آندومتریوز، بیماری التهابی روده، کیست تخمدان، بیماری التهابی لگن، سرطان تخمدان، درد تخمک گذاری، سندروم تخمدان پلی کیستیک، اختلال عملکرد عضلات لگن و فیبروم هم وجود دارند. به این ترتیب در صورت تداوم این مشکل بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید.
چند روز تأخیر در پریود طبیعی است؟
اکثر افرادی که به یائسگی نرسیدهاند معمولاً تقریباً هر ۲۸ روز یکبار پریود میشوند. با این حال، چرخهٔ قاعدگی سالم میتواند از هر ۲۱ تا ۴۰ روز متغیر باشد. اگر پریود شما در این محدودهها قرار نمیگیرد، ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد.
- استرس
- وزن کم بدن
- چاقی شدید
- سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- بیماریهای مزمن
- نارسایی اولیه تخمدان (POI)
- مشکلات تیروئید
- تغذیه و سبک زندگی
- کنترل بارداری
سندروم تخمدان پلی کیستیک و کم شدن خون قاعدگی
(PCOS) وضعیتی است که باعث میشود بدن شما هورمون مردانه آندروژن بیشتری تولید کند. در نتیجه عدم تعادل این هورمون، کیست روی تخمدانها را ایجاد میکند. این میتواند تخمک گذاری را نامنظم کرده یا به طور کلی آن را متوقف کند. سایر هورمونها مانند انسولین نیز ممکن است نامتعادل شوند. این به دلیل مقاومت به انسولین است که اغلب با (PCOS) همراه است.
درمان (PCOS) بر تسکین علائم تمرکز دارد. پزشک شما ممکن است داروهای ضد بارداری بارداری یا داروی دیگری را برای کمک به تنظیم چرخهٔ شما تجویز کند.
تغذیه و عقب افتادن پریود
معمولاً اگر میزان تغذیۀ شما کافی نباشد و در رژیم غذایی روزانه کمبود کالری وجود داشته باشد، ممکن است خونریزی پریودتان به تأخیر بیفتد. زمانی که کالری دریافتی بیش از حد باشد و اضافه وزن زیادی اضافه شود، در برخی خانمها، پریودها سنگین و مکرر میشود و در برخی دیگر نامنظم میشود.
درمان خانگی عقب افتادن پریود
به دنبال پاسخ سؤال چرا گرمی میخورم پریود نمیشوم میتوان گفت تغذیه میتواند روی زودتر شدن پریود یا حتی عقب افتادن آن تأثیر داشته باشد. اما اثر آن در بدنهای مختلف، متفاوت خواهد بود. در واقع مصرف گرمیجات به طور مستقیم باعث تسریع در پریود نمیشود بلکه ممکن است با تأثیر روی سیستم گوارشی و اعصاب، روی هورمونها هم تأثیر بگذارد. بر اساس برخی از مطالعات و همین طور طب سنتی روشهای خانگی زیادی وجود دارند که میتوان از آنها جهت تنظیم دورههای قاعدگی و درمان عقب افتادن پریود استفاده کرد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
- تمرینات یوگا
- وزن متعادل
- ورزش منظم
- اضافه کردن چاشنی زنجبیل به غذاهای مختلف
- مصرف دارچین
- دریافت دوز روزانه ویتامینها
- مصرف سرکه سیب در رژیم غذایی
- خوردن آناناس
بهترین دمنوش برای زودتر پریود شدن
چایهایی که باعث پریود میشوند معمولاً باعث انقباضات رحمی شده و رحم را وادار میکنند که پوشش داخلی خود را از بین ببرد. اگرچه از نظر علمی اثربخشی این چایها در انسان ثابت نشده است، اما برخی از آنها در موشهای آزمایشگاهی مورد مطالعه و اثبات قرار گرفتهاند و بسیاری از آنها به طور مکرر در طب سنتی در برخی از قارهها (به ویژه در آمریکای جنوبی، آفریقا و آسیا) استفاده میشوند.
قبل از امتحان کردن هر یک از این نوع دمنوشها، انجام تست بارداری برای اطمینان از باردار نبودن بسیار مهم است، زیرا این چایها میتوانند بارداری را مختل کنند و بر رشد جنین تأثیر بگذارند. از بهترین دمنوشها برای زودتر شدن پریود میتوان موارد زیر را نام برد.
- چای زنجبیل
- چای سنا
- چای سرد تربچه
- چای پونه کوهی
چه زمانی نگران کم شدن خون قاعدگی باشیم؟
تغییرات وزن بدن، ورزش و استرس همگی میتوانند جریان قاعدگی را تغییر دهند و باعث بروز پریودهای سبک شوند. پریودهایی که سبکتر از حد معمول هستند معمولاً دلیلی برای نگرانی نیستند. خانمها اغلب متوجه میشوند که جریان قاعدگی آنها از ماه به ماه متفاوت است و برخی از ماهها حتی خیلی سبکتر از ماههای دیگر هستند. در برخی موارد، پریود سبک میتواند به دلیل استرس یا کاهش وزن زیاد باشد. همچنین میتواند حاملگی یا یک بیماری مرتبط با هورمون را نشان دهد. به طور مشابه، یک فرد ممکن است لکه بینی یا ترشحات رنگی داشته باشد که به اشتباه آن را یک دوره پریود سبک تلقی کند.
استرس زیاد، سن کم، دوره شیردهی و سندروم تخمدان پلی کیستیک همگی روی کم شدن خون قاعدگی مؤثر هستند. بنابراین اگر فرد هیچ کدام از فاکتورهای ذکر شده را ندارد و خونهای قاعدگی کمی را مشاهده میکند باید به دنبال رفع نگرانی خود از این مسئله باشد.
آیا کم شدن خون قاعدگی خطرناک است؟
داشتن قاعدگی سبک و کم شدن خون قاعدگی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست و خطرناک نخواهد بود. با این حال، اگر فردی به طور مداوم پریودهای خفیف دارد یا به طور کلی پریود نمیشود، باید با پزشک صحبت کند.
همچنین در صورتی که دورهٔ کم پریود با علائم دیگری مانند درد لگن که باعث نگرانی میشود همزمان باشد، فرد باید حتماً برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کند.
به طور کلی اگر از ابتدای قاعدگی خونریزی کمی داشتهاید، به احتمال زیاد این یک الگوی خونریزی طبیعی است. اما اگر قبلاً خونریزی زیادی داشتهاید و سپس متوجه کاهش قابل توجهی در حجم شدهاید، ممکن است لازم باشد برای بررسی بیشتر به متخصص مراجعه کنید. باید توجه داشته باشید که خونریزی کم در دوران قاعدگی همیشه یک مسئله پزشکی نیست! استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی، مانند (IUD) یا ایمپلنت هورمونی، دلیلی برای خونریزی کمتر یا بدون خونریزی خواهند بود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر قاعدگیهای شما نامنظم به نظر میرسد، یا پریودتان را از دست دادهاید، اما میدانید باردار نیستید، بهتر است در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید، زیرا دلایل و شرایط زیادی وجود دارند که میتوانند باعث این مشکل شوند.
پزشک شما میتواند به درستی دلیل تأخیر یا عقب افتادن پریود شما را تشخیص دهد و گزینههای درمانی شما را مورد بحث قرار دهد. اگر می توانید، تغییرات چرخهٔ خود و همچنین سایر تغییرات سلامتی را ثبت کنید. این امر به دکتر در تشخیص کمک میکند.
اگر علائم زیر را دارید، فوراً به متخصص زنان مراجعه کنید.
- خونریزی غیرعادی شدید یا خیلی کم
- تب
- درد شدید
- تهوع و استفراغ
- خونریزی که بیش از ۷ روز طول بکشد
- خونریزیهای کوتاه و کم بین دورههای قاعدگی
- خونریزی که بعد از اینکه وارد یائسگی شدهاید و حداقل برای یک سال پریود نشدهاید
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
- در بیشتر موارد، کم شدن خون قاعدگی دلیلی برای نگرانی نیست.
- عوامل متعددی مانند رژیم غذایی، ورزش، قرصهای ضد بارداری و شرایط سلامتی باعث عقب افتادن پریود یا کم شدن خون قاعدگی میشوند.
- از این رو برخی از خانمها با روی آوردن به روشهای خانگی به دنبال درمان پریودهای نامنظم خود هستند.
- مصرف دمنوشها و مواد غذایی با طبع گرم نمونهای از این موارد است که گاهی اوقات هم ممکن است هیچ تأثیری روی رفع مشکل نداشته باشد.
- مهمتر از همه این است که فرد به بدن خود گوش دهد. اگر کسی در مورد مدت زمان جریان خون قاعدگی خود نگران است، باید برای شفاف سازی و اطمینان با پزشک صحبت کند.
- به این ترتیب ممکن است خانمی با خود بگوید چرا گرمی میخورم پریود نمیشوم، حال آنکه عقب افتادن پریود میتواند متأثر از عوامل مختلفی باشد.
پرسشهای پرتکرار
پریودها ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، ورزش، قرصهای ضد بارداری، قبل از یائسگی و غیره سبک شوند. برخی از شرایط سلامتی که میتوانند باعث پریودهای سبک شوند عبارتند از: اختلال عملکرد تیروئید، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و بیماری کوشینگ.
بارداری زودهنگام میتواند باعث خونریزی خفیف پریود یا لکه بینی شود. این زمانی اتفاق میافتد که جنین خود را در دیواره رحم لانه گزینی میکند.
ممکن است برخی غذاها با خاصیت تولید گرمایی که دارند یاعث تسریع در روند دوره قاعدگی شوند. اما این گفته همیشه صادق نیست و در بدن افراد مختلف متفاوت خواهد بود.
منابع: