هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی سندرم پس از قاعدگی و روش‌های درمان آن

سندرم پس از قاعدگی و روش‌های درمان آن


سندرم پس از قاعدگی

گاهی اوقات خانم‌ها علائمی مانند نوسانات خلقی، خستگی، تحریک پذیری، اضطراب و نفخ را پس از اتمام چرخۀ قاعدگی تجربه می‌کنند. در چنین حالتی سندرم پس از قاعدگی رخ داده است. علت اصلی آن تغییرات هورمونی است و برای درمان آن می‌توان از مشورت پزشک زنان بهره مند شد.

در حقیقت، با اینکه گروهی از بانوان پیش از شروع خونریزی قاعدگی، علائمی مانند نفخ، دردهای شکم و کمر، خستگی، ضعف و نوسانات خلقی را تجربه می‌کنند، بعضی از خانم‌ها نیز پس از اینکه خونریزی پریود تمام شد، متوجه علائم مذکور می‌شوند. در ادامه توضیح دقیق‌تری دربارۀ این شرایط ارائه خواهیم داد.

سندرم پس از قاعدگی چیست؟

سندرم پس از قاعدگی (PMS) به آن دسته از علائم جسمی و عاطفی اشاره دارد که بعضی از بانوان پس از پایان دورۀ قاعدگی خود تجربه می‌کنند. علائم این سندرم نیز مانند سندرم پیش از قاعدگی تا چند روز طول می‌کشند. اما گاهی آزار دهنده و خسته کننده هستند و حتی فرد را از روال عادی زندگی خارج می‌کند. اما برای درمان آنها راهکارهایی وجود دارند که پزشک زنان بهترین گزینه را به خانم‌ها پیشنهاد می‌دهد.

علائم سندرم پس از قاعدگی

علائم سندرم پس از قاعدگی

سندرم پس از قاعدگی شامل علائمی می‌شود که گروهی از خانم‌ها پس از پایان خونریزی پریود، تجربه می‌کنند. با اینکه علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) برای بسیاری از بانوان شناخته شده‌تر است، بعضی از علائم تا چندین روز پس از قاعدگی ادامه می‌یابند. علائم شایع عبارتند از:

  • نوسانات خلقی
  • خستگی
  • سردرد
  • نفخ و دلپیچه
  • بدن درد
  • اختلالات خواب
  • حساسیت و درد پستان
  • مسائل گوارشی

مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان زنان و زایمان

نحوه تشخیص سندرم پس از قاعدگی

هنگامی که خانم‌ها با علائمی که پس از قاعدگی رخ می‌دهد، به پزشک زنان مراجعه می‌کنند، از علائمی شکایت می‌کنند که برای تشخیص به پزشک کمک می‌کنند. اما راهکارهای تشخیص این سندرم به شرح زیر هستند:

ردیابی علائم

اغلب به خانم‌ها توصیه می‌شود که از یک تقویم یا برنامۀ (Period Tracking) برای ثبت علائم خود در طول سیکل قاعدگی استفاده کنند. این راهکار به خانم‌ها کمک می‌کند تا علاوه بر اینکه به وجود بعضی از علائم پس از خونریزی پریود و در طی چند ماه پی ببرند، بلکه الگوی علائم خود را به طور کامل توجه شوند.

پروندۀ پزشکی

هنگامی که شما خانم‌ها به پزشک زنان مراجعه می‌کنید، باید اطلاعات کاملی از علائم، داروهای در حال استفاده و سابفۀ بیماری‌های خود، به ویژه بیماری‌های زنان و زایمان را در اختیار پزشک زنان خود قرار دهید. به این ترتیب او با تمرکز بر سلامت باروری، علائم قاعدگی قبلی و هرگونه شرایط مرتبط مانند اختلالات روانی، نوسانات خلقی و مواردی از این دست، برای تشخیص اقدام می‌کند.

بررسی الگوهای علائم

برای تشخیص سندرم پس از قاعدگی، پزشک متخصص زنان به دنبال علائمی است که شما به طور مداوم پس از پایان خونریزی قاعدگی تجربه می‌کنید و چندین روز طول می‌کشند. بررسی برنامۀ چرخۀ قاعدگی و این علائم همراه با سایر راهکارهای تشخیصی به پزشک کمک می‌کنند تا علت یا علل (PMS) را بهتر ردیابی کنند. به این ترتیب، مسیر درمان را با دقت بالایی برگزینند.

بررسی شرایط دیگر

مراجعه به پزشک زنان

 بیماری‌ها و اختلالات مختلفی مانند عدم تعادل هورمونی، مشکلات تیروئید، سطح استرس و سلامت روان می‌توانند علائم مشابهی ایجاد کنند، بنابراین ممکن است لازم باشد پزشک زنان با دریافت شرح حال کامل و نتیجۀ سایر روش‌های تشخیصی این موارد را مردود اعلام کند.

انجام معاینه فیزیکی

گاهی اوقات پزشک زنان برای تشخیص دقیق معاینۀ فیزیکی را انجام می‌دهد. علاوه بر این با تجویز آزمایش خون و بررسی نتیجۀ آن می‌تواند سطح هورمون‌ها و سایر عوامل مؤثر در بروز سندرم پس از قاعدگی را بررسی کند یا سایر مشکلات مؤثر را تشخیص دهد.

تفاوت پی ام اس با سندرم پس از قاعدگی

هنگامی که از دو سندرم‌های پیش و پس از قاعدگی صحبت می‌کنیم، می‌توانیم تفاوت‌هایی را میان آنها پیدا کنیم که از نظر زمان وقوع، علائم و طول مدت علائم دسته بندی می‌شوند.

زمان بندی

سندرم پیش از قاعدگی (PMS) قبل از قاعدگی رخ می‌دهد و معمولاً از حدود یک تا دو هفته قبل از شروع خونریزی پریود احساس می‌شود، زیرا سطح هورمون، به ویژه پروژسترون و استروژن نوسان دارد. اما سندرم پس از قاعدگی پس از پایان خونریزی پریود رخ می‌دهد و چند روز به طول می‌انجامد. وقوع این سندرم نیز به دلیل نوسانات سطح هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون بوده و شرایط پس از چند روز به حالت اولیه باز می‌گردد.

علائم

علائم سندرم پس از قاعدگی

علائم رایج سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شامل نوسانات خلقی، تحریک پذیری، نفخ، حساسیت پستان، خستگی و افزایش اشتها هستند. اما در سندرم بعد از قاعدگی علائم می‌توانند همپوشانی داشته باشند. اگرچه ممکن است شامل نوسانات خلقی طولانی، خستگی، نفخ طولانی مدت، سردرد یا درد بدن نیز باشند. بعضی از خانم‌ها گاهی افسردگی خفیف، اضطراب یا اختلالات خواب را به طور خاص پس از خونریزی دورۀ قاعدگی خود تجربه می‌کنند.

مدت زمان بروز علائم

هنگام تجربۀ سندرم پیش از قاعدگی (PMS) معمولاً علائم تا زمانی که چرخۀ قاعدگی شروع نشود، ادامه می‌یابند و اغلب پس از شروع خونریزی، کاهش می‌یابند. اما علائم سندرم پس از قاعدگی پس از توقف خونریزی ظاهر می‌شوند و چند روز تا یک هفته نیز طول می‌کشند.

راهکارهای تسکین علائم سندرم پس از قاعدگی

برای اینکه علائم پس از قاعدگی را تسکین دهید، چند راهکار وجود دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:

رژیم غذایی متعادل

پیروی از رژیم غذایی غنی از میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌ها و پروتئین‌های بدون چربی به تثبیت قند خون کمک می‌کند و ممکن است نوسانات خلقی و خستگی را کاهش دهد. کاهش مصرف کافئین، شکر و غذاهای فرآوری شده نیز می‌تواند از نفخ و تحریک پذیری جلوگیری کند.

انجام ورزش منظم

انجام ورزش منظم

انجام فعالیت بدنی مانند پیاده روی، یوگا یا دوچرخه سواری می‌تواند نوسانات خلق و خوی را کاهش و سطح انرژی را افزایش دهد. علاوه بر این، درد و گرفتگی شکم، لگن و کمر را کاهش می‌دهد. ورزش همچنین باعث آزاد شدن اندورفین می‌شود که می‌تواند شرایط احساسی را بهبود دهد.

نوشیدن آب کافی

نوشیدن آب کافی راهکار دیگری است که به جلوگیری از نفخ کمک می‌کند و می‌تواند سردرد و خستگی را کاهش دهد. شما می‌توانید بخشی از آب نوشیدن را به مصرف مکمل‌هایی مانند آهن، ویتامین دی، منیزیوم و ویتامین (B6) اختصاص دهید.

خواب کافی

خانم‌ها باید ۷ تا ۹ ساعت در طول شبانه روز بخوابند. زیرا خواب آرام برای مبارزه با خستگی و نوسانات خلقی مؤثر خواهد بود. به بیان دیگر، ایجاد یک روال خواب سازگار  می‌تواند کیفیت کلی خواب را بهبود بخشد.

مدیریت استرس

استفاده از تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق یا انجام یوگا می‌تواند به مدیریت استرس کمک کند و با کاهش اضطراب و نوسانات خلقی همراه باشد.

کمپرس گرم

راهکار کمکی دیگر استفاده از کمپرس آب گرم یا استفاده از کیسۀ نمک یا برنج گرم است. این راهکار می‌تواند به کاهش گرفتگی عضلات، تسکین دردهای شکم و لگن و افزایش آرامش کمک کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

شاید این سؤال شما هم باشد که چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد. در پاسخ می‌توانیم بگوییم که اگر علائم را پس از چند چرخۀ قاعدگی تجربه کردید یا علائم آزار دهنده شدند، بهتر است با پزشک زنان مشورت کنید. راه آسان هم استفاده از کلینیک آنلاین اپلیکیشن هرلایف است که در هر زمان و مکان در اختیار شما قرار دارد.

آیا همه دچار سندرم پس از قاعدگی می‌شوند؟

خیر. علائم پس از قاعدگی شیوع کمتری نسبت به سندرم پس از قاعدگی دارند. در حالی که خانم‌ها علائم متفاوتی با شدت مختلف را پس از پایان چرخۀ قاعدگی تجربه می‌کنند.

آیا سندرم پس از قاعدگی منجر به افسردگی می‌شود؟

در حالی که نوسانات خلقی سندرم پس از قاعدگی از جمله افسردگی نسبت به نوسانات خلقی سندرم پیش از قاعدگی شیوع کمتری دارند، نوسانات هورمونی پس از قاعدگی می‌توانند عملکرد مغز و خلق و خوی خانم‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. به نحوی که افسردگی و نوسانات خلقی پس از قاعدگی مدت زمان بیشتری باقی می‌مانند.

نکات مهم سندرم پس از قاعدگی

  • علائم سندرم پس از قاعدگی شامل نفخ، نوسانات خلقی، گرفتگی و دردهای عضلانی، خستگی و حساسیت پستان‌ها می‌شوند.
  • سندرم‌های پس و پیش از قاعدگی از نظر زمان وقوع، نوع علائم و مدت زمان رخ دادن علائم فرق دارند.
  • برای تسکین علائم سندرم می‌توانید رژیم غذایی مناسب داشته، ورزش سبک و منظم انجام دهید، استرس خود را مدیریت کرده و آب کافی بنوشید.
  • برای مشورت با پزشک زنان می‌توانید از خدمات کلینیک آنلاین هرلایف بهره مند شوید. در حالی که قابلیت پرس و گو و سامانۀ پریود ترکر هرلایف نیز در اختیار شما قرار دارند.

پرسش‌های پرتکرار

علائم سندرم پس از قاعدگی چیست؟

سردرد، بی خوابی، حالت تهوع، نفخ، نوسانات خلقی، گرفتگی و دردهای عضلانی، خستگی و حساسیت پستان‌ها از علائم سندرم پس از قاعدگی هستند.

چه کسانی به سندرم پس از قاعدگی مبتلا می‌شوند؟

افراد دارای عدم تعادل هورمونی، کسانی که استرس زیادی را تحمل می‌کنند، خانم‌هایی که سن بالا و نزدیک به یائسگی دارند و منظم ورزش نمی‌کنند، بیشتر در معرض علائم سندرم پس از قاعدگی قرار دارند.