آیا با خونریزی غیرطبیعی از رحم در دوران قاعدگی مواجه هستید؟ دوره‌های پریود شما طولانی شده است؟ آیا می‌دانید که علت طولانی شدن پریود چیست؟ خونریزی قاعدگی بسته به فرد و شرایطی که در آن قرار دارد، طول و حجم متفاوتی خواهد داشت. اما هر فرد یک چرخه قاعدگی مشخص دارد که تغییر و طولانی شدن آن می‌تواند نشانگر یک اختلال باشد. بنابراین اگر شما هم از آن دسته خانم‌هایی هستید که پریودتان بیش از ۷ روز طول می‌کشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. زیرا این علامت می‌تواند نشانگر یک بیماری زمینه‌ای جدی باشد که نیاز به توجه، پیگیری و درمان دارد.

منوراژی چیست؟

منوراژی چیست؟

قبل از اینکه به علت طولانی شدن پریود بپردازیم، بهتر است شما را با اصطلاح علمی آن آشنا کنیم که میان پزشکان متخصص و محققان رایج است. منوراژی (Menorrhagia) در واقع به خونریزی شدید یا طولانی مدت دوران پریود ماهانه گفته می‌شود که می‌تواند تا چندین روز بیش از زمان معمول همیشگی طول بکشد. درک طولانی شدن دوره پریود کاملاً راحت است. کافی است که زمان قاعدگی حال حاضر خود را با دوره‌های پیشین و میانگین آن‌ها مقایسه کنید. اما آیا می‌دانید که چه زمانی خونریزی شدیدی دارید؟

در حالت معمول اگر کمتر از ۲ ساعت نیاز به تعویض پد بهداشتی یا تامپون خود پیدا کردید، یا همراه با خونریزی خود به صورت مداوم شاهد لخته‌های دفع شده در بدن بودید، بدانید که به منوراژی مبتلا هستید و باید برای تشخیص دقیق علت آن به پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که عدم توجه به این موضوع می‌تواند شما را از انجام زندگی معمول باز دارد. منوراژی در رده خونریزی‌های غیرطبیعی رحم قرار دارد که می‌تواند به دلایل متعدد از جمله مشکلات رحمی یا هورمونی رخ دهد. درمان زودهنگام این مشکل می‌تواند به رفع دائم آن و پیشگیری از وخامت شرایط کمک کند. جالب است بدانید که حدود ۵ درصد از زنان به منوراژی مبتلا هستند.

پریود های طولانی نشانه چیست؟

طول یک دوره پریود برای افراد سالم، به طور معمول بین ۳ تا ۷ روز متغیر است. در شرایط نادری، طولانی شدن دوران پریود ممکن است جای نگرانی نداشته باشد. اما در حالت عادی اگر دورۀ پریودتان بیش از ۷ روز طول کشید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. به خصوص اگر چندین دوره پیاپی شاهد چنین روندی بودید و یا خون ریزی شدیدی داشتید، حتماً باید به دنبال یافتن علت طولانی شدن پریود خود و مراجعه به پزشک باشید.

یک پریود طولانی می‌تواند به دلیل طیف گسترده‌ای از شرایط زمینه‌ای ایجاد شود که در ادامه مطلب به صورت مفصل آن‌ها را بررسی می‌کنیم. اما از علائم منوراژی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • در یک چرخه قاعدگی با خونریزی متوالی قرار داشته باشید که نیاز باشد هر ۱ یا ۲ ساعت یک بار تامپون یا پد بهداشتی خود را تعویض کنید.
  • دوره‌های قاعدگی شما بیش از یک هفته طول بکشند.
  • احساس خستگی، کمبود انرژی یا تنگی نفس کنید.
  • در طول شب به تعویض پد یا تامپون نیاز پیدا کنید.
  • یک جریان قاعدگی به همراه لخته‌های خون داشته باشید.
  • در دوران قاعدگی در بخش پایین معده خود درد مداوم را احساس کنید.
  • برای کنترل جریان خون پریود از پدهای بزرگ یا دو پد به صورت همزمان استفاده کنید.
  • خونریزی شما به شکلی است که شما را از انجام کارهای معمول روزانه باز می‌دارد.

علت طولانی شدن پریود چیست؟

علت طولانی شدن پریود

زمانی شاهد بروز قاعدگی خواهیم بود که تخمک رها شده در رحم، بارور نشود. در این شرایط دیواره رحم برای تخمک گذاری دوباره شکسته شده و خونریزی می‌کند. بنابراین خونی که بانوان هنگام پریود شدن مشاهده می‌کنند، از ریزش دیواره رحم ایجاد می‌شود. عوامل متعددی هستند که می‌توانند علت طولانی شدن پریود باشند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

مشکلات هورمونی

به هم ریختگی هورمونی یک علت طولانی شدن پریود محسوب می‌شود. در واقع زمانی که تعادل دو هورمون استروژن و پروژسترون در بدن به هم بریزد، شاهد بروز مشکل در قاعدگی خواهیم بود. این مشکل علاوه بر طولانی شدن پریود و افزایش حجم خونریزی، ممکن است در زمان پریود شدن هم اختلال ایجاد کند. درمان این مشکل، تنظیم هورمون‌ها با تجویز داروهای هورمونی از سوی پزشک خواهد بود.

تغییرات هورمونی به ویژه در شروع دوران بلوغ یا دوران یائسگی بیش از هر زمان دیگری مشاهده می‌شوند. گاهی اوقات هم این مشکل به دلیل یک عارضه جانبی همچون تخمدان پلی کیستیک یا اختلالات تیروئید رخ خواهد داد. از سوی دیگر، تغییر در چرخه تخمک گذاری هم می‌تواند علت طولانی شدن پریود محسوب شود. در توضیح بروز این حالت هم باید بگوییم که اگر سطح هورمون‌ها به میزان نرمال نباشند، یا تخمک گذاری به خوبی انجام نشود، پوشش رحم ضخیم خواهد شد. از این رو بدن برای از بین بردن این پوشش اضافی، فرد را با خونریزی‌های بیش از حد طبیعی و طولانی‌تر مواجه خواهد کرد.

مصرف داروها

در بسیاری از مواقع بانوان به دلیل مصرف برخی داروها شاهد تغییر در زمان پریود خود و طولانی شدن روند آن هستند. از جمله داروهای اثربخش بر روی دوران قاعدگی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • داروهای ضد بارداری ماهانه
  • قرص‌های اورژانسی
  • آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون
  • داروهای اثربخش روی التهاب

بارداری

بارداری

گاهی اوقات افراد خونریزی زیاد واژینال را با قاعدگی اشتباه می‌گیرند. در واقع همیشه نمی‌توان یک خونریزی چند روزه را با پریود شدن یکی دانست، زیرا گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ای از بارداری خطرناک یا حداقل ناایمن باشد. برای مثال، زمانی که فرد با بارداری خارجی از رحمی مواجه است، ممکن است شاهد خونریزی طولانی باشد. از دیگر مشکلات بارداری که می‌توانند خونریزی طولانی را به همراه داشته باشند، می‌توانیم به جفت سر راهی اشاره کنیم. در صورتی که تست بارداری شما مثبت است و شاهد خونریزی غیر معمول هستید، حتماً برای بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات رحمی

ناهنجاری‌های مربوط به ناحیه رحم از دیگر دلایل طولانی شدن چرخه پریود محسوب می‌شوند. برای مثال داشتن انجام جراحی در رحم مثل انجام کورتاژ، عفونت رحم یا واژن در کنار مشکلاتی مثل فیبروم می‌توانند باعث شدید شدن خونریزی‌های دوران قاعدگی یا طولانی شدن زمان آن‌ها شوند. فیبروم زمانی اتفاق می‌افتد که بافت ماهیچه‌ای در دیواره رحم شروع به رشد کند.

اما پولیپ رحم هم می‌تواند باعث بروز چنین مشکلی شود. پولیپ زمانی رخ خواهد داد که بافت به صورت نامنظمی در رحم رشد کند و منجر به ایجاد تومورهای خوش خیم کوچکی در این ناحیه شود. از سوی دیگر برخی ناهنجاری‌های دشوارتر مانند سرطان رحم هم می‌توانند باعث بروز اختلال در قاعدگی و زمان آن شوند. سقط جنین، حاملگی خارج از رحم یا استفاده از دستگاه‌های پیشگیری از بارداری رحمی هم از دیگر عوامل مؤثر در طولانی شدن دوران قاعدگی محسوب می‌شوند.

آدنومیوز

علاوه بر پولیپ و فیبروم رحمی، آدنومیوز هم در رده تجمع بافت قرار می‌گیرد. این عارضه وقتی ایجاد می‌شود که پوشش داخلی رحم یا آندومتر، خود را در ماهیچه‌های رحم قرار دهد. در این شرایط می‌تواند به عنوان علت طولانی شدن پریود مورد بررسی قرار گیرد.

نحوه تشخیص منوراژی یا پریود طولانی و شدید

پزشک متخصص در قدم اول در مورد شرایط سلامتی و سابقه پزشکی احتمالی سؤالاتی خواهد پرسید. ضمن اینکه به احتمال زیاد توسط وی از ناحیه لگن معاینه خواهید شد تا از لحاظ وجود چیز مشکوک یا غیرعادی مانند ترشحات که می‌توانند علامت هر چیزی مثل عفونت باشند، تحت بررسی قرار بگیرید. بعد از این بررسی، در مورد زمان قاعدگی‌ها و شدت آن‌ها از شما سؤال خواهد شد. در نهایت بسته به تشخیص پزشک باید از روش‌های زیر برای یافتن علت طولانی شدن پریود استفاده کنید.

آزمایش خون

در آزمایش خون سطح گلبول‌های قرمز خون از لحاظ کم خونی مورد بررسی قرار می‌گیرند. همچنین سرعت لخته شدن خون نیز در این حالت تحت آزمایش قرار خواهد گرفت.

تست پاپ اسمیر

"</p

تست پاپ اسمیر یکی از تست‌های ضروری برای هر خانمی است که طی آن از سلول‌های دهانه رحم برای بررسی میزان عفونت، التهاب یا سرطان احتمالی استفاده می‌شود. این بررسی تا حدودی برای تشخیص علت طولانی شدن پریود کاربرد دارد.

سونوگرافی

سونوگرافی یک روش پرکاربرد دیگری برای تشخیص علت طولانی شدن پریود محسوب می‌شود. در سونوگرافی از امواج صوتی و کامپیوتری برای تشخیص مشکلات رحمی مثل فیبروم استفاده می‌شود.

بیوپسی

در بیوپسی از بافت رحم نمونه برداری می‌شود. این کار می‌تواند به پزشک در تشخیص احتمالی سرطان یا شناسایی سایر سلول‌های غیر طبیعی در بافت رحم کمک کند.

هیستروسکوپی

هیستروسکوپی در واقع ابزاری است که پزشک متخصص از آن برای بررسی درون واژن و رحم استفاده می‌کند.

کورتاژ

پزشک در روش کورتاژ بخشی از دیواره رحم را خراش می‌دهد تا حفره رحمی مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.

روش‌های درمان پریود طولانی

بسته به تشخیص علت طولانی شدن پریود، نظر پزشک متخصص در مورد درمان متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی در ادامه به ذکر مواردی می‌پردازیم که می‌توانند برای درمان این عارضه کمک کننده باشند.

  • استفاده از مهارکننده‌هایی همچون پروستاگلاندین که به عنوان داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی شناخته می‌شوند. این داروها برای کاهش گرفتگی رحمی و افت میزان خونریزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • از قرص‌های ضد بارداری نیز برای توقف تخمک گذاری و بروز پریودهای سبک‌تر استفاده می‌شود.
  • از پروژسترون به عنوان یک درمان هورمونی استفاده می‌شود.
  • گاهی پزشک تشخیص می‌دهد که کورتاژ می‌تواند به درمان خونریزی زیاد کمک کند. در واقع این درمان برای برداشتن پوشش داخلی رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • در شرایط دشوارتر مثل زمانی که فرد به سرطان رحم مبتلاست، از عمل هیسترکتومی به منظور کنترل و درمان خونریزی‌های رحمی استفاده می‌شود.
  • در کنار روش‌های درمانی فوق، متخصص از مکمل درمانی مثل تجویز آهن نیز استفاده خواهد کرد تا کم خونی احتمالی فرد درمان شود.

جمع‌ بندی

  • خونریزی شدید یا غیر طبیعی یکی از مشکلات شایع بین زنان در دوران پریود است که با نام منوراژی شناخته می‌شود.
  • علت طولانی شدن پریود به عوامل مختلفی همچون مشکلات هورمونی، فیبروم غیر سرطانی، سرطان رحم، مشکلات بارداری مثل حاملگی خارج از رحم یا استفاده از دستگاه (IUD) برمی‌گردد.
  • پزشک بسته به شرایط فعلی بیمار ممکن است از روش‌های تشخیصی مختلفی همچون آزمایش خون، بیوپسی، سونوگرافی یا تست پاپ اسمیر برای تشخیص علت طولانی شدن پریود یا خونریزی شدید در هنگام قاعدگی استفاده کند.
  • کوچک‌ترین عارضه عدم توجه به طولانی شدن پریود، بروز کم خونی در بیمار است که خود می‌تواند علائم ناخوشایند دیگری همچون ضعف و خستگی مداوم را به دنبال داشته باشد.
  • از روش‌های درمانی طولانی شدن پریود می‌توانیم به مواردی همچون هورمون درمانی، عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی، استفاده از قرص‌های ضد بارداری، برداشتن پوشش داخلی رحم با ابلیشن یا کورتاژ و تجویز مهارکننده‌های پروستاگلاندین مثل آسپرین اشاره کنیم.

منابع: