هرلایف بلاگ چرخه قاعدگی پریود علت طولانی شدن پریود چه مواردی است؟

علت طولانی شدن پریود چه مواردی است؟


طولانی شدن پریود

آیا با خونریزی غیرطبیعی از رحم در دوران قاعدگی مواجه هستید؟ دوره‌های پریود شما طولانی شده‌اند؟ آیا می‌دانید که علت طولانی شدن پریود چیست؟ خونریزی قاعدگی بسته به فرد و شرایطی که در آن قرار دارد، طول و حجم متفاوتی خواهد داشت. اما هر فرد یک چرخه قاعدگی مشخص دارد که تغییر و طولانی شدن آن می‌تواند نشانگر یک اختلال باشد. بنابراین اگر شما هم از آن دسته خانم‌هایی هستید که پریودتان بیش از ۷ روز طول می‌کشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. زیرا این علامت می‌تواند نشانگر یک بیماری زمینه‌ای جدی باشد که نیاز به توجه، پیگیری و درمان دارد.

لکه بینی یا خونریزی واژینال چیست؟

برای بسیاری از خانم‌ها این اتفاق پیش آمده که میان دو دورۀ پریودشان، خونریزی بسیار کم و در حد لکه بینی داشته باشند. به این اتفاق خونریزی واژینال نیز می‌گویند. گاهی لکه بینی بسیار کم اتفاق می‌افتد. اما این امکان وجود دارد که دفعات لکه بینی بیشتر و برای بانوان نگران کننده باشد. اما نباید فراموش کرد که خونریزی واژینال به دلایل مختلفی رخ می‌دهند که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

دلایل لکه بینی و خونریزی واژینال کدامند؟

دلایل لکه بینی و خونریزی واژینال

با توجه به اینکه لکه بینی موضوعی است که بسیاری از خانم‌ها حتی برای یک بار، تجربه کرده‌اند، در ادامه به توضیح دلایل آن می‌پردازیم.

روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری

مصرف داروها، آمپول‌ها و ابزارهای هورمونی برای پیشگیری از بارداری، تغییراتی را در سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون کاربران به وجود می‌آورند. اگرچه خانم‌ها به دنبال نتیجۀ نهایی آن هستند که باردار نشدن است، اما عوارض جانبی این راهکار غیر قابل انکار است. لکه بینی هم از عوارض استفاده از (IUD)، چسب ضد بارداری، حلقه‌های واژینال، ایمپلنت و قرص‌های واژینال است. البته اگر خونریزی واژینال، شدید و فراتر از لکه بینی باشد، باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کرد تا راهکار مناسب‌تری جایگزین کند.

داروهای اورژانسی پیشگیری از حاملگی

قرص‌های هورمونی مختلف مثل اولیپریستال استات و لوونل یا ابزار آی یو دی گاهی به دلیل داشتن رابطۀ جنسی مراقبت نشده یا موفق عمل نکردن راه پیشگیری دیگری استفاده می‌شوند. البته استفاده از این راهکار با لکه بینی همراه است که موضوع نگران کننده‌ای نخواهد بود.

بارداری

هنگامی که تخمک بارور شده در دیوارۀ داخلی رحم جایگزین می‌شود. لانه گزینی، شکسته شدن دیوارۀ رحم و پارگی مویرگ‌های این بافت را در پی دارد. در نتیجه خانم‌های باردار، لکه بینی را تجربه می‌کنند. ادامه داشتن لکه بینی در چند روز، گاهی این گروه از بانوان را به مراجعۀ پزشک تشویق می‌کند. آزمایش خون و فاکتور بتا (B-hCG) می‌توانند به تشخیص بارداری نیز کمک کنند.

بیماری‌های عفونی مقاربتی

عوامل عفونت زا در صورت آسیب زدن به اندام‌های موجود در دستگاه تناسلی، باعث ایجاد علائم گوناگون می‌شوند. همین موضوع مسبب دردناک شدن مقاربت جنسی و خونریزی واژینال و لکه بینی بعد از آن خواهد بود.

زخم‌ها و آسیب‌ها

گاهی رابطۀ جنسی، به ویژه اگر خشن باشد، به بافت واژن آسیب وارد می‌کند. از طرفی پوست و بافت واژن در اثر ابتلا به بیماری‌های مختلف مانند درماتیت پوستی، خشکی واژن و بیماری‌های عفونی آسیب می‌بینند. به این ترتیب زخم‌ها، خونریزی را به دنبال دارند.

سایر دلایل لکه بینی

دلایل لکه بینی

علاوه بر مواردی که پیش از این اشاره کردیم، ممکن است که خانم‌ها به دلایل دیگری، لکه‌های خون را روی لباس زیر خود مشاهده کنند. این عوامل عبارتند از:

  • یائسگی و یائسگی زودرس
  • پولیپ رحم یا واژن
  • سرطان دهانۀ رحم
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • اندومتریوز

هرلایف، اپ جامع سلامت بانوان

  • تقویم پیش بینی و محاسبۀ قاعدگی و تخمک گذاری
  • امکان اضافه کردن «همراه» برای درک بیشتر از حال و روز شما
  • مشاورۀ آنلاین با پزشک‌های متخصص در دسته بندی‌های متنوع
  • مشاهدۀ رشته استوری‌های سفارشی متناسب با علائم روز شما
  • اشتراک گذاری تجربیات و خواندن تجربۀ دیگران

پیشگیری از خونریزی واژینال

برای اینکه از خونریزی واژینال پیشگیری کنید، بهتر است چند نکتۀ مهم را در طول زندگی خود در نظر داشته باشید.

رعایت بهداشت فردی و جنسی

برای پیشگیری از بروز بیماری‌های عفونی مقاربتی که از علل خونریزی واژینال محسوب می‌شوند، رعایت بهداشت اهمیت دارد. بهداشت فردی به معنای شستشوی واژن با آب ولرم و مادۀ شویندۀ مناسب است. باید دقت کنید که مادۀ شوینده حساسیت زا نباشد. در ضمن رعایت بهداشت فردی در اماکن عمومی اهمیت دارد.

در ضمن، باید سعی کنید در صورت برقراری روابط جنسی، اصول مراقبتی را رعایت کنید. از ابزارهایی مانند کاندوم استفاده کنید که رابطۀ جنسی مراقبت شده باشد. در ضمن با نرم کننده‌های واژن می‌توانید از دستگاه تناسلی خود در زمان مقاربت جنسی مراقبت کنید.

پیگیری درمان بیماری‌های عفونی مقاربتی

مورد دیگری که باید در نظر داشته باشید، توجه کردن به علائم مختلفی است که نشانه‌های بیماری در دستگاه تناسلی شما هستند. سوزش، خارش و تحریک پذیری واژن، ترشحات، علائم ادراری مثل سوزش و تکرر ادرار و حتی دردناک بودن رابطۀ جنسی نشانه‌های وجود مشکل در دستگاه تناسلی هستند. شما با تجربۀ این علائم و پیش از اینکه خونریزی واژینال به آنها اضافه شود یا اینکه به علامت آزار دهنده‌ای تبدیل شود، باید به پزشک مراجعه کنید. با پیگیری روند درمان، علائم مذکور رفع شده یا تحت کنترل قرار می‌گیرند.

تغییر روش پیشگیری از بارداری

۲ تا ۶ ماه بعد از به کار بردن داروهای هورمونی و ابزارهای مناسب برای پیشگیری از بارداری، خونریزی کاهش پیدا می‌کند. لکه بینی در این فرآیند طبیعی است. اما اگر روند خونریزی واژینال از حالت طبیعی خارج شود، بهتر است به پزشک مراجعه کرد. به این واسطه پزشک روش پیشگیری از بارداری را تغییر می‌دهد و احتمالاً خونریزی واژینال رفع شده یا به حد قابل توجهی کم می‌شود.

توجه به علائم همراه با لکه بینی بین دو عادت ماهانه به پزشک کمک می‌کند که شرح حال دقیق‌تری دریافت نماید. در نتیجه تشخیص دقیق‌تری اعلام می‌شود و رفع لکه بینی آسان‌تر خواهد بود.

در صورت داشتن منوراژی، به عنوان یک اقدام کمکی
غذاهای غنی از آهن را با غذاهای حاوی ویتامین سی در برنامه غذایی خود بگنجانید.

درمان و تشخیص لکه بینی و خونریزی واژن

درمان و تشخیص لکه بینی و خونریزی واژن

پزشکان متخصص زنان برای اینکه به دلیل اصلی خونریزی واژن پی ببرند، شرح حال دقیقی از بیمار می‌گیرند. معاینات لگن، تست پاپ اسمیر و آزمایش خون را نیز در دستور کار خود قرار می‌دهند. نتایج هر کدام از این راهکارها، اطلاعات بیشتری دربارۀ سلامتی خانم‌ها به پزشکان معالج می‌دهند. سپس با توجه به دلیلی که لکه بینی به خاطر آن رخ داده، داروهای مختلف را تجویز می‌کنند. هرچند اصلاح سبک زندگی نیز خود در رفع خونریزی واژن مؤثر است.

منوراژی چیست؟

قبل از اینکه به علت طولانی شدن پریود بپردازیم، بهتر است شما را با اصطلاح علمی آن آشنا کنیم که میان پزشکان متخصص و محققان رایج است. منوراژی (Menorrhagia) در واقع به خونریزی شدید یا طولانی مدت دوران پریود ماهانه گفته می‌شود که می‌تواند تا چندین روز بیشتر از زمان معمول همیشگی طول بکشد. درک طولانی شدن دوره پریود کاملاً راحت است. کافی است که زمان قاعدگی حال حاضر خود را با دوره‌های پیشین و میانگین آن‌ها مقایسه کنید. اما آیا می‌دانید که چه زمانی خونریزی شدیدی دارید؟

در حالت معمول اگر کمتر از ۲ ساعت نیاز به تعویض پد بهداشتی یا تامپون خود پیدا کردید، یا همراه با خونریزی خود به صورت مداوم شاهد لخته‌های دفع شده در بدن بودید، بدانید که به منوراژی مبتلا هستید و باید برای تشخیص دقیق علت آن به پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که عدم توجه به این موضوع می‌تواند شما را از انجام زندگی معمول باز دارد. منوراژی در ردۀ خونریزی‌های غیرطبیعی رحم قرار دارد که می‌تواند به دلایل متعدد از جمله مشکلات رحمی یا هورمونی رخ دهد. درمان زودهنگام این مشکل می‌تواند به رفع دائم آن و پیشگیری از وخامت شرایط کمک کند. جالب است بدانید که حدود ۵ درصد از زنان به منوراژی مبتلا هستند.

پریود های طولانی نشانه چیست؟

منوراژی چیست؟

طول یک دوره پریود برای افراد سالم، به طور معمول بین ۳ تا ۷ روز متغیر است. در شرایط نادری، طولانی شدن دوران پریود ممکن است جای نگرانی نداشته باشد. اما در حالت عادی اگر دورۀ پریودتان بیش از ۷ روز طول کشید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. به خصوص اگر چندین دوره پیاپی شاهد چنین روندی بودید و یا خون ریزی شدیدی داشتید، حتماً باید به دنبال یافتن علت طولانی شدن پریود خود و مراجعه به پزشک باشید.

یک پریود طولانی می‌تواند به دلیل طیف گسترده‌ای از شرایط زمینه‌ای ایجاد شود که در ادامه مطلب به صورت مفصل آن‌ها را بررسی می‌کنیم. اما از علائم منوراژی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • در یک چرخۀ قاعدگی با خونریزی متوالی قرار داشته باشید که نیاز باشد هر ۱ یا ۲ ساعت یک بار تامپون یا پد بهداشتی خود را تعویض کنید.
  • دوره‌های قاعدگی شما بیش از یک هفته طول بکشند.
  • احساس خستگی، کمبود انرژی یا تنگی نفس کنید.
  • در طول شب به تعویض پد یا تامپون نیاز پیدا کنید.
  • یک جریان قاعدگی به همراه لخته‌های متعدد یا بزرگ خون داشته باشید.
  • در دوران قاعدگی در بخش پایین معده خود درد مداوم را احساس کنید.
  • برای کنترل جریان خون پریود از پدهای بزرگ یا دو پد به صورت همزمان استفاده کنید.
  • خونریزی شما به شکلی است که شما را از انجام کارهای معمول روزانه باز می‌دارد.
  • میزان خونریزی عادت ماهانه به جای ۳۵ تا ۴۵ میلی لیتر، بیش از ۸۰ میلی لیتر است.

علت طولانی شدن پریود چیست؟

علت طولانی شدن پریود

زمانی شاهد بروز قاعدگی خواهیم بود که تخمک رها شده در رحم، بارور نشود. در این شرایط دیواره رحم برای تخمک گذاری دوباره شکسته شده و خونریزی می‌کند. بنابراین خونی که بانوان هنگام پریود شدن مشاهده می‌کنند، از ریزش دیوارۀ رحم ایجاد می‌شود. عوامل متعددی هستند که می‌توانند علت طولانی شدن پریود باشند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

مشکلات هورمونی

به هم ریختگی هورمونی یک علت طولانی شدن پریود محسوب می‌شود. در واقع زمانی که تعادل دو هورمون استروژن و پروژسترون در بدن به هم بریزد، شاهد بروز مشکل در قاعدگی خواهیم بود. این مشکل علاوه بر طولانی شدن پریود و افزایش حجم خونریزی، ممکن است در زمان پریود شدن هم اختلال ایجاد کند. درمان این مشکل، تنظیم هورمون‌ها با تجویز داروهای هورمونی از سوی پزشک خواهد بود.

تغییرات هورمونی به ویژه در شروع دوران بلوغ یا دوران یائسگی بیش از هر زمان دیگری مشاهده می‌شوند. گاهی اوقات هم این مشکل به دلیل یک عارضۀ جانبی همچون تخمدان پلی کیستیک یا اختلالات تیروئید رخ خواهد داد. از سوی دیگر، تغییر در چرخۀ تخمک گذاری هم می‌تواند علت طولانی شدن پریود محسوب شود. در توضیح بروز این حالت هم باید بگوییم که اگر سطح هورمون‌ها به میزان نرمال نباشند، یا تخمک گذاری به خوبی انجام نشود، پوشش رحم ضخیم خواهد شد. از این رو بدن برای از بین بردن این پوشش اضافی، فرد را با خونریزی‌های بیش از حد طبیعی و طولانی‌تر مواجه خواهد کرد.

مصرف داروها

در بسیاری از مواقع بانوان به دلیل مصرف برخی داروها شاهد تغییر در زمان پریود خود و طولانی شدن روند آن هستند. از جمله داروهای اثربخش بر روی دوران قاعدگی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • داروهای ضد بارداری ماهانه
  • قرص‌های اورژانسی
  • آسپرین و سایر داروهای رقیق کنندۀ خون
  • داروهای اثربخش روی التهاب

بارداری

بارداری

گاهی اوقات افراد خونریزی زیاد واژینال را با قاعدگی اشتباه می‌گیرند. در واقع همیشه نمی‌توان یک خونریزی چند روزه را با پریود شدن یکی دانست، زیرا گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ای از بارداری خطرناک یا حداقل ناایمن باشد. برای مثال، زمانی که فرد با بارداری خارجی از رحمی مواجه است، ممکن است شاهد خونریزی طولانی باشد. از دیگر مشکلات بارداری که می‌توانند خونریزی طولانی را به همراه داشته باشند، می‌توانیم به جفت سر راهی اشاره کنیم. در صورتی که تست بارداری شما مثبت است و شاهد خونریزی غیر معمول هستید، حتماً برای بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات رحمی

ناهنجاری‌های مربوط به ناحیۀ رحم از دیگر دلایل طولانی شدن چرخه پریود محسوب می‌شوند. برای مثال داشتن انجام جراحی در رحم مثل انجام کورتاژ، عفونت رحم یا واژن در کنار مشکلاتی مثل فیبروم می‌توانند باعث شدید شدن خونریزی‌های دوران قاعدگی یا طولانی شدن زمان آن‌ها شوند. فیبروم زمانی اتفاق می‌افتد که بافت ماهیچه‌ای در دیوارۀ رحم شروع به رشد کند.

اما پولیپ رحم هم می‌تواند باعث بروز چنین مشکلی شود. پولیپ زمانی رخ خواهد داد که بافت به صورت نامنظمی در رحم رشد کند و منجر به ایجاد تومورهای خوش خیم کوچکی در این ناحیه شود. از سوی دیگر برخی ناهنجاری‌های دشوارتر مانند سرطان رحم هم می‌توانند باعث بروز اختلال در قاعدگی و زمان آن شوند. سقط جنین، حاملگی خارج از رحم یا استفاده از دستگاه‌های پیشگیری از بارداری رحمی هم از دیگر عوامل مؤثر در طولانی شدن دوران قاعدگی محسوب می‌شوند.

آدنومیوز

علاوه بر پولیپ و فیبروم رحمی، آدنومیوز هم در ردۀ تجمع بافت قرار می‌گیرد. این عارضه وقتی ایجاد می‌شود که پوشش داخلی رحم یا آندومتر، خود را در ماهیچه‌های رحم قرار دهد. در این شرایط می‌تواند به عنوان علت طولانی شدن پریود مورد بررسی قرار گیرد.

سرطان در بافت رحم و دهانۀ رحم

رشد بی رویه و غیرطبیعی سلول‌های بافت رحم از جمله دیوارۀ داخلی باعث ایجاد سرطان در رحم می‌شوند. از جمله انواع سرطان در رحم می‌توانیم به (endometrial hyperplasia) اشاره کنیم که رشد و افزایش نامعمول ضخامت دیوارۀ داخلی رحم را به دنبال دارد. از طرفی ابتلای خانم‌ها به سرطان دهانۀ رحم که اغلب به علت آلوده شدن دستگاه تناسلی به سویه‌های خطرناک ویروس اچ پی وی است، موجب خونریزی شدید و طولانی مدت می‌شود.

مشکلات مرتبط با تخمدان

تخمدان‌ها مسئولیت تولید و رهاسازی تخمک‌ها را بر عهده دارند. هنگامی که سطح هورمون پروژسترون پایین‌تر از حد معمول باشد، تعادل هورمونی بر فرآیند رشد فولیکول‌ها، تولید و آزادسازی تخمک‌ها از تخمدان‌ها اثر می‌گذارد. بنابراین گاهی خونریزی طولانی مدت و یا زیاد از علائم بیماری‌های مرتبط با تخمدان‌ها هستند.

انواع بیماری‌ها

ابتلا به بیماری‌های التهاب لگن، اختلالات عملکرد تیروئید و بیماری‌های کلیوی، لوسمی نیز با علائمی همراه هستند که یکی از آنها خونریزی پریود است.

نحوه تشخیص منوراژی یا پریود طولانی و شدید

پزشک متخصص در قدم اول در مورد شرایط سلامتی و سابقۀ پزشکی احتمالی سؤالاتی خواهد پرسید. ضمن اینکه به احتمال زیاد توسط وی از ناحیه لگن معاینه خواهید شد تا از لحاظ وجود چیز مشکوک یا غیرعادی مانند ترشحات که می‌توانند علامت هر چیزی مثل عفونت باشند، تحت بررسی قرار بگیرید. بعد از این بررسی، در مورد زمان قاعدگی‌ها و شدت آن‌ها از شما سؤال خواهد شد. در نهایت بسته به تشخیص پزشک باید از روش‌های زیر برای یافتن علت طولانی شدن پریود استفاده کنید.

آزمایش خون

در آزمایش خون سطح گلبول‌های قرمز خون از لحاظ کم خونی مورد بررسی قرار می‌گیرند. همچنین سرعت لخته شدن خون نیز در این حالت تحت آزمایش قرار خواهد گرفت.

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یکی از تست‌های ضروری برای هر خانمی است که طی آن از سلول‌های دهانه رحم برای بررسی میزان عفونت، التهاب یا سرطان احتمالی استفاده می‌شود. این بررسی تا حدودی برای تشخیص علت طولانی شدن پریود کاربرد دارد.

سونوگرافی

سونوگرافی یک روش پرکاربرد دیگری برای تشخیص علت طولانی شدن پریود محسوب می‌شود. در سونوگرافی از امواج صوتی و کامپیوتری برای تشخیص مشکلات رحمی مثل فیبروم استفاده می‌شود.

بیوپسی

در بیوپسی از بافت رحم نمونه برداری می‌شود. این کار می‌تواند به پزشک در تشخیص احتمالی سرطان یا شناسایی سایر سلول‌های غیر طبیعی در بافت رحم کمک کند.

هیستروسکوپی

هیستروسکوپی در واقع ابزاری است که پزشک متخصص از آن برای بررسی درون واژن و رحم استفاده می‌کند.

کورتاژ

پزشک در روش کورتاژ بخشی از دیواره رحم را خراش می‌دهد تا حفرۀ رحمی مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.

روش‌های درمان پریود طولانی

روش‌های درمان پریود طولانی

بسته به تشخیص علت طولانی شدن پریود، نظر پزشک متخصص در مورد درمان متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی در ادامه به ذکر مواردی می‌پردازیم که می‌توانند برای درمان این عارضه کمک کننده باشند.

  • استفاده از مهارکننده‌هایی همچون پروستاگلاندین که به عنوان داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی شناخته می‌شوند. این داروها برای کاهش گرفتگی رحمی و افت میزان خونریزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • از قرص‌های ضد بارداری نیز برای توقف تخمک گذاری و بروز پریودهای سبک‌تر استفاده می‌شود.
  • از پروژسترون به عنوان یک درمان هورمونی استفاده می‌شود.
  • گاهی پزشک تشخیص می‌دهد که کورتاژ می‌تواند به درمان خونریزی زیاد کمک کند. در واقع این درمان برای برداشتن پوشش داخلی رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • در شرایط دشوارتر مثل زمانی که فرد به سرطان رحم مبتلاست، از عمل هیسترکتومی به منظور کنترل و درمان خونریزی‌های رحمی استفاده می‌شود.
  • در کنار روش‌های درمانی فوق، متخصص از مکمل درمانی مثل تجویز آهن نیز استفاده خواهد کرد تا کم خونی احتمالی فرد درمان شود.

علت خونریزی بعد از استفاده از قرص واژینال چیست؟

قرص‌های واژینال سطح استروژن و پروژسترون در ناحیۀ واژن را کنترل می‌کنند. علاوه بر این، حاوی موادی ضد باکتری و ضد قارچ هستند که به درمان بیماری‌های عفونی باکتریایی و قارچی کمک می‌کند. کپسول واژینال لاکتوواژ یکی از این داروها به حساب می‌آید. از عوارض جانبی این داروها، می‌توان به خونریزی واژینال اشاره کرد. علت اصلی این خونریزی بر هم خوردن تعادل هورمون‌های جنسی است. در صورتی که خونریزی شدید و طولانی باشد، باید با پزشک مشورت شود.

استرس و خونریزی رحم چه ارتباطی دارند؟

استرس و فشارهای عصبی در زندگی شخصی، تحصیلی و کاری اتفاق می‌افتند. گاهی شنیدن یک خبر، مواجه شدن با یک اتفاق و رویدادهای پر هیجان باعث ایجاد استرس در زندگی خانم‌ها و آقایان می‌شود. در این شرایط، استرس بر عملکرد هیپوتالاموس و هیپوفیز بیشترین تأثیر را دارد. تغییر در سطح انتقال دهنده‌های عصبی و میزان هورمون‌های (FSH) و (LH) بر عملکرد اندام‌های مختلف دستگاه تناسلی تأثیر می‌گذارند. 

به همین دلیل تخمک گذاری و افزایش ضخامت دیوارۀ داخلی رحم از روال طبیعی خارج می‌شوند. در این حالات خانم‌ها خونریزی شدید یا طولانی مدت را بر اثر اختلالات روانی و نوسانات خلقی تجربه می‌کنند.

چه زمانی خونریزی شدید قاعدگی، خطرناک است؟

خطرناک بودن خونریزی طولانی پریود

خونریزی شدید و طولانی قاعدگی با توجه به علل به وقوع پیوستن آن می‌تواند خطرناک باشد. گاهی استرس، فعالیت‌ها و ورزش‌های سنگین و تغییر برنامۀ غذایی باعث خونریزی شدید می‌شوند. اما عللی مانند آندومتریوز، مشکلات هورمونی، اختلال در عملکرد تخمدان‌ها و یا سرطان رحم منجر به خونریزی شدید می‌شوند. در تمام این حالات نیز خونریزی طولانی مدت و شدید قاعدگی منجر به کم خونی و مشکلات مرتبط با آن می‌شود. به همین دلیل، نباید خونریزی شدید قاعدگی را دست کم گرفت.

علت خونریزی رحم در زنان مسن چیست؟

آنچه تا کنون توضیح دادیم دربارۀ خونریزی در خانم‌هایی بود که همچنان توان باروری دارند. اما چرا بانوانی که به سن یائسگی می‌رسند، دچار خونریزی رحم می‌شوند. در این گروه از خانم‌ها عواملی مانند آتروفی شدن دیوارۀ داخلی رحم، ابتلا به بیماری‌های عفونی و سرطان رحم می‌توانند باعث خونریزی در رحم شوند. با توجه به اینکه این خانم‌ها در دورۀ یائسگی هستند، این علل باید در اسرع وقت بررسی شده و درمان آنها آغاز شود.

درمان خانگی و سنتی خونریزی شدید قاعدگی

علاوه بر داروهای شیمیایی، دمنوش‌هایی وجود دارند که خانم‌ها با آماده کردن آنها می‌توانند خونریزی شدید قاعدگی را تا حدودی رفع کنند. این دمنوش‌ها عبارتند از:

  • دمنوش دارچین
  • دمنوش رازیانه
  • چای بابونه
  • دمنوش تخم گشنیز
  • چای زنجبیلی
  • دمنوش بومادران
  • دمنوش زنجبیل و دارچین
  • دمنوش نعناع فلفلی

مهم‌ترین علل خونریزی طولانی و شدید قاعدگی

  • خونریزی شدید یا غیر طبیعی یکی از مشکلات شایع بین زنان در دوران پریود است که با نام منوراژی شناخته می‌شود.
  • علت طولانی شدن پریود به عوامل مختلفی همچون مشکلات هورمونی، فیبروم غیر سرطانی، سرطان رحم، مشکلات بارداری مثل حاملگی خارج از رحم یا استفاده از دستگاه (IUD) برمی‌گردد.
  • پزشک بسته به شرایط فعلی بیمار ممکن است از روش‌های تشخیصی مختلفی همچون آزمایش خون، بیوپسی، سونوگرافی یا تست پاپ اسمیر برای تشخیص علت طولانی شدن پریود یا خونریزی شدید در هنگام قاعدگی استفاده کند.
  • کوچک‌ترین عارضه عدم توجه به طولانی شدن پریود، بروز کم خونی در بیمار است که خود می‌تواند علائم ناخوشایند دیگری همچون ضعف و خستگی مداوم را به دنبال داشته باشد.
  • از روش‌های درمانی طولانی شدن پریود می‌توانیم به مواردی همچون هورمون درمانی، عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی، استفاده از قرص‌های ضد بارداری، برداشتن پوشش داخلی رحم با ابلیشن یا کورتاژ و تجویز مهارکننده‌های پروستاگلاندین مثل آسپرین اشاره کنیم.
  • لکه بینی و خونریزی واژینال می‌توانند به دلایل مختلفی از جمله مصرف داروهای هورمونی، بر هم خوردن نظم هورمون‌ها، یائسگی، بارداری و بیماری‌های مانند اندومتریوز، تخمدان پلی کیستیک یا سرطان دهانۀ رحم رخ دهند.
  • علل خونریزی شدید در خانم‌های مسن، عموماٌ خطرناک بوده و باید تشخیص و درمان آنها سریع‌تر انجام شوند.
  • شما برای مطالعۀ مطالب بیشتر دربارۀ سلامت قاعدگی، بارداری و یائسگی، می‌توانید از اپلیکیشن هرلایف بهره مند شوید. در ضمن امکان استفاده از خدمات متنوع آن برای شما وجود دارد.

پرسش‌های پرتکرار

خونریزی شدید در روز ۱۴ قاعدگی خطرناک است؟

اگر یک یا دو بار اتفاق افتد، جای نگرانی نیست، اما در صورت تکرار یا شدت آن، بهتر است به پزشک زنان مراجعه کرد.

علت خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال چیست؟

خانم‌های باردار، به دلیل نزدیکی جفت به دهانۀ رحم، بعد از سونوگرافی واژینال دچار خونریزی می‌شوند. از طرفی، حرکت پروب سونوگرافی در ناحیۀ واژن، باعث جمع شدن خون بیشتر از حالت عادی در واژن می‌شود. به همین دلیل گاهی خانم‌ها، خونریزی بعد از سونوگرافی واژینال را تجربه می‌کنند.

آیا زنان پس از دوران یائسگی دچار پریود طولانی می‌‌شوند؟

بله. در صورت آتروفی شدن اندومتر، سرطان رحم و ابتلای رحم به عوامل عفونت زا، احتمال ابتلای خانم‌های مسن به خونریزی طولانی را بیشتر می‌کند.