یکی از علائمی که خانمها در روزهای قبل از قاعدگی و همزمان با آن تجربه میکنند، دردهای استخوانی هستند. آنچه به عنوان استخوان درد در پریودی میشناسند، به دلیل ترشح پروستاگلاندین، تغییرات هورمونی، اندومتریوز و کمبود منیزیوم رخ میدهد.
بهترین روشها برای درمان آن ماساژ درمانی، انجام حرکات ورزشی مناسب و مصرف داروهای مسکن هستند. در این مطلب از هرلایف توضیح بیشتری دربارۀ استخوان درد در قاعدگی و روشهای درمان آن ارائه خواهیم داد.
منظور از استخوان درد در پریودی چیست؟
تغییرات هورمونی و عوامل دیگری که بر عملکرد دستگاه تناسلی اثر دارند، موجب افزایش گرفتگیها و درد در عضلات و استخوانها میشوند. در حقیقت، درد استخوان در دوران قاعدگی به احساس عمیق و دردناکی اشاره دارد که برخی از افراد در استخوانها یا مفاصل، اغلب در مناطقی مانند پایین کمر، باسن و پاها، در طول چرخۀ قاعدگی خود احساس میکنند. بر خلاف گرفتگیهای معمول قاعدگی که معمولاً در قسمت پایین شکم متمرکز میشوند، این درد به استخوانها یا مفاصل منتقل میشود.
دلایل استخوان درد در پریودی
تغییرات هورمونی که منجر به افزایش ترشح پروستاگلاندینها میشوند، یکی از مهمترین دلایل استخوان درد پریودی به حساب میآید. از طرفی میتوان افزایش ترشح مادۀ شیمیایی پروستاگلاندین را نیز عامل دیگری در دردهای استخوانی چرخۀ قاعدگی معرفی کرد. در ضمن، افرادی که بیماریهای زنان و زایمان مانند اندومتریوز دارند، این نوع درد استخوانی را نیز تجربه میکنند. اما اگر بخواهیم به تفصیل این علل را توضیح دهیم، میتوانیم به تفکیک زیر بیان کنیم.
علت پا درد قبل از پریودی
گاهی درد استخوان در ناحیۀ پا و همزمان با بروز سندرم پیش از قاعدگی حس میشود. این پا درد پیش از پریودی به علل زیر رخ میدهد:
- تغییرات هورمونی: نوسان در ترشح استروژن و پروژسترون میتواند بر سیستم عصبی و عضلانی تأثیر بگذارد و منجر به پادرد شود.
- پروستاگلاندینها: این مواد شیمیایی با ایجاد انقباضات در رحم به این اندام کمک میکنند تا برای چرخۀ قاعدگی آماده شود. با این حال، سطح بالای این هورمونها میتواند باعث بروز دردی شود که از پایین شکم تا پایین کمر، باسن و پاها احساس میشود.
- حساسیت عصب سیاتیک: برخی از افراد علائم سیاتیک را قبل از پریود خود تجربه میکنند، جایی که درد ناحیۀ لگن بر عصب سیاتیک تأثیر میگذارد و منجر به درد یا سوزن سوزن شدن پا میشود، میتواند به پایین پاها گسترش یابد.
- کمبود منیزیم: سطح پایین منیزیم میتواند علائم (PMS) را شدید کند و منجر به گرفتگی عضلات یا درد پا شود.
درد لگن در دوران پریودی
لگن هم یکی از دیگر اندامهایی است که دردهای استخوانی را هنگام پی ام اس و خونریزی پریود تحمل میکند. علل بروز این درد علاوه بر تغییرات هورمونی، ترشح زیاد پروستاگلاندینها و اندومتریوز عبارتند از:
- احتقان لگن: جریان خون به ناحیۀ لگن در طول قاعدگی افزایش مییابد. همین موضوع میتواند باعث احتقان یا فشار لگن شود و با درد یا ناراحتی لگن همراه باشد.
- حساسیت عضلانی یا مفصلی: برخی از افراد ممکن است حساسیت شدید در عضلات و مفاصل را به دلیل تغییرات هورمونی که در طول چرخۀ قاعدگی رخ میدهد، تجربه کنند.
کمردرد قبل از پریودی
گاهی کمردردی که خانمها تجربه میکنند، همزمان با سندرم پیش از قاعدگی و یکی از علائم این شرایط است. تغییرات هورمونی و ترشح پروستاگلاندین را در میان علل بروز کمردرد قبل از پریود قرار میدهیم. این نوع درد علل دیگری نیز دارد. از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتباس مایعات: تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی میتوانند باعث احتباس مایعات، تورم و فشار در قسمت پایین کمر و لگن شود که با کمردرد همراه هستند.
- احتقان لگن: جریان خون به ناحیۀ لگن قبل از قاعدگی افزایش مییابد و گاهی اوقات فشار به قسمت پایین کمر وارد میکند که نتیجۀ آن کمردرد است.
- اثر فشار عصبی بر عضلات: استرس و تنش اغلب قبل از یک دورۀ قاعدگی افزایش مییابد و منجر به سفتی عضلات پایین کمر میشود.
کمردرد در پریودی
کمردرد در دوران قاعدگی علامتی شایع است که بسیاری از افراد آن را تجربه میکنند و معمولاً در پایین کمر رخ میدهد. این درد میتواند از ناراحتی خفیف تا درد شدید متغیر باشد. علاوه بر علل مشترک ابتلا به دردهای پریودی مانند تغییرات هورمونی و سطح بالای پروستاگلاندین یا اندومتریوز میتوانیم به علل زیر نیز اشاره کنیم که باعث کمردرد قبل از قاعدگی میشوند.
- انقباضات رحم: در دوران قاعدگی، رحم منقبض میشود. این انقباضات توسط واسطههای شیمیایی به نام پروستاگلاندینها کنترل میشوند و شدت آنها میتواند باعث ایجاد دردی در پایین کمر میشود.
- بیماری التهابی لگن (PID): عفونت اندامهای تناسلی و سایر اندامهای داخل لگن گاهی باعث درد در پایین شکم و پشت در طول قاعدگی میشود.
- تغییرات موضعی: گرفتگیهای قاعدگی گاهی با گرفتگی عضلات کمر همراه خواهند بود و گاه آزار دهنده هستند.
زانو درد در دوران پریودی
گاهی عواملی باعث میشوند که خانمها هنگام خونریزی قاعدگی، زانو درد داشته باشند. علاوه بر تغییرات هورمونی و ترشح زیاد پروستاگلاندینها، میتوانیم به عوامل زیر اشاره کنیم:
- احتباس آب: تغییرات هورمونی میتواند با احتباس مایعات، تورم مفاصل زانوها و درد این اندامها همراه باشد.
- تغییر در وضعیت و فعالیت: در طول قاعدگی، افراد ممکن است تغییراتی در وضعیت یا سطح فعالیت تجربه کنند که با فشار بیشتری روی زانوها و درد مفاصل آنها همراه باشد.
- بعضی بیماری: بیماریهایی مانند آرتروز یا سایر اختلالات مفصلی ممکن است در طول قاعدگی به دلیل تغییرات هورمونی شدید شوند. در نتیجه خانمها در زمان خونریزی پریود، درد بیشتری حس میکنند.
درد استخوان واژن
استخوان لگن در ناحیۀ واژن، جای دیگری است که به دلایلی از جمله تغییرات هورمونی، اندومتریوز و ترشح بیشتر پروستاگلاندین ممکن است با درد همراه باشد. اما دلایل دیگری نیز در بروز این علامت دخیل هستند:
- عفونت یا التهاب: عفونتهایی مانند عفونتهای قارچی و بیماری التهابی لگن (PID) میتوانند با درد عمیق و موضعی در ناحیۀ واژن همراه شوند. به همین دلیل درد استخوانی احساس میشود.
- درد اسکلتی عضلانی: گاهی اوقات، درد در پایین کمر یا استخوانهای لگن میتواند به ناحیۀ واژن گسترش یابد.
- اسپاسم کف لگن: اسپاسم در عضلات کف لگن میتواند باعث درد شود. به نحوی که درد استخوانها در ناحیۀ واژن شکل میگیرد.
- گرفتگی لگن: قبل و در طول قاعدگی، افزایش جریان خون به ناحیۀ لگن میتواند باعث ناراحتی در استخوانهای ناحیۀ واژن شود.
راهکارهای کاهش استخوان درد در پریودی
در ادامه راهکارهایی را ارائه خواهیم داد که برای تسکین دردهای قاعدگی کاربرد دارند.
نوع راهکار | توضیح |
تغذیه و رژیم غذایی | منیزیم: موز، آجیل، دانهها و سبزیجاتکلسیم: محصولات لبنی، آجیل و سبزیجاتامگا ۳: گردو، ماهی و دانۀ چیاویتامین دی: ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی و قرص ویتامین دیآهن: گوشت قرمز، لوبیا، عدس، اسفناج و غلات غنی شدهنوشیدن آب کافیکاهش مصرف کافئین و خوراکیهای شورخوراکیهای ضد التهابی: سبزیجات، توت فرنگی و چای سبز |
داروهای درمانی | مسکنهای ضد التهابی غیر استروئیدی: ایبوپروفن، ناپروکسن و نوافنقرص منیزیومقرص ویتامین دی و کلسیمداروهای ضد هورمونی |
حرکات ورزشی | یوگاپیاده رویحرکات کششیورزشهای تقویت کننده کف لگن |
ماساژ درمانی | ماساژ کمر و لگنماساژ پا و لگنماساژ شکمماساژ پاکمپرس آب گرم |
سایر روشهای درمانی | هورمون درمانیاستراحت کردندراز کشیدن به پهلو |
تمرینات ورزشی برای کاهش استخوان درد پریودی
تمرینات ورزشی مختلفی وجود دارند که شما با انجام منظم آنها میتوانید دردهای استخوانی دوران قاعدگی را تسکین دهید.
انحراف یا تیلت لگن (Pelvic Tilts)
- به پشت دراز بکشید، زانوها خم شده و پاها روی زمین صاف باشند.
- عضلات شکم خود را سفت کنید، پایین کمر خود را به زمین فشار دهید و لگن خود را به سمت بالا بچرخانید.
- چند ثانیه نگه دارید و آزاد کنید.
این تمرین میتواند به کاهش گرفتگی در ناحیۀ کمر و لگن کمک کند.
ژست کودک (Child’s Pose)
- زانو را روی زمین بگذارید و روی پاشنههای خود بنشینید.
- بازوهای خود را به سمت جلو بکشید.
- سپس سینۀ خود را به سمت زمین پایین بیاورید.
این یوگا به آرامی قسمت پایین کمر، باسن و ناحیۀ لگن را کشیده و به کاهش تنش و درد کمک میکند.
کشش زانو به قفسه سینه (Knee-to-Chest Stretch)
- به پشت خود دراز بکشید.
- یک زانو را خم کنید و آن را به سمت قفسۀ سینه خود ببرید.
- آن را با هر دو دست، به مدت ۲۰-۳۰ ثانیه نگه دارید.
- سپس به پای دیگر بروید.
این کشش می تواند به کاهش درد کمر و تنش لگن کمک کند.
حرکت پل (Bridge Pose)
- روی پشت خود دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید و پاهای خود را روی زمین قرار دهید.
- در حالی که شانههای خود را روی زمین نگه میدارید، باسن خود را بالا ببرید.
- برای چند ثانیه نفس خود را نگه دارید و همزمان با بازدم، باسن را پایین بیاورید.
این کار به تقویت کمر و گلوت کمک میکند و فشار را در ناحیۀ لگن کاهش میدهد.
نکات مهم دربارۀ دردهای استخوانی
- تغییرات هورمونی، ترشح زیادتر پروستاگلاندین، اندومتریوز و کمبود منیزیوم از علل شایع بروز استخوان درد در پریودی هستند.
- با پیروی از رژیم غذایی مناسب، انجام حرکات ورزشی، ماساژ و مصرف داروهای مختلف میتوان تا حد زیادی علائم دردهای استخوانی چرخۀ قاعدگی را رفع کرد.
- شما برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید سایر مقالات مفید دربارۀ سلامت زنان به ویژه سلامت قاعدگی، بارداری و یائسگی را مطالعه کنید. در ضمن برای مشورت گرفتن از پزشک متخصص میتوانید از کلینیک آنلاین هرلایف بهره مند شوید.
پرسشهای پرتکرار
بله ویتامین دی یکی از مکملهای غذایی در تقویت استخوانها و مفاصل و کاهش دردهای استخوانی دوران قاعدگی محسوب میشود.
معمولاً دردهای استخوانی قاعدگی ۱ تا ۲ روز طول میکشند.
منابع: