هرلایف بلاگ سلامت و بیماری‌ها سلامت جنسی پیشگیری و مراقبت آزمایش کلامیدیا چیست؟ شرایط و تفسیر آزمایش کلامیدیا

آزمایش کلامیدیا چیست؟ شرایط و تفسیر آزمایش کلامیدیا


آزمایش کلامیدیا

کلامیدیا نوعی عفونت مقاربتی باکتریایی است که تا مدتی بدون علامت در بدن بیماران به زندگی خود ادامه می‌دهد. اما بعد از مدتی خانم‌ها یا آقایان مبتلا به این بیماری، با علائمی مواجه شده و با انجام آزمایش کلامیدیا به پزشک متخصص در تشخیص بیماری و انتخاب مناسب‌ترین نوع آنتی بیوتیک کمک خواهند کرد.

اگر جواب تست کلامیدیا مثبت باشد، به این معنی است که این باکتری بخش‌هایی از بدن بیمار را آلوده کرده است. اما جواب منفی این آزمایش نشان دهندۀ سلامت فرد آزمایش دهنده خواهد بود.

تست کلامیدیا چیست؟

آزمایش کلامیدیا یک روش برای تشخیص عفونت ناشی از باکتری کلامیدیا تراکوماتیس محسوب می‌شود. کلامیدیا یک عفونت مقاربتی (STI) شایع است که اغلب هیچ علائمی را نشان نمی‌دهد. به ویژه در مراحل اولیۀ بیماری، افراد بدون هیچ علامتی زندگی می‌کنند. همین موضوع باعث می‌شود که بیماران عامل عفونت را به افراد سالم منتقل کنند. به همین دلیل آزمایش کلامیدیا برای تشخیص و درمان این بیماری مهم است. آزمایش را می‌توان به ۲ روش مختلف، بسته به نوع نمونه جمع آوری شده، انجام داد.

  • روش اول نمونه برداری: کشت نمونۀ ادرار اولین روش برای آزمایش افرادی است که به عفونت کلامیدیا مشکوک هستند. این روش غیرتهاجمی است و جواب آن برای تشخیص کاربردی خواهد بود.
  • روش دوم تست: نمونه برداری با سواب از دهان، رحم، واژن یا مجاری ادراری برای بررسی آلودگی اندام‌های لگن به باکتری کلامیدیاست.

شرایط آزمایش کلامیدیا

شرایط آزمایش کلامیدیا

برای اینکه آزمایش کلامیدیا با دقت بالایی انجام شود، شما باید نکاتی را هنگام اجرا فرآیند آزمایش در نظر داشته باشید. این شرایط عبارتند از:

شرایط آماده شدن برای تست

  • آمادگی: آماده سازی خاصی وجود ندارد.
  • نمونه ادرار: به طور کلی توصیه می‌شود که ۱ الی ۲ ساعت قبل از آزمایش ادرار نکنید، زیرا ادرار مناسب‌تری برای آزمایش جمع آوری می‌شود.
  • نمونه برداری با سواب: تنها در مورد زنان این موضوع مهم است که ۲۴ ساعت قبل از آزمایش از دوش واژینال استفاده نکنند.

بهترین زمان انجام آزمایش

  • آزمایش ادرار: فرد نمونه ادرار خود را جمع آوری می‌کند. سپس کشت ادرار برای بررسی حضور باکتری‌ها صورت می‌گیرد.
  • تست سواب: یک کارشناس یک سواب نمونه گیری برای جمع آوری نمونه از دهانۀ رحم (برای زنان) و مجرای ادرار (برای مردان) استفاده می‌کند. گاهی نیز مناطق دیگر مانند گلو یا رکتوم نیز نمونه برداری می‌شوند.

محل انجام تست کلامیدیا

  • بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها
  • کلینیک‌های تخصصی بیماری‌های عفونی مقاربتی
  • مطب پزشک متخصص اورولوژیست یا پزشک زنان
  • خانه و با استفاده از کیت‌های مخصوص تست کلامیدیا

نکات مهم بعد از تست

بعد از انجام تست تشخیص کلامیدیا، خانم‌ها و آقایان مستلزم به رعایت نکتۀ خاصی نیستند. جواب آزمایش هم چند روز بعد به آنها تحویل داده خواهد شد.

هزینه آزمایش کلامیدیا

هزینۀ آزمایش کلامیدیا در ایران می‌تواند با توجه به عوامل مختلفی مانند نوع مرکز درمانی، دولتی و خصوصی بودن درمانگاه، متفاوت باشد. در حالی که بیمه نیز بخشی از هزینه را پوشش می‌دهد. در حال حاضر هزینۀ تست کلامیدیا در مراکز دولتی چیزی بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومن و در مراکز خصوصی ۵۰۰ هزار تا ۱.۵۰۰.۰۰۰ تومان است. اما میزان آن تغییر خواهد کرد.

آیا تست کلامیدیا قابل اعتماد است؟

آیا تست کلامیدیا قابل اعتماد است؟

بله، آزمایش کلامیدیا به طور کلی قابل اعتماد است. آزمایش‌های مدرن برای بررسی کلامیدیا مانند آزمایش‌های تقویت اسید نوکلئیک (NAATs) بسیار دقیق هستند و استاندارد را به طور کامل در نظر می‌گیرند. این آزمایش‌ها می‌توانند مواد ژنتیکی کلامیدیا تراکوماتیس را تشخیص دهند و حساسیت بسیار بالایی دارند.
با این حال موارد منفی کاذب ممکن است در صورتی رخ دهد که عفونت بسیار تازه باشد و باکتری‌ها به اندازۀ کافی تکثیر نشده باشند تا شناسایی شوند. یا جواب مثبت کاذب نادر است، اما می‌تواند به علت آلودگی یا مسائلی در روند کار آزمایشگاه رخ دهد.

نتیجه آزمایش را چگونه بررسی کنیم؟

هنگامی که نمونه ادرار یا نمونۀ سلول‌های دهانۀ رحم، واژن یا مجاری ادراری کشت داده می‌شوند، یکی از دو نتیجۀ زیر را به همراه دارند.

  • تست مثبت زمانی است که فرد به باکتری کلامیدیا مبتلاست.
  • تست منفی هم نشان دهندۀ سلامت فرد آزمایش دهنده خواهد بود.

بعد از اینکه بیمار روند دارو درمانی را پشت سر نهاد، به تجویز پزشک متخصص عفونی، زنان یا کلیه و مجاری ادراری، مجدداً تست تشخیص کلامیدیا را انجام می‌دهد. نتیجۀ این آزمایش به رفع کامل عامل عفونت یا نیاز به یک دورۀ درمان دیگر منجر خواهد شد.

تفسیر تست کلامیدیا

جواب آزمایش ممکن است مثبت یا منفی باشد. اگر جواب منفی باشد، ممکن است هیچ اقدام دیگری لازم نباشد. مگر اینکه علائم در ادامه ظاهر شوند و فرد به تست دیگری نیاز داشته باشد، به خصوص اگر در معرض ریسک فاکتورها قرار داشته باشد. اگر تست مثبت شود، پزشک دورۀ درمان با آنتی بیوتیک‌هایی نظیر آزیترومایسین، داکسی سایکلین یا سایر آنتی بیوتیک‌ها را تجویز می‌کند. اگرچه نداشتن رابطۀ جنسی و آگاه کردن شریک جنسی از این بیماری لازم هستند.

نتیجه آزمایش را چگونه بررسی کنیم؟

نتیجه آزمایش را چگونه بررسی کنیم؟

بررسی نتیجۀ آزمایش را باید به عهدۀ پزشک متخصصی بگذارید که انجام آزمایش را برای شما تجویز کرده بود. او با بررسی میزان باکتری‌ها، گستردگی آنها در بدن و شدت بیماری برای شما دورۀ درمان را برنامه ریزی می‌کند. در حالی که انجام کارهای دیگر برای تکمیل فرآیند درمان لازم هستند.

آزمایش کلامیدیا در منزل

خانم‌ها و آقایان با داشتن کیت‌های مناسب برای آزمایش کلامیدیا می‌توانند کار جمع آوری نمونه ادرار یا تهیه کردن نمونه برداری با سواب را انجام دهند. البته آزمایشگاه‌هایی مسئولیت انجام تست کلامیدیا را با سواب بر عهده می‌گیرند. کارشناس آزمایشگاه بعد از دریافت نمونه‌ها، آنها را به آزمایشگاه می‌برد تا بررسی انجام شود.

نکات مهم دربارۀ تست کلامیدیا

  • تست کلامیدیا با جمع آوری و کشت نمونه ادرار و یا نمونۀ بافت‌های آلودۀ واژن، دهانۀ رحم یا مجاری ادراری با سواب انجام می‌شود.
  • جواب مثبت نشان دهندۀ آلودگی بیمار و جواب منفی سالم بودن فرد آزمایش دهنده را نشان می‌دهد.
  • شما برای مشورت با پزشک می‌توانید از طریق کلینیک هرلایف اقدام کنید. هرچند امکان مطالعۀ مقالات علمی و مفید برای افزایش آگاهی نیز وجود دارد.

پرسش‌های پرتکرار

آیا نتیجه آزمایش کلامیدیا قابل اعتماد است؟

بله. تست تشخیص کلامیدیا طبق آخرین استانداردها و به طور دقیق انجام می‌شود.

آزمایش کلامیدیا در منزل انجام می‌شود؟

بله. بعضی از آزمایشگاه‌ها مسئولیت انجام آزمایش کلامیدیا با سواب را بر عهده می‌گیرند. افراد می‌توانند نمونه ادرار را در منزل جمع آوری کرده و تحویل آزمایشگاه دهند.