
چند روز بعد از مصرف قرص ال دی پریود میشویم؟
شاید برخی از خانمها در پذیرش این واقعیت مقاومت کنند که بین چرخه پریود و سلامت زنان رابطهای مستقیم وجود دارد. زمانیکه چرخهها در دورهای مشخص تکرار نمیشوند، نگرانی به سراغ خانمها خواهد آمد. اینکه باردار هستند یا تغییرات هورمونی باعث این اختلال شده است. در هر صورت، برای تنظیم این چرخه، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت آن را بررسی کند. آزمایشها و معایناتی که انجام میشوند، روش درمان را مشخص خواهند کرد. قرص الدی (LD) پریود یکی از متداولترین داروهایی است که پزشکان برای تنظیم چرخه پریود و جلوگیری از بارداری تجویز میکنند. در این مقاله به موضوع، اگر قرص ال دی را قطع کنیم، پریود میشویم و این دوره چقدر زمان میبرد؟ میپردازیم.
قرص ال دی پریود چیست؟
قرص ال دی (Low Dose Birth Control) نوعی قرص ضدبارداری است. همانطور که از نام این قرص پیداست، دارای دوز پایینی از هورمونها خواهد بود. قرصهای ضدبارداری معمولا حاوی ۱۰ تا ۳۵ میلیگرم استروژن و حدود ۳۵ میکروگرم پروژسترون هستند. قرص ال دی حاوی حدود ۲۰ میکروگرم استروژن بوده و قرص اچ دی یا High Dose حاوی بیشترین مقدار استروژن است.
لازم است بدانید که دوز پایین در قرصهای الدی بهمفهوم اثرگذاری پایین آنها نیست؛ به گفتۀ برخی از محققان، قرصهای LD حدود ۹۱% تاثیرگذار بوده و میتوانند برای درمان استفاده شوند.
قرصهای ضدبارداری با دوز پایین (LD) به ۲ صورت زیر موجود هستند.
- قرص مینی (Mini Pill) یا قرص فقط حاوی پروژسترون که حاوی پروژسترون مصنوعی است.
- قرص ترکیبی (Combined Oral Contraceptive Pill) که حاوی استروژن و پروژسترون بوده اما بهنسبت دیگر قرصها دوز پایینتری از استروژن دارد.
قرص سیبل پریود نیز یکی دیگر از داروهای هورمونی است که شامل سیپروترون استات ۲ میلیگرم و اتینیل استرادیول ۰/۰۳۵ میلیگرم است. قرص سیبل در درمان بسیاری از اختلالات هیپرآندروژنیسم در خانمها مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک، پرمویی و موهای زائد صورت و درمان آکنههای مقاوم نیز مورد استفاده قرار میگیرد. برای درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و جلوگیری از بارداری تجویز میشود. بنابراین پزشک متخصص ممکن است بنابه شرایط و طبق آزمایشهای، یکی از انواع قرصهای ضدبارداری را تجویز کند.
دلیل تجویز قرص ال دی پریود چیست؟
یکی از دلایل تجویز این دارو برای خانمها، تنظیم دورههای پریود است. قرص ال دی پریود علاوهبر تنظیم چرخه پریود میتواند گرفتگیها و انقباضات را کاهش داده و جریان سنگین خونریزی را سبکتر کند. از طرفی چون این قرصهای ضدبارداری دارای دوز پایینی از استروژنها هستند، بنابراین میتوانند به از بین بردن آکنه صورت نیز کمک کنند.
با این حال قرصهای ضدبارداری برای همه خانمها مناسب نیستند و عوارض جانبی آنها گاهی شدید و خطرناک میشود، خصوصا اگر هورمونها در دوز بالاتری تجویز شده باشند. هر خانم باید با تجویز پزشک و تعیین علت نیاز به مصرف قرص، دوز مشخصی مصرف کرده و هر عدد قرص را در روز مشخص شده روی بستهبندی بخورد. دستور مصرف روی بسته قرصها آمده است اما پزشک متخصص مراقبتهای حین مصرف، زمان قطع مصرف قرص و اتمام دوره درمان را مشخص خواهد کرد.
پریود نشدن در موعد مقرر یکی از نشانههای سیکل نامنظم پریود است. در چنین شرایطی پزشک متخصص پس از معاینه و آزمایش و تشخیص علت تاخیر در پریود، داروی مناسب را تجویز خواهد کرد که میتواند قرص ال دی پریود باشد. این قرص علاوهبر تنظیم چرخه پریود مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
اگر پریود شما مدتی است چرخه منظم خود را طی نمیکند، باید دلایل آن بهخوبی بررسی شوند. در هر صورت باید به پزشک متخصص مراجعه کنید اما برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید مقاله ۱۳ علت مهم تاخیر در پریود را در بلاگ هرلایف بخوانید.
قرص ال دی چطور عمل میکند؟
برای توضیح چگونگی تاثیر قرص ال دی پریود، باید به چرخه پریودی شما برگردیم. بارداری زمانی اتفاق میافتد که تخمدان یک تخمک آزاد کند که به آن تخمکگذاری میگویند. این تخمک توسط اسپرم بارور شده و در رحم کاشته میشود. خوردن قرص کنترل بارداری ال دی یا قرص ضدبارداری با دوز کم، این فرایند را از چند طریق قطع میکند.
هورمونهای موجود در قرصهای ضدبارداری به غده هیپوفیز (غدهای که هورمونهای بدن را کنترل میکند) میگویند که هورمونهایی که باعث تخمکگذاری میشوند را ترشح نکند. بدون تخمک، بارداری رخ نمیدهد. قرصهای ضدبارداری مانند قرص ال دی پریود همچنین مخاط دهانه رحم را ضخیمتر میکنند تا مسیر عبور اسپرمها سختتر شود.
قرص ال دی چطور روی چرخه پریود تاثیر میگذارد؟
اگر میخواهید بدانید چند روز بعد از قطع قرص ال دی، پریود میشویم؟ این بخش را با دقت بیشتری بخوانید. طریقه مصرف قرص ال دی برای پریود شدن به این صورت است که قرص دوز پایین بیشتر از سیکل ۲۸ روزه پریودی پیروی میکند. قرصهای حاوی هورمون یا قرصهای فعال باید به مدت ۳ هفته مصرف شوند و پس از آن باید به مدت ۱ هفته قرصهای بدونهورمون یا قرصهای غیرفعال را مصرف کنید.
در حین مصرف و تنها در هفتۀ خوردن قرصهای غیرفعال، پریود میشوید. توجه کنید که در هفته پریودی خود باید هر روز قرصهای غیرفعال یا بدونهورمون را بخورید. شاید مصرف قرصهای فعال یا حاوی هورمون باعث عقب انداختن دوره پریود نسبت به چرخههای قبلی شود؛ چون تا زمان مصرف آنها پریود نمیشوید. اما در اصل هدف آن تنظیم چرخه پریود نامنظم خواهد بود. بنابراین نباید از پریود نشدن در دوره مصرف قرصهای فعال واهمه داشته باشید. اجازه دهید قرصها هورمونهای بدن شما را تنظیم کنند. فراموش نکنید که هر روز باید یک قرص بخورید نه دوتا.
بعضی از خانمها میپرسند که چرا بعد از قطع قرص ال دی پریود نشدم؟ لازم است بدانید که شرایط بدنی هر خانمی با دیگری متفاوت است. در این شرایط باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین خانمها باید بدانند که سیگار کشیدن در دوران مصرف قرص ال دی پریود ممنوع است؛ زیرا خطر حمله قلبی را افزایش میدهد. اگر سن شما بالاتر از ۳۵ سال است، خطر ابتلا به حمله قلبی و در برخی موارد سکته مغزی بیشتر خواهد شد.
مزایای قرص ال دی پریود چیست؟
قرص ال دی پریود غیر از جلوگیری از بارداری، فواید بسیار دیگری نیز دارد:
- این قرص میتواند به کاهش آکنه صورت، کمبود آهن یا کمخونی و تخمدانهای کیستیک کمک کند.
- علائم سندروم پیش از پریود (PMS) را کاهش میدهد، علائمی مانند: گرفتگی و انقباضات، اضطراب، بیقراری یا تحریکپذیری نامعمول و … موارد دیگر.
- میتواند پریودهای نامنظم را تنظیم کرده و دورهها را سبکتر کند.
- به افرادی که با PMDD یا میگرن پریود دستوپنجه نرم میکنند کمک خواهد کرد.
- به کاهش علائم اندومتریوز و فیبروم رحم یا درمان آن کمک میکند.
- به کاهش خطر سرطان تخمدان و اندومتر کمک خواهد کرد.
- خطر ابتلا به کیست تخمدان را کاهش خواهد داد.
- به درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) کمک میکند.
- احتمال بارداری خارج از رحم را کاهش خواهد داد.
- میزان گُرگرفتگی در دوران قبل از یائسگی یا گذار به یائسگی را کنترل میکند.
معایب مصرف قرص الدی چیست؟
قرصهای کنترل بارداری با دوز پایین معایبی نیز دارند.
- برای جلوگیری از بارداریِ موثر باید هر روز یک عدد قرص مصرف شود. این موضوع برای برخی از خانمها که فراموشکار هستند کمی سخت است.
- بعد از اتمام قرص باید مجدد با پزشک مشورت کنید، شاید دوره درمان طولانیتر باشد.
- اینکه چند روز بعد از قطع پریود میشوید، به شرایط بدنی هر فرد بستگی دارد.
- قرصهای ضدبارداری برای برخی خانمها خطر حمله قلبی، سکته، لخته شدن خون، سرطان سینه، فشار خون بالا و دیابت را بههمراه دارند.
- مینی قرص باعث لکهبینی شده و میتواند سطح اثربخشی برخی از داروها را تحت تاثیر قرار دهد.
تفاوت بین قرص کنترل بارداری با دوز بالا و پایین در چیست؟
وقتی در مورد دوز قرص ضد بارداری صحبت میشود، منظور میزان هورمونهای موجود در آنهاست. قرص ال دی پریود و قرصهای ترکیبی، از جمله داروهایی هستند که برای کنترل بارداری و گاهی تنظیم چرخه پریود از آنها استفاده میشود.
قرصهای ترکیبی هرچه سطح استروژن بالاتری داشته باشند، به همان نسبت عوارض جانبی بیشتری نیز خواهند داشت. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حساسیت پستانها
- حالت تهوع
- سردرد و سرگیجه
- تغییرات خلقی
- افزایش وزن احتمالی
- لختهشدن خون در موارد نادر
زمانیکه قرصهای ضدبارداری برای اولینبار در دهه ۱۹۶۰ در دسترس قرار گرفتند، ۱۵۰ میکروگرم استروژن داشتند. درحالحاضر اکثر قرصهای ترکیبی بین ۱۰ تا ۳۵ میکروگرم استروژن دارند. قرص الدی که پایینترین دوز را دارد، تنها حاوی ۲۰ میکروگرم استروژن است. بنابراین اصلیترین تفاوت میان قرصهای با دوز بالا و دوز پایین در سطح هورمونهای موجود در آنها است.
قرص ال دی پریود و چرخه منظم یا جلوگیری از بارداری
کنترل بارداری با دوز پایین، نوعی روش کنترل بارداری هورمونی است که حاوی مقادیر کمتری هورمون نسبت به انواع دیگر روشهاست. برای برخی از خانمها، مصرف قرص ال دی پریود بهدلیل دوز پایینتر هورمونها، عوارض جانبی کمتری بههمراه دارد. البته نباید بروز برخی عوارض را نادیده گرفت، عوارضی که دلیل اصلی آن تغییر در سطح هورمونهای بدن هستند.
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که چند روز بعد از مصرف قرص ال دی، پریود میشویم و مشخص شد که خانمها در طول دورۀ مصرف قرصهای غیرفعال که ۱ هفته است، پریود خواهند شد. بنابراین نمیتوان روز مشخصی را تعیین کرد؛ چون بدن هر فردی با دیگری متفاوت است.
نظرات کاربران