اگر سیکل قاعدگی کوتاهی دارید، ممکن است دوبار در یک ماه پریود شوید. اما خونریزی بین دورههای پریود میتواند نشانه یک شرایط پزشکی خاص باشد که باید هرچهسریعتر بررسی شود. این مواد نگرانیهایی ایجاد میکند و میتواند زندگی روزانه خانمها را مختل کند. بنابراین لازم است با دلیل پریودهای مکرر و شدید در یک ماه آشنا شده و در صورت وجود مشکلی جدی، با پزشک مشورت کنید تا روش درمانی درستی انتخاب شود. در ادامه دلایل قاعدگیهای مکرر و شدید در یک ماه یا دوبار پریود شدن در ماه بررسی خواهد شد.
دوره پریودی منظم چگونه است؟
یک چرخه پریودی معمولی از ۲۴ روز تا ۳۸ روز متغیر است و این چرخه در نوجوانان و جوانان حتی میتواند طولانیتر از ۳۸ روز باشد. با این تفاسیر، بدن هر خانم، متفاوت با دیگری است و حتی ممکن است چرخه قاعدگی یک فرد از ماهی به ماه دیگر نیز متفاوت باشد.
در برخی از ماهها، چرخه یا همان سیکل پریود میتواند کوتاه تر از ماه قبل یا حتی طولانی باشد. بهاینمفهوم که ممکن است زودتر یا دیرتر از قبل پریود شوید. گاهی حتی ممکن است در یک ماه ۲ قاعدگی داشته باشید. بنابراین اکثر خانمها تجربه تغییر در زمان پریودی را داشتهاند.
اگر دورههای شما بهصورت طبیعی دارای طول کوتاهتری دارند، جای نگرانی نیست و نیازی به مراجعه به پزشک نخواهد بود. اما اگر خارج از چرخه طبیعی خود خونریزی را تجربه میکنید و دچار پریودهای مکرر شدهاید و به این موضوع مشکوک هستید که پریود دوم را پشت سر میگذارید، باید ابتدا بررسی کنید که آیا این نشانهای از لکه بینی است یا خونریزی قاعدگی؟
علت دوبار پریود شدن در ماه چیست؟
افزایش خونریزی ممکن است بهدلیل کوتاه شدن چرخه قاعدگی یا یک بیماری زنان باشد که منجر به خونریزی واژینال شده است. در ادامه دلایل چرخه کوتاهتر پریود بررسی خواهد شد. بنابراین اگر چرخه پریودی شما بهطور ناگهانی کوتاهتر شده است، ممکن است یکی از مشکلات زیر رخ داده باشد:
- عدم تخمک گذاری
- پُرکاری تیروئید
- کمکاری تیروئید
- شروع دوران یائسگی
- شروع دوران پیشیائسگی
- فیبروم یا کیست رحم
- کاهش یا افزایش شدید وزن
- پیشگیری از بارداری
- استرس یا فشار روحی
- عفونتهای مقاربتی
همانطور که در لیست بالا میبینید موارد زیادی ممکن است با ایجاد تغییر در چرخه پریود، منجر به پریودهای مکرر شوند. گاهی برخی از مشکلات روی دوره پریود تاثیر میگذارند. موارد زیر برخی از این دلایل هستند:
- بارداری میتواند منجر به لکهبینی شود؛ اما اگر تصور میکنید که خونریزی را تجربه میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید تا علت را بررسی کند.
- عفونتهای مقاربتی میتوانند باعث ترشحات غیرعادی و حتی خونریزی شوند.
- از طرفی سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) نیز که یک بیماری هورمونی است میتواند عامل اصلی پریودهای نامنظم باشد. در چنین شرایطی باید سریعا برای انجام آزمایش و درمان اقدام کنید.
- دوران پیش از یائسگی نیز میتواند باعث خونریزی شدیدتر و پریودهای مکرر شود. در این دوره هورمونهای بدن خانمها نامتعادلتر شده اما بعد از شروع دوران یائسگی مجددا باید تنظیم شوند.
- سقط جنین یا زایمان زودرس نیز میتواند باعث خونریزی شود. اما اگر مشکوک به بارداری هستید و خونریزی مشابه پریود را تجربه میکنید، لازم است هر چه سریعتر با پزشک خود صحبت کنید.
مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان زنان و زایمان
مهمترین دلایل پریودهای مکرر و شدید در یک ماه چیست؟
اختلالات پریود میتواند ناشی از چندین دلیل پاتولوژیک و فیزیولوژیکی باشد. دلایل پاتولوژیک معمولا ناشی از برخی مسائل پزشکی زمینهای هستند؛ اما دلایل فیزیولوژیکی بیشتر به دلیل عوامل محیطی برمیگردند.
اگر به تازگی پریود شدهاید (رسیدن به سن بلوغ)، ممکن است برای ۱ یا ۲ سال آینده، پریودهای نامنظم را تجربه کنید که بهمفهوم پریودهای مکرر (دوبار در ماه) خواهد بود. اما اگر فردی بالغ هستید که سابقه فیبروم، کیست یا یائسگی زودرس دارید، در معرض خطر ۲ پریودی در یک ماه خواهید بود. بنابراین لازم است ابتدا دلایل بهخوبی بررسی شوند تا روش درمانی درست انتخاب شود.
نوسانات هورمونی
تعداد دفعات پریودی در ماه، چند روز طول کشیدن هر دوره پریود، فاصله ۲ پریود و میزان خونریزی در هر هفته پریود، تحت تاثیر سطح هورمونهای بدن است. سطوح هورمون در طول زندگی زنان تغییرات زیادی دارد. همانطور که اشاره شد، متوسط دوره قاعدگی، ۲۸ روز است. اما این چرخه ممکن است برای برخی از خانمهای جوان و بالغ به ۲۴ روز یا ۳۸ روز نیز برسد.
خانمهایی که قاعدگی آنها کوتاهتر است، ممکن است ۱۵ دوره پریود در سال داشته باشند. در اینصورت، دوبار قاعدگی در یک ماه تقویمی تقریبا ۳ بار در سال رخ خواهد داد.
چرخههای کوتاهتر قاعدگی با اولین قاعدگی و با نزدیک شدن به دوره یائسگی رایجتر است. بنابراین خانمها در دورههای مختلفی و بهدلیل نوسانات هورمونی میتوانند، پریودهای مکرر و شدید را در یک ماه تجربه کنند.
هورمونهای اصلی که منجر به ۲ بار پریود شدن در ماه میشوند، شامل هورمونهای جنسی زنانه مانند استروژن، پروژسترون، هورمون لوتئینیزه کننده (Luteinizing Hormone) و هورمونهای محرک فولیکول (Follicle Stimulating Hormone) هستند. غیر از این هورمونها، سطح تستوسترون بالاتر نیز میتواند عامل اصلی دوبار پریود شدن در ماه باشد.
در طول سالهای نوجوانی، چرخهها اغلب نامنظم هستند؛ چون تمامی تغییرات هورمونی در بدن خانمها در حال وقوع است. چرخهها ممکن است بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی بهحالت عادی برگردند. اما در دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰ زندگی که مرحله گذار به یائسگی است، پریودهای نامنظم تجربه میشوند.
تغییرات هورمونی | میانگین سنی | رده سنی |
اولین دوره | ۱۲ سالگی | ۹ تا ۱۶ سالگی |
قبل از یائسگی | ۴۱ تا ۴۳ سالگی | اواخر دهه ۳۰ و اواسط دهه ۴۰ |
یائسگی | ۵۱ سالگی | اواخر دهه ۴۰ و اواسط دهه ۵۰ |
یائسگی زودرس | – | ۴۰ تا ۴۵ سالگی |
بلوغ
همانطور که در جدول فوق مشاهده کردید، میانگین شروع قاعدگی، ۱۲ سالگی است، اما این یک قانون ثابت نیست. اولین دوره پریود میتواند بین ۸ سالگی تا ۱۶ سالگی اتفاق افتد. در چند سال اول پریودی، بهدلیل تغییرات مداوم هورمونها در بدن نوجوانان، قاعدگی نامنظم رخ میدهد که یکی از آنها میتواند پریودهای مکرر در یک ماه باشد.
چرخههای قاعدگی در نوجوانان میتواند از ۲۱ روز تا ۴۵ روز طول بکشد. این موضوع میتواند باعث دوبار قاعدگی در یک ماه شود. این نوسانات اولیه معمولا دلیلی برای نگرانی در مورد مشکلی جدی در رحم یا بیماری نخواهد بود. اما اگر به مرور زمان چرخهها منظم نشدند، باید به پزشک مراجعه کنید تا برای تنظیم چرخهها، دارو تجویز کند.
ابتلا به کمخونی
یکی از دلایل پریودهای مکرر در ماه و خونریزیهای شدید، کمخونی است که بهدلیل کمبود آهن در بدن شما رخ میدهد. پزشک سطح آهن بدن را بررسی میکند تا علت خونریزی غیرطبیعی مشخص شود. توجه کنید که اگر تنها یکبار تجربه ۲ بار پریود شدن در ماه را داشتید، لزوما نشانه کمخونی نیست. این بیماری معمولا با خونریزیهای شدید و طولانیمدت مانند چندین ماه پریودهای شدید همراه است.
قرصهای ضدبارداری
قرص ضدبارداری یکی از دسته داروهایی است که روی چرخه قاعدگی تاثیر میگذارد. این قرصها حاوی چندین هورمون، خصوصا پروژسترون هستند که یکی از اصلیترین هورمونهای تنظیمکننده چرخه قاعدگی در زنان است. با مصرف قرصهای ضدبارداری که ممکن است با هدف کنترل بارداری مصرف شوند، هورمونهای بدن خانمها دچار نوسان شده و در نتیجه اختلالات پریود یا پریود نامنظم رخ میدهد و یکی از علائم این اختلال، پریودهای مکرر خواهد بود.
قرصهای ضدبارداری معمولا بهمدت ۳ هفته قرصهای حاوی هورمون و سپس یک هفته قرصهای بدون هورمون (دارونما) دارند. هورمون در هفته دارونما باعث شروع پریود میشود. وقتی مصرف قرص را ترک میکنید یا حتی ۱ یا ۲ قرص را فراموش میکنید، باز هم این اتفاق میافتد. حتی اگر اخیرا پریود شده باشید، این اتفاق میتواند منجر به ۲ پریودی در یک ماه یا همان پریودهای مکرر شود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یک اختلال شایع در زنان در طول سالهای باروری است که دلیل اصلی ابتلا به آن، تولید بیشازحد برخی هورمونها خواهد بود. این بیماری باعث ایجاد کیستهای متعدد در تخمدانها میشود. اختلالات هورمونی و تغییرات فیزیولوژیکی در تخمدانها عامل اصلی پریودهای مکرر در یک ماه است.
کمکاری تیروئید و پُرکاری تیروئید
اگر کمکاری تیروئید دارید، بهاینمعنی است که غده تیروئید کمکاری دارید. بنابراین بدن شما نمیتواند به اندازه کافی، هورمونهای تیروئید را بسازد. اگر پُرکاری تیروئید دارید یعنی بدن شما بیشازحد هورمون تیروئید تولید میکند. در این شرایط پزشک متخصص برای درمان دارو تجویز خواهد کرد.
با کمکاری تیروئید، ممکن است قاعدگی واقعا سنگین یا مکرر باشد، مثلا دوبار در یک ماه قاعدگی را تجربه کنید. حتی گاهی لازم است پد، تامپون و کاپ قاعدگی خود را هر یکساعت یکبار عوض کرده یا برای محافظت بیشتر از ۲ پد استفاده کنید. از طرفی ممکن است پریودهای شما بیشتر از ۱ هفته طول بکشد. در این شرایط کمی درد را تجربه خواهید کرد.
بارداری
خونریزی نامنظم در اوایل بارداری شایع است. اما نمیتوان جواب مشخصی به این سوال داد که آیا بعد از دوبار پریود شدن احتمال بارداری وجود دارد یا نه؟ چون بدن هر خانمی متفاوت با دیگری است و دلایل زیادی باعث پریودهای مکرر در ماه میشوند. در این شرایط لازم است مشاوره آنلاین بگیرید یا با پزشک متخصص ملاقات کنید.
اگر از نظر جنسی فعال هستید و دوبار در یک ماه خونریزی دارید، ممکن است باردار شده باشید. خون لکهبینی میتواند در اثر لانهگزینی و حاملگی خارج از رحم در اوایل بارداری ایجاد شود. اگر مشکوک به بارداری هستید، تست بارداری را در خانه انجام داده و اگر جواب تست منفی بود و همواره از محافظتکننده یا داروهای کنترل بارداری استفاده میکنید، چند روز بعد دوباره تست کنید و در صورتیکه باردار نیستید، عوامل دیگر موثر در پریودهای مکرر را بررسی کنید.
یائسگی
قبل از یائسگی (Perimenopause) زمانی رخ میدهد که بدن شما در حال گذار بوده اما هنوز وارد دوره یائسگی نشده است. در حقیقت یائسگی زمانی شروع میشود که بهمدت ۱۲ ماه متوالی پریود نشده باشید. در این مدت، سطح استروژن بدن کاهش پیدا میکند که خود عامل اصلی ایجاد اختلال در سیکل پریودی است. این اختلال میتواند منجر به پریودهای مکرر یا حتی پریودهای کمتر شود. بنابراین احتمال دوبار پریود شدن در ماه نیز وجود دارد.
از طرفی جریان خونریزی نیز میتواند سبکتر یا سنگینتر و روزهای پریودی کوتاهتر یا بلندتر از قبل شود. دوره قبل از یائسگی از اواخر دهه ۳۰ و اواسط دهه ۴۰ شروع میشود و این روند ممکن است حدود ۸ سال تا ۱۰ سال قبل از شروع یائسگی ادامه داشته باشد. برخی از خانمها یائسگی زودرس (قبل از ۴۵ سالگی) را تجربه میکنند. اگر تغییرات پریود مربوط به دوره قبل از یائسگی است، ممکن است پزشک برای شما دارو تجویز کند.
خونریزی واژینال پس از یائسگی طبیعی نیست. این موضوع میتواند نشانه یک بیماری جدی از جمله سرطان آندومتر باشد. اگر یائسه هستید و خونریزی واژینال یا ترشحات غیرطبیعی دارید، فورا با پزشک تماس بگیرید.
اندومتریوز
اندومتریوز باعث میشود بافتی شبیه به اندومتر در سایت قسمتهای بدن رشد کند. علائم اصلی اندومتریوز، پریودهای دردناک، خونریزی بیشازحد و سیکلهای قاعدگی کوتاه است که میتواند بهمفهوم ۲ پریودی در یک ماه یا همان پریودهای مکرر باشد. افراد مبتلا به اندومتریوز تا حدودی بهدلیل رشد بیشازحد اندومتر، پریودهای شدیدتر و بیشتری را تجربه خواهند کرد.
اگر به این بیماری مبتلا هستید، حتی ممکن است هنگام تخمکگذاری نیز درد و خونریزی داشته باشید زیرا بافت اندومتر میتواند به تخمدانها چسبیده و کیست ایجاد کرده باشد.
استرس
فشار روحی، تغییرات در برنامههای روزانه و استرس میتواند بر چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد. برخی از عادات و موقعیتها ممکن است باعث ایجاد استرس و ناآرامی شده که خود عامل اصلی ۲ بار پریود شدن در ماه یا زودتر پریود شدن است. استرس میتواند هیپوتالاموس را از بین ببرد و منجر به ترشح هورمون استرس اضافی (کورتیزول) شود. تولید کورتیزول اضافی توانایی بدن شما برای تنظیم هورمونها را تغییر خواهد داد که منجر به چرخههای نامنظم یا طولانی و کوتاهتر شدن یک دوره قاعدگی میشود.
کاهش یا افزایش ناگهانی وزن
افزایش سریع وزن میتواند روی چرخه پریود تاثیر بگذارد. چاقی سریع روی بخشی از مغز که مسئول تنظیم هرومونها است، تاثیر میگذارد. این موضوع میتواند منجر به نوسانات هورمونی در بدن شده که نتیجه آن پریودهای نامنظم و حتی پریودهای مکرر در یک ماه است. چاقی رابطهای پیچیده با قاعدگی دارد. سطوح بالای چربی (بافت چربی) میتواند تعادل هورمونهای جنسی را بههم بزند.
بیماری التهاب لگن
بیماری التهاب لگن PID یا (Pelvic Inflammatory Disease) یک بیماری عفونی است و زمانی رخ میدهد که باکتریهای طبیعی واژن یا عفونتهای مقاربتی مانند سوزاک از واژن به سمت رحم، لولههای فالوپ یا تخمدانها حرکت میکنند. بیماری التهاب لگن میتواند چرخههای پریودی را نامنظم کرده و منجر به پریودهای مکرر و شدید در یک ماه شود.
سرطان
سرطان بهاندازه دلایل دیگر در پریودهای نامنظم، رایج نیست. اما تغییرات قاعدگی از جمله ۲ دوره در یک ماه، گاهی میتواند نشانه سرطان باشد. سرطان رحم منجر به پریودهای شدیدتر میشود. سرطان دهانه رحم و تخمدان بیشتر با پریودهای طولانی و سنگین همراه است تا پریودهای مکرر. این نوع سرطانها میتوانند باعث خونریزی بین قاعدگی و لکهبینی یا حتی خونریزی بعد از یائسگی شوند.
پریودهای مکرر و ضرورت حفظ سلامت جنسی بانوان
عدم تعادل هورمونی، قرصهای ضدبارداری، استرس، بیماریهای مقاربتی، چاقی و تیروئید و بسیاری موارد دیگر که در این مقاله بررسی شدند، عامل اصلی پریودهای مکرر مانند دوبار پریود شدن در ماه هستند. حال که میدانید دوبار پریود شدن نشانه چیست و با دلایل آن نیز آشنا شدهاید، میتوانید در صورت مشاهده هر کدام از علائم آن با پزشک آنلاین مشورت کرده یا به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با بررسی و معاینات و انجام برخی از آزمایشها، علت پریودهای نامنظم و شدید در ماه را مشخص و داروی مناسب را تجویز خواهد کرد.
چرا بعد از ده روز دوباره پریود شدم؟
شاید شما هم این تجربه را داشتهاید که بعد از ده روز دوباره پریود شدید و نمیدانید که علت آن چه بوده است. در این مطلب به عوامل مختلفی اشاره کردیم که میتوانند دلایل پریودهای مکرر در یک ماه باشند. همین دلایل موجب میشوند که شما بعد از ده روز پریود شوید. این دلایل به اختصار عبارتند از:
- عدم تعادل هورمونی
- استرس
- خونریزی تخمک گذاری
- پیشگیری از بارداری
- فیبرم رحم یا پولیپ
- عفونت
- بارداری خارج از رحم
- سقط جنین
- شرایط پیش یائسگی
پریود مکرر و علل وقوع آن
- عوامل مختلفی مانند استرس، استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری، لانه گزینی در بارداری، تخمک گذاری و بیماریهای زنان باعث بروز خونریزیهای مکرر در یک ماه میشوند.
- اگر مشکل پریود مکرر را در طی ماههای متوالی مشاهده کردید، بهتر است در اسرع وقت به پزشک زنان مراجعه کنید.
- برای مشورت سریع و آسان با پزشک متخصص میتوانید از خدمات کلینیک آنلاین هرلایف بهره مند شوید.