هرلایف بلاگ سلامت و بیماری‌ها سلامت جسم داروها و راهکارهای درمانی رابطه مصرف متفورمین و پریود و هر آنچه لازم است بدانید

رابطه مصرف متفورمین و پریود و هر آنچه لازم است بدانید


متفورمین و پریود

در رابطه با متفورمین و پریود بسیاری از خانم‌ها احساس می‌کنند با مصرف این قرص پریود آن‌ها عقب می‌افتد. این قرص یکی از رایج‌ترین داروهاست که در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخلاف تصور اکثر خانم‌ها، از نظر متخصصان زنان متفورمین تأثیری در عقب افتادن پریود ندارد و در واقع عامل اصلی تأخیر در پریود، مشکل تنبلی تخمدان و یا تخمدان پلی کیستیک است. با این حال در این مطلب از هرلایف قصد داریم به بررسی این مطلب بپردازیم.

متفورمین و پریود چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

متفورمین دارویی از دسته بیگوانیدهاست که به کنترل میزان قند خون یا همان گلوکز در بدن کمک می‌کند. این دارو با توجه به شرایط فرد، در درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد که از رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به دیابت نوع ۲، دیابت بارداری و درمان کیست تخمدان اشاره کرد.

متفورمین برخلاف تصور عموم باعث تنظیم شدن دوره‌های قاعدگی می‌شود بنابراین نه تنها تأثیر سویی بر پریود و خونریزی ماهانه ندارد، بلکه مصرف آن در کنار دیگر داروهای هورمونی منجر به تنظیم پریود خواهد شد. میزان دوز معمول مصرف متفورمین، در افراد دیابتی با توجه به میزان قند خون و تحمل بیمار تعیین می‌شود. در افراد مبتلا به (PCOS) نیز با توجه به تشخیص متخصص زنان تعیین می‌شود.

هرلایف، اپ جامع سلامت بانوان

  • تقویم پیش بینی و محاسبۀ قاعدگی و تخمک گذاری
  • امکان اضافه کردن «همراه» برای درک بیشتر از حال و روز شما
  • مشاورۀ آنلاین با پزشک‌های متخصص در دسته بندی‌های متنوع
  • مشاهدۀ رشته استوری‌های سفارشی متناسب با علائم روز شما
  • اشتراک گذاری تجربیات و خواندن تجربۀ دیگران

آیا متفورمین باعث عقب افتادن پریود میشود؟

خیر، در رابطه با مصرف قرص متفورمین و پریود شدن یا عقب افتادن آن می‌توان گفت که این قرص موجب عقب افتادن پریود نمی‌شود. بلکه در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان باعث افزایش تخمک گذاری و تنظیم دوره قاعدگی خواهد شد.

در واقع متفورمین علاوه بر کاهش وزن، اثرات دیگری بر سلامت و بهبود تنبلی تخمدان دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تخمک گذاری منظم
  • کاهش سطح هورمون مردانه یا همان آندروژن
  • کاهش خطر سقط جنین
  • کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲
  • درمان دیابت بارداری و به طور کلی دیابت

همچنین در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان که به دلیل کاهش تخمک گذاری با مشکلات ناباروری مواجه هستند، باعث تنظیم پریود و قاعدگی‌های همراه با تخمک گذاری خواهد شد.

تأثیرات مصرف قرص متفورمین بر زمان پریود

همانطور که گفته شد متفورمین دارویی است که در درمان دیابت بارداری و سندروم تخمدان پلی کیستیک کاربرد دارد. مصرف این قرص در برخی از خانم‌های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث کاهش مقاومت بدن به انسولین و کاهش هورمون‌های مردانه می‌شود. در نتیجه تنظیم شدن دوره‌های پریود و به دنبال آن افزایش احتمال بارداری را در پی خواهد داشت.

البته با وجود اینکه متفورمین برای درمان کیست تخمدان در خانم‌های مختلف به کار می‌گیرد، گاهی اوقات با اثرات جانبی و متفاوتی در هر بدن همراه است.

ایا قرص متفورمین باعث قطع پریود میشود؟

در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، بدن آن‌ها هورمون مردانه بیشتری تولید می‌کند که ممکن است مصرف قرص متفورمین در ابتدا منجر به چرخه‌های قاعدگی نامنظم شود یا حتی قاعدگی را به طور کامل متوقف کند.

البته بعد از گذشت مدتی از مصرف متفورمین، پریود منظم به دنبال آن اتفاق می‌افتد. چرا که متفورمین با کاهش سطح انسولین و قند خون در زنان مبتلا به (PCOS)، تخمک گذاری را تحریک کرده و باعث منظم شدن دوره قاعدگی می‌شود.

تأثیرات متفورمین بر تنبلی تخمدان

در بیماری تنبلی تخمدان (PCOS)، تخمک گذاری منظم اتفاق نمی‌افتد و از طرفی وجود فولیکول‌های ریز و زیادی در اطراف تخمدان، منجر به پریودهای نامنظم می‌شوند. در نتیجه با اختلال در هورمون‌های زنانه، افزایش هورمون مردانه و چاقی همراه است.

از دیگر نشانه و عوارض این بیماری، مقاومت بدن به انسولین است که موجب افزایش سطح انسولین در خون خواهد شد. افزایش چند برابری انسولین نسبت به هورمون محرک رشد فولیکول (FSH)، باعث اختلالات تخمک گذاری و در نتیجه هورمونی خواهد شد.

این بیماری با علائمی همچون پریود نامنظم یا پریود نشدن دائم، مشکل در بارداری در نتیجه تخمک گذاری نامنظم، رشد بیش از حد مو، ایجاد آکنه، چاقی، نازک شدن تارهای مو و ریزش موی سر همراه است. متفورمین یکی از داروهایی است که برای درمان این بیماری به کار می‌رود. با این حال هنوز هم بسیاری از خانم‌ها در مصرف این قرص برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار تردید هستند.

آیا متفورمین برای تنبلی تخمدان مؤثر است؟

متفورمین دارویی حساس به انسولین بوده و معمولاً جهت درمان دیابت نوع ۲ تجویز می‌شود. بنابراین با توجه به اینکه بر اثر متعادل شدن سطح انسولین، هورمون‌ها هم تنظیم خواهند شد؛ این دارو در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در نتیجه با تنظیم هورمون‌ها در بدن به ویژه هورمون مردانه آندروژن، قاعدگی و تخمک گذاری منظم خواهد شد.

بسیاری از محققان معتقدند که متفورمین را می‌توان به عنوان داروی خط اول درمان تنبلی تخمدان معرفی کرد. البته در صورتی که همراه با تغییر سبک زندگی باشد تا بتوان از طریق کاهش وزن که از عوامل عمده در ایجاد تنبلی تخمدان است، نسبت به درمان تنبلی تخمدان اقدام کرد.

آیا استفاده از متفورمین به بهبود باروری کمک می‌کند؟

همانطور که گفته شد متفورمین به عنوان خط اول درمان در زنانی با تخمک گذاری کم یا بدون تخمک گذاری معرفی می‌شود. بنابراین این دارو در درمان زنان نابارور مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک مؤثر واقع خواهد شد. حال ممکن است این سؤال مطرح شود که اگر در حین مصرف متفورمین، بارداری اتفاق بیفتد آیا ادامه مصرف آن برای مادر باردار و جنین بی‌خطر است؟

در پاسخ به این سؤال می‎‌توان گفت که به نظر می‌رسد مصرف متفورمین در بارداری خطری نداشته باشد، با این حال بهتر است با توجه به دستور پزشک، پس از بارداری به استثنای مادران دارای دیابت بارداری، مصرف آن قطع شود.

نکاتی خلاصه درباره ارتباط متفورمین با پریود و سلامت زنان

  • متفورمین یکی از داروهای گروه بیگوانیدهاست که در درمان دیابت کاربرد دارد.
  • این قرص با تنظیم سطح انسولین علاوه بر درمان دیابت نوع ۲، در درمان تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز مؤثر واقع می‌شود.
  • در رابطه با مصرف متفورمین و پریود شدن یا نشدن می‌توان گفت که این قرص نه تنها باعث عقب افتادن پریود نمی‌شود بلکه در درمان اختلالات هورمونی و نامنظمی قاعدگی مؤثر است.
  • بنابراین زنان مبتلا به تنبلی تخمدان که تخمک گذاری ندارند یا تخمک گذاری آن‌ها کم است با مصرف این قرص در کنار داروهای محرک تخمک گذاری می‌توانند به بازگشت قاعدگی همراه با تخمک گذاری خود کمک کنند.