علت سوزش نوک سینه زنان چیست؟


علت سوزش نوک سینه زنان

علت سوزش نوک سینه زنان عوامل مختلفی مانند بارداری و شیردهی، واکنش‌های آلرژیک یا عفونت است. در موارد نادر، ابتلا به سرطان هم می‌تواند دلیل این مشکل باشد. درمان سوزش نوک پستان به علت آن بستگی دارد. در این مقاله، می‌خواهیم دربارۀ این موضوع برایتان بگوییم و روش‌های تشخیص و درمان را هم با شما در میان بگذاریم.

سوزش نوک سینه نشانه چیست؟

عوامل محرک متنوعی باعث ایجاد خارش، سوزش یا قرمزی و تغییر بافت ناحیۀ نوک پستان می‌شوند. در بیشتر موارد، نوک سینه‌ها به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از بارداری یا قاعدگی، آلرژی یا اصطکاک ناشی از لباس دچار سوزش می‌شوند. گاهی اوقات هم پای علت جدی‌تری مانند بروز سرطان به میان است. این سوزش در افراد مختلف به شکل‌های گوناگونی بروز می‌کند. برای مثال، برخی سوزش نوک پستان را همراه با درد، حساس‌ شدن و قرمزی و بعضی هم آن را با ورم زیاد تجربه می‌کنند.

سوزش سینه و علت سوزش نوک سینه زنان چیست؟

دلایل مختلفی در ایجاد احساس سوزش نوک سینه زنان نقش دارند. گاهی اوقات، مشکل خود به خود رفع می‌شود و جای نگرانی وجود ندارد. گاهی هم باید با نگاهی دقیق‌تر، به دنبال پیگیری وضعیت باشید. در ادامه، از علل سوزش نوک پستان‌ها برایتان می‌گوییم.

تغییرات هورمونی

سوزش نوک سینه و تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی که به عنوان بخشی از قاعدگی رخ می‌دهند، ممکن است باعث حساسیت و درد نوک پستان می‌شوند. در بیشتر موارد، سوزش نوک پستان دقیقاً قبل از شروع قاعدگی (در چند روز قبل از پریود) رخ می‌دهد. عامل این تغییر هم نوسانات هورمون‌های استروژن و پروژسترون است. این هورمون‌ها بافت سینه را در این دوره، متراکم می‌کنند.

سایر رویدادهای زندگی مانند یائسگی یا شروع بلوغ هم می‌توانند باعث تغییرات هورمون‌های شما شوند و عوارض جانبی مانند درد و سوزش نوک پستان را ایجاد کنند. قرص‌های کنترل هورمونی بارداری هم باعث تغییراتی می‌شود که سوزش نوک سینه زنان را به همراه دارند.

بارداری، علت سوزش نوک سینه زنان

بارداری و حساسیت پوستی با هم ارتباط دارند. گاهی بارداری تغییرات متنوعی با خود ایجاد می‌‌کند. در کنار طیف وسیعی از تغییرات ناشی از حاملگی، علائمی مانند ورم پستان و سوزش نوک آن هم رخ می‌دهند. احتمالاً سوزش نوک پستان در بارداری به دلیل افزایش شدید هورمون‌هاست. در طول بارداری، نوک پستان‌ها بزرگ‌تر و تیره‌تر هم می‌شوند و حساس‌تر از همیشه خواهند بود.

شیردهی یا پمپاژ شیر مادر

اگر شیوۀ قرار گرفتن نوزاد و زاویۀ آن با پستان در زمان شیردهی مناسب نباشد، نوک سینه دچار مشکلاتی نظیر درد و سوزش خواهد شد. با رعایت شیوۀ صحیح شیردهی از درد و سوزش کم خواهد شد. در صورتی که شیر پستان را پمپاژ می‌کنید هم باید به سراغ وسیله‌ای مناسب و با اندازۀ صحیح بروید تا مشکلی پیش نیاید.

سپر سینه قطعه‌ای پلاستیکی است که روی هاله و نوک پستان قرار می‌گیرد. مکش قوی سپر سینه نامناسب باعث سوزش نوک پستان‌ها می‌شود. در انتخاب این مورد هم باید دقت به خرج دهید.

اصطکاک ناشی از لباس

اصطکاک ناشی از لباس

سوتین و لباس هم گاهی باعث مالش و اصطکاک و در نتیجه سوزش نوک سینه زنان می‌شوند. چنین روندی با بروز درد و حساسیت همراه است. این مشکل در دونده‌ها و ورزشکاران دیگر هم زیاد دیده می‌شود. اصطکاک ناشی از لباس یا سوتین‌های نامناسب می‌تواند باعث خشک شدن، قرمزی یا ترک خوردن نوک پستان‌ها شود. قرار دادن بانداژ روی نوک پستان یا استفاده از سوتین مناسب در حین ورزش یا استفاده از یک پماد مبتنی بر وازلین، به جلوگیری از ترک خوردن نوک پستان کمک می‌کند.

ایجاد ضربه و آسیب

آسیب به نوک پستان در حین رابطۀ جنسی یا شرایط دیگر باعث سوزش و تحریک آن می‌شود. این وضعیت معمولاً نیازی به درمان ندارد و با گذشت زمان، کم‌ کم همه چیز رو به راه می‌شود. 

عفونت دلیل سوزش نوک سینه زنان

نوک پستان‌های ترک خورده و دردناک مستعد عفونت هستند، چون پوست باز امکان ورود باکتری‌ها را فراهم می‌کند. نوک پستان‌ها به دلایل مختلفی مانند شیردهی یا آسیب ترک می‌خورند. دلایل رایج دیگر عبارتند از:

  • ماستیت: شیردهی خطر ابتلا به ماستیت، یعنی نوعی عفونت دردناک سینه را افزایش می‌دهد. علائم دیگر این وضعیت شامل تب و ایجاد لکه‌های قرمز روی سینه هستند.
  • عفونت: عفونت قارچی هم باعث درد، سوزش یا حساسیت نوک پستان می‌شود.
  • فولیکولیت (Folliculitis): فولیکول‌های موی مسدود شده در اطراف نوک پستان هم می‌توانند عفونی و باعث درد و سوزش شوند.

واکنش‌های آلرژیک یا بثورات پوستی

سوزش نوک سینه در اثر آلرژی

واکنش به عوامل تحریک‌ کننده پوست مانند مواد شوینده، صابون‌ها، عطر یا لوسیون‌ها از عوامل شایع سوزش یا خارش پوست است. اگر درد و سوزش همراه با تاول، لکه‌های پوسته پوسته یا قرمزی در ناحیۀ نوک پستان باشند، احتمالاً ابتلا به نوعی بیماری، موسوم به درماتیت (Dermatitis) در کار است.

 درماتیت تماسی ناشی از محصولات شیمیایی یا عوامل تحریک‌ کننده‌ای ایجاد می‌شود که با پوست تماس دارند. درماتیت آتوپیک یا اگزما معمولاً مرتبط با ابتلا به آلرژی‌ها یا سیستم ایمنی بدن است.

بیماری یا سرطان

بیماری پاژه سینه یا سرطان سینه هم می‌تواند باعث سوزش و درد نوک پستان شود. علاوه بر درد شدید یا خارش، ترشحاتی هم از نوک پستان خارج می‌شوند و توده هایی در بافت سینه به وجود می‌آیند. تغییر شکل نوک پستان (به داخل چرخیدن یا معکوس شدن) هم از علائم این بیماری‌ها هستند. سوزش نوک پستان در اثر ابتلا به سرطان، معمولاً وضعیت نادری است، اما اگر این نشانه‌ها را مشاهده کردید، سریعاً به دکتر مراجعه کنید.

تشخیص علت سوزش پستان چگونه است؟

در بیشتر موارد، خودتان متوجه علت سوزش نوک پستان می‌شوید. اما اگر وضعیت مداوم شده و دلیل مشخصی برای آن نمی‌بینید، باید به پزشک مراجعه کنید. او ابتدا دربارۀ عوامل محرک و مشکوک از شما سؤال می‌کند و اگر به نتیجه نرسد، سونوگرافی یا ماموگرافی را تجویز می‌کند. 

در بیشتر موارد، درد سوزشی در نوک پستان، نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. اما اگر علائم شدید باشند یا نشانه‌های عفونت مانند ورم پستان را دارید، باید حتماً برای پیگیری وضعیت به دکتر مراجعه کنید.

راه‌های درمان سوزش سینه چیست؟

درمان سوزش نوک سینه

درمان سوزش نوک سینه به علت آن، بستگی دارد. گاهی اوقات، به مرور زمان این مشکل حل می‌شود و نیازی به پیگیری نیست. گاهی هم باید از پمادها یا داروهایی برای کنترل وضعیت استفاده کنید. سوزش ناشی از تغییرات هورمونی مرتبط با قاعدگی معمولاً با مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن درمان می‌شوند. بیشتر افراد پس از ۲۴ یا ۴۸ ساعت احساس آرامش می‌کنند.

درمان علت سوزش نوک سینه زنان در اثر اصطکاک با لباس

اگر نوک سینه‌ها به دلیل تماس با پستان‌بند یا لباس نامناسب دچار اصطکاک و سوزش شده، باید با تعویض لباس به روند بهبودی کمک کنید. قرار دادن بانداژ در ناحیۀ نوک سینه یا استفاده از پماد وازلین‌دار می‌تواند باعث کاهش ساییدگی و بهبود وضعیت شود.

درمان ناشی از شیردهی

اگر در حال شیردهی یا پمپاژ شیر هستید، روش‌های شیر دادن را عوض کنید. برای آگاهی از اقدامات مناسب‌تر از مشاوران و متخصصان زنان و زایمان کمک بگیرید. برای بهبود سوزش نوک سینه در زمان شیردهی، استفاده از پماد لانولین (Lanolin) و کمپرس سرد هم توصیه می‌شود.

 اگر سوزش ناشی از عفونتی مانند برفک یا ورم پستان باشد، باید از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کنید. کرم‌های ضد التهاب موضعی هم می‌توانند به کاهش سوزش و درد ناشی از واکنش آلرژیک کمک کنند. یادتان باشد که آنتی‌هیستامین خوراکی هم در کاهش علائم ناشی از آلرژی مفید است.

درمان سوزش ناشی از بیماری‌ها

اگر دلیل سوزش نوک سینه زنان ابتلا به سرطان یا بیماری‌های دیگر مربوط به پستان است، درمان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • پرتودرمانی
  •  شیمی‌ درمانی
  • جراحی یا ماستکتومی (برداشتن سینه‌ها با جراحی)

 سوزش یا درد نوک سینه به تنهایی، به معنای ابتلا به سرطان نیست. اگر علائمی مانند ترشح یا وجود توده در بافت پستان هم وجود داشته باشند، احتمال ابتلا به سرطان قوت می‌گیرد.

عوامل خطرناک و نکات مهم دربارۀ سوزش نوک سینه زنان را بدانید

ریسک فاکتورهای سوزش نوک سینه
  • علاوه بر سوزش، به نشانه‌های دیگر مانند قرمزی، تورم، ترشحات، وجود توده در بافت پستان، تغییر شکل نوک سینه و تب هم دقت داشته باشید.
  • اگر سوزش نوک سینه زنان بیش از چند روز ادامه پیدا کرده یا با علائم دیگری همراه شده، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
  • پزشک با بررسی سابقۀ پزشکی و سلامت، معاینۀ فیزیکی و انجام آزمایش‌های لازم می‌تواند دلیل سوزش نوک سینه زنان را شناسایی کند.
  • درمان سوزش نوک سینه وابسته به علت بروز آن و شامل مواردی مانند داروهای ضد قارچ، آنتی‌بیوتیک‌ها، پمادهای موضعی یا تغییر در شکل شیردهی و گاهی جراحی است.
  • رعایت بهداشت، استفاده از پستان‌بند مناسب، اجتناب از تحریک نوک سینه و تغذیۀ مناسب در مسیر درمان سوزش نوک پستان اثرگذارند.
  • با اپلیکیشن هرلایف و ردیابی سیکل قاعدگی‌تان هم می‌توانید نسبت به نوسانات هورمونی در طول ماه باخبر و آگاه باشید. در این صورت، اگر سوزش ناشی از تغییرات هورمون‌ها باشد، نگرانی‌تان تا حد زیادی از بین می‌رود.

پرسش‌های پرتکرار

آیا تخمک گذاری باعث سوزش نوک سینه می‌شود؟

بله، تخمک گذاری و تغییرات هورمونی در طول چرخۀ قاعدگی باعث سوزش نوک سینه می‌شوند. 

چرا وقتی باردار نیستم، لمس نوک پستان باعث سوزش می‌شود؟

دلایل مختلفی باعث این وضعیت می‌شوند. اگر باردار نیستید، دلایل دیگر می‌توانند تغییرات هورمونی به خاطر قاعدگی یا کنترل بارداری، ضربه یا عفونت باشند. 

چه زمانی باید برای سوزش نوک سینه به پزشک مراجعه شود؟

اگر سوزش با علائم دیگری مانند درد، تورم، ترشح و وجود توده در بافت سینه همراه است، باید به دکتر مراجعه شود.