خارش سینه و نوک آن یک احساس ناخوشایند و البته رایج در بین زنان است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. چندین علت خارش نوک سینه شامل تغییرات هورمونی، ابتلا به درماتیت، عفونتهای قارچی، تحریک ناشی از مواد شوینده و حتی خشکی پوست هستند. اگرچه در بیشتر موارد خارش نوک سینه یک مشکل جدی نیست، با این حال در موارد نادرتر ممکن است نشان دهندۀ سرطان باشد.
در این مطلب به بررسی تمامی علل خارش سینه و نوک آن میپردازیم. اما در صورت مشاهدۀ برخی علائم مثل قرمزی، ترشح از سینه، درد شدید، توده در پستان و تغییر در اندازۀ سینه یا شکل نوک آن باید حتماً از کمک یک پزشک متخصص زنان استفاده کنید.
خارش سينه نشانه چيست؟
چیزهای زیادی وجود دارند که ممکن است باعث خارش سینه شوند. پستان به عنوان یک عضو حساس از بدن زنان به حساب میآید که ممکن است در اثر اصطکاک، اگزما و حتی بارداری یا شیردهی به راحتی تحریک شود. البته همیشه هم نمیتوان به سادگی از خارش سینه عبور کرد، زیرا در موارد کمتر شایع ممکن است این حالت نشانۀ یک بیماری جدی باشد.
بنابراین اگر میل به خاراندن سینه و نوک آن در شما زیاد است و هیچ علامت خاص دیگری هم ندارید، اغلب میتوانید به راحتی این مشکل را حل کنید. اما در مواردی که خارش با علائم دیگر همراه است یا با وجود تلاش شما برطرف نمیشود باید با پزشک خود مشورت کنید.
علت خارش نوک سينه
بیشتر زنان حداقل یک بار در طول زندگی خود با خارش سینه پایدار مواجه میشوند. گاهی علل زودگذر هستند و بدون توجه خاصی این حالت برطرف میشود و در برخی از مواقع هم نیاز به استفاده از درمانهای پیشگیرانه یا پزشکی است. در ادامه به چندین علت خارش نوک سینه میپردازیم:
ابتلا به بیماریهای التهابی پوست
اگر به یک بیماری پوستی التهابی مثل اگزما مبتلا هستید، ممکن است با خارش سینه مواجه شوید. پوست به عنوان یکی از بخشهای پوششی مهم بدن است که پاسخ مستقیمی به عملکرد سیستم ایمنی از خود نشان میدهد. به همین دلیل بر اثر عوامل مختلف ممکن است دچار تحریک و خارش شود.
اگزما و پسوریازیس تنها دو مورد از بیماریهای التهابی پوست هستند که میتوانند نقاط مختلف بدن از جمله سینه را درگیر کرده و باعث خشکی، قرمزی و خارش آن شوند.
آب و هوای سرد و خشک
در بسیاری از مواقع بدن از جمله سینه و نوک آن در هوای سرد و خشک دچار خشکی و به تبع آن خارش میشوند. در واقع هوای سرد به دلیل کمبود رطوبتی که ایجاد میکند، عاملی برای خشکی پوست است. از طرف دیگر، چنین هوایی منجر به کاهش خون رسانی و ترشح چربی از پوست میشود که این موارد هم میتوانند سینه و نوک آن را درگیر خشکی و خارش کنند.
مواد شوینده و صابونها
مواد شویندۀ مختلف از جمله شامپوهای بدن و صابونها ممکن است به دلیل مواد شیمیایی درون خود پوست را تحریک کرده و منجر به یک واکنش پوستی به نام درماتیت تماسی شوند. از آنجایی که به طور مکرر سینههای خود را با مواد شویندۀ شیمیایی میشویید و بعد از خشک کردن بلافاصله با سوتین میپوشانید، بنابراین جای تعجب نیست که با خارش آنها مواجه شوید. دقت کنید که آیا با خریدن یک محصول جدید دچار خارش شدهاید یا خیر. این توجه میتواند به شما در یافتن علت خارش نوک سینه کمک کند.
بارداری
بارداری هم به عنوان یک علت خارش نوک سینه محسوب میشود. در این دوران بدن با تغییرات هورمونی و افزایش وزن همراه است که روی بزرگ شدن سایز سینه و نوک آن تأثیر میگذارد. جالب است بدانید که کشش ناشی از بزرگ شدن پوست سینه خود میتواند عاملی برای خارش سینه باشد. البته این حالت موقتی است و فرد با زایمان معمولاً به حالت قبل از بارداری خود برمیگردد.
عفونتهای مخمری
ابتلا به عفونت مخمری را میتوان دیگر علت خارش نوک سینه برشمرد. در حالت معمول در صورت عرق کردن ممکن است دچار خارش پوست شوید، زیرا این مایع از نمک ساخته شده است و در صورت عدم شستشو و ماندگاری روی پوست خشک میشود. روندی که خارش پوست بدن از جمله سینه را به دنبال دارد.
از سوی دیگر عرقی که زیر سینهها باقی میماند (به خصوص در سینههای بزرگ و افراد با اضافه وزن)، میتواند با جذب مخمر عاملی برای ایجاد عفونت قارچی پوست و به تبع آن بروز خارش باشد. به همین دلیل مهم است که از لباس زیری استفاده کنید که مانع تجمع رطوبت زیر پوست سینۀ شما شود و البته در شرایطی که عرق میکنید، آن را تعویض و پوست خود را بشویید.
شیردهی
به جز بارداری، دوران شیردهی نیز گاهی میتواند منجر به خارش نوک پستان یا پوست آن شود. این خارش خصوصاً اطراف نوک سینه، بیشتر فرد را درگیر میکند. عوامل متعددی در این دوران روی خارش سینه اثر میگذارند. برای مثال مکیدن نوک سینه توسط نوزاد، بسته شدن مجاری شیر، گاز گرفتن نوک سینه یا حتی باقی ماندن شیر روی سینه همگی از جملۀ این موارد هستند.
البته گاهی خارش ممکن است با ورم پستان، تب و لرز همراه باشد. در صورت مشاهدۀ چنین علائمی حتماً باید برای بررسی نشانههای التهاب یا عفونت که یک مسئلۀ رایج در بین بانوان شیرده است، به پزشک مراجعه کنید. اگر خارش سینه با درد در نوک آن همراه باشد، ممکن است به برفک عفونت قارچی مبتلا شده باشید. برفک دهان در بین نوزادان شیوع بالایی دارد و این مخمر قابلیت انتقال به نوک سینۀ مادر را حین شیردهی دارد.
یائسگی یا پریود
بسیاری از خانمها در طول قاعدگی یا کمی قبل از آن با حساسیت سینه مواجه میشوند. این مسئله به دلیل تغییرات هورمونی رخ میدهد و حتی ممکن است تحریک و خارش پستان را به دنبال داشته باشد. البته تغییرات هورمونی ممکن است در زمان گذار یائسگی هم علت خارش نوک سینه باشند.
اصطکاک
اگر به هر دلیلی مثل فعالیت زیاد، تنگ بودن سوتین یا ورزش نوک سینۀ شما روی لباس ساییده شود، ممکن است درد و حتی خارش را در این قسمت از بدن خود احساس کنید. اگرچه برخی چنین حالتی را با سوزش و خارش حس میکنند. در چنین حالتی میتوانید با استفاده از یک لباس زیر مناسب و نخی در کنار استفاده از وازلین و مالیدن آن روی نوک سینه حین ورزش از تحریک این قسمت از بدن خود جلوگیری کنید.
پرتو درمانی
در پرتو درمانی از امواج قدرتمندی به منظور درمان سرطان استفاده میشود که عوارض جانبی متعددی را به دنبال دارد. استفاده از اشعههای مختلف برای درمان سرطان با از بین بردن سلولهای پوستی همراه است. این حالت منجر به خشکی پوست، سوزش و خارش آن میشود.
در واقع اشعه با تغییر بافت پوست، منجر به ایجاد حساسیت در آن میشود، به همین دلیل افرادی که در حال استفاده از این روش درمانی هستند، ممکن است در قسمت سینه و نوک آن حس خارش داشته باشند، حالتی که ممکن است حتی بعد از طی کردن جلسات درمانی نیز ادامه داشته باشد.
جراحی سینه
یک علت دیگر خارش نوک سینه و پوست این عضو از بدن زنان، جراحی سینه به هر دلیلی مثل زیبایی است. استفاده از نوار چسب و گاز استریل در این نواحی عاملی برای بروز حساسیت و خارش هستند، اما این تمام علت نیست. گاهی اوقات نیز زخمی که حین بهبودی روی سینه ایجاد میشود ممکن است دچار خارش شود. این واکنش بدن که طبیعی است در صورتی که با قرمزی، ورم، چرک یا درد همراه نباشد، بعد از مدتی برطرف خواهد شد.
سرطان سینه
سرطان سینه را نیز میتوان در لیست چندین علت خارش نوک سینه قرار دارد. پاژه پستان که نوعی سرطان سینۀ همراه با یک یا چند تومور است، پوست سینه و هالۀ اطراف آن را تحت تأثیر قرار میدهد. به طوری که پوست حالتی شبیه به بیماری اگزما به خود میگیرد و حتی گاهی با ترشحات زرد یا خونی از نوک پستان همراه است. البته این بیماری نادر است و در بیشتر موارد یک پستان را تحت تأثیر قرار میدهد.
سرطان سینۀ التهابی نوع دیگری از سرطان است که در آن سلولهای سرطانی باعث مسدود شدن غدد لنفاوی پوست سینه میشوند. بر خلاف سرطان سینۀ معمولی که خود را با توده نشان میدهد، این سرطان با برجستگیهای نیش مانند و بثورات روی سینه بروز پیدا میکند و حتی ممکن است باعث خارش پستان شود.
درمان خارش سینه
حال که با چندین علت خارش نوک سینه آشنا شدید، بهتر است از روشهای درمان این تجربۀ ناخوشایند هم آگاهی پیدا کنید.
حمام با آب ولرم
چه اگزما داشته باشید و چه پوست شما به طور طبیعی مستعد خشک شدن باشد، حتماً زمان حمام کردن خود را کوتاه کنید. ضمن اینکه به جای استفاده از آب داغ حتماً از آب ولرم استفاده کنید. گرمی آب میتواند با از بین بردن روغنهای ضروری، پوست بدن و سینه را بیشتر خشک کند.
مرطوب کردن پوست
کار دیگری که برای درمان خارش سینه میتوانید انجام دهید این است که از یک مرطوب کنندۀ غلیظ حاوی سرامیدها کمک بگیرید. همچنین یک کرم استروئیدی حاوی هیدروکورتیزون هم میتواند باعث کاهش خارش سینه و نوک آن شود.
استفاده از کرمهای کورتیکواستروئیدی
این سری از داروها برای افرادی توصیه میشوند که به دلیل پرتودرمانی دچار خارش سینه هستند. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که کرمهای کورتیکواستروئیدی میتوانند با کاهش خارش سینه باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی شوند. البته به دلیل شرایط خاص این دسته از بیماران حتماً باید قبل از استفاده نظر پزشک معالج را جویا شد.
از دیگر درمانهای خارش سینه میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- استفاده از کمپرس سرد
- استفاده از لباس زیر نخی و راحت
- آنتی بیوتیک برای رفع عفونت و التهاب پستان
- کرم ضد قارچ یا داروی خوراکی برای از بین بردن مخمرها
علائم خطرناک خارش سینه
خارش سینه به خودی خود جدی نیست و نمیتواند خطری برای سلامتی داشته باشد، مگر اینکه با چندین علامت دیگر همراه باشد. در ادامه به علائم خطر خارش سینه اشاره میکنیم:
- ترشح خونی، قهوهای یا زرد رنگ
- بافت سینۀ متورم
- دردناک شدن سینه
- نامتقارن شدن بافت نوک پستان
- احساس توده در بافت پستان یا نزدیک زیر بغل
راهنمای مراجعه به پزشک
اگر همراه با خارش سینه یا نوک آن سایر علائم خطرناک را نیز تجربه کردید، حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. پزشک با بررسی علائم و انجام معاینات فیزیکی، علت اصلی خارش را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز خواهد کرد.
چرا نوک سینۀ من خارش دارد؟
- خارش نوک سینه و پوست پستان یک مشکل شایع در زنان است که ممکن است به دلیل محرکها، تغییرات هورمونی، یائسگی، شیردهی، بارداری یا جراحی سینه رخ دهد. اما سرطان نیز یک علت خارش نوک سینه است که در موارد نادرتر رخ میدهد.
- در صورتی که با خارش سینه مواجه شدید و علائم دیگری همچون توده در سینه یا نزدیک زیر بغل، پوست سینۀ ملتهب یا پوسته پوسته شده، تغییر شکل نوک پستان و فرو رفتگی پوست سینه داشتید، فوراً با پزشک متخصص تماس بگیرید.
- هرلایف یک اپلیکیشن پایش سلامت زنان و پریود ترکر است که میتوانید در آن علاوه بر بهره مندی از خدمات مختلف مثل تقویم پریود، تخمک گذاری و بارداری، با پزشکان متخصص مشاورۀ آنلاین داشته باشید و نگرانیهای خود را رفع کنید.
پرسشهای پرتکرار
خارش سینه و نوک آن میتواند دلایل مختلفی همچون تغییرات هورمونی، عفونتهای قارچی، واکنشهای آلرژیک به شویندهها یا لباسها و شرایط پوستی مثل اگزما داشته باشد.
اگر خارش شدید و مداوم دارید و این حالت با علائم دیگری مثل قرمزی، ورم، ترشح یا توده در سینه همراه باشد، باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
حمام با آب ولرم، استفاده از کرمهای مرطوب کننده، استفاده از کمپرس سرد و پوشیدن لباسهای نخی راحت تنها برخی از راههای تسکین خارش سینه هستند.
منابع: