در فصل پاییز و زمستان بیشترین آمار ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا را داریم. مبتلایان به این بیماری‌ها مجبور می‌شوند داروهای متنوعی از جمله آنتی بیوتیک، آنتی هیستامین و استامینوفن مصرف کنند تا عفونت ویروسی را از بدن خارج کنند. این داروها روی عملکرد مختلف بدن اثر می‌گذارند. خانم‌ها گاهی از این مسئله شکایت دارند که با مصرف قرص سرماخوردگی، پریود نامنظم را زمان درمان تجربه می‌کنند. در این مطلب از مجله هرلایف به پاسخ این سؤال می‌پردازیم که آیا مصرف داروهای مربوط به سرماخوردگی بر تأخیر پریود اثر دارد؟

آیا سرماخوردگی باعث تأخیر پریود می‌شود؟

آیا قرص سرماخوردگی و پریود با هم در ارتباط هستند؟ این سؤالی است که برای بعضی از خانم‌ها، به خصوص آنهایی پیش می‌آید که به دلیل قرار گرفتن در محیط آلوده به ویروس سرماخوردگی، بارها مریض می‌شوند. اما پاسخ به این سؤال را می‌توانیم با مطالعه مقالات متعددی بیان کنیم که رابطه داروهای مختلف سرماخوردگی را با عقب افتادن پریود بررسی کرده‌اند. دکتر کارولین کِی در مقاله خود به این نکته اشاره کرده است که سرماخوردگی در حالتی که خیلی شدید نباشد، باعث تغییر در روند خونریزی ماهیانه نخواهد شد. در ضمن خانم‌ها به دلیل مصرف آنتی بیوتیک، با تأخیر در پریود مواجه نمی‌شوند.

در عوض خانم‌ها به دلیل علائم طولانی مدت ناشی از سرماخوردگی، دچار استرس، خستگی، بی حوصلگی یا حتی ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شوند. همین موارد دلایل اصلی بی نظمی در پریود در زمان سرماخوردگی محسوب می‌شوند

رابطه آنتی بیوتیک و تأخیر در پریود

مقاله ای که دکتر کی درباره تأثیر آنتی بیوتیک بر نظم پریود نوشته به وضوح اشاره می‌کند که داروهای آنتی بیوتیک برای سرماخوردگی روی عملکرد اندام‌های تناسلی (تخمدان، واژن و رحم) اثر ندارند. اما خانم‌هایی که به دلیل سرماخوردگی با عفونت گوش، گلو و حتی گاهی ریه مواجه می‌شوند، هنگام درمان، فشار عصبی زیادی را تجربه می‌کنند. این استرس و اضطراب هستند که عملکرد تخمدان‌ها برای تخمک‌گذاری یا تغییر ضخامت و ریزش را تحت الشعاع قرار می‌دهند. بنابراین در زمان بهبود علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، تأخیر در پریود هم به تجارب زنان اضافه می‌شود.

علائمی که خانم‌ها در این بازه زمانی تجربه می‌کنند، تنها تأخیر در پریود نیست. ممکن است خونریزی عادت ماهانه کمتر یا بیشتر از حد معمول باشد.

قرص‌های آنتی هیستامین و تأخیر در پریود

آبریزش بینی یا ریزش اشک از چشم علائمی هستند که در کنار عطسه‌های متوالی در زمان سرماخوردگی تجربه می‌کنیم. به همین دلیل قرص‌های آنتی هیستامین مانند هیدروکسیزین، سیتریزین، لوراتادین و فکسوفنادین از قرص‌هایی هستند که پزشکان برای کنترل علائم آلرژیک زمان سرماخوردگی به بیماران تجویز می‌کنند. در این زمان حتی اگر علائم سرما خوردگی به شدیدترین حالت خود رسیده باشند، مصرف آنتی هیستامین‌ها تأثیر مشخصی بر عملکرد اندام‌های تناسلی ندارند.

در حقیقت، هیستامین آزاد شده در خون بر ترشح استروژن و پروژسترون اثر دارد. پژوهشی که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد، حاکی از آن بود که هورمون استروژن بر ترشح هیستامین در بدن اثر دارد. از طرفی هیستامین بر فعالیت تخمدان‌ها برای تخمک گذاری، انقباضات رحمی، مهیا کردن محیط رحم برای رشد جنین و شیردهی مؤثر است. اما هنوز نتایج پژوهش‌های پزشکی نتوانسته‌اند که با قطعیت درباره نقشی که هیستامین بر تأخیر پریود دارد، نظر دهند. به خصوص که گزارش‌های خیلی کمی درباره درد سینه، بی نظمی پریود و دیسمنوره هنگام مصرف آنتی هیستامین به ثبت رسیده است.

استامینوفن و بی نظمی در پریود

استامینوفن و بی نظمی در پریود

استامینوفن در دو صورت ساده و کدئین دار برای مبتلایان سرما خوردگی تجویز می‌شود. بیماران هنگامی که این مسکن را مصرف می‌کنند، علائمی مانند بدن درد، کوفتگی و خستگی را کمتر تجربه می‌کنند. اما بعضی از خانم‌ها این سؤال را  مطرح می‌کنند که آیا خوردن قرص استامینوفن در برنامه پریود اثر دارد؟  محققان حوزه سلامت داروهای مختلف و اثر آنها را بر خونریزی عادت ماهانه بررسی کرده‌اند.

یکی از استامینوفن‌هایی که به طور خاص مطالعه شده است، پاراستامول نام دارد. در مواردی که بدن درد و سرد درد ناشی از سرما خوردگی شدید باشد، پزشکان این دارو را توصیه می‌کنند. خانم‌هایی که این دارو را مصرف می‌کنند، باید بدانند که پاراستامول ترشح استروژن و پروژسترون را تحت الشعاع قرار نمی‌دهد. آنچه این نوع استامینوفن تغییر می‌دهد، ترشح پروستاگلاندین است. ماده ای که در زمان پریود ترشح می‌شود و باعث التهاب بافت‌های بدن و درد اندام‌هایی مانند سینه‌ها و شکم می‌شود. به این ترتیب وقتی زنان از این استامینوفن یا موارد مشابه آن استفاده می‌کنند، درد کمتری حس می‌کنند.

آیا قرص سرماخوردگی باعث تأخیر پریود می‌شود؟

هنگامی که شما در زمان سرما خوردگی یا آنفولانزا با تأخیر در پریود مواجه می‌شوید، بهتر است چند نکته را در نظر داشته باشید. قرص سرما خوردگی بزرگسالان و کلداستاپ (Cold stop) دارای مقادیری از آنتی هیستامین و استامینوفن و مواد شیمیایی دیگر هستند. اما هنوز محققان نتوانستند شواهد دقیقی را مبنی بر اثر قرص‌های سرما خوردگی بر بی نظمی پریود پیدا کنند. پزشکان معتقد هستند که سیستم ایمنی بدن در زمان سرما خوردگی ضعیف می‌شود. از طرفی خانم‌ها استرس و اضطراب بیماری را همچون آقایان تجربه می‌کنند. این استرس در خانم‌ها با علائمی مانند شدید یا سبک شدن خونریزی پریود همراه است. گاهی نیز تأخیر در پریود برای خانم‌ها رخ می‌دهد.

کلام آخر

  • هنگام سرما خوردگی، آنفولانزا یا فارنژیت، داروهایی از خانواده آنتی هیستامین، آنتی بیوتیک یا استامینوفن مصرف خواه
  • آنتی بیوتیک‌ها و استامینوفن در کاهش یا افزایش ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون نقشی ندارند.
  • هیستامین در عملکرد تخمدان‌ها تأثیرگذار هستند. استروژن نیز بر میزان هیستامین اثر دارد.
  • با این حال نتایج پژوهش‌ها نتوانسته‌اند اثر آنتی هیستامین را بر اختلالات هورمونی و تأخیر پریود تأیید کنند.
  • استامینوفن هم گاهی بر تولید پروستاگلاندین‌ و کاهش درد هنگام پریود اثر دارد و در عقب انداختن آن نقشی ندارد.
  • قرص سرما خوردگی و پریود با هم ارتباطی ندارند. استرس ناشی از بیماری و ضعف سیستم ایمنی در بی نظمی خونریزی عادت ماهانه مؤثرند.