خانم‌ها در سنین مختلف تجربه‌های متفاوتی در مورد پریود شدن دارند؛ ‌به‌عنوان‌مثال، سن بلوغ با نوسانات سطح هورمون‌ها همراه است و می‌تواند روی چرخه پریود و خلق‌وخوی دختران تاثیر بگذارد. عوامل دیگری نیز وجود دارند که باعث نامنظم شدن چرخه پریود می‌شوند. برخی از این عوامل به شرایط روحی، سبک زندگی و بیماری‌هایی برمی‌گردند که به آن‌ها دچار می‌شویم. در این مقاله به بررسی علل زود پریود شدن می‌پردازیم، اینکه پریود شدن زودتر از موعد به چه معناست و چه عواملی باعث می‌شوند خانم‌ها این وضعیت را تجربه کنند.

زود پریود شدن به چه معناست؟

پریود ممکن است به‌دلیل تغییرات در سطح هورمون‌ها زودتر از موعد شروع شود. علاوه‌بر تغییر در سطح هورمون‌ها، مصرف برخی از داروها، استرس یا شرایط مختلف سلامتی نیز می‌تواند علت زودتر شروع شدن پریود باشد. زود پریود شدن می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد که باید به‌دقت بررسی شوند.

چرخه پریود هر خانمی با دیگری متفاوت است. چرخه پریود از اولین روز پریودی شروع شده و در اولین روز پریود بعدی پایان پیدا می‌کند. یک سیکل طبیعی معمولا بین ۲۱ روز تا ۳۵ روز طول می‌کشد. تعداد روزهای خونریزی نیز از فردی به فرد دیگر یا حتی از دوره‌ای به دورۀ دیگر متفاوت خواهد بود. 

اگر سیکل شما اغلب کوتاه‌تر از ۲۱ روز است می‌تواند نشانه وجود برخی از مشکلات در بدن باشد. در این شرایط باید وقت را غنیمت شمرده و با مراجعه به پزشک به‌دنبال انتخاب بهترین روش درمان باشید. در برخی موارد، پزشک دارو تجویز می‌کند که می‌تواند شامل قرص باشد. برخی از خانم‌ها از داروی گیاهی نیز نتیجه گرفته‌اند اما هنوز مدرک علمی برای اثبات تاثیر آن بر زود پریود شدن، منتشر نشده است.

دلایل زود پریود شدن چیست؟

در ادامه اطلاعات کامل‌تری برای زود پریود شدن خانم‌ها ارائه می‌شود تا با تعیین علت دقیق زودتر شروع شدن پریود، با کمک پزشک متخصص بهترین راهکار پریود را انتخاب کنید. اگر به‌دنبال علت زود زود پریود شدن هستید و می‌خواهید بدانید پریود شدن زودتر از موعد و بارداری رابطه‌ای باهم دارند یا خیر این بخش از مقاله را با دقت بخوانید.

بلوغ

دوران بلوغ دخترها معمولا بین سنین ۸ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود. این بلوغ توسط مواد شیمیایی به‌نام هورمون‌های تولیدمثل در بدن دختران رخ می‌دهد که یکی از نتایج آن پریود است. این هورمون‌ها بر چرخه پریود در طول سال‌های باروری تاثیر می‌گذارند. بنابراین نباید نگران علت زود پریود شدن دختر بچه باشید؛ چون شروع این بخش از زندگی خانم‌ها در یک بازه زمانی رخ می‌دهد.

در چند سال اول پس از شروع پریود، این هورمون‌ها ممکن است نامنظم باشند به این معنی که تعداد روزهای بین پریودها کوتاه‌تر یا طولانی‌تر از حد متوسط باشد. این شرایط با نام پریود نامنظم شناخته می‌شود.

قبل از یائسگی

پریود زودرس و یائسگی

علائم قبل از یائسگی در برخی از خانم‌ها از اواخر دهه چهل زندگی آن‌ها شروع شده و حدود ۴ سال ادامه دارد. در این دوران، سطح هورمون‌ها به‌شدت نوسان داشته و ممکن است هر ماه تخمک‌گذاری انجام نشود. این موضوع می‌تواند باعث پریودی نامنظم شود؛ بنابراین ممکن است دیرتر از موعد یا زود پریود شدن را تجربه کنید. توجه کنید که علائم قبل از یائسگی بین خانم‌های مجرد و متاهل تفاوت آن‌چنانی ندارد.

ورزش شدید

ورزش شدید می‌تواند یکی از عوامل تاثیرگذار روی پریودهای نامنظم یا حتی قطع شدن پریود باشد. این وضعیت اغلب برای ورزشکارانی اتفاق می‌افتد که در طول روز چندین ساعت ورزش می‌کنند. ورزش تنها زمانی روی دوره‌های پریود تاثیر می‌گذارد که کالری بیشتری در مقایسه با آنچه دریافت می‌کنید، بسوزانید. 

بدون انرژی کافی، بدن شما نمی‌تواند مقدار کافی از هورمون‌های تولیدمثل که برای تخمک‌گذاری طبیعی نیاز هستند را تولید کند.

نوسانات وزن

تغییرات عمده وزن یا نوسانات وزن اغلب با زود پریود شدن یا پریود نامنظم و قطع کامل پریودی همراه است. تحقیقات نشان داده که اضافه وزن در دوران جوانی با احتمال بیشتری باعث پریودهای نامنظم می‌شود. در تحقیق دیگری مشخص شد که کاهش وزن قابل‌توجه نیز می‌تواند بر چرخه پریود تاثیر بگذارد. کاهش وزن شدید در افراد می‌تواند به‌دلیل رژیم غذایی شدید، جراحی بای‌پس معده یا اختلالات خوردن غذا رخ دهد.

تیروئید

طبق مطالب سایت healthshots.com برخی از آمارها نشان داده که از هر ۸ خانم، حداقل ۱ نفر در طول زندگی خود به بیماری تیروئید مبتلا می‌شود. علائم هر فرد به کم‌کاری یا پُرکاری تیروئید بستگی دارد. تیروئید علاوه‌بر پریودی زودرس ممکن است باعث سبک‌تر یا سنگین‌تر شده پریود شود.

استرس

استرس شدید می‌تواند تعادل در سطح هورمون‌ها را مختل کرده و باعث پریودهای نامنظم یا زود پریود شدن شود. اگر اضطراب دارید یا اخیرا رویدادی ناراحت‌کننده و آسیب‌زا را تجربه کرده‌اید، ممکن است هورمون‌های شما از سطح طبیعی خارج شوند. 

در این شرایط شاید دمنوش گیاهی بتواند سطح استرس شما را کاهش دهد. البته درمان خانگی دیگری نیز وجود دارد؛ اما اگر استرس شدیدی را تجربه می‌کنید، بهتر است به یک روان‌پزشک یا مشاور مراجعه کنید.

دیابت کنترل نشده یا تشخیص داده نشده

زمانی‌که دیابت تشخیص داده نشده یا به‌خوبی مدیریت نشود، سطح قند خون به‌طور مزمن بالاتر از حد طبیعی قرار می‌گیرد. دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ هر دو می‌توانند باعث خونریزی نامنظم شوند. در برخی از موارد خانم‌ها در کنار مصرف داروهای دیابت از طب سنتی نیز کمک می‌گیرند. با‌توجه به اینکه هر داروی گیاهی ممکن است اثرات متفاوتی روی افراد داشته باشد، قبل مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

بیماری‌های مقاربتی

پریود زودتر از موعد و بیماری‌های مقاربتی

 

برخی از عفونت‌های مقاربتی (STIS) از جمله سوزاک، سیفلیس و کلامیدیا می‌توانند باعث خونریزی واژینال یا لکه‌بینی بین دوره‌های پریودی شوند. توجه کنید که این عفونت‌های باکتریایی همیشه با علائم همراه نیستند. 

علائم این بیماری در برخی از افراد می‌تواند یکی از موارد زیر یا همه آ‌ن‌ها باشد.

  • ترشحات زرد رنگ از واژن یا مجرای ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد هنگام رابطه جنسی یا هنگام ادرار کردن
  • خونریزی یا ترشح مقعدی

تغییر در روال معمول بدن

تحقیقات نشان داده افرادی که بین شیفت‌های روز و شب متغیر کار می‌کنند، اغلب پریودهای نامنظم را تجربه خواهند کرد. تاثیر فوری استرس روی چرخه پریود را افرادی مانند پرستارها بیشتر تجربه می‌کنند چون در محیطی پُراسترس کار می‌کنند. 

محققان بر این باورند که این موضوع می‌تواند به اختلال یا تغییر در روال معمولی بدن در ریتم‌های شبانه مرتبط باشد. بنابراین ممکن است هورمون‌ ملاتونین خواب مختل شود. البته اثبات این موضوع به تحقیقات علمی بیشتری نیاز دارد.

خونریزی لانه‌گزینی

خونریزی خفیف یا لکه‌بینی ممکن است زمانی‌ رخ دهد که تخمک بارور شده به دیواره رحم چسبیده است. این اتفاق معمولا ۱ تا ۲ هفته پس از لقاح و چند روز زودتر شروع از دوره پریود رخ خواهد داد. خونریزی لانه‌گزینی بسیار تیره‌تر از یک دوره معمولی است زیرا خون برای مدت طولانی‌تری در بدن باقی مانده است. 

خونریزی لانه‌گزینی در ۱۵% تا ۲۵% از بارداری‌ها اتفاق می‌افتد. در این شرایط ممکن است تصویر کنید که زود پریود شدن را تجربه کرده‌اید.

مصرف داروهای رقیق‌کننده خون

مصرف قرص قوی مانند داروهای ضدانعقاد یا داروهای رقیق‌کننده خون ممکن است دوره یا چرخه پریود را طولانی‌تر کرده و باعث خونریزی شدیدتر شود. داروهای ضدانعقاد خون به‌طور طبیعی در طول دوران پریود ترشح می‌شوند تا به نازک شدن پوشش رحم کمک کرده و از واژن خارج شوند. مصرف داروهای رقیق‌کننده خون ممکن است باعث زود پریود شدن شده و جریان خونریزی را شدیدتر کند.

اندومتریوز

اندومتریوز زمانی اتفاق می‌افتد که بافت اندومتر مانندی در خارج از رحم در مناطقی مانند تخمدان‌ها، شکم و روده شروع به رشد کند. حدود ۱۱% از خانم‌های بین ۱۵ سال تا ۴۴ سال در معرض این بیماری قرار دارند. اندومتریوز می‌تواند باعث خونریزی‌های غیرمنتظره شود که به‌عنوان پریود زودتر از موعد شناخته می‌شود.

کنترل بارداری هورمونی

هورمون‌های موجود در روش‌های کنترل بارداری هورمونی مستقیما بر تخمک‌گذاری و پریود تاثیر می‌گذارند. اگر قرص‌های ضدبارداری مصرف می‌کنید، زمان پریودی بعدی به زمان شروع دوره پریود و این‌که آیا یک هفته داروی یادآور مصرف می‌کنید، بستگی دارد.

این موضوع همچنین در مورد روش‌های پیشگیری از بارداری اضطراری نیز صدق می‌کند. اگر به‌طور معمول از قرص‌های EC یا Emergency Contraception استفاده می‌کنید، ممکن است پریود شما نامنظم شده یا زود پریود شدن را تجربه کنید.

قرص‌های EC یکی از انواع قرص‌های پیشگیری اضطراری از بارداری هستند که حاوی هورمون بوده و روی تخمک‌گذاری طبیعی تاثیر می‌گذارند. بنابراین می‌توانند باعث پریود شدن زودتر یا دیرتر از موعد مقرر شوند. اگر این قرص را به‌صورت منظم مصرف کنید، دوره پریودی نامنظم را تجربه خواهید کرد. 

از دیگر گزینه‌های کنترل بارداری می‌توان به دستگاه‌های داخل رحمی یا IUD، واکسن Depo-Provera اشاره کرد که باعث بی‌نظمی در پریودی در ۲ یا ۳ ماه اول می‌شوند.

سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

پریود زودتر از موعد و تخمدان پلی کیستیک

PCOS یک بیماری شایع است که به‌علت عدم تعادل هورمونی ایجاد می‌شود. از هر ۱۰ خانم، ۱ نفر در سنین باروری به این بیماری دچار می‌شوند. بسیاری از خانم‌ها تا زمانی‌که برای بارداری دچار مشکل نشوند، نمی‌دانند که سندروم تخمدان پلی‌کیستیک دارند. این سندروم یکی از عوامل اصلی در پریودهای نامنظم یا زود پریود شدن است.

راهکار مقابله با چرخه پریود نامنظم چیست؟

اگر دوره‌های پریودی کوتاه‌تر یا زود پریود شدن را تجربه می‌کنید، یک سری استراتژی مقابله‌ای وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها برای مدیریت علائم استفاده کنید. 

از جمله این استراتژی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بررسی و ارزیابی دقیق چرخه پریود
  • تمرین تکنیک‌هایی برای کاهش اضطراب و استرس
  • تغییر در سبک زندگی
  • مراقبت‌های عاطفی و روحی
  • تغییر در رژیم غذایی (استفاده از غلات کامل، میوه و سبزیجات)
  • عدم مصرف غذاهای فرآوری شده
  • عدم مصرف الکل و زیاده‌روی در مصرف کافئین
  • ورزش کردن
  • عدم مصرف داروی مسکن بدون تجویز پزشک
  • عدم استفاده از روش‌های کنترل بارداری بدون مشورت با پزشک

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

درمان دارویی پریود و اختلالات آن باید در زمان مناسب و توسط یک متخصص انجام شود. پریود زودتر از موعد در برخی موارد نشانۀ چیز جدی نیست؛ اما اگر با درد یا ناراحتی شدید همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر سقط جنین را تجربه کرده‌اید یا مشکوک به سقط جنین هستید باید فورا به مرکز مراقبت‌های پزشکی مراجعه کنید.

بهتر است پریودهای خود را برای ۲ تا ۳ ماه آینده بررسی کرده تا زمان پریود شدن، جریان خونریزی و سایر علائم را به پزشک اطلاع دهید.

زود پریود شدن، شایع‌ترین دلایل

میزان خونریزی، تعداد روزهای پریودی یا حتی میزان دردهای شکمی، می‌تواند از یک دوره پریود به دوره دیگر متفاوت باشد. اما اگر زود پریود شدن را تجربه می‌کنید، علت آن می‌تواند یکی از مواردی باشد که در این مقاله به آن پرداخته شد. اگر در یک دوره، پریود شما زودتر از موعد شروع شد و می‌پرسید چکار می‌تواند کرد، باید بگوییم که در اولین مرحله شرایط و دوره پریود خود را زیرنظر گرفته و در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 نوسانات هورمونی در برخی از دوره‌های زندگی مانند بلوغ و قبل از یائسگی یا به‌دلیل استرس ممکن است رخ دهند، بنابراین جای نگرانی نیست چون با تشخیص درست و تجویز داروی مناسب به‌زودی بهبود پیدا می‌کنید و پریود شما منظم می‌شود.