شاید بعد از عقب افتادن پریودتان، اولین چیزی که به ذهنتان برسد احتمال بارداری باشد. اما باید گفت عوامل زیادی می‌توانند باعث پریود نامنظم و تاخیر در پریود شوند. بسیاری از زنان چرخه پریود نامنظمی دارند و ممکن است در هر ماه پریود زودهنگام یا دیرهنگام را تجربه کنند.

تاخیر در پریود در بیشتر موارد اتفاق طبیعی در بدن زنان است و معمولا جای نگرانی ندارد. اما گاهی پیش می‌آید عقب افتادن پریود با درد زیر شکم همراه باشد. به نظر شما تاخیر در عادت ماهانه و درد زیر شکم با هم مرتبط هستند؟ در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم.

عقب افتادن و تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟

چرخه طبیعی پریود معمولا بین ۲۱ تا ۳۵ روز (در برخی منابع ۳۸) است. به فاصله روز اول پریود فعلی تا روز اول پریود بعدی یک چرخه پریود یا چرخه قاعدگی گفته میشه. اما دوره منظم پریود برای هر کسی می‌تواند با دیگری متفاوت باشد. همچنین تغییرات می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. اما به طور کلی اگر ۶ هفته از زمان پریودتان گذشت و پریود نشدید، یعنی باید به دنبال دلیل عقب افتادن پریودتان باشید. همچنین اگر تجربه عقب افتادن پریود و ترشحات سفید داشتید، می‌تواند نشانه‌ای از عفونت یا بیماری زمینه‌ای باشد و بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

اپلیکیشن هرلایف

اپلیکیشن مدیریت پریود

دلایل عقب افتادن پریود

موارد زیادی می‌تواند پریود شما را به تاخیر بیاندازد، از تغییرات اساسی شیوه زندگی گرفته تا شرایط مزمن سلامتی. 

دلایل عقب افتادن پریود

۱-استرس زیاد

اختلال‌های اضطرابی ممکن است هر چند وقت یکبار پیش بیاید و شما در مقابل اتفاقاتی که تجربه می‌کنید احساس اضطراب کنید. اضطراب و استرس هم به صورت مستقیم روی عملکرد تخمدان‌ها و هورمون‌ها تاثیر می‌گذارند. برای مطالعه بیشتر درباره تاثیر استرس بر پریود و راهکار های کاهش آن بر روی لینک کلیک نمایید.

سیستم واکنش استرس بدن شما در قسمتی از مغز شما به نام هیپوتالاموس (Hypothalamus) ریشه دارد. در حالی که ممکن است مانند انسان‌های اولیه دیگر از شکارچیان فرار نکنید، بدن شما هنوز هم قوی است که تا واکنش نشان دهد.

هنگامی که سطح استرس به اوج می رسد، مغز به سیستم غدد درون ریز می‌گوید که بدن را با هورمون‌هایی که حالت مبارزه یا گریز دارد آماده کند. این هورمون‌ها عملکردهایی را که برای فرار از تهدید قریب‌الوقوع ضروری نیستند، از جمله عملکردهای دستگاه تناسلی، را سرکوب می‌کنند.

اگر استرس زیادی دارید، بدن شما می‌تواند در حالت مبارزه بماند، که می‌تواند باعث شود موقتا تخمک گذاری خود را متوقف کند. این عدم تخمک گذاری علت تاخیر پریود شما است.

کاهش یا افزایش وزن

۲-کاهش یا افزایش وزن

تغییرات شدید در وزن بدن می‌تواند برای زمان پریود مشکل ایجاد کند. به عنوان مثال، افزایش یا کاهش شدید چربی بدن می‌تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود که باعث تاخیر در پریود یا توقف کامل آن می‌شود.

علاوه بر این، محدودیت شدید کالری بر قسمتی از مغز که با سیستم غدد درون ریز کار می‌کند، تاثیر می‌گذارد و دستورالعمل‌هایی برای تولید هورمون‌های تولید مثل ارائه می‌دهد. وقتی این کانال ارتباطی مختل شود، هورمون‌ها می‌توانند از بین بروند.

بی اشتهایی عصبی نیز یک نوع اختلال خوردن است که می‌تواند منجر به کاهش وزن شدید شود. فرد مبتلا به بی‌اشتهایی به دلیل کاهش وزن ناگهانی دچار مشکلات دیگری مثل عقب افتادن پریود می‌شود.

۳-تمرین ورزشی شدید

یک تمرین ورزشی شدید می‌تواند باعث تاخیر در پریود شود. این اتفاق بیشتر در کسانی که روزانه چند ساعت تمرین می‌کنند، رایج است. این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که کالری بیشتری نسبت به آنچه مصرف شده، سوزانده شده است.

وقتی کالری زیادی می‌سوزانید، بدن انرژی کافی برای حفظ عملکرد تمام سیستم‌های خود را ندارد. این امر می‌تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود که چرخه پریود شما را از بین می‌برد و منجر به از دست رفتن یا تاخیر در پریود می‌شود. پریود معمولا به محض کاهش شدت تمرین یا افزایش کالری دریافتی به حالت عادی باز می‌گردند.

۴-سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome) یا PCOS

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مجموعه ای از علائم ناشی از عدم تعادل هورمون‌های تولید مثل است. افراد مبتلا به PCOS تخمک گذاری منظم ندارند. در نتیجه، پریود آنها ممکن است سبک‌تر از حالت عادی باشد، در زمان‌های نامشخص اتفاق بیافتد یا به طور کلی ناپدید شود.

سایر علائم PCOS می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • موهای زائد یا اضافی صورت و بدن
  • جوش روی صورت و بدن
  • نازک شدن مو
  • افزایش وزن یا مشکل در کاهش وزن
  • لکه های تیره‌ در پوست، اغلب در گردن، کشاله ران و زیر سینه‌ها
  • برچسب‌های پوستی در زیر بغل یا گردن (برچسب های پوست یک قطعه کوچک از پوست نرم است که ممکن است شبیه یک گلبرگ باشد. آن‌ها می توانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند) 
  • ناباروری

۵-استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی 

بسیاری از زنان عاشق این نوع قرص‌ها هستند چراکه پریودهای آن‌ها را بسیار منظم می‌کند. اما گاهی اوقات می‌تواند اثر عکس داشته باشد، به ویژه در چند ماه اولی که استفاده می‌شود.

به طور مشابه، هنگامی که مصرف قرص را متوقف می‌کنید، چند ماه طول می‌کشد تا چرخه شما به حالت عادی برگردد. با بازگشت بدن به سطح اولیه هورمون، ممکن است پریود خود را برای چند ماه اتفاق نیفتد.

  •  روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری مانند IUD، ایمپلنت یا تزریق واکسن، ممکن است پریود را کاملا متوقف کنند.
شروع دوران یائسگی

۶- شروع دوران یائسگی

یائسگی معمولاً از اواسط تا اواخر ۴۰ سالگی شروع می‌شود. یائسگی چند سال طول می‌کشد تا اینکه پریود به طور کامل متوقف شود.

برای بسیاری از خانم‌ها، پریود نشدن اولین علامت یائسگی است. ممکن است پریود یک ماه قطع شود و ماه دیگر دوباره از سرگرفته شود، یا ممکن است سه ماه متوالی پریود قطع شود اما دوباره به طور غیرمنتظره‌ای پریود اتفاق بیفتد.

۷-یائسگی زودرس

یائسگی زودرس که به نارسایی زودرس تخمدان نیز معروف است، زمانی اتفاق می‌افتد که تخمدان‌ها قبل از ۴۰ سالگی کار خود را متوقف می‌کنند.

وقتی تخمدان‌ها آن‌طور که باید کار نمی‌کنند، استروژن (Estrogen) کافی تولید نمی‌کنند. با کاهش سطح استروژن به پایین‌ترین سطح خود، علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد.

پریودهای دیررس یا از دست رفته ممکن است نشانه اولیه یائسگی باشند. همچنین ممکن است دچار گرگرفتگی، تعریق شبانه و مشکل در خواب شوید.

سایر علائم نارسایی زودرس تخمدان عبارتند از:

  • خشکی واژن
  • مشکل باردار شدن
  • کاهش میل جنسی
  • مشکل در تمرکز
مشکلات تیروئید و تاخیر پریود

۸-مشکلات تیروئید

تیروئید یک غده پروانه‌ای در گردن است که هورمون‌هایی تولید می‌کند که به تنظیم بسیاری از فعالیت‌ها در بدن، از جمله چرخه پریود کمک می‌کند. چندین بیماری رایج تیروئید از جمله کم کاری و پرکاری تیروئید وجود دارد.

هر دو مورد (کم کاری و پرکاری تیروئید) می‌توانند بر چرخه پریود تأثیر بگذارند و باعث نامنظمی پریود شوند، اما پرکاری تیروئید به احتمال زیاد باعث دیر پریود شدن یا پریود نشدن می‌شود. گاهی اوقات، پریود ممکن است برای چند ماه متوقف شود.

علائم دیگر مشکل تیروئید عبارتند از:

  • تپش قلب
  • تغییر اشتها
  • تغییرات وزن غیرقابل توضیح
  • عصبی بودن یا اضطراب
  • لرزش خفیف دست
  • خستگی
  • تغییرات مو
  • مشکل خواب

۹-بیماری مزمن 

برخی مشکلات مزمن بهداشتی، به ویژه بیماری سلیاک (Celiac) و دیابت، گاهی اوقات با بی‌نظمی پریود همراه است.

بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که بر سیستم گوارش تاثیر می‌گذارد. وقتی افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن (gluten) می‌خورند، سیستم ایمنی بدن آن‌ها با حمله به دیواره روده کوچک واکنش نشان می‌دهد.

وقتی روده کوچک آسیب می‌بیند، توانایی بدن در جذب مواد مغذی غذا را مختل می‌کند. سو تغذیه بر تولید طبیعی هورمون تاثیر می‌گذارد و منجر به از دست دادن پریود و سایر بی‌نظمی‌های پریود می‌شود.

افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و نوع ۲ نیز ممکن است در موارد نادر یک ماه پریود نشدن، را تجربه کنند. این تنها زمانی رخ می دهد که سطح قند خون کنترل نشود.

۱۰-بارداری

اولین احتمال و اصلی‌ترین دلیل پریود نشدن، بارداری است. از دیگر نشانه‌های اولیه بارداری می‌توان به احساس خستگی،سینه‌های متورم و حساس، حالت تهوع و یبوست اشاره کرد.اگر شانس بارداری دارید و چرخه‌های شما معمولا منظم است، ممکن است زمان آزمایش بارداری فرا رسیده باشد.

آزمایش خون بارداری چند روز بعد از تاخیر پریود بهتر است انجام شود؟

سعی کنید این کار را حدود یک هفته پس از زمانی که باید پریود می‌شدید، انجام دهید. انجام زودهنگام آزمایش می‌تواند منجر به منفی کاذب شود.

اگر پریود شما معمولا نامنظم است، پیدا کردن زمان مناسب برای انجام آزمایش بارداری دشوارتر است. ممکن است لازم باشد، چند بار تست بارداری را در طول چند هفته انجام دهید، برای اطمینان بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

سایر علائم اولیه بارداری که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:

  • سینه های حساس و دردناک یا متورم
  • تهوع یا استفراغ
  • خستگی

۱۱-کیست تخمدان

بدن خانم‌ها دو تخمدان دارد که هر دوی آن‌ها تخمک تولید می‌کنند. تخمدان‌ها همچنین وظیفه تولید هورمون‌های زنانه استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) را بر عهده دارند که این هورمون‌های چرخه پریود را کنترل می‌کنند. گاهی اوقات کیسه‌هایی پر از مایع روی تخمدان‌ها شکل می‌گیرند که در اصطلاح به آن‌ها کیست می‌گویند. کیست تخمدان باعث عقب افتادن پریود و پریودهای نامنظم می‌شود. از علائم دیگر کیست تخمدان می‌توان به حالت تهوع، استفراغ، نفخ، حرکات دردناک روده و درد در ح رابطه جنسی اشاره کرد. 

۱۲-بارداری خارج رحم

در حاملگی خارج از رحم، تخمک بارور شده وارد رحم نمی‌شود. در عوض، ممکن است به لوله فالوپ یا دهانه رحم بچسبد. این موضوع هم باعث عقب افتادن یا توقف پریود شود.

۱۳-سرطان تخمدان

تخمدان‌ها اندام‌های کوچک و بادامی شکلی هستند که در دو طرف رحم قرار دارند. این اندام‌ها محل تولید تخمک هستند. منظور از سرطان تخمدان، توده‌هایی است که در هر جایی از تخمدان ایجاد می‌شود و عملکرد آن را مختل می‌کنند.

راهکارهای کاهش درد زیر شکم و باز شدن پریود

عقب افتادن پریود و درد زیر شکم چه ارتباطی با هم دارند؟

پریود زمانی عقب می‌افتد که چرخه پریود از الگوی معمولی خود پیروی نکند. درد و انقباضات زیر شکم هم ممکن است در هر زمانی رخ دهد. گاهی اوقات این دو اتفاق هم‌زمان با هم تجربه می‌شوند که باعث می‌شود بعضی از افراد فکر کنند ممکن است باردار باشند.

اینکه گاهی اوقات پریودتان با تاخیر همراه شود چیز کاملا طبیعی است و می‌تواند برای هر خانمی پیش بیاید. اما این موضوع همیشه نشان دهنده بارداری یا مشکل دیگری نیست. پس این دو اتفاق همیشه به یک معنی نیستند و بسته به موقعیتی که شما در آن قرار دارید می‌تواند نشان‌دهنده هر چیزی باشند.

دلایل عقب افتادن پریود و درد زیر شکم

دلایل عقب افتادن پریود را به طور مفصل بررسی کردیم. اما اگر این موضوع همراه با درد در زیر شکم باشد، می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. منظور از ناحیه زیر شکم در واقع پایین ناف و سمت چپ یا راست است. درد در این ناحیه می‌تواند به دلایل مختلفی باشد که اغلب جای نگرانی ندارد. مثلا بیشتر زنان در مواقع تخمک‌گذاری درد خفیفی را در زیر شکمشان حس می‌کنند.

 اگر حس کردید میزان درد شدید بوده و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرده بهتر است به پزشک مراجعه کنید. گاهی این دردها نشان‌دهنده بیماری‌هایی مثل عفونت ادراری، عفونت ناحیه تناسلی، بیماری‌های مربوط به رحم یا حتی بارداری هستند. به خصوص اگر درد همراه با عقب افتادن پریود باشد.

راهکارهای باز شدن پریود

راهکارهای باز شدن پریود

گاهی اوقات با داشتن یک رژیم غذایی سالم، پرهیز از چربی و نمک اضافی و نوشیدن آب فراوان می‌تواند کمک کننده باشد. همچنین مایعات حاوی کافئین، از جمله قهوه و چای بهتر است در این مواقع مصرف نشوند، چون باعث ایجاد نفخ شکم و انقباضات بیشتر می‌شوند.

ورزش کردن هم می‌تواند تا حد زیادی به کاهش درد و انقباضات شکمی کمک کند. اما تعادل را رعایت کنید؛ همانطور که گفتیم بیش از حد ورزش کردن در زمان پریود می‌تواند باعث قطع شدن پریود شود.

ترشحات سفید رنگ چه ارتباطی با عقب افتادن پریود دارند؟

شاید با دیدن ترشحات سفید بعد از تاخیر در پریودتان اولین چیزی که به آن فکر کنید، بارداری باشد. البته گاهی این موضوع می‌تواند درست باشد. چون بارداری با قطع پریود و ترشحات واژن همراه است. اما تاخیر در پریود همیشه نشان‌دهنده بارداری نیست و گاهی می‌تواند نشانه‌ای از حاملگی خارج از رحم، عفونت قارچی یا بیماری‌های مقاربتی باشد. تشخیص هرکدام از این‌ها بر عهده پزشک است؛ بنابراین هرموقع عقب افتادن پریود و درد زیر شکم همراه با ترشحات سفید بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

عقب افتادن پریود و ترشحات سفید رنگ نشانه چیست؟

عقب افتادن پریود به جز بارداری می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌ها یا اختلالاتی باشد. گاهی اوقات هم پریود نشدن همراه با ترشحات سفید رنگ است. ولی این دو عامل همیشه همراه هم اتفاق نمی‌افتند. ترشحات سفید قبل و بعد از چرخه قاعدگی دیده می‌شوند و همیشه نشان دهنده بیماری یا اختلال خاصی نیستند. برای تشخیص درست و به موقع هر چیزی بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با ذکر علائمی که دارید، به تشخیص دقیق او کمک کنید.

بررسی انواع ترشحات واژن

ترشحات واژن درواقع سلول‌ها و باکتری‌های مرده بدن هستند و خروج آن‌ها باعث تمیز و سالم ماندن واژن می‌شود. مقدار و نوع این ترشحات در طول چرخه قاعدگی متفاوت است. همچنین سن و بعضی از شرایط می‌توانند روی ترشحات واژن تاثیر بگذارند. مثلا کاهش استروژن باعث شود فرد ترشحات کمتری داشته باشد.

معمولا ترشحات به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  • ترشحات سفید: معمولاً در ابتدا و انتهای چرخه قاعدگی دیده می‌شوند.
  • ترشحات شفاف و آبکی: در طول چرخه پریود و بعد از ورزش دیده می‌شود.
  • ترشحات شفاف و کشدار: اغلب نشان دهنده بارداری است.
  • ترشحات مایل به قهوه‌ای: معمولا بعد از چرخه قاعدگی دیده می‌شود و نشان دهنده خون باقی مانده است.
  • ترشحات مایل به سبز یا زرد: این نوع از ترشحات به‌خصوص اگر بودار باشد، ممکن است نشان دهنده عفونت باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

پزشک شما می‌تواند علت تاخیر در پریود یا پریود نشدن (از دست رفتن پریود) را به درستی تشخیص دهد و گزینه‌های درمانی را مورد بحث قرار دهد. سوابق تغییرات چرخه پریود و سایر تغییرات سلامتی خود را به پزشکتان نشان دهید. این موارد به پزشکتان کمک می کند تا تشخیص بهتری بدهد.

اگر علائم زیر را دارید، بهتر است در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید:

  • خونریزی شدید غیر معمول
  • تب
  • درد شدید
  • تهوع و استفراغ
  • خونریزی که بیش از هفت روز طول بکشد
  • خونریزی بعد از اینکه وارد یائسگی شدید و یک سال پریود نداشتید
  • وجود خون در مدفوع یا مدفوع تیره رنگ
  • اسهال
  • درد شدید شکم

جمع‌بندی:

پریود زمانی دیر در نظر گرفته می‌شود که حداقل ۳۸ روز از شروع آخرین پریود شما گذشته باشد. تغییرات زیادی می‌توانند باعث این اتفاق شوند، از تغییر شیوه زندگی معمول گرفته تا بیماری‌های زمینه ای، پس اگر پریود شما به طور منظم دیر می‌شود، بهتر است برای پیدا کردن علت از پزشک خود وقت بگیرید.

منابع

https://www.healthline.com/health/how-late-can-a-period-be#hormonal-birth-control
https://www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late